A kis katona

Bakancslistához adom
Le petit soldat
francia filmdráma, 85 perc, 1963

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

"A kis katona" az algériai háború sajátos ábrázolása. A francia cenzúra három és fél éves "porosodásra" ítélte Godard alkotását. Bruno Forestier titkos küldetést teljesít Genfben, ahol találkozik Veronikával. Ismeretségük szerelmi viszonnyá válik. Bruno feletteseinek kéttségeik vannak ügynökük megbízhatóságát illetően. Parancsba kapja, hogy öljön meg egy algírokkal szimpatizáló újságírót. Ez idő alatt az FLN harcosai elkapják és megkínozzák őt. Kiderül, hogy az elkövetőkkel együttműködő Veronika elárulta a férfit. Brunonak sikerül elszöknie. Megtalálja Veronikát, akinek végül megbocsát. El akarnak szökni, hogy elfelejtsék ezt az egész szörnyűséget. Sajnos Bruno felettesei nem hajlandóak szemet hunyni az eset felett, ezért elrabolják és meggyilkolják Veronikát.
Forgalmazó: Örökmozgó
FEA2 FEA2

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
petersson8 2018 szept. 10. - 16:20:47
Muszáj a tartalom ismertetése közben SPOILER-kedni? A port.hu egy rakás okádék.
9/10
sanderb 2013 máj. 13. - 14:53:31 9/10
Godard gondolatokat közöl, agonizál, moralizál és politizál. Él, mint bárki gondolkodó. Ja, hogy közben születik egy film, aminek tartalma van, meg mindene, ami egy európai filmbe kell? Kérem, ezért hívják õt Godardnak, mi meg ezért nézzük.
50 év elteltével is abszolút friss, sõt, manapság híján vagyunk az ilyen, intelektuálisan is ható moziknak. 10/9
Coleman 2012 jan. 25. - 20:57:51
Egy Godard film esetében nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalában történetrõl, meg annak a fordulatairól lamentálni, mert hát ebben az idõszakban még van történet, meg vannak fordulatok, de vagy én vagyok rossz nézõ, vagy jól látom, hogy Godard-t sem érdekelte (lásd a film végét). Sokkal inkább a résekben lehet megtalálni ezeknek a filmeknek az eszenciáját. Nagyon frissek, egyáltalán nem érzem, hogy koptak volna az évtizedek alatt. Annak Karinába vajon volt, aki nem volt szerelmes annak idején? Én az vagyok. Meg Godard mûvészetébe is, meg Genf fényeibe. Godard ontológiáját nagyon közelinek érzem.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu