A házban

Bakancslistához adom
Dans la maison
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia thriller, 105 perc, 2012

Értékelés:

70 szavazatból
Szerinted?

A tizenhat éves Claude úgy szeretné lenyűgözni tehetségével irodalomtanárát, hogy beférkőzik iskolatársa életébe és otthonába, majd életükről saját nézőpontjából ír bizarr történetet. A tanár, felismerve a fiú egyedülálló jellemét és írás iránti fogékonyságát, egyre nagyobb lelkesedéssel vesz részt maga is a cselekmény alakulásában. Tanácsaival lassan közös történetté formálják az eseményeket, amely azonban hamar kontrollálhatatlanná válnak, s a fiú gondolatai alakítani kezdik a család és tanára hétköznapjait is.
Bemutató dátuma: 2013. március 14. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Alsónadrág 2019 nov. 21. - 22:39:45 10/10
Nagyon tetszett ez a film, ahogy Ozon összes többi alkotása is. Humoros, de nagyon finoman, csak a franciák tudnak ilyet csinálni. Végig ébren tartja az érdeklődésemet, mindig mond valami újat. Az írás és a film cselekménye sokszor nem szétválasztható, mi lesz vajon a következő lépés. Ami talán nekem hiányzott, az Claude szerencsétlen családi élete. Persze elmeséli, látjuk is az apját, de az a kis cinikus, gonosz mosoly szinte hiteltelenné teszi a történetet. Pedig ez a mozgatórugója az életének. És Germain erre nem is jön rá. Luchini Germain szerepében csúcs, a francia kisember, a francia értelmiségi, aki elégedett önmagával, az életével, nem veszi észre a felesége közelgő tragédiáját, nem veszi komolyan hogy összeomlik a munkája, az élete értelme. Aztán mind a ketten bűnhődnek. Bár a feleség sorsa ismeretlen marad számunkra.
7/10
Joan Fontaine 2019 szept. 01. - 11:24:13 7/10
Amikor megnéztem, volt egy olyan érzésem, hogy ezt a filmet sokan jónak fogják találni. Ahogy elolvastam a hozzászólásokat, eléggé megoszlanak a vélemények. Én pl. nem tudom eldönteni, hogy tetszett e vagy nem, inkább azt mondhatnám, hogy érdekes volt, és elgondolkodtató. Én elsősorban azon gondolkodtam el, hogy az írás úgy tűnik olyan dolog, ami nem végzettség függő. A tanár pl. tökig szakképzett volt, mégsem volt olyan eredeti és merész húzása, mint a gyereknek, akinek a stílusát ugyan még pallérozni kellett, de már most sokkal jobban elhúzott , mint amennyire a tanár valaha is fog.
Valaki itt azt írta, hogy írónak kell lenni ahhoz, hogy át tudja érezni.
Na ez az, ami nem igaz. Nem kell írónak lenni ahhoz, hogy ezt a filmet valaki átérezze. Pont fordítva van, meg kell élni, és meg kell ismerni dolgokat ahhoz, hogy egy író írni tudjon, és jót tudjon írni. Mert írónál alapszabály az, hogy lehetőség szerint olyan dologról írjon, amit ismer, és jól ismer, másként hogy is lehetne meggyőző?

SPOILER **************************
Én is azt gondolom, bár biztosan nem tudom, de szerintem nem feküdt le a tanár feleségével a srác. Elképzelte. Ott volt a házban, megélte a nő lényét, az otthon hangulatát, megértette a gyermektelenség traumáját, és a benne vergődő két ember tragédiáját, és ezt tovább fejlesztette egy ágyjelenettel.
A nőnél pedig akkor szakadt el a cérna, amikor megtudta, hogy a férje azt mondja másoknak, hogy azért nincs gyerekük, mert ő meddő.
Úgy érzem, írás közben azért a Rapha családnál Claude is megsérült kicsit, hiába mutatta magát végig kívülállónak, nem maradhatott teljesen független.
Ami a tanárral történt, én is keménynek érzem, nem megérdemeltnek, és nem tudom, miért így kellett befejezni. Viszont ahogy ülnek a padon, és előttük ott a ház, azzal a rengeteg emberrel, mint egy élő mozi, az nagyon érdekes és eredeti volt. Ott vettem észre igazán, mekkora a különbség a két ember között tehetségben a fiú javára. Ha közösen belevágnak, az még ütős lehet.
SPOILER vége******************************
Filmfanatic 2015 ápr. 30. - 23:38:45
Elnézést, elfelejtettem kiírni az elõzõ hsz.-ban a SPOILER feliratot!!
Bocsánat, Mea Culpa, sorry, stb..stb..!
Filmfanatic 2015 ápr. 30. - 23:36:03
"- Európai Filmdíj (2013) - Legjobb forgatókönyv"

Pont a forgatókönyv tetszett meg nekik?!
Különös... rendkívül különös számomra ez a felfedezés.
Az elsõ fél órában azt mondtam magamban, ez annyira jó, hogy késõbb csakis rosszabb lehet. Bár tévedtem volna!
Olyan finom, ízes szatíra lengi be az elsõ fél órát, hogy öröm a léleknek nézni. Végre egy film, ami egyszerre érzõdik hitelesnek, izgalmasnak és mélynek! Mi lesz ebbõl? Mit tud ebbõl kihozni Ozon?


A kérdés tehát: képes lesz-e "überelni önmagát" a film során Ozon lineárisan haladva, egészen a végkifejletig?
Egy óra múlva világossá vált számomra, hogy nem. Milyen kár, pedig annyi lehetõség rejlik az alapsztoriban.
Ozon azonban pont abba a csapdába esett bele, amelybe a diák, amikor a tanár tanítása alapján jár el (lepd meg az olvasót, olyan cselekményt/befejezést írj, amire senki sem számít).Ozon erõlködik, hogy meglepjen, és ez a "veríték" egyre jobban érzõdik, érzem, amint lankad a kedvem, nekem így már nem tetszik. Egyre nívótlanabb ötleteket dob be, és, ahogy többen is említették, a hitelesség is csorbul (már a dolgozat ellopása is hiteltelen, de ennyi még, azt hiszem megengedhetõ egy filmben), ám a késõbbi végkifejlet (hogy elhagyja a felesége, és "mindent elveszít"), végképp az, és olyannyira elrontja ezt a filmet, hogy annál jobban már nem is lehetne.Érdekes csavar, (vagy, ha úgy tetszik, bizonyos nézõpontból értéke a filmnek) azonban számunkra, nézõk számára, hogy ebbõl is levonható egy tanulság:a mûvészethez, az igazán jó mûalkotás létrehozásához korántsem elég, hogy kiszámíthatatlanságokat írunk (teszünk egy filmbe), végig kell vinni egy gondolatmenetet, vállalni kell azt az utat,amit már az elején felvállal a rendezõ/mûvész,bármennyire is félelmetes, ha eredeti, jó lesz a végeredmény (Tarkovszkijra hivatkoznék, bár nem szó szerint idézve) Mintha Ozon nem bízott volna ebben, önmaga tehetségében.
A csuda tudja.
A színészek kiválóak, különösen a tanárt játszó színész játéka fogott meg, de a diák sem marad el mögötte és nekem a feleség is tetszett.Nagyon jók voltak együtt. Ennyit szerettem volna mondani, köszönöm.
thesaint 2015 márc. 05. - 13:27:37
Érdekes film, egyszer érdemes megnézni, szerintem az IMDb 7,4 azért túlzás.
Gina424 2014 dec. 15. - 21:46:05
Nagyon unalmas volt, nem kötött le.
2/10
tesz-vesz 2014 júl. 19. - 17:22:09 2/10 Előzmény dll89
SPOILER! RONTÓC!

Jézus:

"miután megdöntötte a feleségemet"

(és ezeknek tetszik a film, meg ezek tartják zseniálisnak)

figyu! nem döntötte meg a feleségét...
már majdnem megkérdeztem, hogy mi volt ez az influenzás sztori, dehát már nem is érdekel, biztos nem olyan poénos.

viszont az még eszembejutott, hogy milyen feleség az, aki elhiszi egy kiskölyöknek a hazudozásait (nem lehet terhes, stb), és úgy lelépne, hogy errõl meg se kérdezi a férjét, tehát rögtön elhiszi egy vadidegennek.
2/10
tesz-vesz 2014 júl. 19. - 17:17:12 2/10
nem tetszett, eléggé gyermeteg film lett.

jó lett volna, hogyha kristin nem játszik benne, irritál már a konzumkultúrszínészkedése.
a kiskölyök is túljátszotta a szerepet. nincs katarzisféle sem, tehát értelme sincs megnézni.

az meg milyen már, hogy szemét mûvészettel kereskedik a feleség, a tanárférj ezt látja, tudja, de nem is zavarja?
hogy lehet ilyen nõvel összejönni?
Nira1900 2014 máj. 11. - 21:35:32
Spoiler, természetesen :)
Nira1900 2014 máj. 11. - 21:35:05 Előzmény dll89
soiler***

Nem hiszem, hogy valóban "megdöntötte" volna a feleségét...
_goldie_ 2014 jan. 27. - 20:43:28
vetítés a Kino Caféban 2014.febr.6-án 13:00 kezdéssel
a Bp Film Tabu elõadása keretében http://artmozi.hu/suli-mozi
k11zoltan 2013 okt. 27. - 09:50:10
Láttam már jobb Ozon filmet is.
2/10
tesz-vesz 2013 szept. 02. - 13:22:57 2/10
miért nem lehet ezt a filmet megnézni Magyarországon?!?!?!
pecegirlmesy 2013 júl. 12. - 19:30:59 Előzmény dll89
:D szerintem is naaaaaagyon jó film teljesen egyetértek!
2/10
offtopic
tesz-vesz 2013 máj. 09. - 14:39:54 2/10
hol van hozzá felirat?
dll89 2013 máj. 08. - 22:11:19
SPOILER LEHET BENNE!!!!

Hát elõttem még senki nem írta ezt, úgyhogy megint én leszek a lány a fura ízlésével, de EZ A FILM ZSENIÁLIS. Lehet, hogy írónak kell lenni ahhoz, hogy az ember átérezze (én az volnék), vagy nem tudom... Engem sikerült megfognia a beteges francia humorával együtt. A film nyomasztó hangulatát kiválóan enyhítették a tömény szarkazmussal átszõtt poénok (pl. ,,influenza" - aki látta, tudja). De amúgy sem annyira nyomasztó, mint vártam. A thrillerhez valóban semmi köze.
A beszédes címû könyvvel való leütésnél kicsit megijedtem, hogy nehogy már így legyen vége. A tényleges befejezés tetszett, bár nem derült ki, hogy békültek ki (én Germain helyébe biztos nem bratyiztam volna Claude-al, miután megdöntötte a feleségemet) de a vitájukon(örökségen veszekedõ ikrek vagy szakító leszbikusok) jót röhögtem.
És ha már ikrek, ne felejtsük ki a mûvészeti galériát sem, a Hitler-szexbábuval, meg a kínai mûvészekkel- az annyira tipikusan francia volt.
Ennél már csak a szinte átláthatatlanul összebogozott szerelmi(vagy olyasmi) szálak alkotta sokszög volt franciább. De ha azt leírnám, mindent leírnék.
Ez az Ernst Umhauer nevû kölyök pedig valami baromi tehetséges. Ciki vagy sem, sose hallottam róla ez elõtt, de engem abszolút meggyõzött.

Összességében beteges, és beteges humorú film, de élvezhetõ, egyáltalán nem ráz meg mélyen, legfeljebb elgondolkodtat.
2/10
eggman 2013 ápr. 10. - 23:42:31 2/10
Elmentem megnézni, mondván, hogy thriller. Gratulálok annak a zseninek aki a thriller kategóriába sorolta. 1 óra múlva kijöttem, mert élvezhetetlen volt. Ozon eddigi leggyengébb filmje. Tényleg ennyire kifáradt már ? Ennyire nem lehet kitalálni semmit ? Arról nem beszélve, hogy alig lehetett odafigyelni a karakterekre a rengeteg feliratolvasás miatt. Sajnálom, nem tudok franciául :) Ozont szeretem, de 3x is meggondolom ezentúl, hogy beülök-e a filmjére.
8/10
oedipa 2013 márc. 25. - 18:10:47 8/10
jó kis film, csavaros, érdekes, jó gyorsan beszélnek benne:) thrillernek nem thriller. mindenesetre egy jó 8/10.
8/10
4427 2013 márc. 20. - 21:28:59 8/10
21 szavazat 8,4 átlaggal. Abszolút jogos!
Viszont nem igazán jogos a thriller megjelölés. Ez nem egy bûnügyi film. Viszont legalább olyan izgalmas, csavaros!
8/10
alan 2013 márc. 16. - 12:27:36 8/10
Szerintem egész jó kis film!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu