A Hamis Izabella

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar krimi, 75 perc, 1968

Értékelés:

74 szavazatból
Szerinted?

Végh Márta tanárnő Vadász Ica tanítványát keresi egy budai villában, de csak a főbérlőt, Paárnét találja ott holtan. Mint azt a nyomozás kideríti, a bűntényt egy felbecsülhetetlen értékű bélyegért követték el, a Hamis Izabelláért. Egy maszek fényképész keveredik gyanúba, aki beismeri, hogy már előleget is fizetett Paárnénak, mert meg akarta venni a bélyeget, és külföldön akarta értékesíteni. Közben Vadász Ica és Végh tanárnő is magánnyomozásba kezd...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
stupek2 2016 okt. 08. - 08:55:49 5/10
Már akkor: bejárónõ, telefon, saját lakás, saját gépkocsi. A lehetõ legtöbb ma is ismert színész, legtöbbjük ma is él, bár öreg. Meglepõ Antal Imre, és legfõképp Kovács Kati szerepeltetése. Annyira érzéstelen, személytelen fa hangja van, de most látom, a film végén az õ neve a legnagyobb, mintha ezzel akarták volna eladni a filmet. Maga a történet jó, bár furcsa a rendõrök udvariassága, szerintem akkor azért keményebb hangot is meg mertek engedni maguknak. Kovács Kati húzza le az értékelést. 7 lenne, de így 5
Kuttyánszki 2016 okt. 01. - 16:48:17
Minden filmjénél értetlenül állok : ugyan kinek jutott eszébe,és miért,.. hogy Kovács Kati filmen szerepeljen?..Elviselhetetlen a bénasága, monoton ,fahangú beszéde, komor, meredt tekintete.Nagyon tehetségtelen amatõr.
10/10
M41 2150 2014 nov. 05. - 08:20:54 10/10
Zseniális retro krimi!!!
10/10!!!
vino-et-veritas 2014 febr. 15. - 16:54:03
Szép összefoglaló, a mostanság "elvárt" hangnemben...

Itt Mádi vagy a többi szereplõn kívül más is van. A kor rendezõi elsõsorban "mûvészek" voltak. Bácskai Lauró is inkább saját felfogása szerint rendezte meg és nem érthetett annyira a krimikhez sem, amiknek azért vannak bizonyos szabályai (lásd a már lejjebb érintett Hitchcock, stb). A késõbb rendezett - és mostanában is ismételt - Megtörtént bûnügyek tv-sorozatának alapja meg feldolgozás, nem "önálló" alkotás.

A bejárónõ "intézménye" természetesen létezett a kádári világban is, de ahogyan most is, úgy akkor sem volt általános jelenség...
Pierre75 2014 febr. 15. - 15:26:53 Előzmény vino-et-veritas
Ezt valami unatkozó moszkovita jóasszony írhatta:
ált. iskolai vénlány tanítónõnek bejárónõje van, mert abból a fizetésbõl úgy hihette szegény hülye író, hogy fussa. Vagy ezzel is a gaz imperialistákat akarta félrevezetni.
Az életvédelmi osztály apraja nagyja kirajzik, nincs összehangolt kihallgatás, egyik is, másik is kérdezget. Majd Bujtor a szolgálati sportkocsival útra kél.
Aztán beindul a szocialista Miss Marple.

Sz@rból persze Mádi Szabó se tudott várat építeni.
vino-et-veritas 2013 júl. 15. - 20:31:44
Most ismétlik.

A fiatal Iglódi tiszta Norman Bates...
10/10
LexH 2013 júl. 14. - 17:02:10 10/10
A hirtelen befejezés Bácskai Laurónak egyfajta mániája volt. A fõcímen nem sorolta fel a színészeket, hanem a végére tartogatta õket, úgymond mellbe vágva a nézõt, ami ebben a filmjében túl ütõsre sikerült. Ráadásul a film bájos poénját, a férj és a feleség egymásra találását teszi tönkre vele. Jut eszembe, remek Kállai az elhanyagolt férj szerepében.

Utólag nézve, a filmbõl legalább tíz percet kivágtak, fogalmam sincs miért (75 perc lett). Így viszont nagyon feszes, s egy fölösleges mondat sincs benne.

Még egy érdekesség: a rengeteg rendõr a filmben, szinte követni sem lehet õket. S velük szemben a jámbor tanárnõ, aki amúgy mellékesen megold mindent - remek!
-greghouse- 2013 júl. 14. - 15:09:08
Ez így van, más mûfaj, ez a Hitchcock hatású ff. krimi megint más (és a Dögkeselyûrõl már nem is beszélve, az meg megint újabb stílusú pszicho-krimi.) De azért jó volt látni, hogy megpróbálták.
vino-et-veritas 2013 júl. 14. - 14:41:37
A magyar krimik a 60-as években szinte mindig és óhatatlanul politikai "vonalat" is képviseltek, ahogyan ezt valaki máshol is írta (külföldi ügynökök, nyugati kémek, stb.).

S néha sajnos a "nagy színész és a jó forgatókönyv" is nagyot bukik...

A késõbbi idõszakok Bujtor-féle "sikerei" már nem ennek a "klasszikus" krimivonalnak az utódai, erõs "tömegszórakoztatási" feladattal és némi, a korszakot jellemzõ szponzorációval az akkor "vállalatok" bevonásával (a Volán-tól az Intertourist-ig)...
-greghouse- 2013 júl. 14. - 14:09:28
Mint krimi sajnos elég gyengécske, de nagyon értékelendõ, hogy akkor legalább próbálkoztak ilyen, "klasszikus" krimivel, adott egy bûncselekmény, nyomozás, bonyodalom, megoldás. Aztán már semmi ilyen (pedig ez a mûfaj ma is élõ máshol), csak idióta akciófilmek vagy mûvészfilmek. Talán a Bujtor féle Ötvös Csöpi volt az utolsó hasonló, bár az már más mûfaj, inkább akció-krimi-vígjáték (bevallottan Bud Spencer magyarításai voltak azok a filmek), más mûfaj, de az még mindig jó volt. Minden esetre nem sok ilyen "klasszikus" krimire emlékszem a hatvanas évek óta. (Talán még a Dögkeselyû Cserhalmival, de az is kicsit más.) Pedig nem olyan elvarázsolt dolog jó krimit csinálni, "végy egy jó forgatókönyvet, és egy nagyon jó színészt....."
vino-et-veritas 2013 júl. 14. - 14:09:02
A vége felé van néhány, egymást követõ jelenet, amikor Ruttkai megérkezik a budai villa kapujához és felnéz a kerten át, majd találkozik Iglódival.
Az egész olyan, mintha a Hitchcock-féle Psycho-ból "jönne át". Hozzátéve, hogy az alkotók ismerhették azt is, mert az jóval korábbi.

Sajnos több helyen érzem úgy, hogy egy-egy rész kicsit elnagyolt, befejezetlen, "el van vágva" és kész. Ilyen például a hirtelen befejezés is a kórház elõtt, stb.

A film - a többi korszakbeli magyar krimivel együtt - egyfajta próbálkozás, ami késõbb nem talált sok követõre. (Talán Aczél et. nem szerette a krimiket? Ugye a bûnözés nem felelt meg túlságosan a "szocialista együttélés szabályainak". Meg aztán amirõl nem beszélünk, az nincs is...)
10/10
LexH 2013 júl. 13. - 17:57:44 10/10
Teljesen szabályos krimi, érdekes figurákkal és nagy valóságismerettel. Sajnálatos, hogy a magyar film alig tud ilyet felmutatni. Pedig, ha Fedor Ágnes novellája és Bácskai Lauró rendezése nyomán kialakult volna egy ilyen stílus, ma talán jó magyar krimiket készítenének a tévécsatornák is.
Felhívom a figyelmet Ruttkai és Pécsi Sándor játékára.
10/10
rádeszter 2012 febr. 06. - 20:54:39 10/10
Nekem nagyon tetszett! 10-est is adtam rá! Az az igazság, hogy olyan szempontból nem igazán tudok véleményt mondani, hogy ez manapság nívós kriminek számít vagy nem, ugyanis olyan sok krimit nem nézek, inkább kedvenceim vannak (Columbo, Poirot, Ötvös Csöpi filmek és új kedvencem - 1968-ban ugyan már éltem, de még a mesefilmek voltak nekem valók - a Hamis Izabella).
Mindenesetre lekötött, õszintén szólva én észre sem vettem olyan dolgokat mint pl. a gyûrû felirata; az utolsó percekig nem tudtam kitalálni, hogy ki lesz a gyilkos (én még a tanárnõre is gyanakodtam, mivel nekem úgy tûnt, hogy kicsit túl lelkesen nézegette a Hamis Izabella bélyeget).
Utána elmerengtem, hogy egy-két színésznek szinte kiindulási film lehetett olyan szempontból, hogy Madaras József késõbb a Kántorral, Bujtor István az Ötvös Csöpi filmekkel lett híres.
manuva 2012 febr. 05. - 14:51:52
De a képaláírás Ruttkai Évát ír.
manuva 2012 febr. 01. - 16:24:32
Szerkesztõ úr, a képeken Kovács Kati van.
feketevipera 2011 aug. 29. - 22:05:52
Viszonylag jó kiállítású, egészen élvezhetõ darab, bár azért mára már inkább csak kuriózumnak jó. A sztori kicsit bugyutácska, kimódolt, némileg átpolitizált és demagóg is (a szocialista rendõrség kinyomozza az ügyet, amiben ilyen-olyan módon érintett valamilyen nyugati állampolgár, jelen esetben egy magyar származású svájci, aki persze ügyeskedõ típus). A színészi játék felemás, vannak jó és kevésbé jó alakítások, a színészeknek túl sok terük nincs arra, hogy igazi jellemeket formáljanak meg. A hiányosságoktól, hibáktól és politikai felhangoktól eltekintve viszonylag jó a film, bár a szereplõk többségének nem ez a legjobb filmje, és Bácskai Laurónak sem ez a legnagyobb dobása.
Lyanos 2009 okt. 18. - 20:44:36
Akkor vagy nagyon széles a gyûrû, vagy olvashatatlanul kicsik a betûk...
Amúgy a kérdés tkp. az: miért került képbe ez a gyûrû?
gyongyp 2009 okt. 18. - 13:17:53 Előzmény Lyanos
"Lehet ekkora hosszú szöveget bevésniegy gyûrûbe?"
Talán úgy hogy két sorban volt beleírva...
Lyanos 2008 jún. 01. - 10:54:39
Hogy egy másik filmbõl idézzek: "Kicsi is, savanyú is, de a miénk"
Nem volt ez rossz film a maga korában. Hollywoody szuperprodukciókkal, pláne maiakkal meg felesleges összehasonlítani. Ez egyszerûen egy krimi, ahol a tettest próbálják meg beazonosítani. A klasszikus szabály érvényesül benne: nem az a tettes, aki nagyon gyanús.
Kisebb belekötnivalók azért akadnak. Pld. a tetthelyen található gyûrû bevésett szövegét olvassák a nyomozók: "Az én hamis Izabellámnak 1932" Lehet ekkora hosszú szöveget bevésniegy gyûrûbe?
Juccmokk 2008 máj. 24. - 21:25:22
Láttam már pár magyar filmet az életben, kedvelem is õket, nem szoktam összehasonlítani õket hollywood-i szuperprodukciókkal, úh. nem hiszem, hogy ezért "nem jött át". Teljesen más a környezet, ez így van.
Ruttkai Éva játéka egyébként most sem volt semmi.
Összes hozzászólás