A királyné nyakéke

Bakancslistához adom
The Affair of the Necklace
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 113 perc, 2001

Értékelés:

47 szavazatból
Szerinted?

Jeanne de la Motte-Valois, az élvhajhász, lázadó nő, aki zseniális és életveszélyes konspirációs képességekkel volt megáldva, óriási botrányt kavart rágalmaival a legfelsőbb körökben. Valószínűleg nem kis szerepe volt abban, hogy Marie Antoinette és XVI. Lajos a guillotine-on végezte és ezzel Franciaországban megdőlt az abszolutista monarchia. A királyné nyakéke a történelem egyik legizgalmasabb korszakába vezet el bennünket, azt vizsgálja, mi történik, ha a nagyratörő vágyak és a hatalom találkozik.
Bemutató dátuma: 2002. november 21. Forgalmazó: InterCom
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

Jeanne de la Motte-Valois bárónő
Rohan kardinális
Marie Antoinette
Rétaux de Villette
Nicolas de la Motte gróf
Breteuil báró
Cagliostro gróf

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Ildikó Nóra 2020 dec. 03. - 20:15:40 7/10
A kosztümös filmet elsősorban Hilary S. és Adrien B. (jól állt nekik a szerep) miatt néztem meg, érdekes történet, szép kosztümök. A film azonban néha unalmas volt és így hosszú volt a 2 óra; egyszer megnézhető.
orgyen 2014 ápr. 13. - 16:03:38
Szereplõk:
- Hilary Swank: Nem egy nagy szám, szépnek sem nevezném, de nem az a lényeg hanem a történet,
- Christopher Walken: mindenben jó, itt is hozta a formáját
- Jonathan Pryce: jól jeleníti meg az öntelt és ezért átejthetõ ellenszenves figurát,
- a többiek felejthetõek.

Történet:
- amerikai szemlélet: némileg szimpatikussá teszi ezt a három gátlástalan szélhámost, az önjelölt fõnemeseket,
- elhangzik a filmben hogy "Marie Antoinette azért gyõlöli Rohan bíborost mert anyja, Mária Terézia hiába könyörgött a bíborosnak hogy az Õt is fektesse le". Valójában Mária Terézia egyáltalán nem csípte a semmittevõ fõurakat és diplomatákat akik csak a szórakozással, az intrikával foglalkoztak és rövid úton megszabadult tõlük. Persze a kiebrudalt fõurak bosszúból a saját viselt dolgaikkal vádolták meg a királynõt: pld. a magyar fõurak.
- Marie Antoinette-rõl sok otromba pletyka terjedt a saját korában: buta, költekezõ, élvhajhász. Valójában egyik sem volt, ugyanis Mária Terézia nagy gondot fordított gyermekei neveltetésére és ez a lányaira is igaz volt. Marie Antoinette éppen azzal vált ki korából hogy különb volt a környezeténél ezért szálka volt az intrikára mindig hajlamos franciák szemében a "német nõ". A legsértõbbnek azt érezték hogy naponta fürdött, amit a nem éppen tisztaságukról nevezetes franciák sértõnek éreztek.
- Rohan esetében a "bíboros" és a "püspök" elvevezés állandóan keveredik,
- elhangzik a filmben hogy "a Királyi Bíróság helyett a PARLAMENT ítélt az ügyben. Marhaság! A Parlament valóban francia kifejezés amit az angolok is átvettek, de van egy nagy különbség: a Francia Parlament egészen 1789-ig (Nagy Francia Forradalom kitörése) a Királyi Bíróságot jelentette, Angliában sokkal korábban átalakult tanácsadó, majd törvényhozó testületté, ami Franciaországban nem történt meg. Egyébként is megtévesztõ olyan elnevezést használni amely a mai szóhasználatban egészen mást jelent.
- úgy tûnik a film alapján hogy a fõszereplõ szélhámosnõ csak az "állítólagos" nevét és rangját akarná visszakapni, pedig valójában közönséges tolvaj, az apja pedig egy részeges senki volt. A hatalomvágyó bíborost csak pumpolni akarta, kapóra jött neki (nekik) az ékszerészek ügye (az állítólag költekezõ királynõ, a valóban költekezõ Dubarry-val ellentétben nem kívánt ilyen drága ékszerre költeni), a nyakláncot ellopták, szétszedték és a gyémántokat egyenként értékesítették a fekete piacon. Persze "könnyen jött pénz könnyen megy" alapon rögön nyakára is hágtak az így szerzett pénznek.
A londoni öngyilkossága az ottani hitelezõk elöli menekülése volt.

Francia Forradalom kiváltó okai:
annyi mindent összeírnak és tanítanak ez ügyben de mélyen hallgatnak a két legfontosabb okról:
- az adóbérlõk rendszere amelynek révén az állam nyakára ültetett vérszívók úgy facsarták ki az ország erõforrásait hogy közben az államkasszába alig továbbítottak valamit mert a pénz túlnyomó részét "törvényesen" ellopták. Ez a rendszer már a Római Birodalomban is súlyos válsághoz vezetett, Augustus császár meg is szüntette.
Franciaországban XIV. Lajos vezette be hogy gyorsabban jusson a Versailles építéséhez szükséges pénzhez.
- Québec elvesztése miatt a franciák úgy kívántak "bosszút állni" az angolokon hogy fellázították az amerikai gyarmatokat és lefizették Washingtont, Jeffersont, Franklint akkora összeggel hogy ha így szerzett vagyonukat mai pénzre átszámítjuk akkor ÕK tekinthetõk "minden idõk leggazdagabb amerikai polgárainak".
Ezenkívül a háborút is a franciák finanszírozták amely komoly terhet jelentett az ország gazdaságának. A valamilyen okból "pénzügyi zseninek" kikiáltott Necker igen népszerû politikát folytatott, amikor az állami bevételek növelését, a háború költségeit adóemelés helyett kölcsönfelvételekbõl, az állam eladósodásából fedezte. Necker pénzügypolitikája Franciaországot végsõ fokon az államcsõd és a forradalom felé sodorta.
A háborús erõfeszítések finanszírozására Necker hatalmas kölcsönöket vett föl, mintegy 530 millió livre összegben, magas kamatra, az Állam alacsony hitelképessége miatt.
Becslések szerint az amerikai háború Franciaországnak több mint egymilliárd livre-be került (ebben nincs benne a fent említett amerikai "államférfiak sikerdíja").
- Ennek tükrében kár túllihegni az 1 milliós nyakéket amelyet Marie Antoinette egyébként sem vett meg mert túl drágának találta.
- Természetesen nem várhatjuk el hogy az amerikaiak elismerjék hogy a Nagy Francia Forradalom vérengzésének kiváltói végsõ soron ÕK voltak és a legnagyobb "államférfiaik" korruptak voltak.
majdnem 2014 febr. 23. - 15:57:45
Jó film volt! Szomorú nagyon,de kosztümöshöz képest izgalmas és élvezhetõ!
8/10
Edmond Dantes 2013 máj. 02. - 21:47:45 8/10 Előzmény Alanhun
A te linkeden nem látok szöveget, én ezt találtam:
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_francia_kir%C3%A1lyn%C3%A9_nyak%C3%A9ke_%28b%C5%B1nt%C3%A9ny%29
no ez jó terjedelmes...Jó film, a franciák "hazai pályán" biztosan másként csinálták volna, de ez az angolszász stíl is vállalható, sõt jó. Hilary Swank: hozta a figurát, kissé mereven, de hihetõen. Én is szeretem mindkét Oscar-díjas alakítását, bár nem tudom pontosan, miért. Talán mert jól csinálja a nõietlen nõszerepeket? meg azért, mert jó?
adamnagysweetmovie 2013 ápr. 20. - 21:48:41
Mhhh, Vezér üt gyalog!
salug 2013 ápr. 20. - 21:22:36 Előzmény salug
A Duna TV hibázott! Bizony ez a film került adásba.
bardav 2013 ápr. 20. - 19:41:14
Már olvastam a regényt, nem keverendõ a Három testõr sztorival, teljesen más korszak is.
Alanhun 2013 ápr. 20. - 19:17:32
Az igazság az hogy kissé összemossuk az Ausztirai Anna és Buckhingam herceg affért
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1592_augusztus_28_buckingham_herceg_szuletese/


és a késöbbit
„A francia királyné nyakékének ügye” vagy „A királyné nyakláncának ügye” egy nagy formátumú szélhámossági bûneset volt XVI. Lajos francia király udvarában, amely 1785-ben, alig néhány évvel a francia forradalom kitörése elõtt került nyilvánosságra. A fondorlatos csalás áldozata Louis de Rohan bíboros, Strasbourg hercegérseke volt, de a bûnesetet követõ felzúdulás és rágalomhadjárat ártott Marie Antoinette francia királynénak is.
ami részletesen itt olvashato http://hu.wikipedia.org/wiki/A_francia_kir%C3%A1lyn%C3%A9_nyak%C3%A9ke_(b%C5%B1nt%C3%A9ny)

Persze ebben közrejátszik a két film azonos cime.Tehát ha a Swank filmet nézzük abban jó esélyel nem lesz benne a 3 testõr!
Tibag05 2013 ápr. 20. - 16:16:43
"mi történik, ha a nagyratörõ vágyak és a hatalom találkozik."
Az ami régen, ma és a jövõben sem változik!
csikosi 2013 ápr. 20. - 13:46:11
Na akkor most majd meglátjuk!
Itt legalább nincs ez a sok szemét reklám 10-percenként.
Régi történet, sokszor láttuk már, de ha nem lesz más, akkor ezt nézem inkább.
Üdv: Csiki
adamnagysweetmovie 2013 ápr. 20. - 10:23:32
Ez gáz, ha a 2001-es A királyné nyakéke filmet A három testõrrel reklámozzák, ráadásul nem is az eredetivel, hanem annak a folytatásával, a Milady-vel...
Amúgy a 3 testõr a francia forradalom idején játszódott volna? Kicsit kételkedem, de lehet hiányos a mûveltségem.
PS: 1625-28 közt játszódott, szal átrakták 150 évvel késõbbre.
salug 2013 ápr. 16. - 17:07:50
A port.hu-n a mûsorújságban ápr.20-ra ez a film szerepel a Duna tv-n. Kíváncsi vagyok, hogy hol követték el a hibát. Ha a Duna-tv, akkor marha nagy bakit követtek el.
salug 2013 ápr. 16. - 16:57:20
A Duna-tv már napok óta reklámozza az ápr.20-án, szombat estére tervezett filmet, de nem ennek a filmnek, hanem a régi francia változat Milady bosszúja filmkockáival.
Na most legyünk okosak. Valami gubanc van. Melyik film kerül bemutatásra?
10/10
offtopic
Gabriella54 2009 okt. 02. - 21:20:28 10/10
Meg én is :)
Harrods 2009 okt. 02. - 19:48:57
Kedves Véleménytnyilvánító Társaim,

Ez a topic szerintem azért van itt, hogy mindenki a saját véleményét ide írhatja a filmrõl és a benne szereplõkrõl. (Gondolom az nem baj, hogy nekem más a véleményem??) :-)

És még mielõtt az intelligenciáról kgyuri0(nulla)csak beszél, addig én gyakorlom is. Mert az intelligencia ott kezdõdik h nem illetem durva szavakkal azt akit nem ismerek!

És ha már annyira érdekel benneteket eszméletlen csinos vagyok!!
10/10
Gabriella54 2009 okt. 02. - 09:12:19 10/10
Ízlések és pofonok...dehát mit is várunk, amikor ezen a filmen gondolkozni is kellett.
Szerintem egyáltalán nem lerágott csont, a francia forradalomról már sok filmet láthattunk, de a kiváltó okokról szinte semmit.
És annyira jó a szereplõgárda is ;)
kgyuri0 2009 okt. 02. - 02:21:22
Egyébként SzerbA könyve tökéletes, a film számomra egy az egyben azt adta. Lehet, éppen ezért nem különösebben filmszerû. De direkt jó a sok "filmszerû" sz*rság között néha egy "irodalmi" darab.
Hogy valaki ne únja, az türelem és intelligencia kérdése
(hiperaktív hígagyúak kerüljék!)
kgyuri0 2009 okt. 02. - 02:16:55
Valóban, RETTENTÕEN csínos lehet.
Harrods 2009 okt. 01. - 22:37:37
Ilyen gyenge történelmi filmet én még soha nem láttam! Hillary Swank most is hozta a legrosszabb,borzasztó gyenge formáját. Mikor tûnik fel már vkinek h semmi köze a színészethez és rémísztõen ronda is szegény! Lerágott csont volt a téma, gyenge alakítás, olyan szagú volt mintha félretett színészek még megpróbálták volna a lehetetlent. Rakás unalom volt!
padamak 2009 jún. 13. - 22:27:50
Nekem tetszett a nehézkesen és bonyolultan szövõdõ cselekménysor, az összeesküvésbe egyre többeket bevonó kuszaság agytornára késztetõ mozgalmassága és nem utolsó sorban a végeredmény - illetve az azt követõ elmondás a szereplõk további sorsáról. Tipikus realisztikus kalandfilm. Az alakítások megfelelõek. Legjobban a királynõ mások iránti érzéketlensége és részvétlensége volt fontos számomra: milyen kicsin múlik akár egy többévszázados államforma bukása is!
Ajánlom megtekintésre!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu