A kölcsönkapott Föld

Bakancslistához adom
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 26 perc, 2001

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A kölcsönkapott Föld - természet- és környezetvédelmi magazin.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
neugassaman 2010 márc. 04. - 12:41:21
Nem szeretnék vitatkozni a meglátásoddal, de nem osztom a véleményed.

Természetesen az emberen kívül más élõlények is okoznak néha végzetes öko-szisztéma felborulást, de kevésbé tudják a következményeket mint a nagyon "intelligens" emberi faj.
Kevés olyan tudatosan cselekvõ élõlény van mint az ember. Nagyon jól tudják hogy a "szénhidrogén" - erõmûvek mennyire környezetszennyezõek, és még is nagyban erre építenek rengeteg fejlett államban is. Pl az USA aki nem hajlandó a Kyotoi egyezményt aláírni sem, tehát még a jelét sem adja annak hogy szeretne változtatni "áldásos" ténykedésén.
Ha pedig valahol van pénz, ott azért van, minden látszat ellenére!
Rengeteg kevésbé annyira jó gazdaságú államban inkább cserélik a fosszilis energiaforrásokat geo - erõmûvekre, kevésbé káros - fúziós erõmûvekre, és rengeteg alternatív, újrahasznosuló energiafelhasználási terület nyerne teret ha a "lobbik" nem tiltanák elterjedésük nagyobb gyakoriságát!
Csak az ember annyira aljas, önzõ, mohó, kapzsi - hogy bár tudja tettei következményét, még is inkább a rossz úton jár, még ha bele is döglik!
Rák. - Hamarabb rákosodnak meg mindazok, akik káros szenvedélyekkel teli életmódot folytatnak, de sokan akkor is bagóznak tovább, és isznak, és kábszereznek, hiába tudják hogy a saját szervezetük ellen cselekszenek!

Az ember tettei a természet tettei?

A hidrogénbomba, és minden más is az? A természetben ha jól tudom magától nem megy végbe kísérleti atomrobbantás!

Globális felmelegedés, és a szorosan azt követõ jégkorok önmaguktól is bekövetkeztek már, ennyi ami igaz a természet tetteire vonatkozóan.

Az önmagunk túl komolyan vétele az valóban baj, vagy hiba, de a tetteink következményeit nem komolyan venni talán sokkal nagyobb baj, és hiba.

A környezetszennyezés - a természetben önmagában elõ nem forduló jelenség, vagy nem létezõ fogalom! Sajnos ez a meglátás hogy természetes folyamat lenne a környezetszennyezés, ez azért már sajnos fatális hiba, és nem akarom bántóan megfogalmazni mit éreztem ezen sorok olvasásakor, de jócskán kijöttem a sodromból!
A munkahelyen az összes kollégámnak megmutattam, nagyon felháborodtak õk is!

Ha valaki természetesnek tartja a környezetszennyezést, az alapvetõ fogalmakkal nincs tisztában!

Mi is a környezet - szennyezés?

Beollózom neked a Wikipediából: """A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezõtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegõ, víz, talaj elõnytelen összetétel-változásával és minõségromlásával járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az elõnytelen összetétel-változást és minõségromlást okozó anyag. A környezetszennyezés lehet fizikai (zajszennyezés, hõszennyezés, fényszennyezés), kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túlzott agrokemizálás), vagy biológiai természetû (mesterségesen átalakított (például GMO) vagy tájidegen élõlények alkalmazása).

Legáltalánosabb típusai: káros szennyezõanyagok kibocsátása, légszennyezés, vízszennyezés és talajszennyezés."""Tehát nem azon dolgok globális összessége amelyek a Föld önmagán belüli létezésének velejárói!

Olaj önmagától nem kerül a tengerekbe és az óceánokba, azok partvidékére!
Nukleáris - radioaktív szennyezés pedig már említettem aligha következik be a Föld alapvetõ mûködése során!
Lassan lebomló vagy egyáltalán nem lebomló "káros" anyagok vizek közelébe való kerülése sem jellemzõ, hogy kialakulna emberi jelenlét nélkül!
Savak nagy mennyiségben , mûtrágyák különbözõ és elterjedésû vegyületei nem képzõdnek nagy általánosságban!Arzén és Cián ekkora mennyiségben nem fertõzi a vizeket önmagától, mint ahogyan az emberi tevékenység miatt manapság! Nehézfémek, és különbözõ gyártási melléktermékek ( vegyületek ) sokszor a természetben nem is fellelhetõk, viszont a rossz, és helytelen feldolgozás, vagy annak hiánya, és igen szabálytalan, törvénytelen tárolásuk egy adott öko-szisztémát teljesen elpusztíthat!

