A kötél

Bakancslistához adom
Rope
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai misztikus film, 77 perc, 1948

Értékelés:

79 szavazatból
Szerinted?

Brandon és Philip, a két felsőbbrendűségtől vezérelt New York-i fiatalember úgy véli, hogy gyilkosság terén is képes tökéleteset alkotni. A közelgő ünnepi vacsora előtt minden ok és indíték nélkül egy kötéllel megfojtják barátjukat, David-et, majd a holttestet egy ládába rejtik. A partira - melyre David is hivatalos - sorban érkeznek a vendégek, köztük David menyasszonya és édesapja is, s eközben a letakart láda éppen büféasztalként funkcionál. Eleinte a vendégsereg mit sem sejt, ám nem sokkal később megérkezik Brandon-ék egykori filozófiatanára, Rupert Cadell, aki David távolmaradásából és a fiúk szokatlan viselkedéséből kiindulva lassan összerakja a képet.

Hitchcock az egész filmet egyetlen műteremben forgatta le folyamatos felvételben, tízperces vágásokkal. A történetet - egy hidegvérű gyilkosságot, melyet két furcsa fiatalember követ el - Leopold és Loeb gazdag fiatal értelmiségiek valódi esete ihlette meg, akik csak a hecc kedvéért megöltek egy 14 éves gyermeket Chicagóban. A kötél volt Hitchcock első színes filmje és az első olyan film, melyet nemcsak rendezett, hanem a producere is volt. Annak érdekében, hogy hosszú felvételeket lehessen készíteni, minden kamera- és színészmozgást alaposan meg kellett tervezni egy hatalmas tábla előtt. "Még a padlót is telerajzoltuk megszámozott karikákkal a tízperces tekercsekben zajló 25-30 kameramozgáshoz" - árulta el Hitchcock. A kameramozgások elősegítése érdekében pedig az asztalokat és székeket folyamatosan át kellett rendezniük a kellékeseknek.

Stáblista:

Szereplők

Rupert Cadell
Brandon Shaw
Phillip Morgan
Mr. Kentley
Kenneth Lawrence

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
timidbear30 2021 máj. 13. - 16:35:53 7/10
Érdekes filmes kísérlet volt Hitchcocktól, hogy egyetlen vágás nélkül csinált egy filmet. Persze igazából vágott ugye, mert 10 percet tudtak felvenni a kamerával egy adag filmtekercsre, így néhol muszáj volt, de ezt olyan ügyesen oldották meg, hogy nem feltűnő. És ehhez a kísérlethez nem kellett egy elszállt, lila "művészfilmet" csinálni, hanem egy thriller keretében oldotta meg a rendező az elképzelését, tehát nem csak "kifinomultak"-nak érdekes a film, hanem bárkinek.

Másrészről, kicsit néhol teátrális a színészi játék, bár ez lehet, hogy szándékos volt, és persze James Stewart film végi monológja is túlságosan megmagyarázza a dolgokat, de ettől még egy elég izgalmas thrillerről van szó. Mondjuk ezt a Brandont elég irritáló arcú színész játszotta, aki engem kicsit Ben Affleckre emlékeztetett, talán ez lehet az oka az unszimpátiának. A szinkron sokat ront az összképen, én alapból se vagyok rajongója a magyar hangoknak, de ez tényleg nem sikerült jól.
gladiolus 2016 ápr. 03. - 20:37:33
Hihetetlenül jó rendezés. Kiemelkedõ volt az a rész, amikor vége a vacsorának, és a házvezetõnõ elkezdi lepakolni az edényeket a ládáról. A kép ketté van osztva, és az õ jövés menése áll a centrumban, közben jobboldalon James Stewart öltönyös könyöke és sziluettje belelóg a képbe, és a beszélgetés zsongása hallatszik, amint találgatják, hol van David.
Szép lassan minden eltûnik a ládáról, lekerül a terítõ, és szinte megállt bennem az ütõ, hogy ki fogja nyitni a ládát....

Mesteri fokozás és izgalomkeltés. Gondolom, Hitchcock ezt a jelenetet is stopperrel mérte ki, hogy csak addig tartson, amíg az izgalom eléri a tetõpontját.

Nekem is tetszett, hogy egy helyszínen zajlott minden, olyan volt, mint egy színpadi darab.Ez a sajátos hangulat és díszlet hosszú évek után is megmarad az emberben.
10/10
Pisti3030 2015 júl. 24. - 21:55:34 10/10
10/10
10/10
breeder 2014 máj. 29. - 00:59:33 10/10
Továbbra is az egyik legemlékezetesebb hitchkock filmnek tartom. Engem abszolút letudnak kötni az ilyen egy helyszínes, nagyon jól megírt filmek, amikben nem a látványon van a fõ hangsúly, hanem az egyszerû, hétköznapi emberek közötti kialakuló konfliktusokon. Nos, ebben szerintem ez a film verhetetlen. Nálam abszolút klasszikus ez a történet! :)

10/10
vargasándorgyõr1979 2014 ápr. 08. - 20:35:55
Fura film,valószínûtlen de jók a színészek és végig izgalmas.Vannak azért ennél jobb filmjei is Alfred Hitchcocknak de ez végig egy szobában játszódik ezért sem hétköznapi.
Traxler 2013 dec. 31. - 15:58:22
Zseniális film, szerintem a Mester legjobb alkotása. ami a legdurvább az egészben, hogy kevesen tudják, hol a hulla, de a nézõ köztük van. Az ötlet kicsit abszurdnak tûnik, de ez a rendezõnél nem ismeretlen. akit érdekel, olvasson utána, hogy készült a film és ennek függvényében nézze meg még egyszer

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_k%C3%B6t%C3%A9l
pie85 2013 jún. 26. - 16:13:26
jó film volt ez!
engem lebilincselt abszolút, tetszett a megvalósítás, nagyon egyedi. Egyszer mindenképp meg kell nézni!
szeretem ezeket az egyhelyszínes "végigharapnilehetafeszültséget" filmeket :)
amúgy szerintem tuti ez ihlette Tarantinót a négy szoba szkeccséhez! vagy scak én vélek hasonlóságot felfedezni?
The Man Who Laughs 2011 júl. 04. - 23:47:53
Hitchcock kísérleti filmnek szánta Patrick Hamilton színdarabjának a film változatát, nem is igazán szerette. De nem rossz, persze nem a rendezõ legjobbja (azért ilyen filmográfiában ez messze nem jelent semmit). A szinészek jók (különösen John Dall mint intelligens gyilkos és Stewart mint gyanakvó tanár). A klasszikus krimikkel ellentétben itt nem a whodunnit szál felderítése jelenti az izgalmat, ha nem hogy miként jönnek rá a gyilkosságra kapják el a gyilkost A film nem hosszú (77 perc), de sajnos van egy kis üres járat a film közepén (lévén, hogy érezhetõ a színházi alap - egy helyszín, kevés szereplõ). James Stewart megérkezésével azonban egyre izgalmasabb és lebilincselõbb lesz a film. A rendezõ kísérleti beállításai, illetve a két fõszereplõ rivalizálása teszi emlékezetesé a filmet.
10/10
junkci 2011 jan. 09. - 22:21:38 10/10
ZSENIÁLIS és pont
99x 2010 aug. 12. - 00:09:31
Különleges Hitchcock film, bár szerintem az õ filmjei mind egyediek. Ma láttam, és választhattam a Szabotõr és A Kötél között, de mégis ennél a filmnél maradtam, mert James Stewart alakítása már tetszett a Hátsó Ablak címû filmben, (ami mondjuk izgalmasabb)és kíváncsi voltam itt is a szerepére. Ez a film, mint ahogy az elõttem hozzászóló elmondta lassan indul be és a filozófiára épül. Több benne a párbeszed, szóval ez inkább az a fajta film amit jobban kell figyelni. Tetszik, hogy egy helyszínen játszódik a történet, így a nézõnek több ideje van megszokni az adott helyszínt. A történet kibontakozására több idõ jutott, mint maga a tetõpontra és a végkifejletre. Nekem tetszett ez is.
feketevipera 2010 aug. 11. - 14:20:55
Hitchcock amerikai korszakának egyik elsõ darabja ez a mozi. Talán azért vált ki kevésbé pozitív visszhangot sokakból, mert viszonylag sok benne a filozofálgatás, és igazából nem is nevezném vérbeli thrillernek, hiszen véleményem szerint kicsit kilóg a rendezõ életmûvébõl. Lehet, hogy azért is kevésbé tûnik fordulatosnak, mert egyetlen helyszínen játszódik, illetve a felsõbbrendûségi tudatból végrehajtott gyilkosság ötlete mára már elég sok filmben megtalálható. Azonban aki szereti a lassú folyású történeteket, az valószínûleg élvezni fogja.
10/10
Ophelia80 2010 máj. 22. - 00:22:10 10/10
Egyik edvenc filmem, megvan videón. Még anno a TV2-n láttam késõ este (hát igen, a tengernyi szemét mellett ilyet gyöngyszemeket is le tudnak adni) és azonnal megszerettem. Egyszerûen zseniális a rendezéstõl kezdve a történeten át a színészek alakításáig. 10/10 pont!
9/10
toshiba321 2009 szept. 09. - 18:30:20 9/10
Annyira nem rossz film meg lehet nézni.
dash 2008 okt. 08. - 15:34:29
Jó-jó, de a Columbot nem ûbereli sajnos. Jó csak viccelek :D, bár Hitchcock legtöbb munkája nem áll közel hozzám, ez a film mégis remek. Fõleg a filozófiai tartalom és természetesen James Stewart miatt :).
1/10
beatrix555 2008 okt. 07. - 21:26:33 1/10
Én szeretem Hitchcock-ot, minden filmjét amit leadnak megnézem, azonban számomra ez a film elég nagy (pontosítva igen nagy!) csalódás volt. De nem egyedül vagyok ezzel, a társaság akivel megnéztem a filmet, egyáltalán nem volt elragadtatva ettõl a filmtõl.(pedig õk is szeretik H-ot.) Nem is értem miért méltatják annyire ezt a filmet itt a fórumon, és azt sem hogyan kaphatott ez a film ilyen pontozást. Talán H. korai mûve volt, nem tudom, de szerintem H. ennél mérföldekkel jobb filmeket készített. Szerintem nemcsak hogy morbid volt, de igen-igen csak unalmas is, és ráadásul egysíkú. Ha jól emlékszem H. filmjei egyáltalán nem ezzel a jelzõvel illethetõk általában.
nihilke 2008 okt. 07. - 12:20:24
ez de jó volt:) nagyon nagy ez a film.
**spoiler** amikor a nõ kezd lepakolni a ládáról + amikor a hapsi visszamegy, és ahogy szivatja õket az valami csodálatos:)
10/10
Gabriella54 2008 okt. 06. - 23:47:20 10/10 Előzmény VADÓCFIU
Nem is tudom, hogy lehet embereket (?) rávenni arra, hogy ilyeneket csináljon, mint Gyõzike és társai! Ma már tényleg mindent meg lehet venni?
Pedig ilyen filmeket kéne vetíteni a sok agyatlan baromság helyett! Valósággal a székhez szögez!
VADÓCFIU 2008 okt. 06. - 19:57:13
igazatok van! mindenkinek aki ezen az oldalon hozzászólt.........sajnos a magunkfajta filmnézõ emberkékbõl kevés van és atöbbi nép pedig jól tanul a mónikából meg a dzsõzikébõl meg avalóságsóból mert abban van a pénz.....ez ilyen filmet már csak azért sem néznek mert eme film rendezõje készítette apszihót is ami elég durva cím!! anyám is ezzel jön állandóan hogy pszihopata filmeket készített csak!! ha tudná..............
offtopic
Sz23 2008 okt. 06. - 18:49:08
Nem lehet kérni olyan kütyüt?:DDD
10/10
Szani 2008 okt. 06. - 12:03:22 10/10
Klasszikus!
Összes hozzászólás