A James Dean legenda

Bakancslistához adom
The James Dean Story
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai dokumentumfilm, 80 perc, 1957

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Nincs még egy férfiszínész a filmtörténetben, aki huszonnégy éves korára olyan életművet hozott volna létre, mint Ő. 24 év, kétévnyi /!/ hollywoodi pályafutás, három lehengerlő filmalakítás, sok nemzedéknyi színésznek lesz példaérték. James Dean, az örökkön örökké háborgó és lázadó, aki kamaszos daccal pusztít és rombol, hogy szeressék /Édentől keletre/, aki ön- és közveszélyes játékokat játszik a halállal /Haragban a világgal/, és aki keresztre feszül egy Winchesteren, csak hogy megmutassa, ő is valaki /Óriás/. Igen. Óriás volt Ő.
A nagyszerű rendező Robert Altman készített egy feledhetetlen portréfilmet az örökké fiatal James Deanről, aki egy halálos autóbaleset áldozata lett. A portréfilm beavatja a nézőt James Dean korai gyermekkorának világába is, rokonai, barátai, középiskolai osztálytársai, szerelmei is vallanak róla természetes őszinteséggel.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Sadenal 2010 dec. 18. - 01:40:59 10/10
Úgy sajnálom, hogy meghalt ez a szerencsétlen. Iszonyatosan inspiráló már pusztán a megjelenése is. Azon kevés férfiak közé tartozik akikrõl elismerem (férfi létemre) hogy kiba**ott gyönyörû. Eddig csak a Haragban a világgal-t láttam, de majd jön a többi is. Én miatt választanám a színész pályát...:D

Egyszerûen hihetetlen.....

10/10
cherry baby 2007 júl. 11. - 09:48:44
nem csak nagyszerû színész, de divat teremtõ is volt. az 50es években, Õ kezdte el a felhajtott szárú farmer, fehér póló, piros dzseki összeállítást. a fiatalok utánozták Õt. aztán mikor jött a rock and roll korszak, a "divatja" már megvolt :)
kisGabi 2007 júl. 10. - 08:11:06
Nagyon tetszett. Miközben néztem, nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy párhuzamot vonjak közte és Latinovits, Sós Imre és fõleg József Attila között. Annyira szomjazta a szeretetet, a támogatást, mégis ellökte magától azokat, akiktõl ezt megkapta. A kabátujjba rejtett mikrofonnal felvett családi beszélgetés hátborzongató volt...
Omachel 2007 júl. 09. - 21:48:30

Rendkívüli dokumentumfilm egy rendkívüli személyiségrõl.

Nagyon nagy hatású ember volt, és mégis, ennek ellenére azt hiszem, hogy sokan még most sincsenek tudatában, hogy a huszadik század egyik legnagyobb mûvészérõl van szó (mert õ nem csak színész volt!), az alakításai minden esetben rendkívül mély benyomást tesznek a nézõre. Mármint arra, aki hagyja elsodorni magát.

A jelen dokumentumfilm zseniális darab, megújította a mûfajt (nem sûrûn szoktak 1957-es dokumentumfilmeket leadni, de ezt mégis idõrõl idõre újra és újra leadja valamelyik csatorna). Nagyon pontosan és a lehetõ legõszíntébben próbálja közvetíteni mindazt, amit James Dean önmagának, kortársainak és a világnak jelentett.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu