A harmadik ember

Bakancslistához adom
The Third Man
angol thriller, 93 perc, 1949

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

Bécs, közvetlenül a második világháború befejezését követően. Romok, leszerelő katonák, élelem- és áruhiány, feketepiac és a négy szövetségi hatalom képviselői a közigazgatási székekben. Egyszóval káosz. Holly Martins, a fiatal amerikai író ebbe a városba érkezik, hogy találkozzon meghívójával, Harry Lime-mal, aki munkát ígért neki. Lime azonban egy baleset következtében meghalt, így Holly már csak a temetését nézheti végig. Lehetetlen helyzetében Lime barátaihoz fordul, akiknek különböző történetei a tragédiáról megerősítik gyanúját: lehet, hogy a barátját valójában meggyilkolták...

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1949
    Fesztivál Nagydíja

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
vargama 2021 aug. 04. - 21:56:03 6/10
A fényképezéséért érdemes a filmet megnézni. Nagyon szépek az éjszakai jelenetek, és a csatornában a felvételek. Maga a film sok kívánnivalót hagy maga után. A nyomozás lassan folyik, és nem tisztázódott, hogy a kórházi ápolónak (akit először eltemettek) mi volt a szerepe. Annak örülök, hogy Orson Wellest láttam a filmben, az ő játéka jó volt. Ez nem mondható el a két főszereplő játékáról, bár a gyenge forgatókönyv is oka lehet ennek.
A maga idejében kiemelkedő lehetett ez a mozi, ma nem is reális pontozni. A filmélményt tekintve egy jó közepes.
1/10
Bodellger 2017 nov. 11. - 03:04:54 1/10
A zsáner kedvelõjeként (nem fan vagyok, csak szeretek néhány film noirt) nekem csalódást okozott ez a film. Ami azt illeti Welles, és a magas pontszámok miatt én többet vártam. (A gonosz érintése címû filmnél éreztem még ugyanígy, néhány pozitívumot leszámítva.)
Számomra nem volt olyan karakter, aki szimpatikus lett volna. Martin kissé szánalomra méltó fickó volt, fõleg, ahogy reménytelenül tepert a nõnél, vagy, ahogy nem bírt improvizálni egy elõadást. Anna karaktere pedig engem kifejezetten irritált, pláne a film utolsó harmadában tanúsított viselkedésével. Azt nem mondanám, hogy a színészek ne játszottak volna jól, de úgy vélem kb Welles cameoja lenyomta õket, ami azért sokatmondó, még akkor is, ha egy kivételes színész/rendezõrõl van is szó.
Az alaptörténet érdekesnek tûnt, ez a része rendben volt, de maga a cselekmény rettenet lassan csordogált, és több olyan jelenet is akadt, amely semmit nem adott hozzá a film végéhez, tehát bõven elhagyható lett volna. A másik problémám, ahogy valaki lent említette a zene volt, amely oldotta a feszültséget, mintha egy vígjátékot, vagy egy szatírát látnánk, holott éppen hogy egy kriminek, egy haláleset kinyomozásának vagyunk szemtanúi. Ezt azért is tartom hibának, mert a film jelentõs része lemegy a fordulatot tartalmazó jelenetig, tehát lehetett volna egy fokkal erõteljesebben adagolni a feszültséget a hatás kedvéért. Ezekbõl adódóan ez egy egyszernézõs, közepes noir lett, amin 2-3szor is ránéztem az órámra. Nálam 6/10

Amit mindenképp kiemelnék, azok a képek, valamint az operatõri munka, mert az abszolút kiváló volt. Ennél fogva mondjuk a macskás jelenet, vagy az üres terek, alagutak emlékezetesek maradnak számomra.
10/10
breeder 2013 szept. 21. - 18:59:02 10/10
***SPOILER*** Nem tudom ki hogy van vele, de velem nagyon el tudta hitetni a rendezõ, hogy Harry Lime autóbalesetben meghalt. Aztán amikor a macska elkezdett dörgölõzni, akkortól kezdve már minden világos volt, hogy Lime él és virul. Bécs utcái is nagyon tetszettek (bár kissé lehangoló volt látni a bombák, gépfegyverek okozta romokat). A szereplõk közül szerintem Welles volt a leghitelesebb, de Cotten és az Anna-t játszó Alida Valli is parádésan játszott. :)
Seven7Crown 2011 márc. 25. - 23:13:33
-A film, egy olyan fantasztikus alkotás, amely minta produkció is lehetne az ifjú rendezõk, és színészek számára!
-Már az adott téma is izgalmaz, de a kivitelezésnek köszönhetõen szinte mi is, a háború utáni Bécsben érezzük magunkat a fõszereplõ árnyékában, amint gyanút fog barátja halálának tisztázatlan körülményei miatt!
-Szinte mi is átéljük a város furcsa hangulatát, ahol egyszerûen minden keveredik!
-A háborútól sújtott körülmények, a bûn, és a szentimentalizmus átfedése, kemény érzelmeket vált ki belõlünk akaratunk ellenére!

-Ebbõl, pedig egyenesen következik, hogy ez a mozi, a zseniális forgatókönyvíró, az igényes rendezés, és a zseniális színészi teljesítmények eredménye!

-Nagy film, és tuti, hogy senki nem fog felállni unottan a kanapéról!!!
8/10
adamnagysweetmovie 2011 febr. 26. - 23:06:19 8/10 Előzmény Sadenal
Én mondjuk nem szenvedtem, de kevés igazán egyedi megoldást éreztem a filmben (mégha azok egy részét talán utólag is koptatták el). A melodrámai részt (amire ugye minden noir kifut) itt kifejezetten laposnak, távolságtartónak találtam, talán a zárósnitt kivételével (ami eléggé átértelmezi Martins megítélését is).
És pár igazán emlékezetes képet azért megõrizhetünk (a kedvencem a gyilkost üvöltõ kisgyerek), de nem többet, mint egy átlagosan jó noirban.
A vígjátéki citerazenét én sem tudtam hova rakni... Olyan, mintha ez a noir magával a mûfajjal is néhol kísérletezne (hõsei is elég atipikusak sztem).
Sadenal 2011 febr. 05. - 16:45:00
Hát nem is tudom mit mondjak.. mondjuk azt, hogy nagyon rossz passzban voltam, de én végigszenvedtem az egész filmet...Nem tudom miért de ez a film-noir nagyon nem tett rám nagy hatást. Talán egyszer újra elõvesszük...
Roy Mustang 2008 nov. 11. - 14:11:51
Zseniális film!(Tényleg felmerül a gondolat hogy nem e Welles rendezte a filmet.)
Engem a II.világháború utáni Bécs szinte magával ragadott,remek választás volt a helyszín.
Egyedül a zene volt szokatlan,mármint a többi noir filmhez képest,de lehet azért mert csak egyszer láttam a filmet.
Nagyon jó az a jelenet,amikor Harry lábához dörgölõdzik a macska,majd a fényben megpillantjuk az arcát...............
És a végén a csatornában való üldözés nagyon izgalmas!
Orson Welles hiába nem szerepel sokat a filmben,de mégis egy felejthetetlen,remek karaktert hozott létre.