A kolosszus

Bakancslistához adom
Colossal
2016

Értékelés:

85 szavazatból
Szerinted?

Gloria, a New Yorkban élő, munkanélküli party girl összeveszik az érzékeny barátjával, Timmel. Elhatározza, hogy abbahagyja az önpusztító életmódot, és visszatér a szülővárosába, hogy új életet kezdjen. Találkozik a gyermekkori barátjával, Oscarral, akinek van egy bárja és néhány ivós cimborája. Hiába a szándék, Gloria folytatja az ivást. Időközben a világ másik felén egy gigászi kolosszus megtámadja Szöul városát. Egy éjszaka Gloria rájön, hogy a tudatával képes irányítani a szörnyeteget.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
ilali jún. 28. 11:59:46 5/10
***SPOILER***
„… mindent hall, mindent lát és fölfedezi a titkos gonosztevőket”
Cs.G.
***
Ez a film inkább phaétoni próbálkozás, ha ragaszkodunk a régi hivatkozásokhoz és nem maradunk a „mai világban”, annak megértésénél, megélésénél.
Viszonyítva állítólag könnyebb, de kinek mi a viszonyítási alap.
8/10
InteriorLulu jún. 26. 13:00:17 8/10 Előzmény c p
Az utolsó bekezdésed kivételével teljesen egyetértek, szerintem nagyon jól összeállt neked a film, jól értelmezed. Én viszont már nem terjeszteném ki ennyire, általában a politikai döntéshozókra is vonatkoztatva az értelmezést, ezt már belemagyarázásnak, túlgondolásnak érzem.

