A hazugság színe

Bakancslistához adom
The Burnt Orange Heresy
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-olasz akcióthriller, 99 perc, 2019

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

James Figuares ambiciózus ám kegyvesztett műkritikus, aki turistáknak tart művészettörténeti előadásokat Milánóban. Amikor őt és új kedvesét meghívja birtokára az elismert és tehetős műgyűjtő, Joseph Cassidy (Mick Jagger), a férfi úgy érzi, végre rámosolygott a szerencse. Ám az új, gazdag barát tisztességtelen ajánlatra készül. Azt a feladatot adja Jamesnek, hogy lopja el a világhírű festő, Jerome Debney (Donald Sutherland) alkotását.
Bemutató dátuma: 2020. július 30. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Szegényanyád 2022 nov. 05. - 21:21:32 1/10
Azok a bizonyos nagy nevek, bármilyen sz@rért felveszik a nagy lóvét. Ez márt csak így megyen.
1/10
Szegényanyád 2022 nov. 05. - 21:16:01 1/10
Azt is jól fejbe kellene b@szni, aki egy ilyen szemetet leszinkronizál.
Felhőjáték 2022 okt. 24. - 07:18:46
Jobb esetben a filmeknek masszív képi struktúrája van és amennyiben e mellé rendelkezik még igazán feszes dramaturgiával, jobb stúdiókban még dialóg íróval, akkor bizony csodákat tapasztalhat a kedves néző.
Ezzel az okfejtéssel viszont talán csak egy elsős művészeti középiskolást tudnék elkápráztatni, talán még őt sem.
Viszont térjünk vissza a The Burnt Orange Heressy című kellemes és régen úgy mondták volna társalgási drámára. Mivel ez viszont mozi így maradjunk a lélektani drámánál mint műfaj.
Már az első képsorokat valami intellektuel szferikus zene indítja jelesül Handel -Ombra Mai Fei- largoja ahol a mezzoszoprán hihetetlen magasan tartott pompával vezet minket a nyitó képsoron.

Na, mondom adjunk a zeni élvezetnek. de egy karcos pillanatban a tű recsegve elhagyja a lemezjátszó "platniját", és szembesülünk a főhőssel akiről azt tudjuk most gyakorolja azt a szöveget amit könyve terjesztésén fog előadni. James Figue (Claes Bang) aki mellesleg zenésznek sem utolsó) ugyanis műkritikus, művészet történész, szépfiú státusban is kiváló. Hihetetlen magabiztossággal építi fel a korszak kitűnőnek látszó festészeti alkotójának profilját a művészet illúziójának csalóka fényét az érték és a felkapottság közti vékony határmezsgye táncát elhiteti lelkes közönségével, majd egy gáláns fordulattal leleplezi önmagát, hogyan ne higgyünk annak ha megvezetnek minket egyszerű műélvezőket :) akik nem tudnak eligazodni Banksy vagy Dr. Máriás között.


Sajnos a briliáns könyvek nem kelnek el és a társasági élet sem olcsó míg be nem lép a történetbe a női főszereplő Elizabeth Belicki ( Berenice Hollis ) és mint minden jó thriller, krimi vagy nevezzük akár minek a műfajt vele kezdődik.

Hatalmas szemivel besétál férfi főhősünk életébe és komoly lélektani értekezéseket akár még filozófia vitáknak is nevezhetném őket folytatnak. Majd ágyban kötnek ki frivol szex jelenet közben. A kedves néző azt gondolná akár már be is lehetne zárni a filmet, de nem az csak most kezdődik igazán.
Belép a műgyűjtő akiről tudjuk kő gazdag, na nem maga által a kedves felsége miatt. Itt kívánnám megjegyezni a szereplő Mick Jagger aki polgári foglalkozásában rock sztár. Ez sokat nem oszt vagy szoroz a filmben és ahol jelen van az pont annyi ami a újgazdag, olyan embert jellemzi, aki az előkelőbb társadalmi rétegek szokásait utánozza és a nekem van és neked nem lesz életmódot képviseli. A műélvezés és műgyűjtés tipikus hiénáját játssza el lezser "színész" eszközeivel.
Az eddig sziporkázó gondolatokat közlő szép lassan kibontakozó történet megkapja a krimi szálát. Hiszen minden áron rá akarja venni Bangot, hogy a nála levő korszakos régebben világhírű nála vendégeskedő festőművészt vegye rá arra, hogy adjon el neki képet. Csak sajnos az magát a művészetet tartja ócska szemfényvesztésnek.
A hölgy pedig rá jön mit készül elkövetni Bang (maga a név is beszélő Bang jelenik meg a rajzolt szereplős füzetek szereplői felett rajzolt fehér foltokba mikor elsül egy pisztoly. Bizony a halál meg bekopog a díszleten. Innen pedig már nem illik többet írni erről a dolgozatról.

Az égett narancssárga eretnekség egy 2019-es krimi, amelyet Giuseppe Capotondi rendezett, Scott Smith forgatókönyvével. A film Charles Willeford azonos nevű könyve alapján és kijelenthetem - bár nem vagyok műkritikus - vetekedik az írott anyaggal. Élő és hol finom hol drámai dialógusok hangzanak el a filmen. Betekintést nyerhetünk a feslő tízezer életébe és egy emberébe is aki jó képességekkel sziporkázó szellemességgel bír de az emberségnek bőven a híján van. Viszont a film üdítő szórakozás a maga nemében.
4/10
Csodálatos Pukkandúr 2021 júl. 19. - 03:24:26 4/10
A magyar szinkronhangok kifejezetten rosszak, a főhősök (az Elizabeth Debicki és Claes Bang által formált karakterek) irritálóan ellenszenvesek, emiatt nehéz figyelemmel követni a cselekményt. A szép környezet, Mick Jagger és Donald Sutherland jó színészi játéka ellenére a cselekmény érdektelenségbe fullad, és egy idő után fájóan unalmassá válik.
Lehet, eredeti nyelven kevésbé lennének taszítóak a karakterek, így összességében gyenge alkotás, többet vártam, 4/10.
3/10
Szaymon 2021 jún. 09. - 20:43:01 3/10
Rendkivül gyenge,semmit mondó film. Nekem nem jött be
6/10
pihes 2020 dec. 01. - 15:30:32 6/10
Nem túl izgalmas film, azonban a záró pillanatok jelentenek többet nála.
Engem érdekelt végig!

6/10
robertsuzuki 2020 okt. 10. - 14:49:10
ROM hozzászólása végett néztem meg a filmet (tekergetve előre, mint állat), megbántam, hogy belekezdtem. 20millió percet vett el az életemből. Ettől függetlenül, talán valakinek éppen tetszik. Nem tudom, nekem nem jött be.
9/10
ROM 2020 szept. 08. - 11:56:08 9/10
Nagyon jó, Classic film! Nem éreztem a korábban írt "megfeneklést", nyilván itt nem fognak autók robbanni sem űrlények jönni, ez nem CGI mozi, a látványvilágért is valós dolgok a felelősek.
James Figueras helyett talán még jobb férfi karakter is lehetett volna, de így élvezhető!
4/10
Hungariancorazon 2020 aug. 12. - 00:28:18 4/10
Gyenge. Amikor beindulna, akkor vége. Ez a csavar a mai filmek világában már nagyon kevés
6/10
Ledina 2020 aug. 10. - 17:58:17 6/10
A színészek és a környezet miatt érdemes megnézni. A sztori érdekes lenne, csak valahogy kicsit megfeneklik.
9/10
sukibence10@gmail.com 2020 aug. 09. - 23:00:04 9/10 Előzmény blood.1
Érdekes. Én kijönni nem tudtam.
1/10
blood.1 2020 aug. 08. - 03:06:07 1/10
Ki kellett jönnöm a filmről.
9/10
stefanis 2020 aug. 05. - 22:43:57 9/10
Meglepően jó film, elgondolkodtató... a kis részletek miatt - na meg persze fiúknak Debicki miatt :-) - érdemes kétszer is megnézni :-)