A Harmadik Birodalom

Bakancslistához adom
Fatherland
amerikai háborús filmdráma, 106 perc, 1994

Értékelés:

53 szavazatból
Szerinted?

Mi lenne akkor, ha Hitler megnyerte volna a háborút és egész Európát a markában tartaná? Például az, hogy 1964-ben a hitleri Németország és az Egyesült Államok arra készülne, hogy újra felvegyék egymással a diplomáciai kapcsolatot. Miközben a világ szorongva várja a történelmi pillanatot, az SS egyik detektívje, Xavier March egy politikai gyilkosság tettesének leleplezésén dolgozik. A Gestapo azonban mindent elkövet, hogy leállítsa. March megszállottan ki akarja deríteni az igazságot ezért szövetkezik egy mindenre elszánt amerikai újságírónővel. Xavier March és Charlie Maguire olyan titok birtokába jut, amely megrengetheti a Harmadik Birodalmat.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Xavier March
Charlie Maguire
Arthur Nebe
Franz Luther
Adolf Hitler
Joseph Kennedy elnök

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
kettyo 2020 okt. 29. - 17:24:32 6/10
Elég buta az alapsztori (regény), de Hauer jó mint mindig.
cellasto 2020 márc. 29. - 11:42:13
Tegnap elővettem, mert eszembe jutott a film és már szinte nem is emlékeztem rá.
A hangulat, diszletek és Rutger Hauer nagyon jó, a sztori viszont baromi lapos.
Meglehetősen szürreális az egész, de engem szórakoztatott a lassusága ellenére is :)
drtibi 2016 jún. 25. - 23:13:54
Sokadszor nem az a film megy, aminek az ismertetõjét közlik, sõt, az email emlékeztetõ is hamis volt. Megint csalódtam a PORT-ban.
offtopic
cellasto 2015 jan. 17. - 16:51:12
ezek után nem csodálom,hogy kitiltottak innen
ha így folytatod,ez a nicked is hasonló sorsra jut :)
offtopic
cellasto 2015 jan. 17. - 16:26:35
elég önelégült egy hozzászólás ez :P
tesz-vesz 2015 jan. 17. - 13:56:31 Előzmény Suziy
nem feltétlenül, de alap logikai dolgokat minek leírnom?
egy diktatúra simán a közjó érdekében is használhatja az erejét. fõként ha pl egy kisebbség volt az acient regime-ben az elnyomó, ezt diktatúrikusan megváltoztatja. pl egy nagytõkés irányító kisebbséget csak diktatúrikusan lehet megváltoztatni, és atöbbség érdekét képviseli a diktatúra szûk irányító csoportja.
Suziy 2014 okt. 20. - 19:40:02 Előzmény tesz-vesz
"Egy diktatúra sosem lehet mega-hosszú távú, mivel a szélsõségekre épül. " Kisebbségre!
offtopic
moderator2 2014 okt. 20. - 17:45:53
Kedves Fórumozók!

Kérlek Titeket, hogy a személyeskedést kerüljétek.

Köszönettel:
A Moderátor
1/10
offtopic
makovecz1972 2014 okt. 20. - 17:25:38 1/10 Előzmény Újvállalkozó
Beszólogatni én is tudok, talán egyszer eljön az idõ ha elég tapasztalatra teszel szert, hogy ragaszkodj az igényes alkotásokhoz és messzirõl felismered ha valami gagyi!
:D
1/10
offtopic
makovecz1972 2014 okt. 20. - 17:24:33 1/10 Előzmény Újvállalkozó
Bocs, én azt hittem ez egy filmes oldal, ahol filmekrõl lehet beszélgetni és véleményt írni, nem pedig személyeskedni. Amiket írtál nekem, annak semmi köze a filmhez, hozzám meg pláne. Te attól élvezed az életet, hogy gagyi mûsorokat, sorozatokat és filmeket nézel? Nincs ezzel semmi gond, de ne tegyél úgy, mintha ez lenne a normális. Minden ember mást szeret nem vagyunk egyformák, bocs ha logikusan gondolkodik az ember, de ha mások ökörségeket írnak akkor nincs min csodálkozni!
9/10
offtopic
Újvállalkozó 2014 szept. 20. - 22:55:43 9/10 Előzmény makovecz1972
Nem baj, majd egyszer te is megtanulod, hogy kell élvezni az életet. :) Én drukkolok neked, addig meg kitartást! :)
1/10
offtopic
makovecz1972 2014 aug. 12. - 09:45:41 1/10 Előzmény Újvállalkozó
Ember ne fárasszál már a hülyeségeiddel, kevered a szezont a fazonnal, állítani tudok én is marhaságokat, ez egy kamufilm, ócska propaganda sajnállak, ha neked ez kell, ha tetszik akkor nézd meg ezerrel! Unom már az ilyen megmondom a magamét emberkéket, akik abban lelik örömüket, hogy másoknak okoskodjanak. Lehet jó filmet csinálni ami sokkal valósághûbben adná vissza ezt a témát, ha pedig a németek nyerték volna a háborút, hidd el nagy ívben tettek volna arra, hogy néhány fénykép mit bizonyít, vagy hogy az elnök mit mond, az üzleti körök érdekei döntenének. De ha te egy mesevilágban akarsz élni, akkor ne nézz ilyen filmeket maradj meg a Gyürûk uránál, a star terknél, a Harry potternél, meg a starwarsnál, ott van jó meg rossz és mindig a jó gyõz, az élet viszont nem ilyen, az hogy az amerikai kormány beállítja magát a világ elsõ számú jótevõjének, attól még nem az - Vietnám Korea, Irak- SEMMIVEL SEM KÜLÖNBEK ÕK A NÉMETEKNÉL.

A mosolydiplomácia egy baromság, olyan nincs max az újságírók és bloggerek világában. Arra próbáltam célozni, hogy néhány kép még nem fog két ország viszonyának a megromlásához vezetni. Jó ez egy film, ráadásul egy fiktív világban játszódik, ezzel én is tisztában vagyok. Sõt még a regényt is olvastam, ami mérföldekkel másabb, mint a film.

Ja amúgy nem nézek Éjjel-Nappal Budapestet, bár az furcsa, hogy egyeseknek az a valóság amit a "valóságshowokban" mutatnak. De ez már a magánvéleményem!
9/10
offtopic
Újvállalkozó 2014 febr. 09. - 18:28:49 9/10 Előzmény makovecz1972
Eléggé besavanyodott emberke vagy, ha egy ilyen jó filmnek nem tudsz örülni. Sajnánllak valahol. :( Nézzél Éjjel nappal Budapestet akkor...ott valós dolgok történnek. :) Ennyi erõvel a Star Wars is szar film, mert 3 részt végigharcol Darth Vader Luke ellen, milliónyi embert megöl, de a végén 1 perc alatt kitör belõle a szerethetõ apa és jóvá válik. :) Gondolom a filmbeli világban nem volt felhõtlen Amerika és a Német Birodalom kapcsolata, amolyan mosoly diplomácia volt kettõjük között (mint most USA és Irán között). A képeket meg a dokumentációt gondolom elõször kiellemezték és csak utána szakította meg a kapcsolatot megint az amerikai elnök.

A film 9/10. Nagyon érdekes az alaptörténete. Csodálkozom azon, hogy nem készült több könyv vagy film ebben a témában, még egy keveset elbírna a piac.
offtopic
Kenshitora 2014 jan. 17. - 13:22:11 Előzmény tesz-vesz
Részben egyetértek veled.

"(...) a diktatúrában egy szûk csoport irányítja az országot, ennyi a diktatúra (...)"

Nem egészen.
A diktatúra nem más mint a korlátlan hatalom gyakorlás a nép vagy nemzet felett.
Itt a népnek nincsen joga és sokszor esélye sincs arra, hogy beleszólhasson az ország irányításába. Az egyéni személyi jogok nem kerülnek soha érvényre egy diktatúrában. Egy diktatúrában csakis a vezetõ párt/ok, csoport/ok, stb... érvényesíthetik a jogaikat.

"(...) német elszigeteltség? tudod te mekkora ország az és hogy lettek volna elszigetelve? sem akkor, sem most sem mindenki a usa bábkormánya"

Akkor viszont mindenki a nácik bábkormánya lenne. Ezt így hidd el!
A náci németek minden nemzetet a saját képmásukra formáltak volna, és akiket esetleg nem lehet azokra ugyanúgy rabszolgasors várt volna, mint a koncentrációs táborokba hurcolt emberekre.
Véleményem szerint egy idõ után minden a náci eszme ellen tiltakozóra rabszolgaság és kivégzés várna.
Az USA pénzelte a nácikat és nem csak titokban, mert ez köztudott volt. A The New York Times 1938-ban az Év Embere címmel tüntette ki Hitlert. Ami nagy elismerésnek számít azóta is. 1940-ben hatalmas változás állt be a háború menetébe. Ugyanis az USA megvont minden anyagi és egyéb támogatást a náciktól és átpártolt Sztálinhoz. 1941-ben a The New York Times már Sztálint tüntette ki az Év Embere címmel. A náciknak ezzel minden esélyük elveszett, hogy megnyerjék a 2. világháborút. Az összeomlás innentõl garantált volt.
tesz-vesz 2014 jan. 11. - 13:54:05 Előzmény Kenshitora
"Egy diktatúra sosem lehet mega-hosszú távú, mivel a szélsõségekre épül. "

nem, a diktatúrában egy szûk csoport irányítja az országot, ennyi a diktatúra, könyörgöm alapfogalmakkal legyünk már tisztában.

Arisztotelész államformatana szerint a fõhatalmat a közjó érdekében kell gyakorolni. Ebbõl a szempontból mindegy, hogy egy, néhány, vagy az összes ember gyakorolja-e a hatalmat. Sõt Arisztotelész szerint elõnyösebb, ha csak egy vagy néhány személy kezében van a hatalom, mert így könnyebb döntéseket hozni.

Thomas Hobbes szerint a polgárháború az emberi együttélés természetes állapota. Ezért indokolt, hogy az emberek létrehozzanak egy olyan korlátlan fõhatalmat, amely bármit jogosan megtehet alattvalóival mindaddig, amíg képes a belsõ béke és köznyugalom biztosítására.
wiki

a nácik rendszere simán túlélte volna és relatív virágoznának, ha nem kezdenek kétfrontos háborúba. meggyõzõdésem, hogyha nem épít hitler konc.táborokat, úgy tekintenének rá a németek, mint egy német napóleonra.
német elszigeteltség? tudod te mekkora ország az és hogy lettek volna elszigetelve? sem akkor, sem most sem mindenki a usa bábkormánya
tesz-vesz 2014 jan. 11. - 13:44:40
nem volt rossz film, nade a vége annyira átcsap amerikai, hazug, szentimentális propagandába, hogy az már gyomorforgató.

rontóc, spoiler


hogy ott gondolja meg magát... az utcán, pár fénykép hatására, ami teszem azt simán lehet hamisítvány is, de ha nem is hamisítvány: az lett volna a reális, reálpolitika, hogy nem törõdnek rütger Hauerrel, hanem ugyanúgy megy a dolgok menete.
1/10
makovecz1972 2013 okt. 01. - 11:14:20 1/10
Régóta terveztem, hogy megnézem ezt a filmet. Több ismerõsöm is ajánlotta, hogy milyen jó film. A napokban megnéztem, de ez csak egy ócska, gagyi, manipulatív propagandafilm, ami hemzseg a logikai hibáktól. Ha paródiának szánták ezt a filmet, akkor tényleg nem rossz, de akkor azt fel kellett volna tüntetni a film mûfajánál. Ami a legnagyobb képtelenség ebben a történetben, hogy az Egyesült Államok felmondta a szövetséget a németekkel, mert az utolsó pillanatban információkhoz jutott a zsidókról. A történet ott sántít, hogy az amerikai hírszerzés kezdettõl fogva tisztában volt azzal mit mûvelnek a németek a koncentrációs és haláltáborokban, errõl még azelõtt tudtak, hogy beléptek volna a háborúba, és ha netán a háború folyamán valamiféle különbékét kötöttek volna a németekkel, ez az esemény nem befolyásolt volna semmit, az egy más kérdés, hogy miért nem bombázták egyszer sem ezeket a táborokat, de ez a film szempontjából most mellékes. Vagyis elmondhatjuk, hogy az USA bármikor szövetséget kötött volna a németekkel, ha az érdekei úgy tartották volna ezt sem a holokauszt sem semmi más nem befolyásolta. Nem egy példát lehetne hozni, amikor az amerikai kormány maga is részt vett háborús bûncselekményekben és nem egy esetben támogattak nyíltan elnyomó és embertelen - sõt támogatnak ma is demokratikusnak nem nevezhetõ kormányokat - diktatórikus kormányokat. Vagy is a történet ezen a ponton is sántít! Nálam ez a film 10 /1/
offtopic
Kenshitora 2013 márc. 26. - 12:23:33 Előzmény zedharris
A náci diktatúra túlzóan szélsõségesen volt elnyomó és emellett kiemelkedõen támaszkodott a pénzre. Ne legyenek illúzióid, mert gyõztek volna, de miután az USA megvonta Németországtól az anyagi támogatást a nácik sorsa végleg megpecsételõdött. Persze a bukáshoz az is nagyban hozzájárult, hogy a nácik egyszerre 2 frontvonalat tartottak fent. Márpedig egy fenékkel 2 lovat nem lehet megülni egyszerre.
offtopic
Kenshitora 2013 márc. 23. - 16:14:34 Előzmény zedharris
Nem az ha logikusan végiggondolod.
Az elnyomásban elõbb utóbb mindig megjelenik az ellenszegülés (lásd pl.: Mátrix-filmek). Ugyanis a diktatórikus rendszerek egyoldalú és rendkívül merev rendszere nem képes a rugalmasságra, mint a valódi demokrácia (nem az ami Magyarországon kialakult, vagy az USÁ-ban ami ma van). A valódi demokrácia az ami az ókor legelején Görögországban volt.
A diktatórikus rendszerek elfojtani igyekeznek a lázongásokat és nem kezelni, alkalmazkodni hozzá - vagyis meghallgatni mások véleményét.
Ezért mivel a diktatúra nem képes a társadalom összes tagjához alkalmazkodni - csak a társadalom egy bizonyos részéhez - ezért rugalmatlan és a lázongások hatására egyre csak feszül és rugalmatlansága miatt, addig míg a lázongások szét nem feszítik az egész rendszert.
zedharris 2013 márc. 20. - 16:55:51
ez egy törvényszerû folyamat, és a nácikra úgyanúgy állt volna
Összes hozzászólás