@Smonika: Gloria azért nem firtatta Oscar "pálfordulásának" miértjét, mert világos volt számára, hogy a féltékenység az oka. Mikor Gloria azzal az amúgy jóképű, de bumburnyák sráccal megjelent a bárban, Oscar egyből levágta, hogy a csaj lefeküdt a gyerekkel, és ekkor kezdte kimutatni a foga fehérjét. Persze modhatnád erre, hogy gyerekkorukban megutálták egymást, ez igaz, de 25 év nagy idő, Oscar most csak a megfektetni való jócsajt (és emellett ivócimborát) látja Gloriában, plusz eleve megnyugtatja a jelenléte, hisz Gloria ugyanúgy semmit nem ért még el az életében, mint a többi cimbi, miközben Oscar a bárjával azért már mégiscsak tart valamerre, szóval ezek az őt körbevevő figurák jót tesznek az egójának.
Abban vszont tök igazad van, hogy a gyerekkori történést jobban ki kellett volna dolgozni, mert fájóan hiányoznak onnan a miértek.
8/10
gotha jún. 25. 23:02:44 8/10
...és ez egy megtörtént eset!
7/10
citerika 2019 aug. 19. - 16:28:15 7/10
Ez aztán a megosztó történet!
7/10
pindur1 2019 ápr. 17. - 23:30:48 7/10 Előzmény c p
Köszönöm ezt a hozzászólást...! Nagyon értelmes, és elgondolkodtató magyarázatot adtál sok dologra, ami bennem motoszkált, a filmet nézve. Nem feltétlenül rossz az a történet, ami nem érthető, nem világos rögtön az adott pillanatban. Megmozdít valamit belül és gondolkodásra késztet.
9/10
leho 2019 febr. 24. - 02:14:27 9/10
Kifjezetten ötletes, és mély érzelmeket mozgat meg az emberben. Szerintem a végén még sírni is lehet, és az nem semmi a mai világban! : )
9/10
leho 2019 febr. 24. - 02:10:39 9/10 Előzmény Querelle82
Szerintem meg szimplán buta vagy...
7/10
Smonika 2019 jan. 13. - 12:50:44 7/10
Végül is tetszett a film, tényleg nem egy tucatfilm, de volt benne pár dolog, ami zavart.
SPOILER !!!
Gloria egyszer sem kérdezte meg Oscart, hogy mi ez a pálfordulás. Én azért kérdőre vontam volna, hogy miért csinálja? Hisz eleinte jófej volt, segített is neki mindenben, még a koreai szöveget is elintézte. Fura volt ez a hirtelen hátraarc, de még furább volt, hogy Gloria nem keresi a miérteket.
A gyerekkori történéseket jobban is ki lehetett volna fejteni. Pl miért törte össze a makettet Oscar? Nem jött le, miért akar rosszat Gloriának, miért utálja? Még inkább nem értettem, hogy felnőttként miért, hisz nem volt oka irigykednie rá, semmivel sem volt sikeresebb az élete.
Amúgy nem volt rossz., lehet megnézem még1x, hátha választ kapok a kérdéseimre.
8/10
fanaf1@vipmail.hu 2018 febr. 03. - 20:39:29 8/10
A promó alapján nem erre számítottam, de így is jó volt.
7/10
Bobby89 2018 jan. 25. - 12:59:39 7/10
Aki elolvassa a tartalmát a filmnek, az biztosan, hogy nem erre számít. Ha szeretitek a filmben szereplõ színészeket, akkor nézzétek meg. Nagyon vegyes a kritika és sokaknak nem tetszett. Nekünk igen.
1/10
Owl 2018 jan. 07. - 16:09:01 1/10
Gagyizmus kimaxolva.
atothg 2017 dec. 29. - 03:10:46
Valaki elmondja mirõl szólt a film? Megnéztem, de nem értem. Köszi.
Querelle82 2017 dec. 20. - 09:03:44
Mivel a szar összeáll,ez a film fos, fos,fos,fos,fos,fos, leöblítendõ a W.C.-n.
7/10
tom_pika 2017 dec. 13. - 00:00:51 7/10
Kétségbeesetten keresgél az ember a gondolatai közt, hogy valami mélyebb értelmet, jól sikerült szimbolizmust fedezzen fel. De nem sikerül. Akinek mégis, az adjon hálát az égnek, mert nem hiába nézte meg a filmet!
3/10
Atis88 2017 dec. 11. - 19:35:27 3/10
Emberek, alig találok szavakat! Én nem olvastam a kommenteket sem, és a leírást sem, így teljesen gyanútlanul fogtam hozzá. De ekkora összehányt baromságot régen láttam már. Itt aztán szinte semminek nincs értelme mert semmi nincs kifejtve, ráadásul a sztorinak sincs se eleje se vége, nem tart sehová. A színészek egyébként még rendben is vannak, azt kell mondanom, hogy a karaktereikben rejlõ lehetõséget kimaxolták amennyire csak lehetett. Amúgy össze vissza kapkodnak a forgatókönyvben, irreleváns jelenetekkel próbálják nyújtani a játékidõt, csak nem értem minek, mivel totál zagyvaság az egész. Érzelem ide vagy oda, azért csak így random összehajigálni egy rakás mûfajt ész nélkül nem lehet...
3/10, mert a színészek legalább jók voltak és mert talán mondanivalót is bele lehet magyarázni, ha nagyon akarunk, csak én nem tudok elsiklani felette, hogy a tálalás katasztrófa...
10/10
Gollam247 2017 nov. 29. - 10:56:32 10/10 Előzmény c p
Nekem is hasonló jött le a filmbõl.

A film végi jelenetnek szerintem az az értelme, hogy alig hogy megszabadulsz egy gyökértõl (aki irigy rád, bacogat, akik miatt tulajdonképpen iszol, drogozol, depis vagy, akik megpróbálnak lehúzni a szintjükre), máris ott a következõ potenciális jelölt, kvázi sose lesz vége.

Nem lett volna rossz film, de se nem ART-film, se nem sci-fi, hanem olyan kettõ között valahol, és ezért lett ez ilyen fura.

Azért dobok rá egy 10-est, mert legalább nem egy tucatfilm.
4/10
Gabó28 2017 nov. 20. - 16:26:34 4/10
Zavarodott egy film ez!
10/10
c p 2017 nov. 18. - 19:58:16 10/10
Amikor elõször megláttam a trailer-t valahogy már kapásból érdekesnek, nem szokványosnak ígérkezett s film - és nem csalódtam. Nagyon tetszett.

--- SPOILER VESZÉLY végig !!! --- (mivel errõl a filmrõl nehéz SPOILER nélkül beszélni :)

Nekem azt mutatta be Gloria meg Oscar kapcsolatán keresztül, hogy milyen az, amikor két ember fel sem fogja, de már gyerekkoruk óta ki nem állhatják, sõt utálják egymást. Erre utalnak a visszaemlékezõ képsorok, amikor még Oscar még kisfiúként összetaposta Gloria diorámáját (ami egyébként pont Szöul városát mintázta), egy reggelen, amikor kikapta azt a szél a kislány kezébõl.

Utólag visszagondolva kap értelmet az is, hogy mennyire suták, amikor felnõttként, 25 év után újra összetalálkoznak. Ez a jelenet szerintem tökéletesen bemutatja azt, hogy felnõtt fejjel mennyire meg akarja az ember szépíteni a multat és nem szembesül azzal, hogy akivel találkozik azzal már gyerekkorában sem volt jóban.

És valóban, Oscar felnõtt fejjel ugyanolyan kellemetlen gyökér, mint kisgyerekként lehetett (bár errõl nem mutat sokat a film, kivétel a dioráma összetaposása), csak 25 évvel késõbb a gyökérsége mellé társul a megkeseredettség, meg a cinizmus is. Szekálja a cimboráit, beszólogat, tipikusan a mosolyogva alázó fajta. Közben meg egy igazi lúzer: elfogyott a pénze, amikor fel akarta újítani a bárt, ezért azt a felét, amire nem volt pénze, egyszerûen lezárta. Persze emellett kiskirályként akarja látni magát és ehhez megvan a legjobb eszköze: szívességekkel tartja maga mellett az embereket. A drogos cimborájának falaz, miközben mindenki tudja, hogy az a bár mosdójában rendszeresen kábítószerezik. És Gloriát ugyanígy akarja szívességgel zsebretenni, amikor elkezdi neki hordani a bútorokat. stb..

Persze Gloria se jobb. Ugyanakkora érzéketlen seggfej, mint Oscar. Jót lehet röhögni a balfogásain, de azért, amikor pl. arra nem emlékezett, hogy Oscar anyja már akkor meghalt, amikor õ még ott, a városban lakott, sõt ott is volt a temetésén, már lehetett tudni, hogy mekkora nyomorult lúzer. Nem elég, hogy piás, de még tapintatlan, érzéketlen is.

Érdekes, hogy mennyire félértékelõdik a film vége felé a Gloria faszija, Tim által a filmben végig jelzett kiegyensúlyozott élet, a nyugodt, anyagilag biztos háttér képe. Persze Tim is a seggfejek táborát erõsíti, mert õ meg baromira kioktató, mindig oltogatja Gloriát, valójában mintha nem segíteni, támogatni akarná, hanem azzal akarja érzékeltetni a felsõbbrendûségét, hogy a csaj hibáit mindig a fejére olvassa.

A kissrác, akivel Gloria meg kavar - szerintem - a tisztaszívû, jólelkû, de üresfejû hülyegyerek archetípusa. Akivel csak történnek a dolgok, nem tud irányítani. Gyámoltalan kisgyerek, felnõtt testben. Akit kihasznál Oscar is, meg Gloria is.

Szóval a filmben mindenki kicsit nyomorult, kicsit sérült, kicsit seggfej. Akárcsak az életben.


A robot és a szörny csatája nyílván csak szimbólum. Bemutatja, hogy milyen az, amikor átlagemberek hatalmat kapnak. És szerintem ez a fõ mondanivaló a filmben. Hogy nem tudunk olyanoknak hatalmat adni, akik nem ostobák. Mert sajnos valahol mindenki az. És hogy Oscar meg Gloria csak arra használta a "természetfeletti erejét", hogy egymásnak esik a játszótéren, szerintem arra akar rámutatni, hogy az emberekben kb. üsszvissz ennyi értelem van.

És ahogy õk simán lebontják a filmben Szöul felét, amikor összeverekednek, majd elesnek, ne várjunk többet az országok vezetõitõl sem. Mert a politikusok is ugyanolyan hülyegyerekek, mint a film hõsei és simán beáldoznak bármennyi embert, ha az erejüket akarják fitogtatni. Csak a vezetõk ereje nem szörnyben, meg robotban nyílvánul meg, hanem hadseregben és fegyverekben. Persze az megnyugtató, hogy ezeket õk is ugyanannyira felelõtlenül használják, mint a film (anti)hõsei.
JonathanSeagull 2017 nov. 18. - 11:19:50
Ennél értelmetlenebb, idiótább filmet még nem láttam. Ann Hathaway kedvéért próbálkoztam vele, de már az elsõ percnél abba kellett volna hagyni. Aki még megteheti, kerülje a filmet, én életem 2 óráját pocsékoltam el vele, és ez a 2 óra már nem jön vissza soha. Csak ezért szóltam hozzá. És aki teheti, kerülje el a Hátrahagyottak sorozatot is, az is egy értelmetlen, lassú zagyvaság, ráadásul három évadban!
1/10
CarlosHuentesEF 2017 nov. 16. - 12:51:42 1/10
Ez, ez a borzalom volt az ami, arra késztetett, hogy regisztráljak és véleményt írjak.
Ha lehetne 0 csillagot adni megtenném. 1/10
Nincs karakter fejlõdés, olyan embert kellene megszeretnem, aki semmit ismétlem semmi érdembelit nem fejlõdik.

Spoiler----

Ez a \"Film\":

Adott egy matt alkoholista nulla spiné, aki addig nem kap észhez, hogy nem kéne inni míg az eltartó palija ki nem dobja. Megjelennek a hölgy barátai (kb 10-15s) akiket soha többé nem látunk viszont.
Összetört arc elnyújtott kép és vissza is tértünk a szülõvárosába. Ott találkozik volt iskolatársával. Eddig még izgalmas is lehetne... ugorjunk a lírásban benne van... Na mikor felfedezi, hogy a szörny úgy viselkedik, mint õ ( ember nem irányítja konkrétan a csaj az... ) No sebaj. Miután Gloria megmutatja a kocsmai bandának, hogy valójában Õ maga a kolosszus és mennyire kivan, hogy õ darálta fel az embereket miközben a játszótéren sétafikált. Elesik, Oszkár felsegíti és badabumm kiderül, hogy Oszi is tud szörny lenni bár õ inkább robot lesz.
Huppanjunk az idõben. Oszkár cimboránk, úgy gondolja van esélye a csajnál, nem is hibáztatom az egész szitu ebbe az irányba visz. Ja de még sem mert a film szerint normális, hogy a hölgyemény józanul és matt piásan is inkább oszkár haverjával kettyint egyet, hisz le van tojva, hogy munkát és bútorokat, nem mellesleg empátiát és biztatást kap. Közben a Oszi barijáról semmit nem tudunk meg, csak hogy jó pasi. (oké nem vagyok nõ, biztos ezért nem értem meg. Mindegy ez egyéni szoci probléma)....
Na Oszikánk miután megtudja, hogy megkapta a nemlétezõ próbálkozására a kosarat masszívan át megy bunkóba és inni kezd... Gloriát fenyegeti, hogy megtapossa a szöuli embereket, ami meg is történik. Glória bedühödik és elmegy Szöulba majd a \"medzsik\" miatt felbukkan a játszótéren, ahol Oszi rosszalkodik, azt vártam, hogy megeszi, de nem. Eldobja. Még egy szöuli kocsmajelenet és vége.
Egye meg a kis süni ennyi a \"film\" semmit nem tudunk meg, hogy mi ez a téridõ dimenzió kapu. Annyit tudunk, hogy a csaj kiköt egy kocsmában és furán néz a csaposra, mikor megkérdi akar-e inni valamit. Oszi meg valahol az USA-ban cafatokra szakadt testtel \"fekszik\". A szexi oszi cimbi meg egy másik etetõben nézi a TV-t ahol látja, hogy ott lazul a csaj.
Ennyi. Egy zagyva baromság.
Tudom, ez a film biztosan az érzelmekrõl szól, de ez emberek egy fos. Sok szart láttam már, de ez annyira vitte a pálmát, hogy elképzelhetetlen.
Ha valaki azután, hogy elolvassa ezt és még is meg szeretné nézni, hát 1 óra 40 perc huss a kukába.
Köszönet a kommentelõknek akik meg akartak védeni ettõl a szeméttõl.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu