A háború démonjai

Bakancslistához adom
The Railway Man
14 éven alul nem ajánlott ausztrál-angol filmdráma, 116 perc, 2013

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

Eric Lomax háborús veterán, akinek a vasút a mániája. A feleségét halálra rémíti, hogy Ericnek időnként furcsa rohamai vannak, ráadásul egyre jobban magába zárkózik. Végül férje volt katonatársától, Finlaytől megtudja, hogy a II. világháború folyamán japán fogságba estek, és ott durva megaláztatások érték őket. Eric képtelen lezárni a múltat, ám egy napon kiderül, hogy az egyik japán katona, aki részt vett a kínzásában, még él. A férfi úgy dönt, hogy megkeresi és igazságot szolgáltat.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Dr. Classic 2020 máj. 29. - 14:32:09 7/10
Na csak hogy igazán kedvet csinaljak, az utolso 1 perc hozta fel 5.5 pontról a filnet 7-re. Nicole Kidman nagyszerű Firth-nek inkabb fekszik a Bridget Jones vonal. De a vége az katartikus tényleg.
10/10
csmya 2019 okt. 21. - 22:48:04 10/10
Csodálatos film,két remek színésszel.
A film megtörtént esemény alapján készült,így még jobban átjönnek az érzelmek.
Egy percig sem éreztem unalmasnak végig fent tartotta az érdeklődésemet és az utolsó pillanatig hozta a feszültséget.
Egyszer sem tudtam levenni a szemem róla.
Úgy éreztem bosszút kell állnia de így hogy a megbocsájtás lett a vége ez még szomorúbbá tette számomra.
Az utolsó 5 percet végig sírtam,nagyon nagy érzelmeket generált bennem.
Egyszer mindenkinek látnia kell!
10/10 természetesen
10/10
lovemetender 2019 ápr. 07. - 20:54:52 10/10
Csodálatos film.
k11zoltan 2018 aug. 14. - 14:19:23
Milyen puncik ezek az angolok...
8/10
Nótárius 2018 aug. 13. - 11:07:03 8/10
Megrázón hiteles érzetű, érzelmileg is fogva tartó és elgondolkodtató film! A mondanivalója szempontjából szerintem lényegtelen hibáival együtt is, feltétlenül megtekintésre ajánlott.

* * * SPOILER !!! * * *

Az emberségéből anno kivetkőzött kínvallató, és az általa kegyetlenül megkínzott fogoly, évtizedek múltán történt, megrendítő, szinte együttes katarzisa: az egyiknél az engesztelhetetlen bosszú terhe, míg a másiknál, a kegyetlenkedő múltjával számot vetni képtelen ember, feldolgozhatatlan önvádja alól való felszabadulásra adott kiutat !

Rám külön is nagy hatással volt Nicole Kidman a megtestesült romantika, aki Patricia Wallace szerepében asszonyi lénye elfogadó szeretetével és támaszt nyújtó természetességével segítette Eric Lomax-ot (Colin Firth), hogy legyűrhesse magában a múlt kisérteteit és végbe-mehessen benne a rendkívül nehéz változás.
* * * SPOILER vége !!! * *
PMagdi 2018 aug. 11. - 14:21:57 Előzmény kasi
Köszönöm a külön információkat!
A film mélyen megrázott, különösen azért, mert megtörtént.
Talán, ha többen látnának ilyen és ehhez hasonló témájú filmeket, nem lenne ennyi borzalom a világban.
sexykex 2018 ápr. 10. - 12:15:04
Minél hosszabb idő telik el, annál kevésbé képes az ember a bosszúra. Ennek ellenére a megbocsátás Isten privilégiuma és én azt nem is forszíroztam volna.
A film valamivel jobb a közepesnél elsősorban a fantasztikus alakítást nyújtó Colin Firth miatt.
Nagy1A 2015 ápr. 15. - 12:45:06 Előzmény SandCreek
Spoileres! Tökéletes a meglátásod, sokat nem is kell hozzáfûzni! Attól a pillanattól kezdve, hogy a nem kissé hatáskeltõ módon kivitelezett snittben, az öngyilkos test megrándult, a rendezõnek és a filmnek is vége volt. Mondjuk már azt sem értettem, hogy miért éppen Õt kellene megbosszúlni, mire volt jó ez az üzenet! Onnantól kezdve csak a nyálas, hatásvadász, csakis hálivúdi filmekben szokásos klisé ment, olyan, amelyik a való életben meg sem történhet.......na persze a japánka odarakja a kezét, meg bemászik a ketrecbe.........sokkal büszkébb és rátartibb fajta! Nem ismerték a megadást, nem hagyták magukat elfogni, inkább a halál! Az a katona, aki megadta magát nem volt katona, az amerikai fogoly számukra nem volt ember, mivel megadta magát, nem érdemelt irgalmat! Láttam korabeli képeken a letérdeltetett lehajtott fejû katonáknak, karddal vágták le a fejét..........nem szórakoztak! A legvégsõkig harcoltak, a leghíresebb katona Onoda Hiroo, a háború után 30 évvel, is csak akkor adta meg magát, amikor a közvetlen parancsnoka 1974-ben Japánból odautazott és felolvasta neki a megadásra felszólító parancsot, addigra a társait lelõtték! Most már egészen más Hirosima és Nagasaki bombázásának megítélése is, de akkoriban mindenki meg volt arról gyõzõdve, hogy a japánokat csak akkor lehet leállítani, ha lenyomják õket az atombombával! Senki nem kritizálta ezért annak idején az amcsikat! A japánok kegyetlensége szörnyû volt. Ez a Lomex is csak veregeti a saját vállát! Persze, a kis japán ........majd simán bemászik a ketrecbe, úgy be van szarva az amerikai bugylibicskájától..........idióta amerikai forgatókönyv! Közeli példa a valós eseményekre, a német - francia katonai megbékélés,a veterántalálkozók, vagy nemrégiben Doberdónál a magyar - olasz fronton a veteránok találkozása! Ott is volt barátkozás, de ez a nyálasság nyomaiban sem, mert a katonák azért büszkék maradtak.
Ezt a filmet csak két ekkora sztárral lehetett eladni, különösen Kidmannel, aki viszont eléggé jelentéktelen szerepet kapott, Firth viszont jó, de nincs rendesen kibontva, eleinte a társaság bolondjának tûnik.......Az a relytéjes kérdés sok éven át, szintén nem érthetõ, azt hittem, hogy a kis szobában valami rendkívüli történt, de ez csak a hagyományos tortúra volt.......... valahogy Koca látogatásait jobban át tudtam élni. Mellesleg én és sokan mások is, valószínûleg az elsõ kortyok után azt is bevallottuk volna, amit gondolatban sem követtünk el, de ez a Lomex nagyon nagy karakter volt! Igaz nem is tudom mit kellett volna bevallania, mert az akkoriban is magasan az átlag felett álló japán hadmérnökök is tudták, hogy fülhallgatóval nem lehet adni! A film legrettenetesebb pillanata számomra az volt, amikor a meggyötört, õrületbe kergetett õrnagy futva továbbadja a híreket! Ennél színpadiasabb, ócskább alakítást régen láttam!
7/10
pihes 2015 ápr. 12. - 15:30:53 7/10
Egészen jó kis film, ráadásul, megtörtént esemény.
A lelki, és testi sebek. Van ami tud begyógyulni, és van ami nem, mert maradandó.
És van, hogy belenyugszunk, és megbocsátunk...
7/10
sanderb 2015 márc. 02. - 11:23:38 7/10
A rendezésen múlt, hogy nem lett jobb ez a film. A történet és az azt eljátszó színészek nagyszerûek, de a film mégsem lesz emlékezetes. A feszültség kibontásával adós marad a mû, talán nem volt kellõ idõ és tér. Kissé elnagyolt dramaturgiával dolgoztak, illetve a karaktereket sem építették fel alaposan.
Függetlenül a hiányérzeteimtõl mégiscsak lekötött végig, érdeklõdve figyeltem a dráma végkifejletét. 10/7
10/10
Petrapetrus 2015 márc. 02. - 08:09:49 10/10
A színészi játék abszolút zseniális, Colin Firth egyszerûen briliánsan hozza az õrült és a hétköznapi, nyugodt, nagyon szeretõ ember között egyensúlyozó férjet. Már csupán a szeme mindent elárul, egyetlen tekintetével többet képes mondani, mint bármilyen hosszabb monológ által. Nicole Kidman is remekel, bár azzal egyet kell értsek, hogy õ valamennyire mellõzve lett a történetben. Ennek ellenére én nem bánom, hiszen mégis csak Lomax a fõszereplõnk. Egyébként a fiatal Ericet alakító Jeremy Irvine-t is szeretném megemlíteni, mert õ is nagyon hitelesen hozta a figurát.

Maga a történet nagyon gyomor és szívszorongató, az ember végig feszültségben van, a nézõt pedig folyamatosan kavarják fel a különbözõ érzelmek. Mint valami hullámvasút, úgy dobál egyik idegállapotból a másikba... Felkavaró darab, mégis gyönyörû és értékes mondanivalója van. Aki még nem látta, mindenképpen ajánlom megtekintésre.

A film végén pedig

SPOILER
a megnyugvás szerintem teljesen rendben lévõ érzelem
SPOILER VÉGE

még akkor is, ha nekem annyira nem sikerült. :)
SandCreek 2015 jan. 15. - 12:25:14
Ez a nagyot markolunk, és keveset fogunk esete, szvsz. Az indítás Lomax és Patti nagyon romantikus megismerkedésével engem is elkapott, aztán amikor a lényegre került a sor, pontosabban kerülhetett volna, akkor csõstül jöttek elõ a gagyi hatásvadász elemek. A téma valóban izgalmas, a történet befejezése szintén megrázó, bár valójában senki nem tudhatja hogyan zajlott le a kibékülés Lomax és egykori kínzója között.
Brit(amerikai/európai) hadifoglyokkal való kegyetlen bánásmód több filmnek is központi témája, bár néhányat még nem láttam ezek közül. A szadisztikus kínzások, megalázások élethû bemutatását igénylõ nézõknek inkább a horror mûfajt ajánlom. Itt ennél sokkal többre van lehetõség, na persze kell hozzá egy kiváló forgatókönyv és igényes rendezés. Eric Lomax története és több saját írása kínált egy lehetõséget, de ehhez most nem voltak megfelelõ partnerek.
Nicole Kidman szerepléséról csak annyit, hogy az általa megformált Patti egy nagyon rokonszenves nõ, aki feleségül ment Eric Lomaxhoz, nagyon megértõ férje iránt, és ezzel be is lett fejezve a karakter bemutatása. Az égvilágon semmit nem lehet megtudni a múltjáról, kapcsolatairól, csak egyszerûen képbe kerül és attól fogva ott van. Értelmes mondandója alig van, viszont a rendezõ mutatja nekünk az arcát premier plánban hosszan, újra és újra. A színésznõ rajongói ezt biztosan értékelni fogják, a film szempontjából ez, és sok más egyéb, semmitmondó és figyelemelterelõ. Nem nézem meg még egyszer, az biztos.
jooasszony 2014 jún. 19. - 09:49:50
Igen, én is ezt gondolom. Végre található mozifilm ami a Burma-vasútról készült, minimálisra szorítva a cukormázaskodást.

1942 júniusában kezdtek el hadifoglyokat és munkásokat küldeni Burmába és Thaiföldre a vasútépítéshez. 1943 végére elkészült a „Halálvasút”. A terepviszonyok, a trópusi idõjárás, a betegségek és az õrök kegyetlensége miatt 16 000 hadifogoly és mintegy 100 000 ázsiai munkás vesztette életét a vasútépítésen.

A két fõszereplõ telitalálat és Kidman is végre tehetségét csillogtathatja.
Mr. D 2014 máj. 24. - 18:58:41
Valaki tud valamit errõl a filmrõl? Mert már vagy január óta látom itt-ott kiplakátozva, de semmi hír a bemutatójáról. :(
9/10
Csemy_ 2014 máj. 13. - 14:52:22 9/10
Szép film, Coli Firth remek és kivételesen Nicole Kidman is tetszik.
9/10
Csemy_ 2014 máj. 13. - 14:23:48 9/10
Végre egy film ebben a témában.
yeti41 2014 febr. 02. - 20:23:21
Jónak tûnik!!!!!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu