A kert

Bakancslistához adom
The Garden
18 éven aluliak számára nem ajánlott angol-német filmdráma, 88 perc, 1990

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

A kert, a már súlyosan beteg rendező, Derek Jarman művészi hattyúdalának tekinthető, jólllehet, végül is kihasználva azt a bő három évet, ami még megadatott neki, további három film készítésere is elegendőnek bizonyult. Képi telítettségben, utalásrendszerében, a felvételek és a szöveg absztrakt egymáshoz rendeltségében ez a film az egyébként is sokrétű és több olvasatú munkáiról ismert filmalkotó legösszetettebb, legradikálisabb műve. A személyesség még a korábbiaknál is erősebb, erre utal egyrészt a felvételek helyszíne, a címben is jelölt kert, vagyis a rendező vidéki háza, másrészt Jarman személyes jelenléte a filmben. A krisztusi passiót meleg szemszögből feldolgozó film az angol társadalom mélyreható bírálata, de kritikájának éle ezúttal politikailag kevésbé közvetlen. Inkább saját nemzedékéről beszél lemondóan, és először említi az AIDS-ben már elhunyt barátait. A vízió mégsem teljesen negatív a kerthez kapcsolódó biblikus utalások miatt, kiegészülve a filmben a kertjét többször ásó Jarman már idézett mondatával: "Mint minden igazi kertész, én is optimista vagyok."

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Zorro de Bianco 2009 febr. 04. - 12:49:24 10/10 Előzmény efes
Egyetértek. Jarman a Kerttel nagyon nem „hozta" azt a rendkívüli tehetségét, amit a Caravaggio-ban, az Anglia alkonyában és a korábbi, igazán finom kis filmetûdjeiben (pl. az „In the Shadow of the Sun"-ban) megszokhattunk tõle. Fura tizenvalahány év után ezt a filmet újra nézni.
Nem jó film – bár anno Nádasdy Ádám éppen ezt emelte ki a Filmvilágban. Pedig ennél még a II. Edward is klasszisokkal jobb. De fõleg a korai zsengék. A Wittgenstein fura hajrá – maradok a Caravaggio-nál.
k11zoltan 2007 okt. 08. - 12:45:43
Nemtetszik...
perry 2007 okt. 08. - 06:50:39
efes drágám istenit buzultam :)
efes 2007 okt. 07. - 13:34:01
jarman valóban fontos egyénisége a századvég angol és egyetemes filmmûvészetének, bár meg kell vallani, mindössze egyetlen hagyományos értelemben vett filmet csinált, a caravaggiót. a többit, így a kertet sem nevezném filmnek, inkább csak valami nagyon érdekes, olykor zseniális mûfaj-, eszköz- és stíluskísérletnek. jarman filmjei vázlatai, ujjgyakorlatai egy majdani nagy mûnek, amely azonban sajnos soha nem készült el. (a caravaggio ebbõl a szempontból is kivétel, mert megrendelésre készült.)

pl. a kert megtekintése is ember, vagyis nézõpróbáló feladat, és csak avatott, vájtszemû filmbuzik számára javallott...8)
k11zoltan 2007 okt. 07. - 13:20:09 Előzmény perry
Ezeket biztos! De az elejébe belenyúlik a Túl a felhõkön, amit éredemes megnézni. De persze ez is érdekesnek ígérkezik!
perry 2007 okt. 07. - 08:12:12
Jarman meghatározó alakja az egyetemes filmmûvészetnek.Képi világa olyan asszociációkat indít meg az emberben, melyre kevesen képesek a kortárs filmben. Jarman filmet nézni, koncentrációt , és odafigyelést igényel. Kétségtelen nem a könnyed darabok sorából való.
Bizonyára vannak Jarman rajongók, magam nem az vagyok , de tisztelem képi nyelvét és azt az izgalmas világot melyet mûvészetével teremt.
Csak annak ajánlom aki képes ezért felejteni a
Sötét zsaruk, Vejedre ütök, vagy a Heti hetest.