A hosszúsági fok (Földrajzi hosszúság)

Bakancslistához adom
Longitude
angol-amerikai filmdráma, 200 perc, 2000

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

A Dava Sobel regényéből készült pazar kiállítású, két részes, megtörtént eseményeken alapuló történet a XVIII. századi John Harrisonnak és az elfeledett tengerészeti kronométereket eredeti pompájukba visszaállító tengerésztisztnek, a XX. századi Rupert T. Gouldnak állít maradandó emléket. A két idősíkban, párhuzamosan zajló cselekményt olyan neves brit színészek keltik életre, mint Michael Gambon, Jeremy Irons és Ian Hart.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Rupert Gould
John Harrison
William Harrison
Cloudisley Shovell
Elizabeth Harrison
Sir Charles Pelham
Sir Kenhelm Digby
Nevil Maskelyne
Lord Sandwich
Lord Morton

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
volham 2021 nov. 05. - 19:47:36
eddig negyvenhatszor néztem meg és még számtalanszor megfogom nézni.
volham 2021 nov. 05. - 19:46:13
Szerintem túl rövid a hosszúsági fok.
10/10
GoodMovies 2018 márc. 25. - 12:08:07 10/10
Állati jó film!!
Gina424 2014 jan. 04. - 21:19:42
Nekem is tetszett a film, nagyon szorítottam az órakészítõ mesterért...
9/10
cperger 2012 jan. 28. - 22:44:27 9/10
Nem rossz film! Bemutatja, hogy a jól megérdemelt elismerésért bizony meg kell szenvedni. Az én problémám a filmmel az, hogy borzalmasan hosszú...
10/10
ehajno 2011 aug. 04. - 22:49:17 10/10
Ne ijesszen el senkit sem, hogy hány perc film. Garantáltan nem fog unatkozni. Jeremy Irons hatalmasat alakít, minden rezdülése tökéletes. Egyszer mindenkinek látnia kellene.
aboriginal 2009 ápr. 20. - 00:27:20
Lebilincselõen izgalmas film, amit a két fõszereplõ kimagasló alakítása tesz teljessé. Különösen azoknak ajánlom, akik együtt tudnak izgulni John Harrison-nal, vajon sikerül-e olyan idõmérõ szerkezetet elõállítania, ami a tenger viszontagságai közepette is tökéletesen mûködik. Nem kell ahhoz nagy fantázia, hogy megértsük, ez a XVIII. sz-ban óriási kihívást jelentett. A film hûen mutatja be a hajón szolgáló 'egyszerû' legénység és az õ irányításukra kinevezett tisztek világát.
A kronométer megszerkesztése nagyon fontos lett mind az ezzel foglalkozó órásoknak, hajómérnököknek, tengerészeknek, no meg a csillagászoknak. A politikai érdek akkor is fontos szerepet játszott az emberek életének fordulataiban. Az órakészítõ mester rádöbben, hogy munkájának sikere rengeteg emberéletet menthet meg. A XVIII. sz-i órakészítõ és a XX. sz-i restaurátor lelkét egy hasonló csodálat és elkötelezettség hatja át, amely nem az elismerésért áldoz fel szinte mindent, hanem a tökéletesség elérésének nemes törekvése a mozgató rugója.
Engem nagyon megfogott, ahogy a történet során egyre világosabbá vált, egy találmány önmagában nem válthatja meg a világot. Ahhoz a hatalom gyakorlóinak jóváhagyása kell, a legfõbb politikai és üzleti érdekek sem sérülhetnek. De ezen túlmenõen, egyéni sorsok, a megértés és segítõkészség nagyban befolyásolhatják egy eszköz sikerét vagy kudarcát. Végsõ soron a feltaláló, és a restaurátor, személyisége is alakíthatja a találmányt. Ennek a jelentõségét nem befolyásolja az, hogy utólag mi történik az eszközzel, vagy hogy mennyire ünneplik avagy elfeledik az alkotóját.