A hosszú búcsú

Bakancslistához adom
The Long Goodbye
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi, 107 perc, 1973

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Amikor Philip Marlowe-t a Los Angelesi magánnyomozót egy hajnalon felkeresi régi barátja, Terry Lennox és arra kéri, hogy vigye át Mexikóba, a detektív teljesíti a kérést. A városba visszatérve tudja meg, hogy Lennox feleségét valaki megölte és a rendőrség Terry-t gyanúsítja a tett elkövetésével. A hatóságok, eddig sem lelkesedtek Marlowe-ért, ám most kifejezetten rossz néven veszik tőle, hogy segített Terrynek kijutni az országból. Amikor azonban Mexikóból annak jön híre, hogy Lennox végzett magával, Marlowe már tudja, hogy barátja gyilkosság áldozata lett és mindent elkövet, hogy a valódi bűnös elnyerje méltó büntetését.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Coleman 2012 jan. 21. - 19:23:46
Ha valaha rendezésre adnám a fejem, tuti, hogy készítek egy Chandler adaptációt. Hasonló irányban érdemes próbálkozni, mint Altman, elveszni a részletekben, teljesen kijátszani a krimihez fûzõdõ elvárásokat. Ahogy a film elején Marlowe a macskakajáról hadovál a rendõröknek, az igen, utánozhatatlan! A pásztázó kameramozgást meg én képtelen vagyok megunni. Gould teljesen másképp formálja meg a karaktert, mint Bogart (hogy csak egy emblematikus alakítást említsek), nekem mindkét verzió tetszik, de az itteni ehhez a világhoz jobban illik. Nyakig benne van a szerencsétlen Marlowe az ügyben, amirõl gõze nincs, csak sodródik, mi is sodródunk vele, közben azért a megoldásra talán valamivel hamarabb ráeszmélünk, mint õ, de hát itt nem is ez az érdekes (fentebb írtam: aki krimire számít, csalódni fog). A befejezés kijózanító: szemét, hazug, gerinctelen világ ez, a szomszéd, révületben élõ csajokon kívül senki nem hihet abban, ami van, õk sem abban hisznek, találnak maguknak valami mást, de Marlowe nem ilyen, bár ezután az ügy után neki sem marad sok, de eddig sem volt, valahogy eztán is meglesz, így megy ez.
9/10
gabesss 2010 jún. 13. - 17:29:44 9/10
Nyílván,hogy a könyv hangulatát szinte lehetetlen filmen visszaadni, de szerintem talán ez a verzió volt a legközelebb hozzá....
fredi60 2010 febr. 28. - 18:26:16
Az összes Chandler könyvet szerettem (sõt, szeretem), de filmen nem igazán jön át a stílus, a hangulat....
10/10
Rebbeka 2010 febr. 28. - 18:22:35 10/10 Előzmény rapanui
gyermekkorom kedvenc konyvei koze tartozott...
rapanui 2007 szept. 27. - 18:36:03 Előzmény CDK
hello:)

talán azért, mert Arni valóban egy vidéki suttyó:)

peace

rapanui
CDK 2006 dec. 17. - 10:32:28
Altman ide vagy oda, ez egy sefülesefarka zagyvaság, másutt bejön a mozaikszerû építkezése, de az ilyen detektívesnél nem. Marlowe egy gyengeelméjû futóbolond, s míg Columbo-nál tudjuk, hogy csak egy jól felépített álca, itt el is hisszük neki. Ez + vagy - döntse el ki-ki maga, nekem - .

Érdekesség: pár percre némán feltûnik A.Svarci korai kiadásban, de csak egy vidéki suttyó benyomását kelti.
3/10
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu