A hosszútávfutó magányossága

Bakancslistához adom
The Loneliness of the Long Distance Runner
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol filmdráma, 105 perc, 1962

Értékelés:

43 szavazatból
Szerinted?

Az ifjú Colin nyomorúságban élő, lázadó természetű fiatalember. Egy betörést követően javítóintézetbe kerül. Az igazgató szeretné jó útra téríteni, ezért lehetőséget ad számára, hogy sportolhasson. Az intézményt Colin fogja képviseli egy nyilvános iskolával rendezett sportversenyen. Ha nyer, a büntetésének egy részét elengedik. Colin kemény edzésekbe kezd. A döntő futamban is vezet, amikor eszébe jutnak az emlékek a családjáról, a rossz körülményekről, melyek miatt a javítóba került. Úgy érzi, a győzelme esetére tett ígéret is valójában más célt szolgál.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Nótárius 2019 okt. 08. - 01:46:26 8/10
Csak a minap került a kezembe az e film alapját képező alig 40 oldalas kisregény. A már nagyon régen látott filmet visszaidézve szinte rácsodálkoztam, hogy az milyen érzékletesen jelenítette meg ezt a drámai feszültségűen erős hatású, elgondolkodtató; szokatlan módon az író felé monologizáló, időben ugrálva vissza-visszatekintő prózát! Ugyanis a film fekete-fehér egyszerűségű képi világa a beillesztett tartalmi elemekkel és eltérő végkifejletével* is nagyon hitelesen adta vissza a könyv lényegét, hangulatát.
*

A könyv szerint 6 hónap múlva szabadul, de a film vége e tekintetben teljesen kilátástalan helyzetet érzékeltet.


Szerintem említésre és elismerésre méltó, ahogyan Alan Sillitoe, a népességi mélyrétegekre koncentráló, sajátosan nyers kulturális közegű, erősen társadalomkritikai élű művét Göncz Árpád magyarra fordította.
Magiaro 2011 ápr. 10. - 09:21:18
Én még nem láttam filmen, mert egyszer elolvastam és azt mondtam, ez egy olyan könyv amit nem lehet megfilmesíteni.
Aki látta és van kedve egy kisregényhez, megpróbálhatja, nem hosszú, egy este megvan.
1/10
tamast2 2010 máj. 24. - 20:16:51 1/10
A 9,5 atlag az nagyon sok ennek a filmnek. Talan 7 meger. Egy atlagosnal unalmasabb drama.
10/10
beryll 2010 jan. 13. - 17:17:08 10/10
Szóval, kijavítva: túlzásnak érzem a port-tól ezt a kifejezést; nekem nem túl úgy, mintha olyan sanyarú körülmények között élt volna.
10/10
beryll 2010 jan. 13. - 17:11:34 10/10
Mondjuk, kicsit túlzásnak érzem ezt a "nyomorúságban élõ" kifejezést. Nekem nem tûnt annak azért a port-tól. :D

Nagyon tetszett a hangulata! Az a kis prológus az elején... Hát, kb. 20× meghallgattam. Tetszik a színész hangja és az is, amit mond. :)

Megnézésre ajánlott film!
eucrow 2009 márc. 07. - 21:53:19
Nagyon szeretném tudni, mi vezérelte azt, aki a videokazetta hátulján lévõ szokásos méltatások közé a film lezárását is beleírta. Az rendben, hogy abban a korban még nem volt szokás a spoiler-mánia, de azért...
Redfield 2008 dec. 07. - 09:20:23 Előzmény verdeleth
Megvettem ezt a filmet, és akkor még tartottam tõle, hogy feleslegesen dobtam ki rá a pénzt. Hát szerencsére tévedtem. Amikor elkezdõdött, mondom: már megint egy ilyen régies dallamos zene... ajj. A végére már ott pörgött a fejemben. :) A fõszereplõ színész uralja a szerepet, teljes mértékben, és ez nem csak a karakteres arca és gyermeki tekintete miatt van így. Vágom, hogy ez már a James Dean utáni idõszámítás, de akkor is igazi filmes egyéniség. A humor éppen kellõ mennyiségben van jelen, de olyan minõségben, hogy... hát szóval na... nem is tudom, hogy ilyen régi filmen nevettem e már így, és nem is csak a beszólásokon, elég látni benne egy unott tekintetet a felnõttek szövegelései közben. És nem azért olyan nagyszerû film ez, mert bemutatja, hogy miért lázadhat egy fiatal, és miért nem akar felnõtté, a társadalom és a rendszer aktív tagjává válni... hanem mert még rákérdez, hogy ugyan mi a francért nõljön fel?

10/10!!!!!!
critixx 2008 okt. 31. - 12:39:14 Előzmény verdeleth
Nem szeretek pontozni, de ez a film mindenképp 10/10! :-))

A végén a gyorsvágásokkal operáló gondolati montázs lenyûgözõen zseniális. Dehát az egész film az... :-D
verdeleth 2008 ápr. 08. - 08:39:41
Nehéz szavakba foglalni ezt a filmet, mert amit lerirtak róla kicsit sem túlzás. Igazi filmklasszikus, olyan lélektani mélységgel, ami nagyon ritka A film legjobb jellemzõje a folyamatos flashback technika: az intézez eseményeivel párhuzamosan az ide vezetõ út is megjelenik, szivet szorongató hangulatban. Nemcsak lázadó film, hanem kritika az egész felnõtt társadalommal szemben, hatalmas szinészi játékkal. A fútó jelenet pedig tényleg köröket ver mindenre. Akinek tetszett a 400 csapás, a Mechanikus narancs, vagy a Ha... c. film, kizárt hogy ez ne szögezné a székéhez. 10/10
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu