A hét főbűn (Bűnök ezek?)

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 52 perc, 2007

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"A hét főbűn fogalma mára a kultúrtörténet, sőt a kultúrtörténelem része. Nem foglalkozunk velük, talán még fel sem tudjuk sorolni őket. A fagylalt ipar valamilyen oknál fogva marketingfogásból így nevezte el egyik jégkrém sorozatát, ezért tudnak a gyerekek róla valamit.
Egy Budapesthez közeli faluban, Pilisborosjenőn egy baráti társaság bor és sütemény mellett éjszakába nyúlóan beszélgetett a főbűnökről és morális értékrendünk furcsa relativitásáról. Mit takar ma a restség, a bujaság, a kapzsiság, a harag, a gőg, az irigység vagy a falánkság fogalma. Mit gondol róla a pszichiáter, a szerzetes, a filozófus, az irodalmár, a közgazdász, az esztéta vagy a táncművész, akiket mind foglalkoztat ez a világ, a mi világunk bűnfelfogása. A beszélgetés egy laza kerete annak az ismeretterjesztő narrativának, amely bemutatja ezeknek, a főbűnöknek a történetét, társadalmi, morális, politikai és pszichológiai vetületeit. Közben megismerjük bűneink démonait és magyarázatokat találunk közismertnek vélt, de felületesen ismert morális fogalmainkra.
Talán a szerzetes asztal melletti őszinte kifakadása adja filmünk értelmét, amikor arról beszél, hogy még az egyház is félvállról kezeli a főbűnök megismertetését, holott azoknak, akik keresnek életükben morális fogódzókat, azoknak komoly segítség e világ megismerése." (Heltai Péter)

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • 38. Magyar Filmszemle

    2007
    Rendezői díj (Tudományos-Ismeretterjesztő film): Dér András

Hozzászólások

Szerinted?
editor333 2008 febr. 28. - 16:53:45
Szerintem legegyszerûbb, ha írsz a rendezõnek (Dér Andrásnak) az iwiwen. Fenn van, legalábbis nemrég még fenn volt az én ismerõseim közt is. Dér András (Sejt) néven. Biztos örülni fog, és megmondja, hogy kapsz DVD-t.
1/10
marcika1000 2008 febr. 28. - 15:08:51 1/10
A film maga nem lenne rossz, csak a forgatókönyv szövege nem túl életszerû. Valószínûleg a dramaturgnak kicsit jobban bele kellene merülnie a valódi életben.
zoltan_simon 2007 márc. 08. - 16:07:30
Hol lehet hozzájutni ehhez a filmhez? Létezik DVD változat vagy meg lehet rendelni valahol? Ha valaki tudja, kérem ossza meg velem.

Köszönettel:
Simon Zoltán
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu