A gyermek

Bakancslistához adom
L' Enfant
16 éven aluliak számára nem ajánlott belga-francia filmdráma, 91 perc, 2005

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

A tizennyolc éves Sonia és a valamivel idősebb Bruno gyermeke nemrégiben született meg. A párnak nincs hová mennie, ám ez - úgy tűnik - nem zavarja őket: mindig is napról napra éltek. Bruno kisstílű lopásokkal és alkalmi drogkereskedéssel keresi a kenyérre valót. Láthatóan szereti Soniát, és talán még a gyermekről is gondoskodna, ám amikor a lány őt és a kicsit sétálni küldi, eszébe jut, hogy előző nap egy csábító ajánlatot kapott, nevezetesen azt, hogy adja el a gyermeket. Átgondolja a dolgot, majd a telefonos instrukcióknak megfelelően fiát egy ismeretlen lakás ajtaja előtt hagyja; hamarosan már egy borítéknyi pénzt számlál. Nem érti, Sonia miért van annyira elborzadva, mondván bármikor összehozhatnak egy másik gyermeket. A lány hajthatatlanságát látva azonban mégis visszatér a tett helyszínére, hogy megtalálja a kisfiút. A gyermek megkerül - ám kétszer annyit kell fizetnie érte, mint amennyiért eladta. Vajon Bruno, aki még maga is gyerek, hogyan kászálódik ki a bajból?
Bemutató dátuma: 2006. április 6. Forgalmazó: Másképp Alapítvány

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
fourdogs 2016 ápr. 02. - 00:30:23 9/10
Ritka az olyan rendezõ, aki szerzõi filmeket ennyire egyenletesen magas színvonalon készít (még akkor is, ha párban dolgoznak).
Már a negyedik filmjüket látom heti vetítésben, és csak ajánlani tudom. Kifejezetten francia iskola, tapintatos távolságtartással, gyakran nyomorult sorsok, élethelyzetek, konfliktusok látszólag megoldások nélkül, amilyen az élet.
8/10
sanderb 2011 júl. 17. - 19:14:35 8/10
Igazi nyers szociodráma keserû felütéssel. Megoldások nincsenek, csak a súlyos, nehéz légkör. És bizony kíváncsi lennék, hogy a mai hasonló korúak közül hányan találnák meg a helyes, felelõsségteljes nehéz utat, ha sorsuk is hasonlóan alakulna, mint a film szereplõié. 10/8
Redfield 2008 júl. 21. - 07:49:06 Előzmény Lau1
Engem nem nyûgözött le. Jó volt tényleg, hogy egyszerûséggel vannak bemutatva a dolgok, és a fõbb érzelmeket, a jelképezést megértettem, de sokkal erõteljesebbre számítottam, ha már aranypálmát nyert. A vége se volt tragikus, vagy megrázó a számomra. Nem volt vidám, az tény, de érezhetõ volt, hogy Bruno számára a felelõsségvállalás valamilyen formája elkerülhetetlen, az meg több, mint érezhetõ, hogy egy ilyen embernek (fõleg valakivel párban) nincs jövõje. Szomorú és igaz, de zavart, hogy a film megmaradt a bemutatásánál, és valami megoldásfélét még csak meg se próbált felvillantani. Tisztában vagyok vele, hogy vannak ilyen óriási problémák, mint ez: a gyermekies természet megóvhatatlansága egy boldog élethez, de mivel egyelõre nem igazán tudnék én se elképzelni nekik semmilyen jó megoldást, azzal, hogy pusztán bemutatja, nem sokkol le. Rengetegen tapasztalnak ilyet, én is hasonlóféle érzelmekkel vívódok olykor, és mégmélyebben vívódnék, ha nem csak a saját jövõmrõl lenne szó, de azt, hogy ilyen csúnya rossz világban élünk, eddig is tudtuk.
kaizer chiefs 2008 júl. 04. - 09:21:14
Tényleg nagy film, a Dardenne testvérek munkáira mindig érdemes odafigyelni.
Lau1 2007 máj. 12. - 10:05:27
A SZINKRONT TÉNYLEG MINDENKI FELEJTSE EL

Megnéztem. Ilyen fájdalmasan megrázó filmet nagyon régen láttam, már a kezdõ képsorok hihetetlenek. Nincs kiírva, de Arany Pálma díjas, Legjobb francia film 2005-ben és még vagy egy tucat helyen elismert mûrõl van szó, mely nagy szerencsére Dvd forgalmazásba is került kis hazánkban.
Nekem tetszett, hogy képes volt ezzel a végletesen egyszerû technikával forgatni a rendezõpáros. A mûvészi megfogalmazást Egyedül a karakterek hozzák, nem a zene vagy egy hosszasan manipulált képi világ mesterkélt beállításokkal teletûzdelve. Magával ragadó, Lendületes történet, A Gyermek naturalizmusa ellenére kivitelezésére rossz szót, kritikát nem érdemes pazarolni, és el lehet gondolkozni, kinek mennyi pénzre van szüksége, hogy világklasszis filmeket készítsen.
Nagyon szerettem ezt a filmet, a szereplõi is közelebb kerültek hozzám, mint elsõre gondoltam volna és ez NEM a részvét miatt volt (persze azért is) leginkább az õszinte jellemük, ami megfogott. Egy-egy jelenete a szemünkbe néz és azt kérdezi ,hogyan vagy képes a szerelmen és megélhetésen túl bármin problémázni. Szép film, tragikus vég.
frame 2007 márc. 18. - 06:37:58
továbbá hozzáfûzném, hogy bûn szinkronizáltan nézni, sokat veszítene az értékébõl..
frame 2007 márc. 18. - 06:35:51
akaratlanul is elgondolkodtató, akaratlanul is továbbfûzhetõ, akaratlanul is hatással van rád..bármilyennel, de hatással..
A Gyermek, avagy Brunonak, a Gyermeknek lelkében lejátszódó harcok képi megjelenítése..nehéz munka, de méltán állítom, hogy összejött..a filmet tanítani kellene..
fáklyás menet 2007 márc. 17. - 21:13:26
Óvakodjanak a Heti Válasz kritikájától, akik még nem látták, de szeretnék megnézni a filmet! (Nem mintha nagy poénokat lõne le "csak" elmeséli a történetet is, vázlatosan a végéig.) Az IMDB-n legalább van figyelmeztetés ilyen esetekben.
10/10
nameo 2006 dec. 08. - 20:43:00 10/10
Ma láttam a filmet egy art moziban. Rajtam kívül még egy ember volt kíváncsi a filmre, és utólag azt mondta rá, hogy kár volt megnéznie. Nekem viszont...eddig film, még nem volt rám iylen nagy hatással. Mindenkinek ajánlom, aki fiatal annak méginkább, de csak akkor, ha oda tudtok figyelni a filmre és elgondolkozni rajta.