A hobbit - Az öt sereg csatája

Bakancslistához adom
The Hobbit: The Battle of the Five Armies
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-új-zélandi kalandfilm, 144 perc, 2014

Értékelés:

348 szavazatból
Szerinted?

Zsákos Bilbo és barátai visszahódították otthonukat Smaugtól. A dühös sárkány bosszúból rátámad Tóvárosra. A visszaszerzett kincsektől megrészegült Tölgypajzsos Thorin elárulja a barátait. Eközben Szauron szörnyű tervet forral: orkok seregét indítja útnak a Magányos Hegy ellen. A törpék, tündék és az emberek hamarosan választás elé kerülnek: összefognak vagy elpusztulnak. Bilbo az öt sereg gigászi csatája közepén találja magát, ahol Középfölde sorsa forog kockán. A Hobbit-trilógia befejező része.
Bemutató dátuma: 2014. december 18. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2015
    Legjobb vizuális effektusok jelölés
  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb hangvágás jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
zolf 2019 jan. 13. - 15:44:42 Előzmény sawyerx
"Hát ezzel a kijelentéseddel minõsítetted is magad, egyébként eddig 3 országos filmfesztet nyertem, bár nem, nem millió dolláros szuperprodukciókkal :D"
Milyen "3 országos filmfesztet" nyertél te gyermekem? Azt ajánlom, sürgősen álljál le a jelenlegi tudatmódósító szerekkel, amiket használsz - ha nem akarod továbbra is közröhej tárgyává tenni magadat. Gyanítom, hogy te soha nem olvastad a könyvet (vagy bármi mást Tolkien tollából) vagy egyáltalán bármilyen irodalmi jellegű anyagot világéletedben. Mégis te állsz le itt okoskodni. Én csak emberi jószándékból mondom: ha felhagysz ezzel a - személyedre nézve is - káros viselkedéssel, leülsz egy kicsit, mélyen magadba nézel, megtanulsz ember módjára viselkedni és elkezdesz művelődni, abból csakis előnyöd fog származni. Mert így legalább meg fogod érdemelni az "ember" jelzőt és méltó leszel arra, hogy mások figyelemre méltassanak.
mokusho 2018 dec. 25. - 14:05:13 Előzmény zolf
ennek a filmnek semmi köze a könyvhöz, alapmű?
3/10
sawyerx 2018 márc. 11. - 18:23:22 3/10
Egyébként meg a filmben elég zavaros, hogy most melyik öt seregrõl is van szó a címben és a csatában.

Emberek, tündék, törpök, orkok, vargok, sasok, denevérek...

https://www.tolkien.hu/index.php/filmek/item/3073-de-melyik-ot-sereg
3/10
sawyerx 2018 márc. 11. - 15:56:06 3/10 Előzmény zolf
"Aki fikázza, az próbáljon meg jobbat alkotni ennél, amúgy meg lóf*** a s*ggébe!"

Hát ezzel a kijelentéseddel minõsítetted is magad, egyébként eddig 3 országos filmfesztet nyertem, bár nem, nem millió dolláros szuperprodukciókkal :D

Elfogadom, hogy neked bejött, most másodszorra a bõvítettet néztem, és ennél a résznél igenis jobb a bõvített. AZ önismétlés és hatásvadász idõhúzás itt is jelen van, de mivel nagyrészt harcból áll a film, még élvezhetõ is - bár néhol olyan balfaszságok vannak, hogy hihetetlen. Ha már ennyi idõt és pénzt ölnek bele, legalább kicsit lehetne reálisabb, és nem a levegõbe vagdosnának a karddal, vagy a fizika törvényeinek ellentmondó harcokat mutogatnának, például mikor a disznós törpe fejelgeti 2 centirõl az orkokat, vagy Legolas úgy ugrál a hulló törmeléken, mint egy macska. Nálam az ilyenek húzzák le a filmet, mert ha ilyeneket meg lehet csinálni, és folyamatosan váratlanul mindenki megment mindenkit (kivéve ha egy hatásvadász, öncélú halálesetet tûznek be), akkor minek izguljak? Hiszen deus ex machina módján hõseink bárhogy megmenekülhetnek.
A törp-tünde szerelmi szál továbbra is olyan idegesítõ, hogy Németh Borbála magyar hangjával fõleg totálisan kiveri a biztosítékot.
Ráadásul a végén azzal, hogy Legolast elküldik Aragorn után, kissé ellentmond A gyûrûk urás idõvonalnak...

Ami pozitívum, az a bõvített jelenet akciójelenetei. Na az tényleg annyira profi munka, hogy nem hiszem el, hogy a mozis változatba nem rakták bele. Gondolok itt a harci szekeres részre, vagy Talpnyaló Alfrid trollos halálára. Egyébként Alfrid volt a legeslegjobb karakter A hobbitban, azt nem tudom, hogy a könyvben szerepel-e, de itt zseniális. Az alakítás és a poénok egyaránt.

Onnan is tudom biztosan, hogy jogos az amerikai kritikusok átlagos 60%-os értékelése, hogy a végén a nagy búcsú pillanatában egyáltalán nem hatódtam meg, és nem éreztem, hogy most egy ilyen hosszú kaland, 3 év GYÛRÛK URÁS mozifilmje után hiányérzetem volna. Csak örültem, hogy vége, és továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy ha nem ebben a világban és ilyen címen futna, egy sima 3D-s mozifilmnek tudják be az emberek, és kész. Egyébként nekem az összes ismerõs, haver velem együtt a világ egyik legjobb filmjének tartja A gyûrûk urát, de A hobbitot egy méltatlan elõzménynek. Ízlések és pofonok, talán ezt érezhették annak idején a Star Wars fanok, mikor megcsinálták az elõzménytrilógiát.

3/10
10/10
surildi 2018 febr. 26. - 15:07:54 10/10
Nagyon szrtetem az ilyen fantaziafilmeket! Tetszett!! :) Rtl
9/10
Andrew8 2017 dec. 25. - 00:22:59 9/10
A bõvített változat a 2.-3. résznél itt is és a GYU nál is sokat tesz hozzá. Az 1. részeknél annyira nem.
zolf 2017 jan. 14. - 14:41:51 Előzmény sawyerx
***moderálva***

Nálam a Hobbit egy alapmû. Soha nem voltam érdekelt a Gyûrûk Ura világában, amíg ezt a könyvet nem olvastam el. Az én szememben a film igazi mestermunka, mert nagyon jól visszaadja magát a könyvet. Peter Jackson igyekezett a legjobbat alkotni. A könyv a csatáról alig ír néhány sort (Bilbó már az elején kifekszik, mire magához tér, már vége az egész csatának). Peter Jackson viszont beleadott mindent, hogy egy jó filmet alkosson, ami vállalható a mozivásznon is. Sokak fikázzák a törp és a tünde közti szerelmi szálat. Az én szemembe ez csak tartalmasabbá tette a történetet (annak ellenére hogy nem vagyok híve a love story-knak).

Ez egy igen is jó film, nagyszerû lezárása a Hobbit-nak. Aki fikázza, az próbáljon meg jobbat alkotni ennél, amúgy meg lóf*** a seggébe!
Antónia12 2016 dec. 27. - 14:11:56
Tetszett. Fordulatos, látványos volt, jól szórakoztam. Ami szerintem nem kellett volna bele, az a törp-tünde szerelmi szál, és a hegybõl Zrínyi módjára kirontó 6 db törp, akik "megfordították" a százezres csata kimenetelét... 7,5/10.
Sphinx 2016 nov. 21. - 11:13:11
'Aragorn' elírtam, bocsi
Sphinx 2016 nov. 21. - 11:11:44 Előzmény St3vEn
Aragaron A gyûrûk ura trilógiában 87 éves! A két torony részben mondja el Eowynnek, amikor beszélgetnek. :)
St3vEn 2016 nov. 20. - 21:55:55
Valaki megmagyarázna pár dolgot? Lehet az én figyelmem kerülte el a dolgokat, vagy az alkotók \"hibáztak\" De van pár dolog ami nem fér a fejembe.
SPOILER!!! Legolast elküldi az apja a Dunadánokhoz, Aragornért (kb itt Bilbó a kaladok során 40 éves lehet.) Viszont amikor elindul a gyûrûk ura kaland (itt a végén ki is derül hogy Bilbó már 110 éves) röpke 70 év telt el, mégis a Gyûrûk ura során max 40 lehetett Aragorn, akkor 70 évvel korábban hogy is lehetett már Kósza, mikor Legolas a kereséséri indult?

Pár kérdés még. A könyvben is ugyanígy meghal a két törp testvér?
Gloin hogy lesz Mória ura? Mi lesz Bárdal illetve a tünde nõvel? Rájuk való utalás nincs késõbb, érdekelne.
A Tündék ügye halhatatlanok, de meddig öregszenek? Mihez kötött?
3/10
sawyerx 2016 júl. 29. - 15:49:43 3/10
Ja és tudom, hogy a könyvben is így volt, de kicsit röhejesnek tartom, hogy a sasok cheat kódként mûködnek Középföldén. Ha õk nincsenek, akkor a törpök az elsõ rész végén kinyiffannak, az öt sereg csatáját az orkok nyerik, Gandalf a késõbbiekben ott rohad meg Orthancban, és a végsõ ütközetben is felmorzsolódik az emberek utolsó ereje.

Szóval ha átgondolom, rég az orkoknak kellene uralni a földeket. Ha netán a Tolkien família mégis eladja a jogokat Jacksonéknak, remélem, hogy nem teszik bele többet õket, a Szilmarilokat nem olvastam.
3/10
sawyerx 2016 júl. 28. - 19:02:11 3/10
A legfosabb rész a trilógiából, Tolkien leköpése, meggyalázása. CGI orgia, semmi más.

- Továbbra is jelentéktelen, unalmas karakterek, akikért nem tudok izgulni.
- A hatásvadász betoppanások és megmentések továbbra is röhejesek, az üres fenyegetõzésekkel egyetemben.
- A disznón lovagoló shrek mégis mi a krva fszom???
- A csata miért ennyire gagyi? Miért nem tudnak egy olyan csatát összehozni, mint Pelennor mezeje? Ja, mert így gagyin olcsóbb, ja.
- A statiszták nagyon szarok.
- A harcokról továbbra is lerí, hogy koreografáltak, úgyhogy realitás/élvezet 0.
- Legolas végképp felrúgta a természet és a fizika törvényeit, mikor gyalogkakukként megmászta a lehulló szikladarabokat... atyaég.
- Legolas még mindig nem illik ebbe a képbe, rinyás Tauriel (energiaitalról kapta ezt anevet?) fõként nem.
- De továbbra is nem tudom elégszer leírni, nagyon rossz az összes karakter, a régiek is.
- A máguscsata gagyi, az öt sereg csatája gagyi, a legjobb, hogy 10 törp kitör a várból és hirtelen szupererejük lesz, olyannyira, hogy Thorin és a disznós törpvezér a csata közpén leállnak bratyizni.
- Az ork vezér elsüllyed, a jeges vízben van a jégpáncél alatt levegõ nélkül, szem kinyit, a jó vastag jégpáncél valamilyen csodás ugrásból áttör... persze pityu.
- Guillermo del Toronak nem szabadott volna ebben a projektben részt venni, nagyon nem.
- A film egyetlen értékelhetõ jelenete, mikor becsatlakozik az eredeti trilógiához, és Gandalf kopogtat az öreg Bilbó ajtaján.


Összességében ezek A hobbit filmek gyalázatosak, mostanában nem fogom újranézni. Jól mondta a Tolkien-família, hogy ezért nem fog több jogot eladni Jacksonéknak. Az eredeti trilógia mestermû, a filmtörténelem legnagyobb alkotása, ez csak egy parasztvakítás, összecsapott munka Tolkien-világába csavarva. Reméltem, hogy legalább a régi arcokat jó lesz újra látni, de így nem. Gagyi, komoly és gyerekes közti határt meg nem találó CGI orgia, semmi több.

5/10
esernyo 2016 febr. 13. - 00:17:57
Nem lett ez olyan rossz, csak ugye túl jó lett a gyûrûk ura. Meg a Hobbit elsõ 2 része is jpbb. De ez még mindig veri az éhezõk viadala és és azt a másik tetralógiát, aminek most még a címe sem jut az eszembe, de az elsõ részben a valami útvesztõben rohangáltak. Jó, tudom hogy még az utolsó 2 rész el sem készült, de tulajdonképpen annyira mindegy,
7/10
doktormacko1 2016 jan. 10. - 21:52:49 7/10
7 / 10 A könyv sokkal jobb volt.
2/10
Rövid G. atya 2016 jan. 10. - 18:38:51 2/10
Hipergagyi.
3D grafika + pár "színész". :(
AvatáR Gil Maerth 2015 nov. 30. - 15:03:46
Nem értem minek nekik a könyv licenc ha azt tesznek be amit akarnak?
(Thauriel, Bolgot Thorin öli meg, Beorn a sasokkal érkezik, stb)
Szóvel tele van hülyesgekkel, meg hihetetlen pörgéssel (Bard a fia válláról lõ ki egy dárdát, akár egy nyilat. Röhej.)
Így erõs közepes, amit még a gyönyörû, agilis Tauriel (Evangeline Lilley? Rulez!) kedvéért sem változtatok meg. Sorry.

10/5.
8/10
Spooner 2015 nov. 25. - 20:15:34 8/10
az a baj h az elsõ két rész jó régen láttam már, így egyes elõzményekre nem emlékeztem teljesen, így nem mindig voltam teljesen képben a történettel.. de amúgy jó ill. látványos volt, nem bántam meg h megnéztem.. kb erre számítottam
Sz Peter 2015 nov. 15. - 12:51:46
A második rész épp hogy rátesz az elsõre, pont Smaug miatt.
bulletproof90 2015 nov. 15. - 01:44:38
Óriási fantasy és elsõsorban Tolkien rajongó vagyok. A Gyûrûk urát imádom mind könyvben, mind filmben. A 2012-es Hobbit még egész jó emlékeket hagyott bennem, de a 2013-as folytatás olyan borzalmas és felháborító lett, hogy a mai napig nem néztem meg ezt a befejezõ részt. Nem is tervezem.. Ami a "Smaug pusztaságában" ment, az kemény pofán köpése és megerõszakolása Tolkien mítoszának. Nincs kedvem megnézni ahogy ebben a filmben tovább alázzák ezt a mítoszt.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu