A kolónia

Bakancslistához adom
The Colony
kanadai akcióthriller, 105 perc, 2013

Értékelés:

145 szavazatból
Szerinted?

Az éghajlat szélsőséges viszonyai miatt 2045-re a Föld még életben lévő lakossága elszigetelt földalatti kolóniákban él. A telepek elsődleges feladata a betegségek visszaszorítása és kellő mennyiségű élelmiszer termelése a populáció számára. A Hetes számú kolónia vezetője Briggs (Laurence Fishburne) pár katonával az oldalán a távoli Ötös számú kolóniába indul, miután vészjelzést kaptak a testvértelepről. Az extrém hideg időjárást leküzdve az Ötös számú telepen egy túlélőt találnak, akinek elmondása és a talált nyomok alapján Briggs és csapata szembesül azzal, ami az ő kolóniájukat is fenyegetheti. A két telep között fekvő egykor volt nagyváros romjain keresztül visszaküzdve magukat Briggs az Ötös számű telepen látottaktól is váratlanabb változásokkal találja magát szembe, melyeknek felelőse, a telepen maradt erőszakos társa, Mason (Bill Paxton).
Bemutató dátuma: 2013. június 13. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
laszloagi35 2020 okt. 13. - 01:28:18 Előzmény IamTwo
Nem láthatta, mert ha látta volna nem ír ilyen hülyeséget!
6/10
IamTwo 2020 jún. 22. - 22:00:01 6/10
Egyszer elmegy, szódával.
Aki a fenti tartalmat írta, biztosan nem látta.
Koncsita 2019 febr. 13. - 22:27:19 Előzmény szingh
Ennyi elég is volt belőle, köszi.
7/10
csiguszmano 2018 aug. 21. - 11:29:55 7/10
Egészen jól kezdődik a film, aztán a felénél mintha valaki más vette volna át a stafétát. Nagyon picit gondolkodva sokkal jobb filmet lehetett volna ebből kihozni, Simán lehetett volna belőle egy Screamers-hez hasonló, élvezhető film. De nem lett:(
Egyik kedvenc Sci-Fi-m: https://port.hu/adatlap/film/tv/screamers-az-elhagyott-bolygo-screamers/movie-599
szookedorina 2017 nov. 09. - 21:43:11
A humusz nem egy vegyület, azaz nincs kémiai képlete és meghatározott szerkezete, hanem vegyületek keveréke.
A baj forrása.

Az Egység Törvénye
Az örvénylõ energia, mely az általatok fénynek nevezett jelenség sajátossága, egy egyenes alkotójú csavarvonalban halad, a spiráloknak ekképpen egy kikerülhetetlen felfelé irányítást adva egy az intelligens végtelen relációjában átfogóbb létezés felé. Vagyis az elsõ dimenziójú létezés a második denzitású leckék felé küzdi elõre magát egyfajta tudatosság irányába, mely inkább növekedést foglal magában, mintsem szétbomlást vagy véletlenszerû változást.
szookedorina 2017 nov. 09. - 21:28:09
kolónia
Átvitt értelemben: Lakótelep, amit egy gyár, nagyüzem épít, és tart fenn a saját munkásai, alkalmazottai részére állandó lakóhelyként.

Az iparvidéken több kolónia is található gyárak szerint. A vasgyár melletti kolóniákból egy nagyváros épült ki idõvel.


Biológia: Baktériumok telepe, tenyészete egy õket tápláló közegben, táptalajban. Humusz
szookedorina 2017 nov. 09. - 21:17:59 Előzmény PrtyGbr
"Nincs indok arra, hogy miért havazik(ez a legkisebb baj a filmmel, még növeli is a nyomasztó hangulatot)."
Van annál nyomasztóbb, hogy az egész naprendszer egy kolónia a sok közül? Nem tudni de lehetséges.
Kit Fisto 2017 júl. 31. - 20:34:35
Ezt ma megnézném, és egybõl be is akartam jelölni, mint régen, aztán rájöttem, hogy már nem lehet. Régen minden nap átolvastam a mûsort és bejelölgettem, hogy miket akarok megnézni. Aztán napközben többször is lecsekkoltam, hogy mi jön még, miket jelöltem be. Elég volt ránézni a mûsorra, és egybõl látszott, a rózsaszín kiemelések miatt. Az a menüs megoldás ami most helyette van, használhatatlan. Most az van, hogy egyszer átnézem a mûsort, aztán utána vagy eszembe jutnak amiket találtam, vagy nem. Ez van. Ha nagyon fontos, kimásolom jegyzetbe, és kimentem a desktopra. Akkor ott látható, hogy van valami amire emlékeznem kéne. Kösz az oldal fejlesztõjének, de jobb lett volna nem visszafelé fejleszteni.
Tibag05 2016 nov. 03. - 14:08:54
nincs is olyan messze!
PrtyGbr 2015 jan. 07. - 22:38:12
Hát a trailert nézve arra számítottam, hogy egy B kategóriás, pár klisével tûzdelt, de "egész jó volt" film lesz. Soha életemben nem tévedtem ekkorát.

SPOILER


Nincs indok arra, hogy miért havazik(ez a legkisebb baj a filmmel, még növeli is a nyomasztó hangulatot). Graydon (a sima arcú harmadik csávó, aki velük ment, én se tudtam fejbõl a nevét, csak visszakerestem) fejére már a film elején simán rá lehetne írni, hogy meg fog halni. A kezében tartott fényreklámmal még azt is jelzi a nézõnek, hogy figyelem, most fogok meghalni. A hetes kolónián talált fickó, akivel beszéltek, szerintem nagyon jól játszotta a szerepét, ott minden rendben volt. Na de a kannibálok... hát... érdekes volt na.
Érdekes, hogy eldobott egy TNT-t, és az felpuffantott pár éhes arcot, meg kicsit nekilökte õket a falnak, csengett a fülük (itt megjegyezném, hogy tök felesleges kilassítások voltak, csupa olyan jelenetet lassítottak ki, ahol ennek nem volt értelme). Na de két perccel késõbb (a tartócsavar hidegalakítása után, de a helikopter-bungizás elõtt) egy ugyanakkora rúddal rombolja le az egész hetes kolóniát. Érdekes.
Aztán ahhoz képest, hogy évek óta havazik, és a szél hordja a havat, elég jól megmaradtak a lábnyomaik.
A hídrobbantós rész is elég vicces, ilyen hõmérséklet mellett, ilyen terheléssel(szél), egy híd sem bírna ki karbantartás nélkül ennyi idõt anélkül, hogy szét ne esne. De ezek felrobbananak belõle vagy 5 métert, és nem dõl össze. Érdekes.
Aztán ugorjunk a végsõ bunyóhoz. Ha valaki ilyen feji traumák után még képes kigondolni azt, hogy hogyan kell kimásznia onnan, akkor minden elismerésem. A kopasz fõgonosz elég röhejes volt. Fõleg amikor a gázpalack robbanása elõl beugrott a szellõzõbe. Tipikus "nemáár" pillanat volt. Aztán kijutottak a felszínre, és a -30 fokban mindenki sapka nélkül elindult csak úgy. A csajnak kb a nyaka alatt 15 centi hosszan teljesen fedetlen volt a bõre. Érdekes.

Egyébként elsõsorban azért néztem meg, mert imádom a telet meg a havat.
4/10
offtopic
szingh 2014 nov. 29. - 21:25:46 4/10 Előzmény tesz-vesz
A földi emberiség. Abban a történelemben, ami megtörtént. És az õsember meg nagyon kannibál volt. Bár én sem voltam ott, és erre a bizonyítékok nem annyira közvetlenek, mint arra például, hogy az európai ember egész a XX. századig evett szárított emberhúst, afrikában alighanem ma is ettek embert, a karibi õslakosok, dél amerika õsi kultúrái, a maorik, a pápuák, észak-amerikában az anaszázik, a XX. század közepén a jobb sorsra érdemes ukránok, mint európa történelme során oly sokszor elõfordult az is, hogy szülõk ették meg gyermekeiket...és még végkimerülésig folytathatnám. Ja, hogy ezt honnan vettem? Tanultam. Meg olvastam. Meg elõadásokon hallottam. Meg ismeretterjesztõ filmekben láttam. Annyit még az õsemberrõl, hogy benned, bennem, és mindannyiunkban ott egy gén, ami egy prion ellen nyújt védelmet. Erre nem lehet más ok, csak az, hogy az õseink nagyon-nagyon hosszú idõkig jóízûen fogyasztották el egymást.
Sajnálom, hogy az eddigi világképedbe kellett rondítanom! Bár továbbra is mentsvár marad neked, ha nem hiszel nekem. Ha így jobb, tedd ezt. Ha mégis érdekel, kifogyhatatlan az irodalma, sõt a neten is sok érdekességet találsz a témában.
2/10
tesz-vesz 2014 nov. 24. - 13:21:47 2/10 Előzmény Medvepofa
engem az zavart nagyon, hogy oké hogy találnak napsütéses részt, de a hideg miatt úgysem tudnak ott termeszteni semmit se. mivelhogy a gép egy körben csinált csak felhõtlenséget.
2/10
tesz-vesz 2014 nov. 24. - 13:19:55 2/10 Előzmény szingh
" Az emberiség egy nagyon jelentõs része majdnem a teljes történelme során kannibál volt"

ezt kifejtenéd? melyik emberiség, melyik történelemben? mert még az õsember sem volt kannibál.
2/10
tesz-vesz 2014 nov. 24. - 13:16:45 2/10
film elsõ fele egész jó, aztán Fishburne egyik akciójával esik a színvonal.
a film nem tud elszakadni az ostoba kliséktõl, intrikus rivális, fõgonosz, final countdown és a többiek, ezért ma már ne adjanak pénzt a producerek. a második fele pocsék: ezerszer lerágott csont, béna színészek
5/10
doktormacko1 2014 febr. 01. - 23:43:12 5/10 Előzmény Paulus571
5 / 10 Csatlakozom az elõttem szolóhoz.
8/10
Paulus571 2014 jan. 23. - 20:32:54 8/10
Igaz, hogy B kategóriás film, legalábbis az értékelésem szerint, de azok közül is az egyszer kellemes kikapcsolódást jelentõ. A film kb a közepén indul be, majd a második felében eléggé akciódús. Egyszer érdemes megnézni!
1/10
Viki1080 2014 jan. 17. - 22:54:38 1/10
Tipikus zs kategóriás f@s,bár egy fokkal még mindig jobb mint egy asylum v egy Uwe Boll film,az tény.
De lehet lesz folytatása,hisz nincs vége.Mondjuk eleje meg közepe sincs,de a végét nyitva hagyták,lehet arra gondoltak kasszasiker lesz és jöhet a folytatás.Nem csoda h még sose hallottam róla és nálunk sehol se ment,max majd a film+ leadja ezerszer egymás után,ott szoktak ilyen remekbe szabott alkotások feltûnni.
Nálam ez is,mint minden ami rossz 1/10
4/10
szingh 2013 dec. 26. - 16:53:06 4/10
Súlytalan, fantáziátlan, középszerû tucatfilm. A helyes besorolás a tízes skálán 5 közelében van. Rengeteg az idegesítõ logikai bukfenc, amit nehéz figyelmen kívül hagyni. A sci-fi kifejezés ugye egy rövidítés, aminek az elsõ tagja a tudomány angol megfelelõje. Na errõl nem kellene megfeledkezni! Tudom, a meséket sem élvezhetné az ember, ha folyton azt boncolgatná magában, hogy hogyan is repülhet a repülõ szõnyeg, meg mi lehet a terülj, terülj asztalkám mechanikai háttere, mégis: minimum lázálom szerû a film algebrája: végy 50, uszkve 100 szörnyû kannibált, ölj meg belõle olyan nyolcvanat, a maradékra robbantsd rá a bunkert, a megmaradt 143 szörnyû manuszt semmisítsd meg egy híd felrobbantásával. Na hány kannibál éri el a menedéket? Igen, mind, sõt még annál is több. Az meg már kínosan hatásvadász, hogy a vadászó kannibálok csak ordítanak, meg hörögnek. Miért is tennék ezt? Ha csak azért nem, hogy ijesztgesse a nézõt. Az emberiség egy nagyon jelentõs része majdnem a teljes történelme során kannibál volt, és ez semmit sem zavarta a beszédben. Sõt, maga a nagy távolságot bejáró, vadászó portyázás, a szervezett nagy csapatban elkövetett falkaszerû vadászat tette szükségessé a beszéd kialakulását. (Többek között.)
Száz szónak is egy a vége: vékony jégre téved az, aki az öncélú ijesztgetést ötvözni akarja a tudományos fantasztikummal. Nem példátlan az, hogy sikerül, mégis csak keveseknek és ritkán.
Mégis azt mondom, hogy egyszer meg lehet nézni. Nem fog mélyen beleégni az elmédbe, de ez nem is elvárás minden filmtõl. (Olyan ez, mint mikor azon kapod magad, hogy csak nézel ki a fejedbõl, és ez de jó! Nem kell mindig tervezgetni, problémamegoldani, világmegváltani, kölykökér' idegeskedni!) Ülj le a képernyõ elé, tisztítsd ki az elméd, ne gondolj semmire (a film közben sem), s kaptál ajándékba másfél óra fejbõl kinézést.
jooasszony 2013 nov. 26. - 17:59:16
Zsé alá kategória. Morpheusnak (Laurence Fishburne) nem kellene ilyen kretén szerepeket vállalni. A filmet senkinek, semmilyen alkalomra sem ajánlom.
5/10
Medvepofa 2013 nov. 16. - 19:10:55 5/10
Egyszer meg lehet nézni, de nem biztos, hogy megéri a ráfordított idõt. Csak ha nincs jobb kéznél.


SpilerEgyébként vannak benne nagyon kidolgozatlan részek. Pl ha az egész bolygó fagyos, akkor hogy havazhat éveken/évtizedeken át? Honnan kapják a felhõk az utánpótlást? Ahhoz párolgó víz kéne, mégpedig sok!
Összes hozzászólás