A hazafi

Bakancslistához adom
The Patriot
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai történelmi kalandfilm, dráma, 158 perc, 2000

Értékelés:

506 szavazatból
Szerinted?

Benjamin Martin (Mel Gibson) igazi harcos volt: kegyetlen, kiismerhetetlen, engesztelhetetlen. Mára azonban egyedül neveli hét gyerekét, és rájött arra, hogy a béke létszükséglet számára. Az amerikai függetlenségi háború azonban nem kedvez a kívülállóknak és a legnagyobb fiú, Gabriel (Heath Ledger) másképp gondolkodik, mint apja: kerüljön bármibe, a függetlenséget akarja szolgálni. Aki veszélybe került, meg kell védeni, akinek baja esett, azt meg kell bosszulni! Ha eljön az idő, Benjamin Martin újra fegyverbe szólítja régi harcostársait, és elindul, hogy az őrült háborúban megkezdje a maga őrült hadjáratát.
Bemutató dátuma: 2000. július 27. Forgalmazó: HBO

Streamelhető:

Stáblista:

Szereplők

Benjamin Martin
Gabriel Martin
William Tavington ezredes
Cornwallis generális
Harry Burwell ezredes
Wilkins kapitány
Charles O'Hara tábornok
Dan Scott
John Billings

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Streamelhető:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
sexykex 2021 jún. 02. - 14:04:39 8/10
Gondolatok: Mindenkinek vannak kedvenc filmjei. Nekem az egyik A hazafi.
(Nem Bunfikám, a te kedvenc filmed nem A hazafi, hanem A rettenthetetlen. Csak annyira flúgos vagy, mindent mindennel összekeversz és semmire sem emlékszel.)
Nem hiszem, hogy 1776-ban ilyenek az emberek. Nem tudom milyenek, de nem ilyenek az biztos. Ezek a jelen emberei a múltba helyezve, de nem baj.
(Kezdődik! Nemrég mesélted nekem, hogy az agyunk lemaradt a fejlődésben a technológia mögött. Azért keresi még mindig az édes és kalóriadús ételeket az ember, mert a kőkorszakban nehezen jutott hozzá. Akkor mit számít 200 év? Miért lettek volna mások az akkor élő emberek Macika?)
A fiúk bolondok, mint a fiatalok általában.
(Csak azért, mert bátrak? Mert harcolni akarnak a szabadságért? Mert nem a kékestetői szanatóriumot akarják őrizni katonaként, hanem az ő Új világukat? Addig duruzsoltál a szakács néninek, amíg kitömött kajával és tíz kilót híztál a seregben. Ezek a bolondok meghalni mennek, nem kigömbölyödni.)
Nagy találmány a néma lány, a tinta, a hintaszék, a kutyák.
(Az volt a nagy találmány, amikor először sütötték el ezeket az okosságokat. Nevetgélni szeretsz te apukám, nem hősködni.)
„A cél a dicső, nem az eszközök.”
(Cél a lustálkodás, eszköz a hazugság. Értem! Nem bántalak, mert úgyis a pokolban végzed. Mióta a kislányunk meghalt a világ valamennyi templomát felgyújtanád. Vagy már fel is gyújtottad.)
Ha még egyszer beledumálsz a dolgaimba, kidobom a tabletedet. Megértetted? Inkább vettem volna neked aranyláncot, wellness-hétvégét, felfújható Ken babát, vagy valami akármit. Igenis ez az egyik kedvenc filmem és kész!
9/10
King Diamond 2020 márc. 01. - 21:11:06 9/10
SPOILERES!!!
Jó régen, 2009-ben írtam már egy rövid hozzászólást a filmhez. Azóta megvettem Blu-rayen, amin rajta van a kibővített változat (amiről nem is tudtam, hogy van, és ami igaz, hogy mindössze 10 perccel hosszabb az eredetinél, vagyis 175 perces, így is sok olyan extra jelenetet tartalmaz, amik sokat hozzáadnak a cselekményhez). Érdekes, hogy az eddigi hozzászólások nagy része a tv-ben leadott, jócskán megvágott verzió miatt vitatkozik/elégedetlen--na, ezért nem kell kereskedelmi adókon filmeket nézni.
Az általános vélekedésem a filmről azóta sem változott, ez egy jó háborús kalandfilm, többnyire a valóságon alapuló történelmi eseményekkel/csatákkal/személyekkel, viszont néhány dolgot itt-ott megváltoztattak benne a dramaturgia és a film kedvéért (és én ezért nem nevezném ezt direktben történelemhamisításnak). A történetnek utána lehet olvasni, aki szeretne jobban belemélyedni az amerikai függetlenségi háború eseményeibe, egy dolog viszont érdekes (talán ez a legjobb szó rá), vagyis, hogy az angolok olyan szinten túlerőben voltak, a végén mégis elbuktak (talán nem véletlenül). A csaták, harcok nagyon jól meg voltak csinálva, remekül bemutatták a háború borzalmait. A helyszínek, csataterek nemkülönben. A színészek, karakterek is jók voltak, többségük a való életből lett átvéve, Mel Gibson tökéletes választás volt a szerepre (szerintem jól tette, hogy ezt a filmet választotta a Viharzóna főszerepe helyett); Jason Isaacs nem kevésbé volt tökéletes a kegyetlen Tavington ezredes szerepében; Heath Ledger is jó volt, ám a Sötét lovagban élete alakítását nyújtotta, nagyon nagy kár érte; Tom Wilkinson is remekelt Cornwallis tábornok szerepében, valamint a többiek is jók voltak szinte egytől-egyig. Lehet itt nyálasnak, meg a szokásos amerikai propagandának nevezni a film egyes jelenteit (például, mikor Mel Gibson a csata közepén felkapja az amerikai zászlót és nem hagyja, hogy a rémült "katonák" megfutamodjanak, hanem az élükre állva próbálja meg megtartani az állásukat és az előrenyomulást ezzel továbbvinni), de szerintem felesleges. Aki alapból így ül le megnézni egy ilyen filmet, az inkább nézzen mást. A Rettenthetetlenhez is felesleges hasonlítani (hiába mindkét filmben játszik Mel Gibson), teljesen más történet, más kor, stb. A filmzene szintén remek lett (amiért Oscarra is volt jelölve), valamint a magyar szinkron is jó, leszámítva egy-két karaktert (például Thomas Martint, akit mintha lány szinkronizált volna). Ahogy már írtam korábban is, hiába mindössze 10 perccel hosszabb a kibővített változat, olyan plusz információkat, történéseket tartalmazó jelenetek vannak benne, amik remekül kiegészítenek és/vagy valamilyen szinten meg is magyaráznak egy-egy eredeti jelenetet. Mindent összevetve, ez egy remek film, jó történettel, csatákkal, szereplőkkel, zenével, poénokkal. Módosítom az előzőleg adott értékelésemet:
9/10
antibond 2017 aug. 18. - 19:28:25 Előzmény Urquidez
Enyhén szólva is igazad van, pedig - érzésem szerint - sok mindent még magadban is tartottál a véleményedbõl.
Mindenki könnyes szemmel, és elismeréssel szurkol a fõhõsnek, aki bár a családja, a gyerekei fontosságára hivatkozva "kiszáll a buliból", elviselve a népek megvetését, értetlenségét, majd másnap puskát ad az alig tízéves fiúk kezébe, hogy gyilkolják az ellent, ahogy érik.
Az sem izgatta sokat, hogy könnyen otthagyhatták volna a fogukat, valamennyien.
Tele volt a film ilyen megmagyarázhatatlan ellentmondásokkal, de az a kék szempár - ugye - mindent visz.
Kicsit kritikusabban is lehet ám nézni egy magát TÖERTÉNELMINEK nevezõ filmet.
Jó, rendben, láttam már rosszabbat is...
Urquidez 2017 ápr. 24. - 18:40:08
Gusztustalan ez a fajta propaganda. Amerika születése is pátoszban, és mesterséges hõsiességben tocsogással indul. Förtelmes. Azért persze angol a hivatalos nyelv, noha az angolok voltak a legnagyobb ellenség. Az indián holokauszt nem annyira lenne népszerû, én ezt értem, de az a valóság. Nem pedig ez a futok a zászlóval, mert akkora kibaszott nagy hazafi vagyok, egy nem létezõ nemzetnek, egy mások leigázása és lemészárlása által elbitorolt földön. Akinek ez imponál, az benyalta ezt a fajta vakítást.
christine97 2017 ápr. 24. - 16:47:10
Nagyon jó film, alapmû!

Mel Gibson itt is remekül játszik, nagyon sokoldalú színész. Csak azt az egyet sajnálom, hogy Heath Ledger már nem él.. :( Pedig milyen tehetséges is volt!
offtopic
sofi 72 2016 márc. 27. - 09:12:07
Eddig a Franciáknál és az Angoloknál tartottál. Hogy jönnek ide az Amerikaiak? :P
offtopic
sofi 72 2016 márc. 25. - 06:58:31
Ez a kérdés nem kapcsolódik ahhoz az elõzményhez, amihez csatoltad. De ha valóban érdekel a kérdés, olvass egy kis történelmet...;)
offtopic
sofi 72 2015 nov. 23. - 05:45:30
Miért, mi az eredetije? Francia? :D
10/10
Viktor6665 2015 nov. 22. - 23:39:46 10/10
Angol szinkronnal sokkal jobb volt, mint magyarral.
Catalin 2015 aug. 09. - 19:03:20
Köszönöm ezt a remek minõséget. Konkrétan végig kellett szenvednem ezt az egyébként izgalmas filmet.
Üdvözlet a film+ csatornát mûködtetõknek... a szakma csúcsa
Tibag05 2015 febr. 14. - 16:32:25
elvileg...
offtopic
Sz Peter 2015 jan. 25. - 22:48:08
Mondom: "függetlenségi háború".
Olvasgass!
robicsek2 2015 jan. 25. - 22:08:06
Bár megvan a véleményem az amcsikról, és a szabadság harcukról, ez a film akkor is marha jó. Nem tudom miért nem szeretik sokan Mell Gibson-t ,de az tény hogy rohadt jó színész, és a történelmi filmekben is nagyot alakít. Ilyen ez is ,és a Rettenthetetlen is !
Sz Peter 2015 jan. 25. - 22:04:28
Milyen demokrácia? Ez a függetlenségi háborúról szól! :)
Hannibal Lecter 2014 júl. 18. - 17:22:38 Előzmény filmimádóó
Ne a tv-ben nézd mert gennyesül megvágják. Tegnap is vágott verzió ment.
9/10
Suziy 2014 máj. 25. - 21:14:53 9/10
"a cím nem passzol a filmhez... mert nem egy hazafiról van szó"
Benjamin Martin részérõl bosszúként indult az egész háború, de ha figyeltetek a végén a nagy csatában félretette a személyes sértettségét, és el kezdte vinni a zászlót, harcolt az ÜGYÉRT. Akkor, ott vált igazi hazafivá. A fia Gabriel Martin pedig pont ellenkezõleg, hazafiként indult, a pálya szélérõl a csatát látva azonban lemondott az "egészrõl". Õ az, aki bosszúból folytatta a harcot. Érdekes ez az ellentét, nemde? :)
(Hetty King)
filmimádóó 2014 ápr. 04. - 18:19:56
Szeretem ezt a filmet, szerintem jó. Sokszor megnézem, ha adják a tv-ben.
8/10
lotto 2013 júl. 25. - 08:48:00 8/10
Nekem se ez movie a kedvencem tõle, habár bírom Mel Gibson-t!
Nade annak kell örülni hogy KIVÉTELESEN nem a Seagal féle 'Hazafi'-t adják.!:)
10/10
offtopic
C$@ß! 2013 júl. 13. - 16:51:10 10/10 Előzmény 62-es
írjam be a google-ba hogy miért nem ad jó filmeket a TV?
pojáca vagy
10/10
SzemánMáté 2013 júl. 08. - 15:06:46 10/10
Szerintem nagyon jó a Film. Már csak Mel Gibson miatt is. A történet az már más tészta. De azt is tudni kell, h Mel Gibson, nem kedvence az amerikai vezetõségnek, tehát tud valamit.:)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu