A gyertyák csonkig égnek

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 89 perc, 2005

Értékelés:

46 szavazatból
Szerinted?

Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája. Két fiatal katona, két testi-lelki jó barát negyven évvel ezelőtt - és két gyanakvó, megkeseredett, lelkiismeretfurdalásokkal teli öregember most. A két dátum között az üresség. Nem találkoztak a negyven év alatt, egyikük a trópusokon katonáskodott, a másik a katonai szolgálat letelte után ült csak kastélya könyvtárában, és a spalettákat bámulta. De most találkoznak, és kezdődhet a leszámolás. Mi történt akkor, azon a negyven évvel ezelôtti napon? Miféle halálos bűn követel most tisztázást? A kérdések, szenvedélyek mögött egy halott: Krisztina, egyikőjük szeretett felesége. Hasonló szenvedély volt a két barát részéről akkor, ugyanezen nő iránt. Az egyik csalt és menekült, a másik maradt, de nem nyújtott kezet a bajban Krisztinának. Most mindketten szembesülnek az árulással. Most, amikor már elfogytak a gyertyák. Csonkig égnek.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
ilali 2019 szept. 14. - 15:46:56
***SPOILER***
Olyan van, (volt már állítólag), hogy egy nő, érzelmeket ébreszt, akár boldoggá tud tenni két (vagy több) férfit. De hogy ezek közül egy is bemenjen a nő betegszobájába, ha odajut. Na az a ritkább. (Nem lehetetlen.)
Szerintem ez a legfeltűnőbb, a történetben, az életben.
Hogy ezzel könyvben, színházban, vagy filmen szembesítenek minket, szerintem lényegtelen.
***
2/10
tesz-vesz 2016 jan. 21. - 21:08:45 2/10 Előzmény ABC kiscsacsi
mesélj a színházi élményeidrõl kérlek, kik játszottak?
ABC kiscsacsi 2016 jan. 17. - 19:38:23 Előzmény tesz-vesz
A színházban sem...
Nem én voltam az egyetlen, aki szünetben otthagyta.
2/10
tesz-vesz 2015 ápr. 12. - 22:59:26 2/10
ja és a színészek bikkfanyelven játszanak, ez a halvány ripacskodás, affektáló modorosság a színházban elmegy, a film nem bírja el.
2/10
tesz-vesz 2015 ápr. 12. - 22:57:17 2/10
...és bedobják a naplót a tûzbe! márai a k* anyádat. hihetetlen.
giccses, felesleges, tömény szentimentalizmus. az önsajnálat nagy úr a társadalomban az ilyen ponyvák miatt. pedig mennyivel szebb lenne az élet igazi klasszikusokkal.

Henrik elmebeteg, elhatározta hogy meghal a felesége, amikor az megbetegedett, hát ez hülye.
feketevipera 2011 dec. 26. - 20:02:08
Akad egy-két emlékezetes jelenet a filmben, de idõnként elfogott az az érzés, hogy egy "steril" környezetben vagyunk, mintha nem lett volna meg a kellõ hangulat. Mintha nem "élt" volna a díszlet, a ház, csak "ott volt" magának. Véleményem szerint sok mai magyar filmnek részben az is a baja, hogy nem igazán tudnak hangulatot teremteni, érezni, hogy túl mûvi az a környezet, amiben játszódnak.
feketevipera 2011 dec. 25. - 21:24:56
Talán még a Duna Tv-n láttam annak idején, és felemás érzésekkel gondolok vissza a filmre. A Márai-mûvet nem olvastam, így arról nem tudok véleményt mondani, hogy azt mennyire lehet átültetni színpadra vagy celluloidra. Viszont ez a feldolgozás szerintem picit erõtlen, "tévéfilm-szagú", van benne valami olyasmi, ami nem engedi a nézõnek, hogy igazán beleélhesse magát a történetbe - legalábbis én így éreztem. A másik problémám az, hogy ebben a formában talán sok a másfél óra a sztorinak, itt-ott vontatottnak gondolom az alkotást, fõleg az elején. A két fõszereplõ játékát jónak mondanám, de Avar István mintha kissé tényleg gyengébb lenne (bár fene tudja, talán a figurája volt ilyen). Egy helyszínen játszódó, lélektani drámát nehéz vászonra vinni, egyrészt mivel viszonylag kevés a mozgalmasság, másrészt pedig nehéz visszaadni azt, amit a papírra "könnyû" leírni. Egy próbát mindenesetre megér a megnézése, mindenki döntse el maga, hogy hogyan értékeli a látottakat, én egy erõs közepesre szavaznék.
Ford Mustang 2011 jún. 21. - 13:06:20
Szegény Agárdy, épp, hogy leforgatta a filmet... még a premiert se várta meg az öreg. R.I.P.
ondok 2009 dec. 04. - 19:45:32
Iglódi gyertyája is csonkig égett sajnos.
lolow 2009 dec. 04. - 17:56:05 Előzmény oszizambo
Nagyon megható történet,és jól játszanak a színészek.:)
remy_14 2009 okt. 27. - 22:14:44
Most láttam a filmet. Nagyon tetszett a két színész elõadásában. A könyvet valószínû nem értettem. El kell olvasnom mégegyszer. Epizódokra emlékeztem a könyvbõl, de így a filmen keresztül értettem meg a feszültséget a két férfi között. Köszi
Szocske74 2009 okt. 27. - 17:53:02
A film egyszerûen csapnivaló. Nem ad vissza szemernyit sem a könyv olvasása közben érezhetõ feszültségbõl, valamint a jellemrajzok is felszínesek.
Kár volt erre a nyersanyagot elpazarolni...
Vegyék már vége tudomásul a "nagy nevek", hogy vannak olyan irodalmi alkotások, amelyek nem vihetõk egykönnyen színre, illetve filmre. Még nekik sem.
10/10
Bizánc 2009 szept. 02. - 22:51:31 10/10 Előzmény arobase
Persze, ízlések és pofonok különböznek. Még akkor is, ha hülye közhelynek tûnik. Nekem volt szerencsém megnézni a színházi változatot, majd évekkel késõbb a filmet. Engem megérintett. Két öregembert láttam, akik sehogy sem tudják lezárni a múltat. Az egyik izgatottan fürkészi az igazságot, a másik szõnyeg alá söpörné azt. Avar István és Agárdy Gábor szerintem jó választás volt Henrik és Konrád szerepére.
Hogy nem mozogtak otthonosan ebben a témában? Azért Agárdy sem csak nevettetõként lépett elénk. Ebben egészen más volt. Olyannyira, hogy a színházban egyszer sem jutott eszembe, hogy egy héttel korábban Eliza Doolittle részeges apjaként szórakoztatott minket a My fairben. Dehát, ettõl színész a színész. Hogy sok arca van. Agárdynak pedig sok volt.
6/10
oszizambo 2009 febr. 21. - 20:42:02 6/10 Előzmény arobase
A nagyon unalmas, és rosszul játszott színdarab után kellemes meglepetés volt a film, igaz, hogy dramaturgiailag leegyszerûsítették, egyértelmübbé, egyszerûbbé tették, mint a színházi változat.
arobase 2009 febr. 21. - 15:40:38
Szeretem Márait, de ez nagyon rossz volt. Rossz volt a két szereplõ kiválasztása és nem tudott érzelmileg sem megérinteni a film. Még jó, hogy olvastam, mert anélkül már el is kapcsoltam volna. Az egész film alatt nem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy a két szereplõ nem játszott ilyen típusú szerepeket és idegen volt számukra ez a világ.
mimoza777 2009 jan. 01. - 16:03:23
Nagyon szomorú vagyok, mert nem láttam a filmet és nem is tudom megszerezni.
A könyvet olvastam és az nagyon-nagyon tetszett. Márai embernek elég gázos volt, de az írásai nagyon tetszenek.
verdeleth 2008 dec. 27. - 12:52:25
tévedsz, mert mutatják, csak itt nincs olyan kép
verdeleth 2007 szept. 15. - 14:01:18
én úgy gondolom ez nem jó film Nem csak azért mert ezt a zseniális könyvet nincs értelme filmre vinni (vannak ilyenek), de maga a képi világ a rendezés is nagyon mesterkéltnek, erõltetettnek tûnt Agárdy (nyugodjon békében) nagyon jó volt, de Avar már kevésbé tetszett De ha ezek a hibákat kiküszöbölnék és újraforgatnák akkor is rossz lenne, mert ez tényleg nem filmszalagra való, de talán szinházba sem
Lulu 2006 máj. 18. - 11:53:30
Tudod drága x-tro, ha valamit csak Rómában lehet megkapni akkor Rómába kell menni, ha valamit csak Bécsben akkor Bécsbe kell menni...és ha valamit csak Londonban lehet megkapni akkor azért Londonba kell menni. Én ilyen s.nob. vagyok :o)) Az igényesség fontos.
Persze Fásy mulató produkciója már Veresegyházán is elérhetõ :o))
Facing.the.Plastic 2006 máj. 16. - 18:29:07
autóval mentem :) hosszú és fárasztó volt...

én szeretm egy ember belsõ tépelõdéseit...engem nem érdekel, ha semmi nincs a színpadon csak egy ember a székben és mondja és mondja, egyre csak mondja...és végül kibeszélte a démonokat magából :) imádom....sajnáléom, hogy ez nem kell az embereknek....én ezzel totál meglennék elégedve és meg van oldva a színpadravitel gondja :)))
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu