A gyűlölet

Bakancslistához adom
La haine
francia filmdráma, 95 perc, 1995

Értékelés:

278 szavazatból
Szerinted?

Sok ember hagyja el a szülőföldjét, és máshol kezd új életet. A legtöbb országban azonban nincs hely a számukra, gettókban élnek. Az ilyen bevándorlók lakta külvárosokban virágzik a gyűlölet. A kilátástalanság, meg nem értettség és az elszigetelődés táplálja, belopja magát minden házba, az emberek lelkébe. A tizenhat éves Abdul kórházba kerül a rendőrökkel való összecsapás következtében. A fiú haverja, Vincent találta meg azt a pisztolyt, amelyet a zavargások során az egyik rendőr elveszített. Arra az elhatározásra jut, hogyha meghal a barátja, akkor az életéért cserébe megöl egy rendőrt.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
vargama jún. 01. 10:43:59 9/10
Most láttam először a filmet, megütközést váltott ki bennem, és szomorúságot. A hangoskodás, a sekélyes beszéd először zavart, de ez hozzá tartozik. Nincs cselekménye, nem akar mást, mint amit a címben ígért: bemutatni a gyűlöletet. Ezt láthatjuk, nagyon sok vonatkozásban, a társadalom különböző csoportjaihoz tartozók között, sőt még a kis baráti társaságban is. Szomorú ezt látni, mert ez még napjainkban is fellelhető. És csak közösen tehetünk ellene.
Figyelembe ajánlom a szibériai munkatáborba deportált bácsi szövegét az 50: 56-nál. A megfejtést elrejtve írom, hogy másokat ne befolyásoljak. Szerintem ez a film üzenete.

Ide írd a spoileres tartalmat


A történetben a nadrágját újra és újra felrángató fiú esete azt szimbolizálja, hogy a segítő kezet csak az tudja elfogadni, aki erre felkészült. Azaz, terajtad is múlik, hogy mi lesz a sorsod.
9/10
egon_von_compact 2019 jan. 08. - 18:25:00 9/10 Előzmény JasonStatham
Attól függ, mikor láttad először :) Én BP-en a premiert láttam először 95-ben, AKKOR nagyot ütött.
7/10
JasonStatham 2015 jún. 19. - 13:51:32 7/10
Gyûlöltem nézni, ezt a filmet. Hatszor eldöntöttem, hogy abbahagyom és elkezdek mást, de nem bírtam. Egy erõszakos, társadalomkritika, ami teljesmértékben illegitim dolgokról és erkölcstelenségrõl szól. A zene hibátlan, nagyszerû volt az elején Bob Marley Burnin' and lootin' száma. A színèszi játék néhol olyan volt, mintha tényleg élõben történne és egy láthatatlan kamera veszi õket, néha meg gyenge volt. A forgatókönyv nagyon rosszra sikerült, már-már minõsíthetetlen, viszont a mondanivalója nagyon átjött. Fõleg, hogy fekete-fehér, mintha egy dokumentumfilm lenne. Vágással sem sikerült maradandót alkotni.
Összességében vegyes érzelmeim vannak. 1 óra 36 perc volt a felvezetés és az utolsó 20 mp, viszont hatalmasat csattant. 1 óra 36 percen keresztül azt érzed, hogy ez förtelmes film, kár volt megcsinálni, semmi értelme. És az utolsó jelenetben egy pofont ad a film az arcodra ami azt akarja mondani, hogy "nesze, most mond, hogy nincs mondanivalóm". Pontosabban éreztem a mondanivalót, de beteljesülni csak a pofon után sikerült.
A filmet következõ fél órában jöttem rá, hogy ez nem egy átlagos film. Átgondoltam és szerintem egy nagyon fontos társadalomkritikát tartalmaz, amit egyszer kötelezõ megnéznie mindenkinek és értelmeznie.
Én egy 10/7-et adok rá, átlagon felüli, de nem alapmû. Szimplán csak látni kell.
7/10
-csengõzoli-- 2015 febr. 20. - 14:38:51 7/10
Érdekes,hogy a bevándorlók kilátástalan élete és a mélyben egyre növekvõ baj, már 1995-ben arra sarkalt mûvészeket,hogy megfilmesítsék.
Nem is akárhogy, már akkor azt érezték,hogy ez így nem mehet tovább,hogy ebbõl még katasztrófa lesz.
Szerintem a helyzet mára sem sokat változhatott.
A film remekül mutatja be azt a társadalmi periférián élõ ember típust, amellyel egy fejlett, gazdag, nyugati ország sem tud mit kezdeni.
Ezek az emberek nem tisztelnek semmit és senkit.
Ostobák, könnyen befolyásolhatóak, mindenre vágynak,ami a náluk gazdagabbaknak kijut, ugyanakkor a kisujjukat sem mozdítják érte.
Sõt,kifejezetten lenézik a melósokat, a "normálisan" élõ embereket !
Provokálnak, kötekednek, aztán persze,ha valaki rájuk szól,akkor azonnal õk lesznek a sértettek, akiket igazságtalanul bántanak.
Engem végig idegesítettek a fõszereplõk.
A vége elég ütõs, de összességében szerintem unalmas film, többet vártam.
Max 10/6-7
10/10
cellasto 2015 jan. 03. - 01:04:04 10/10
szerintem,te nem láttad a filmet
az igaz,hogy egy arab,egy zsidó meg egy fekete a fõszereplõ,de közel nem arról van szó,amit gondolsz
ha a rendõrök egy fehér franciát öltek volna meg,akkor is kitört volna a lázadás
a fiatalok lázadtak a rendszer ellen és voltak közöttük bevándorlók is
nem kell minden olyan filmben a multikulti támogatottságát keresni,amiben nem fehérek a fõszereplõk
ráadásul,amikor ez a film készült,közel nem az a helyzet volt,ami most van

ez egy szenzációs film minden szempontból
6/10
cperger 2015 jan. 02. - 22:13:31 6/10
A film önmagában jó, azonban az üzenete a szélsõségesen liberális népbutító üzenetet hordoz azzal, hogy arról szól, hogy a szegény, ártatlan és természetesen integrálódni akaró bevándorlókat mindenki csak igazságtalanul bántja és helyzetükért a gonosz többségi társadalom a hibás.
Egy kis kötelezõ olvasmány: http://www.libri.hu/konyv/pokol_bela.europa-vegnapjai.html
bogotizsolt 2014 ápr. 11. - 11:20:52
az utolsó 10 MÁSODPERC mindent visz ! ( halkan megjegyzem , enélkül a rövid monológ nélkül "feleannyit sem érne" - bár ez így meg sarkos )
10/10
cellasto 2014 jan. 31. - 21:08:10 10/10 Előzmény youjasmine
tényleg,most hogy ezt olvasom....

anno a cafe hunniában láttuk azt hiszem és tény:
a film végén döbbent csend volt,pedig kb. félig telve volt a mozi :)
10/10
cellasto 2014 jan. 31. - 21:04:57 10/10
jó látni,hogy manapság is megnézi valaki ezt a remekmûvet:)
van egy nagyon élénk és mélyen megmaradt emlékem a filmbõl.
ami tulajdonképp jól jellemezte a film mondanivalóját:

SPOILER!!!párizsban amikor látnak egy plakátot ezzel e felirattal:"A VILÁG A TIÉTEK"
Said pedig átírja ilyenre:"A VILÁG A MIÉNK"
mivel franciául van,asszem csak egy betût ír/húz át a plakáton.

egyébként kassovitz maradandót alkotott ezzel a ami napig is aktuális mûvel :)
10/10
kistejes23 2014 jan. 31. - 20:39:59 10/10
2 perce ért véget a film. T-E J-Ó É-G!!!! minden illúzót szétrombolt bennem a film!!! hû de nagyon ütött a végén!!
10/10
tinkiwinki93 2013 ápr. 11. - 14:01:37 10/10
csodálatos film... nincs rá jobb szó. nem csak maga a probléma az érdekes, amit feszeget, hanem az egész atmoszféra, ami Magyarországon elég sok ember számára ismerõs lehet. Imádom, amikor egy film így elkap egy érzésvilágot. fuhh, fájdalmasan gyönyörû volt:)
8/10
beo71 2013 jan. 30. - 13:19:22 8/10
Igen erõs film, amit látni kell.
Születhettünk volna jobb helyre, ( azok a pálmafás, meleg, boldog helyek )és születhettünk volna rosszabb életkörnyezetbe is (lásd a francia külvárosi suttyókat. )Úgy gondoltam a szülõi háttér adja meg, mit viszünk magunkkal az utcára, ez a film igencsak pofán vágja az elméletemet, lásd a végén.Nem tudhatjuk mivé válnánk ilyen háttérrel, megoldás sem nagyon van rá és kétélû a dolog, mert mindenki tehet róla.8/10.
gomzo 2013 jan. 30. - 02:10:12 Előzmény crutzfield
Szerintem ez a film sokkal többrõl szól, mint amirõl te beszélsz, hogy bevándorló vagy kisebbség, vagy ezekkel a szokásos problémák szerte a világon. Van itt egy olyan tartalom, amit nem lehet ilyen egyszerûen "racionális" problémák és azok társadalmi hatásai címszó alatt vizsgálni. A városban ahol felnõttem, személyesen találkoztam az általad említett, a törvényeket le sem szaró kisebbséggel, akik olyanok, amilyenek, amilyennek nem kéne hogy legyenek...nem is egy ilyen taggal, és többször is, mint ahogy én azt szerettem volna. és ezek az emberek, mint amilyenekrõl a film is szól, a való életben is nagyon összezavaróak tudnak lenni nagyon sok esetben. És ez a film nagyon jól megmutatja ezt.
10/10
cellasto 2012 dec. 25. - 10:47:50 10/10
csatlakozom.....
WayneGace 2012 dec. 24. - 23:19:52
Inkább nem mondok semmit.
8/10
Sadenal 2012 aug. 25. - 17:12:14 8/10
Jó film volt és a vége különösen erõs lett hogy csak úgy néztem, hogy most mi van? :O

SPOILER

Bár azt nem értem, hogy hova lett a másik rendõr, mert hát ketten voltak, de aztán az egyik eltûnt. :O


8/10
1/10
crutzfield 2012 júl. 25. - 10:49:18 1/10 Előzmény Elfherceg
Abban igazad van ,hogy nem az alapján ítélem meg a filmeket ,hogy milyen karakterek vannak benne. De ez a film viszont egyértelmûen elfogult és kisarkított a bevándorlókkal szemben , és mellettük. Mindkét oldalról a rosszat adja le. Megtévesztõ. Ez a film inkább csak egy összezavarásra jó. Nem akarok kiragadni példákat a filmbõl mert ez olyan,hogy kinek mi jön le dolog. De akármilyen szempontból is néztem, mindig csak az jött vissza ,hogy a fontos de kis részletekben legtöbbször élet ellenesen viselkednek benne a huligánok, a bevándorlók, a szkinhedek , a rendõrök , a civilek. És persze ebbõl adódik a téma. De mindezt úgy tálalják,hogy a valóságtól rémesen távolt áll. De persze elrejtenek benne egy nagy halom együttérzést a bûnözõk felé és ellentétet a rendõrök felé. (Itt hozzáteszem ,h nem vagyok egyik pártján sem...sõt!)
9/10
Elfherceg 2012 júl. 24. - 21:40:30 9/10
Nemtudom, hogy a rendezõ minek szánta a filmet, propagandának vagy sem, de nem is tartom lényegesnek. Engem végig odaszögezett a székhez, vártam, hogy mi fog történni, és nem csalódtam. Sokat ad a filmhez, hogy fekete fehér, az opertatõri munka pedig szerintem mocskosjó. Ez olyan film, aminek a képi világa már alapból megteremti az atmoszférát, a többi meg már csak részletkérdés.
Az egy dolog, hogy senkinek nem hiányoznak a bevándorlók, meg biztos sok köztük a köcsög, de történetnek jó.
Egy Ponyvaregényt vagy börtönös filmet se az alapján itélsz meg, hogy milyen emberek szerepelnek benne, egy bûnözõ se tul hasznos eleme a társadalomnak.
1/10
crutzfield 2012 júl. 24. - 20:48:51 1/10
Szerintem ez a film az egyik leginkább elferdített liberális "multikultis" propaganda. 10/1
Ez az egyik legrosszabb és legnegatívabb film amit láttam. Egész egyszerûen az ,hogy egy csomó bevándorló értelmetlenül tör, zúz, rongál, az Nekem nem szimpatikus sehogy sem. Az a helyzet ,h aki ezt a filmet mondanivalója alapján pozitívan értékeli, annak nem volt dolga vagy nem találkozott személyesen még bevándorlóval vagy olyan kisebbséggel, akik nem tartják magukat az adott ország törvényeihez. Csak jogokat kérnek , de semmit nem adnak...És végtelen sok a sor abban amit ezen téren sorolhatnék...De nem teszem , aki ért az mindent tud. Aki meg támad az meg elfogult és önbecsapásnak esik áldozatul.
5/10
offtopic
Rahar 2012 júl. 06. - 22:16:51 5/10 Előzmény kispalissaci
A Mátrix címû film csak egy példa volt, nézzél te, ha számomra fogadható mondanivalót tartalmazó filmet akarok megtekinteni, akkor például megnézem a Holt költõk társasága címû filmet.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu