A Kód

Értékelés:

105 szavazatból
Szerinted?

Magyarország vadonatúj kvízműsorában nem elég a tudás, jó emlékezőképesség is kell. A Kód a kérdésekre adott válaszok listája. Csak az viheti haza a pénzt, aki hibátlanul jegyzi meg a Kód összes elemét. A győzelemhez három dolog kell: tudás, jó memória és természetesen A KÓD.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Bionika jan. 27. 23:57:24 10/10
Olyan szívesen visszanézném, de sajnos sehol sem lehet :(
offtopic
Watchman 2014 júl. 15. - 16:32:33 Előzmény olahmiki1959
Azért egy RTL-es kvízmûsort az HBO2-re rakni felér egy szentségtöréssel :)
Még jó, hogy nem a Kód, hanem a Köd lesz este... :D
olahmiki1959 2013 febr. 08. - 10:31:29
"Ez játék. Kár rajta törni a kobakocskát!"

Ez tökéletesen igaz.
Csak azt szokták mondani, hogy a játék akkor jó, ha komolyan vesszük.
Különösen akkor, ha mellesleg pénzrõl is szó van benne...
olahmiki1959 2013 febr. 08. - 04:55:03
Balázs a mai adásban tulajdonképpen háromszor is megmondta a helyes választ.
Ami - miután már nem elõször fordult elõ, - kezdi komolytalanná tenni a játékot.
Amikor celebek játszanak, - és jótékonysági célra megy a pénz nagy része, - még el is tudom fogadni.
De civil játékosoknál?...
Mire föl?
A szimpátia dönt, vagy micsoda? - ahogyan a felajánlott összeg nagysága is teljesen szubjektív, és kiszámíthatatlan, néha egyenesen felháborító.

Gondolom, választ nem fogunk kapni ezekre a kérdésekre, ahogyan másokra sem...
RichieAprile 2013 febr. 07. - 20:29:26
Aranyosak,szimpatikusak voltak a mai játékosok.
Killbox 2013 febr. 07. - 19:54:11
Balázs sokszor pofátlanul beszéli rá a versenyzõket a jó válaszra!Mint az elõbb is!Amit elsõre kizártak,most azt jelölték meg!Ennyire nyilvánvalóan nem kéne azért manipulálni a mûsort.
olahmiki1959 2013 febr. 07. - 04:21:56
Annak, hogy nyertek, én is örültem.
Viszont - pedig alapjában nyugodt ember vagyok, - kinyílt a bicska a zsebemben, amikor 6 300 000 Ft.-nál Balázs bemondta az õ ajánlatát, miszerint 1 800 000.
Mondja már meg valaki, hogy hogy a bánatba' lehet ilyen alacsony összeget mondani?!

Tényleg hasraütés-szerûen mennek az ajánlatok, vagy szimpátia alapján, vagy hogyan?
Én még azt is megértem, hogy izgalmassá kell tenni a játékot, de ez egészen egyszerûen nem volt fair.
Arról nem is beszélve, hogy elõfordult már, amikor a megnyert pénz majdnem 60 százaléka volt az ajánlat, ez a mostani pedig még a 30 százalékot sem érte el.

Szerencse, hogy a fiú nem fogadta el, és az is, hogy az anyja nagyon ügyesen kijött, de a nézõben marad egy rossz szájíz ezután, - már nem elõször, - és nem értem, hogy a tv-nek, meg a mûsornak miért jó, ha megutálják??
szürke bagoly 2013 febr. 06. - 20:15:46
Jó helyre került, gratulálok :-)szerethetõ anya,fia páros !
RichieAprile 2013 febr. 05. - 21:42:31
Ja. Az énekesek gyerekkori fotóit azt tudták, de a Dózsa György vezette parasztfelkelés kitörésének az évét az ezerhatszázas évekbe helyezték volna el.
indingo 2013 febr. 05. - 10:59:16
Megemlítették a nevét...
offtopic
Kaktuszné 2013 febr. 03. - 08:36:58
30másodpercig tart a rövidtávú és a játékban résztvevõk ezzel tudnak dolgozni, viszont ha pl. bemutatnak neked valakit a nevét egy darabig még tudod tárolni, nem csak 30másodpercig.
ugyanis nem ismerhetik olyan régóta a megfejtéseket, h azok a hosszú távú memóriába kerüljenek, mivel elõbb olvashattad, h 7+- dolgot tudunk megjegyezni rövidtávon, a játékosok kénytelenek, a szavakhoz valamiféle jelentést hozzárendelni, illetve folyamatosan ismételgetni, ahhoz, h átkerüljön a hosszútávúba, ha ki akarnak jutni az arénából.
offtopic
Kaktuszné 2013 febr. 03. - 08:17:38
Csak, hogy helyesbítsem nutféder rövid, illetve hibás kioktatását.

Rövid távú memória (RTM)

A rövid távú memória nagy mértékben megfelel a William James által leírt elsõdleges memóriának, amely arra az információra vonatkozik, ami az észlelés után a tudatban megmarad, és annak részét képezi. (Eysenck, 1997)

A RTM mûködését feltételezi például, egy telefonszám megjegyzése, amíg beütöm azt a telefonkészülék billentyûzetén.

Az RTM-ban az információk kódolása akusztikusan és vizuálisan történik. Az emléknyomokat az RTM, amint azt a tár neve is mutatja rövid ideig õrzi meg maximum 30 másodpercig. Egyik fontos jellemzõje, hogy kapacitása korlátozott. Miller igazolta, hogy az RTM terjedelme „7plussz/mínusz egység”, s ez a világon minden egyes emberre jellemzõ. (Az emlékezetet illetõen az egyéni különbségek elsõsorban a hosszú távú memória mûködésébõl fakad.). Az egység helyett a „tömb” elnevezés bizonyos esetekben kifejezõbb lehet. Az RTM kapacitását ugyanis képesek vagyunk növelni, ha az információkat tömbökbe szervezzük, elõzetes tapasztalataink és ismereteink segítségével. Sokkal több számot vagyunk képesek tárolni a rövid távú memóriánkban, ha azokat számunkra jelentéssel bíró tömbökké szervezzük (pl. történelmi évszámok, családtagjaink születési dátumai stb.) A szervezéshez szükséges ismereteket a hosszú távú memória tárolja és bocsátja rendelkezésünkre.

Az RTM fontos jellemzõje még a tárolás sérülékenysége. Az RTM-ben a felejtésnek két okát emelhetjük ki: az elhalványulást és a kirekesztést. Ha nincs szükségünk az RTM-ben tárolt információkra többé, akkor az információk elhalványulnak. A felejtésnek a kirekesztéses formája akkor jön létre, ha az új információk kiszorítják a régit, hiszen az RTM kapacitása, mint azt már említettük korlátozott.

Baddeley és Hitch a RTM-t munkamemóriának nevezi, mivel szerepet játszik az információk aktív feldolgozásában és átmeneti tárolásában. „Munkapadként” szolgál a hosszú távú memóriából elõhívott, a problémák megoldásához szükséges információk tárolásában és késõbbi felhasználásában, a számtani és szóbeli feladatok, valamint a megértés és az emlékezeti feladatok esetében. A munkamemóriának három fontos eleme van, melyek segítségével ez megvalósul:

Egy modalitásfüggetlen központi végrehajtóból, mely nagyban hasonlít a figyelemre
Egy artikulációs hurokból, mely beszéd formájában tárolja az információt
Egy vizuális-téri vázlatfüzetbõl, mely vizuális és téri információ kódolására specializálódott.

Az RTM-bõl az információ ismétlés és gyakorlás révén kerül tovább a hosszú távú memóriába.
olahmiki1959 2013 febr. 03. - 08:03:18
"Azzal pedig egyáltalán nem értek egyet, hogy a versenyzõk alacsony IQ-jú emberek,"

Bocsánat, itt félreértettél valamit, vagy én fogalmaztam félreérthetõen.
Én azt írtam, - VV Kinga és Attila Kód-beli szereplése kapcsán, fõleg Kingára kihegyezve a mondandómat, - hogy ha a valóságshow szereplõivel a jelentkezésükkor kitöltetnének különbözõ mûveltségi teszteket, valószínûleg a nagy részük be sem jutna ABBA a játékba, emiatt, - gondolom, - nincsenek is ilyen tesztek.
Másfélék biztosan vannak, mûveltségiek nem nagyon.

Az itteni játékosok túlnyomó többsége elõtt le a kalappal, nagyon sok mindent tudnak, de miután a játék lényege, döntõ momentuma a rövidtávú memória, a kód visszamondásakor nagyon sokan elvéreznek.
Én általában a kérdések döntõ többségére tudom a választ, - nem azért, mert olyan zseni lennék, hanem mert annyira azért nem nehezek, - viszont õszintén megmondom, valószínûleg nem tudnék kijönni az arénából, mert az másfajta képességeket kíván. Egy pillanat alatt leblokkolhat az ember, és akkor vége.
A hosszútávú memóriám - szerintem - elég jó, a rövidtávú viszont nem igazán.
olahmiki1959 2013 febr. 03. - 07:51:41
A pánikmezõk engem is kiakasztanak.
A "kamcsatkai szigonyos gõte", meg a "fecskefarkú azúrkék pillangótöcs" és hasonló baromságokat akkor tudná megjegyezni valaki, elemenként kb. 3 másodperc alatt, ha autista lenne, vagy fotografikus memóriával rendelkezne!
Másképpen lehetetlen.
Próbaképpen megcsinálnám, hogy aki ezt kitalálta, azzal megnézetnék néhány ilyen, teljesen agyament pánikmezõt, és kíváncsi lennék, hányat tudna visszamondani belõle, persze szigorúan idõre.
Látatlanban azt mondom, hogy nem sokat.
RichieAprile 2013 febr. 02. - 11:28:55
Tegnapi adásban elkezdi Balázs hogy I. Ulászló Mátyás király után uralkodott ( pánikmezõs kérdésnél, vissza kellett mondani, hogy melyik uralkodó, melyik dinasztiához tartozott). Nem véletlenül II. Ulászló?

Minek pofázik baromságot, ha hülye hozzá, ha a fülébe se mondják meg rendesen.

Úgy is csak a Star Wars hexalógiáról tud érdemben beszélni.
Fõnix_császárnõ 2013 febr. 02. - 10:12:48
Nos, február közepétõl már nem lesz, helyette adnak ismét szutyok tahóságsót!
fvidocq56 2013 febr. 01. - 00:16:43 Előzmény olahmiki1959
Kedves Oláh Miki!

Mi is tûnõdtünk ezen a párommal és pont ellentétes véleményre jutottunk: Idézlek:

"Nagyon naiv emberként, még az is eszembe jutott, hogy ha az ilyen valóságshow-k szereplõivel a Való Világba, meg a Big Brotherbe való jelentkezésükkor kitöltetnének egy mûveltségi tesztet, szerintem a fiatalok 70 százaléka máris kihullana a rostán. Lehet, hogy pont ezért nincs is ilyen teszt, mert akkor Cristofel, Béci, Szandika, VV Veronika és a többi hulladék ember be sem került volna a játékba. De ez csak egy zárójeles megjegyzés volt a részemrõl...)))DD" (SIC!)
Szerintünk 75-ös IQ felett nem is lehet ilyen helyekre bejutni, ettõl lesz érdekes a mûsor. Normális emberek vállalnának ilyen típusú szereplést-ismertséget? Mica
fvidocq56 2013 febr. 01. - 00:06:10 Előzmény olahmiki1959
Sziasztok! Titeket csak ennyire érintett meg?? Én teljesen kiakadtam!!!! Félretéve a VV-s spanokat, Balázs újabban mindig megmondja - nem megmondja, szájba rágja - a helyes választ. Ez már nem "ész-vetélkedõ" mûsor. Balázs egyedül végigmehetne a mezõkön, és kileshetné magának a papírkáiból a helyes választ. Aztán felajánlhatna magának egy korrekt összeget és - hogy ne legyen rossz szájíze (manapság: fíílingje) a dolognak, - megkaphatná azt egy karitatív szervezet. Így még játékosok sem kellenek, sokkal egyszerûbb lenne a történet. Mica
-csengõzoli-- 2013 jan. 29. - 20:27:08
A mai játékosok baromi szimpatikusak voltak, sajnálom,hogy nem nyertek.
olahmiki1959 2013 jan. 29. - 20:22:47
A hétfõi adásban, - amelyben a Való Világ két szereplõje, Kinga és Attila játszott - azért volt néhány mozzanat, aminél felszisszentem.
Az rendben van, hogy Balázs minden második kérdésnél gyakorlatilag megmondta a helyes választ, - hiszen a pénz nagy része jótékonysági célra megy ilyenkor, ami rendben is van, - de azért az, hogy Kinga szinte semmire sem tudta a választ, hogy mást ne mondjak, arra sem, hogy Noé bárkája melyik hegynek ütközve feneklett meg, és õ a Sinai-hegyet jelölte volna meg, az Ararát helyett, azért az kemény volt.
Az egy dolog, hogy valaki színes egyéniség, cserfes, balhézós, kitûnõ alany egy valóságshow-ban való szerepléshez, ugyanakkor hallatlan nagy szegénységi bizonyítvány az az elképesztõ mûveletlenség, ami kiderült róla.

(Nagyon naiv emberként, még az is eszembe jutott, hogy ha az ilyen valóságshow-k szereplõivel a Való Világba, meg a Big Brotherbe való jelentkezésükkor kitöltetnének egy mûveltségi tesztet, szerintem a fiatalok 70 százaléka máris kihullana a rostán. Lehet, hogy pont ezért nincs is ilyen teszt, mert akkor Cristofel, Béci, Szandika, VV Veronika és a többi hulladék ember be sem került volna a játékba. De ez csak egy zárójeles megjegyzés volt a részemrõl...)))DD
Összes hozzászólás