A gyávaság tollai

Bakancslistához adom
The Four Feathers
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol háborús filmdráma, 125 perc, 2002

Értékelés:

141 szavazatból
Szerinted?

Az 1880-es években négy fiatal tiszt az akadémiáról frissen kikerülve parancsot kap: erősítésként a forrongó Szudánba kell utazniuk. ahol egységük a sivatagon át Kartúmba indul, az ostromolt brit parancsnokság felmentésére. A négy tiszt közül hárman örülnek, hogy végre harcolhatnak. Harry (Heath Ledger) viszont ellenzi a brit gyarmatosító politikát, ráadásul nemrégen jegyezte el magát Ethne-vel (Kate Hudson), egy nyugalmazott tiszt lányával. Lemond rangjáról és a küldetésről. Nem számít azonban környezete heves reakciójára: barátaitól és szerelmétől négy fehér madártollat kap, amelyek a gyávaságot jelképezik. Leendő apósa is kitagadja. Nincs más hátra, mint közben bajba került barátait segítségére sietnie. Kalandos utakon elindul Kartúmba egy helybéli magányos harcos, Abou Fatma (Djimon Hounsou) segítségével.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
memee 2022 jan. 20. - 21:46:35 9/10
Kedvenceim egyike. Nem tudnám megmondani miért, de a hangulata kicsit emlékeztet a Monte Christo grófjára. Szóval van benne sok kaland, fordulat, morális dilemmák, dráma, de azért a végkifejlet pozitív, szerethető karakterek. Egyedül Kate Hudson és a karaktere miatt -1 pont, ő valahogy irritáló volt számomra.
1/10
Mad Max73 2019 dec. 01. - 12:12:49 1/10 Előzmény PMagdi
Igaz...de nem tudtam végi szenvedni...idegesített...! :) De az a lényeg,hogy neked tetszett...mások vagyunk...én szeretem a hihetőbb,valósághűbb filmeket... :) Üdv.
10/10
PMagdi 2019 dec. 01. - 10:32:41 10/10 Előzmény Mad Max73
Szerintem akkor van értelme egy filmről véleményt mondani, ha azt megnézi valaki.
1/10
Mad Max73 2019 dec. 01. - 10:24:20 1/10 Előzmény PMagdi
Tudom,hogy nem akart katona lenni...olvasd az első hozzászólásom...! Az a gáz,hogy lehúzza a kadét éveit...akarata ellenére...és a nagy "hős" nem is sejti,hogy majd harcolnia kell??? :)))) Amikor tele vannak gyarmattal,lázadókkal? Csak akkor jön rá,hogy harcolnia kell,amikor megkapják az "opsitot" és irány a harc? ! :))) Ekkor támad fel a lelkiismerete?? Te nem érted a lényeget...évekig meghozhatta volna a döntést...de pont amikor a barátainak szüksége lenne rá...és össze kellene tartani, ő lelép?! Komoly?? De majd amikor,kapja a megvetést,akkor rájön,hogy a barátai még is fontosak neki?? :))) Ha neked így kerek...legyen...de számomra ez röhejes....hidd el,a seregnél az ilyeneknek végük...kiröhögik...és utána vége...az életben nem o bízni senki benne! A másik fele,nem kell leigázni a népeket...de anno mindenki ezt csinálta...ki kicsiben,ki nagyban...mindenki! Szerintem nem a szerelme fontos neki...mert akkor indul meg,amikor megtudja,hogy a barátai fogságba esnek... Az egész film rosszul van összerakva,logikai bukfencek...nagyot akartak alkotni...de nem jött össze! De aki akarja nézze...én nem ajánlom...:))))
10/10
PMagdi 2019 aug. 03. - 22:24:37 10/10 Előzmény Mad Max73
Talán félreértetted a film lényegét. Egyébként, ha végignézted volna, akkor számos dolog kiderült volna a számodra is. Pl. az, hogy ő soha nem akart katona lenni, csak az apja miatt kényszerült a kadét-létre.
A másik, hogy ő nem a háborútól félt, hanem fontosabbnak tartotta a szerelmét - és valljuk be, elgondolkodtató az is, hogy le kell-e igázni népeket a saját földjükön? Kell-e a hódítással csak azért egyetérteni, mert katonáskodunk?
Viszont attól lesz nagy hős, hogy tudta, hogy a pokolba megy, de bármit megtett volna a barátjaiért, annak ellenére, hogy ők meg sem hallgatták az érveit.
Egy ilyen filmet végig kell nézni, mert nem időrendi sorrendben látjuk a cselekményeket, azaz még a vége is tartogat meglepetést - és bírálatot csak így érdemes mondani.
Ilyenkor igazán sajnálom, hogy valakinek nincs türelme egy filmet végignézni, hanem az elején ítéletet mond, mert egy nagyszerű történetről marad le.
Egyébként javaslom megnézni "A fegyvertelen katona" c. filmet, amelyiknek hasonló jellegű a témája és igaz történetet dolgoz fel. Mert igen, megtörténhet a való életben is olyan, amit el sem tudnánk képzelni.
1/10
Mad Max73 2019 ápr. 07. - 18:11:40 1/10 Előzmény UncleSam
Most mondjam,hogy szerintem alacsony neked a szellemi kapacitásod?! Nem teszem...vázold miben tévedtem! :)

Mitől lesz nagy hős? Hirtelen miért akar embereket ölni,mikor az elején ezt elveti....jah a barátai miatt...:))))) De az elején nem számítanak a barátok? :))) Voltál katona? Nem! Mert akkor tudnád,hogy ez röhejes.....aki gyáva, az az is marad!!!!
wolfat 2019 jan. 29. - 11:04:23
A műfajok keveréséből van úgy, hogy jó film lesz; nekem ennél a filmnél ez nem jött be. A romantikus szál erőltetett, ha mint „kosztümös”, azaz történelmi filmet nézem, nem tudtam eldönteni, mikor akar az angol gyarmatosító hadsereg katonái hősiességének emléket állítani (így indul), mikor látványos akciófilm-jelenetekkel szórakoztatni (gyakran ebbe torkollik). Ráadásul a cselekmény bonyolítása helyenként meglehetősen zavaros; nem szeretem az olyan filmeket, amikor közben el kell gondolkodni az előzményeken, mi miért történik. Lehet, van, akinek ez nem okozott problémát, de a jobb filmeknél ez fel sem merül.
10/10
UncleSam 2019 jan. 26. - 18:16:04 10/10
10/10.

Mad Max73:
Mondjuk, ahogy látom az elejét sem értetted, ezért nem csodálozom, hogy feladtad.
Maradj a Rambo vonalon.
1/10
Mad Max73 2019 jan. 24. - 21:51:35 1/10
Hááát....elkezdtem nézni,a sok magasztaló hozzászólás okán...! :))) Bár ne tettem volna! :/
Nem akart katona lenni...de arra a kadét évei alatt se jött rá,hogy a katona élete harc?! :))) Hogy egy-két év sem séta galopp? :))) Megkapja a tollait és a megvetést,majd hirtelen feltámad a tenni akarása,harci vágya? :)))))) Nem sorolom a többi logikai bukfencet...voltam katona, bevetéseken is...aki így meghátrál annak vége...nem bízik meg benne többet senki...ő védené a hátad...sőt menne a sereg után....:D :D :D

Nem tudtam rajta szórakozni...ezért csak addíg bírtam nézni amíg találkozik a m.harcossal...!
A színészek miatt 1/10!
10/10
Nótárius 2018 nov. 28. - 14:03:58 10/10 Előzmény Tibag05
"Miért kellene örülni bárkinek is hogy harcolhat!!" (?)
Egyetértek, de amint a lenti, nem egyedülálló ténysor mutatja, a történelemben erre az abszurd "örömre" is volt több példa:
Az I. világháború kezdetén Angliában, a toborzás megkezdésétől számítva, alig három héten belül ~500.000 férfi jelentkezett katonának. A harcolni akarók többségét csak az aggasztotta, nehogy véget érjen a háború, mielőtt részt vehetnének benne! Tömegesen követelték, hogy mielőbb sorozzák be őket; mert attól tartottak, hogy még a frontra érkezésük előtt kivívják a győzelmet, és akkor nem részesedhetnek a dicsőségből! Az első ütközetek után viszont már egészen másként látták a helyzetet,
... már aki még élt közülük ...
Ezt a nagyszerű filmet pedig, biztosan megnézem még (legalább) egyszer!
9/10
furfang 2018 nov. 27. - 23:35:04 9/10
Egy film, aminek volt mondanivalója barátságról, szerelemről. kitartásról, háborúról. Nem kidobott két és félóra volt.
8/10
nikato 2017 okt. 31. - 16:00:11 8/10
Kate Hudson-on kívül minden klappolt a filmben. Számomra mindig is irritáló és nem kedvelt személy volt, nem hiszem el a játékát. Az anyjától semmit nem örökölt még a szépséget sem. Abou Fatma volt a legjobb a filmben.
wolfer41 2015 okt. 03. - 19:22:33 Előzmény Andyking
...közelítünk!
Andyking 2015 júl. 11. - 06:21:04
Az ilyen és hasonló kifosztott legyilkolt gyarmatok lakosait küldi most a cionista USA-az ISIS által-legyengíteni Europát.
kornélia23 2015 jún. 24. - 18:23:33
Régebbi film és csak most hallottam róla.Engem lehengerelt.Aki szereti a kosztümös filmeket,ajánlom nekik!
Talán annyi,h Kate Hudson nekem nem smakkolt össze Heat Ledgerrel,no de ez legyen a legnagyobb hibája a filmnek! :)
babalujza 2015 ápr. 26. - 17:42:41
Csodák csodája...az AMC reklám nélkül adta le hálás köszönet érte. Hatalmas érzelmeket kiváltó történet remek színészi alakításokkal. Lebilincselõ, kerek egész!
Tibag05 2015 ápr. 26. - 15:50:10 Előzmény merkur66
"Az öt tiszt közül négyen örülnek, hogy végre harcolhatnak.
Harry (Heath Ledger) viszont félti életét és jövõjét.
Igaza van! Ez igen "mély gondolatnak" is megfelelne! Miért kellene örülni bárkinek is hogy harcolhat!!
Ki a francnak hiányzik ez! aki az ellenkezõjét vallja az vagy hülye vagy hazudik! Igenis senki
nem születik hõsnek és nem is kell!!
offtopic
brrrrrrrrr 2012 febr. 06. - 15:38:24 Előzmény lng
LEDGER max.

Gyönyörû és fiatal ebben Kate Hudson, mitta tuti meg fogom nézni egyszer.
8/10
sanderb 2011 ápr. 10. - 09:32:29 8/10
Sokszor nem fogom megnézni, de egyszer mindenképpen jó volt látni. Szórakoztató, látványos, szépen fényképezett film.
10/8
Wilde 2010 júl. 04. - 18:29:21
Nem igazán értettem, miért bukott ekkorát ez a film. Hisz minden meg van benne, ami egy remek film lehetõségét rejti önmagában: jó történet, hõsiesség, szerelem, kaland, csata, dráma......és mégis, nálunk csak dvd-n jött ki, pedig már csak a képi világa is vászonra prezentálja. És bizony, színészi felhozatalból sem épp gyenge darab, ha csak elolvassuk a stáblistát....Shekhar Kapur rendezése azonban az égvilágon senkit nem érdekelt a tengerentúlon. Hogy miért? Nem tudom. Ám azért itt sem tépik ki a dvd-t a kezembõl......Hadd dicsérjem továbbá titkos favoritomat, Djimon Huonsou-t. Olyan erõvel van minden szerepében a vásznon, ami elképesztõ, és ezt nemcsak fizikumára értem. Eddig kétszer jelölték Oscarra a fekete fiút: remélem, egyszer felhangzik a neve is......Õszintén ajánlom ezt a kissé Magyarországon ismeretlen mozit, hogy nézzétek meg, mert csodálatos élmény!
Összes hozzászólás