Igen ritkán következik be állatfajok tömeges kipusztulása a természetben, de ez még talán be is következik általában, töb tízezer évenként , mondjuk természetesen, de akkor is általában van egy külsõ hatás ami beindítja ezt!

Az ember viszont ezt is csak felgyorsította, némely fajokat "szándékosan" elpusztítva! ( Pl dodo, erszényes farkas,gazellák sok - sok faja) a túlzott és felelõtlen vadászatok miatt!

A ragadozók sem pusztítják ki maguk körül a prédáikat, mert nem lennének utána õk sem, tehát csak kedvtelésbõl nem öldösik le az összes prédaállatot!
Egy állat sem! Egyetlen egy sem!

1 ilyen élõlény akad, aki az állatvilág réme, és csak hirhedt gonoszságától hangos az egész Föld !Ez a lény aki a saját fajtáját is oly mértékben és oly elvakult aljas önös szándékból irtja,oly kegyetlenséggel amire az állatvilágban sosem volt még precedens!

A rivális hím egyedek általában megmérkõznek, és olykor meg is ölik ellenfeleiket! De nem elõre megfontolt, aljas szándékból, az bizonyos!

Nem szeretnék még belemenni ember az emberrel is mit szokott tenni még a puszta megölésén kívül, mert sok embernek felfordul a gyomra még a puszta hallatán is!

Egy dologban tudok egyet érteni veled - mi magunk is a természet részei - részesei volnánk, de ezt is csak feltételes módban írhatjuk le a fentiek okán!

Az ember nagyon kilóg a természetesnek mondható jelenségek, élõlények, és képzõdmények sorából, mind maga, mind pedíg produktumai, akiket létrehozott!

Remélem a véleményed csak a tiéd, és nem fertõz széles körben, mert ha Te mindazt meggyõzõdéssel írtad - amit, akkor csak szánni tudlak, és nem csak a magam nevében beszélek hanem annak a 60 kollégámnak a nevében is akikkel elolvastattam meghökkentõ mondataid!
emberz 2010 márc. 02. - 09:26:33 Előzmény neugassaman
Mi magunk is a természet részei vagyunk. Az emberi faj a földi ökoszisztéma próbálkozása a túlélésre arra az esetre, ha maga a föld elpusztulna valamilyen oknál fogva. Természetesen ebben a pakliban az is benne van, hogy épp az ember miatt hal meg a föld, de a kés is okozhatja a kovács halálát, amit kenyérszelésre készített. Mivel megerõsödtünk, mi váltunk a föld gazdáivá, és saját érdekünk, hogy jól sáfárkodjunk vele. De ha minden kötél szakad, a föld, (és az emberiség) pusztulása is természetes folyamat lenne. Alapvetõen téves és rendkívül káros dolog szembe állítani az embert a természettel, mert az ember tettei a természet tettei. Akár tetszik, akár nem. Hiszen a legegyszerûbb szervezet is, de pl. az emberi szervezet is okozhatja önnön pusztulását, ott van mindjárt a rák. Az a legtöbb ember legfõbb baja, hogy túl komolyan veszik magukat. A környezetszennyezés is természetes folyamat, még állatfajok is képesek lelakni a környezetüket.
neugassaman 2010 febr. 19. - 07:49:24 Előzmény gosslerné
Nos, én nagyon nem gondoltam a pénzre ebben a megfogalmazásban... Hmm, hmm...
A baj épp az ebben a csak anyagi szemléletû világban hogy mindenki arra gondol, és arra - hogy a másik is arra gondol, de nem.
Lényeg a lényegben - aljasul bánik az emberiség a FÖLD Anyával, meg lesz a méltó jutalom érte. " Kölcsön kaptuk", és valóban nem mondhatjuk hogy a miénk, csak azt hogy élünk, élõsködünk rajta! A Fizetség tehát a kölcsön tekintetében az a büntetés lesz, ami pl New Orleans-ban következett be, és még sorolhatnánk, a globális felmelegedésen túl - sok sok példával, ami áldásos használatunk következménye.
Kölcsön - visszafizetés , tehát szimbólikus!!!
Remélem érthetõ voltam!
gosslerné 2010 febr. 09. - 09:34:43 Előzmény neugassaman
Az unokáinktól kaptuk kölcsön használatra, vissza ADNI kell. A Föld nem pénz amit visszafizetünk. Bár a lényeg a kölcsön, csak mindenki a pénzre asszociál.
neugassaman 2009 júl. 20. - 13:22:18
ha csak kölcsön kaptuk, akkor a kölcsönt valószínûleg vissza is kell fizetnünk! :(
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu