A könnyűlovasság támadása

Bakancslistához adom
The Charge of the Light Brigade
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol háborús filmdráma, 120 perc, 1968

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

A könnyűlovasság a viktoriánus kori Anglia parádéba öltöztetett díszhadserege. Londonban, idilli környezetben képezték ki a 700 katonát és a lovassági tiszteket, akiknél a hiúság és ostobaság párosult a kegyetlenséggel. Parancsnokuk, Lord Cardigan irányításával, hazafias szólamokat hangoztatva készülnek a krími háborúra a törökök védelmében a cári Oroszország ellen, holott saját világuralmukat akarják még szilárdabbá tenni.

"A film nem annyira a rohamról, mint inkább a viktoriánus Anglia szelleméről szól. Egy sor kiválóan fotografált impresszionista villanás az utcák, a barakkok életéről, az otthonokról, és a színházak közönségéről, kaleidoszkópszerűen mutatja be az emberek viszonyulását a háborúhoz az 1850-es években." (Morning Star, 1968. ápr. 13.)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Lord Cardigan
Nolan kapitány
Lord Raglan
Lord Lucan

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
orgyen 2011 ápr. 06. - 23:51:31
Nagyon jó film, remek színészi játék és rendezés.

- elég nagy presztisveszteség volt annak idején a viktoriánus Angliának,
- nagyon jó ötlet a britt propagandát a korabeli karikatúrákkkal bemutatni,
- elég éles különbség van az ujságok propagandája és a valóság között,

Következményei és külpolitikai vonatkozásai:
- a Szipoj-felkelést kirobbantó maharadzsa Londonba küldte titkárát ahol az meggyõzõdhetett hogy a nagyképû brittek olyan nyomorban tartják a saját népüket ami még Indiában is elképzelhetetlen. Ellátogatott a Krimbe is ahol tanuja volt a könnyûlovasság pusztulásának és meggyõzõdhetett róla hogy a brittek igenis legyõzhetõk mert parancsnokai nagyképûek és hozzá nem értõek.
- magyar vonatkozása is volt az eseménynek, ugyanis az I.Miklós orosz cárnak (Világosi fegyverletétel) lekötelezett Ferenc-Józsefet azzal zsarolták a brittek hogy ha nem foglalnak a Britt-Birodalom számára kedvezõ állást akkor ujra kirobbantják a magyar szabadságharcot. A magyar emigrációnak fût-fát ígértek, bár eszük ágában sem volt segíteni. Akkor is a nagyhatalmak játékszere voltunk mint korábban a Rákóczy szabadságharc, ill. egy évszázaddal késõbb a szuezi válság idején.
ötfelezõs 2010 ápr. 04. - 07:56:47
Az nem barakkok, hanem kaszárnyák. :) Mikor én angolul tanultam, és azt olvastam egy katonás regényben, hogy barracks, megnéztem a szótárat... Ajánlom neked is... :)
10/10
fredi60 2009 jún. 13. - 20:27:01 10/10
Manapság már kissé vontatott, de mindenképpen ajánlani tudom. AZ emberi önteltség, ostobaság, céltalanság és önfeláldozás szép példája.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu