A harmadik generáció

Bakancslistához adom
Die dritte Generation
német vígjáték, 105 perc, 1979

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

1979 tele, Nyugat-Berlin. A karnevál alatt egy csoport fiatal elrabolja egy amerikai komputeres cég képviselőjét. A terroristák első generációját még politikai meggyőződés és társadalmi érzékenység motiválta, a második generáció legalább még megértette az első törekvését. A harmadik generációt már nem az utópia, csak a céltalan cselekvésvágy hajtja.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
asanisimasa 2008 dec. 01. - 18:43:43 10/10 Előzmény Lery
Hasonló érzéseim voltak nekem is amikor a filmet elõször láttam. Idõközben rájöttem, hogy egy zseniális alkotás. Hogy mitõl? ...a 68-as baloldali terrorizmus, 3.generációjáról van szó - de a motiváció általánosítható lenne, részben akár a mai terrorizmusra is -, magyarán ahol a terrorizmus önmagáért van, már nincsenek ideálok, már nem élnek a vezetõ személyek (Fassbinder filmje kapcsán ez ´77 Mogadischu és az ahhoz kapcsolódó események.) ...nem csoda, ha a filmet senki nem akarta akkoriban finanszírozni, az pedig pláne nem, hogy a mozikban a balodali szimpatizánsok bojkottálták a vetítést. ...róluk szólt ugyanis ez a film, egy korszak bukásáról, melynek jelenlegi tagjai már csak csonkjai az elõdöknek, ráadásul, ami akkor a terror célja lehetett az számukra nem létezik... a ténnyel szembesülni nem volt kellemes, ezt felismerni és ilyen szarkazmussal ábrázolni, azonban rendkívüli volt akkor (s lám... a mai napig, "zavart" kelt.)
Lery 2008 okt. 16. - 04:06:57
Háát öö.. Ez a második film, amely NEM képes megszerettetni elem Fassbindert. Igazából legszívesebben belehajítottam volna valami éles tárgyat a vászonba.