A kutyákat lelövik, ugye?

Bakancslistához adom
Shooting Dogs
15 éven aluliak számára nem ajánlott német-angol filmdráma, 105 perc, 2005

Értékelés:

30 szavazatból
Szerinted?

Joe Connor, az angol középiskolai tanár önkéntesként utazik Ruandába 1994-ben, hogy a fővárosban, Kigaliban lévő iskolában tanítson egy évig. A városban egyre nagyobb a feszültség az országban élő két törzs, a tuszik és a hutuk között. Hamarosan véres konfliktus robban ki, a hutuk mészárolni kezdik a tuszikat. Miközben a nyugatiak menekülnek az országból, Connor úgy dönt, hogy marad. Találkozik Christopher atyával, aki megpróbálja önmérsékletre inteni a hutukat és vigaszt nyújtani a tusziknak. A két férfi munkája révén az iskola az üldözöttek menedéke lesz. A film igaz történeten alapszik.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2006
    Az év felfedezettje jelölés: David Belton

Hozzászólások

Szerinted?
Sátánistapistaapápista 2017 máj. 10. - 13:05:07 Előzmény lamassu
Jujjj,nagyon csunyan beszelsz embertarsaidrol! Miert lenne 'minden' 'szelsoseges' barom?!? Ha te annyira liberalis es elfogado vagy,akkor menj pl kongoba v ruandaba es add az eleted a libertajjje',ami illozorikus deliriumba hipnotizalt teged,mig valami jotekony szeplelek alszerepeben tecccelegsz... Szolasszabadsag? Mediocore rozsaszin posvanytenger a hozzad hasonlo kis dreamwarrior-oknak! Mar eszkuzimoa!
filoszemitabélus 2016 máj. 17. - 12:57:41
Elég reménytelen és veszélyes vállalkozás verekedõ csimpánzokat megfékezni...

Carl Hagenbeck sr.
k11zoltan 2016 febr. 21. - 13:45:46
Régen talán már láttam, de nem írtam róla. Szomorú esemény, de nem kötött le igazán.
10/10
lamassu 2016 febr. 17. - 10:28:05 10/10
Nagy kár, hogy még egy Oscar-jelölést sem ért a film, miközben legalább annyira átérezhetõen és a kiszolgáltatottak fájdalmának megértését hitelesen segítõ módon bemutatja a népirtást, a nagyhatalmi impotenciát, az egyes emberek empátiáját, mint bármelyik e témában született Oscar jutalmazott, jelölt, vagy legalább esélyes film.

A film kötelezõ minden jóérzésû embernek, és minden szélsõséges baromnak is!
offtopic
SandCreek 2015 márc. 02. - 14:11:37
Elszomorító, és igen tanulságos, hogy egy ilyen film és téma kapcsán, van akinek Afrika mint "reménytelen, pusztulásra ítélt" kontinens jut eszébe, semmi több. Mai divatos szóval, tényleg 'polkorrekt' eljárás, hogy a búrok elnyomása a mai Dél-Afrikai Köztársaságban, vagy Mechelen város zsidó lakóinak világháborús szenvedései említésre méltók, viszont pl. Kongó évszázados embertelen kizsákmányolása, lakóinak kényszermunkára való felhasználása és irtása szinte szóra sem érdemes. Minthogy a mai jóakaratú fehér ember már nem felel az "ottani õslakosokért". Hát persze.
SandCreek 2015 márc. 02. - 13:50:43
Megrázó események a közelmúltból, a fehérek által feldúlt és kirabolt Afrikából. Sajnos, a történet túlságosan a fehérek megpróbáltatásaira fókuszál, ami eléggé zavaró. A borzalmas tömegjelenetek, földön fekvõ véres hullákkal, nem segítik a jobb megértést. Az idõrendi sorrendben tálalt drámai események dokumentarista bemutatása nem tudott újat mondani a ruandai népirtásról korábban készített filmeknél.
offtopic
ribizliszörp 2010 aug. 21. - 17:34:23 Előzmény Lyl
A választást talán megkönnyíti ez a kis megjegyzés: a valós félelem segíti a túlélést, de aki meg van félemlítve és állandóan szorong, az képtelen dönteni, ráadásul statisztikailag valószínû, hogy valamilyen bántalmazás, erõszak áldozatává válik.
matuschkapista 2010 aug. 21. - 14:50:08
Bizony, mikor azt olvasom, hogy két népes család esett egymásnak, ásóval, kapával, szamurájkarddal, akkor arra gondolok, milyen kár, hogy a rendõrség közbelépett. Mennyivel hasznosabb lett volna, ha a mulatozó társaság egyik fele a temetõbe, a másik börtönbe kerül. Egyáltalán nem polkorrekt eljárás, hogy nem hagyják egy kisebbségnek, hogy megélje és gyakorolja saját kultúráját.
matuschkapista 2010 aug. 21. - 06:39:51
Még mindig nem fogtátok fel, hogy Afrika egy reménytelen kontinens? Pusztulásra van ítélve. Majd, ha az AIDS és a modern tûzfegyverekkel vívott törzsi háborúk teljesen kipusztították az "emberi" lakóit, akkor az elefántok, az oroszlánok, a gazellák és a többi "állat" számára otthont fog nyújtani. Miért felelünk mi az ottani õslakosokért? Elkergették a "gyarmatosítókat", most éljenek boldogan! Nézd meg a Dél-Afrikai Köztársaság
micsoda fejlõdésnek indult a búrok nélkül! Talán hallottál arról a nagyszerû technikai újításról, hogy a felhõkarcolók bonyolult fûtési rendszere helyett a helyiek üres olajoshordóban tüzelnek ezekben az épületekben.
10/10
nellielte 2010 aug. 21. - 00:54:56 10/10
Sziasztok! A film valóban megrázó volt, számomra is. Míg ment a film, egyetlen könnycsepp sem gördült le az arcomon. Pedig szinte lassan minden egyes filmen sírok. Csendes döbbenet szállt meg, amit ritkán tapasztalok. Valahogy ez más volt, mint amiket eddig láttam. Maga a megfagyott, mégis belülrõl mardosó fájdalom.

Az jutott eszembe a végén, kicsit a "Ha ölni kell" címû filmbõl merítve az ötletet, hogy mi lett volna, ha mondjuk két "fehér csoport" harcolt volna egymással, és a békefenntartók "feketék" lettek volna, akik sorsukra hagyták volna a "fehér bõrû" csoportokat, hogy csak rajta, végezzen egyik a másikkal.
Erre hogyan reagálna az ENSZ, az USA, vagy más nagyhatalom?
Ugyanúgy elnéznék nekik, ahogy azt Ruandában is megtették az emberekkel?
csoszi87 2009 aug. 04. - 22:05:38
Bocsánat Évi, nem vitatkozni akarok, de kapásból eszembe jutott 1 dolog, amit saját szememmel láttam: 1 hangyaboly kiirtott 1 másik hangyabolyt! A túlélõket, és a tojásokat, pedig átvitték a sajátjukba. Láttam ezután errõl 1 dokumentum filmet, amiben bemutattak 1 olyan ritka hangyát, amely képes "felrobbantani" magát (persze csak ha vesztésre áll a "háború"), ezáltal olyan anyagot spriccel szét, ami a többi hangyát is ösztönzi ugyan erre, így akár 2 TELJES kolónia is kitud pusztulni.
Tehát az ilyen dolog nem egyedülálló ezen a bolygón.
Ne felejtsük el, hogy mi mindnyájan ÁLLATOK VAGYUNK,(honnan fejlõdtünk?) csak ösztöneinket sikerült háttérbe szorítani. (már amit)
És olyan eszközöket sikerült kifejlesztenünk, mellyel más "ÁLLATOKRA" rá tudjuk erõszakolni akaratunkat.
Márpedig ha vannak ilyen eszközeink, "Miért ne használhatnánk a gyengébbek ellen?"
Nem egyszer elõfordult már a történelemben, hogy teljes népeket irtottak ki, mert "gyengébbek voltak".
Csak azt akartam ezzel mondani, hogy bennünk van az az ösztön, hogy öljünk,(mint minden más állatban, ha a saját életét félti), csak nekünk ezt sikerült olyan szintre fejleszteni, hogy már nem is kell az életünket félteni.
Még 1 valami ehhez nagyon sokan a történelemben már rájöttek arra, hogy az ember nagy csoportban könnyen manipulálható!!! Ha ehhez még hozzávesszük a fent leírtakat...

A filmrõl: kevés olyan filmet tudok mondani, amit miközben néztem alig vártam, hogy vége legyen, mert nekem olyan nyomasztó volt. (kb 4et)
De olyat, amit ezek után még 1X megnéznék... csak ezt!

SPOILER: a film végén amikor írják, hogy ki hogy menekült meg, ahogy ezt megláttam ki kellet mennem cigizni:
Kislány a halott szülei alá bebújva!!!
hErO 2009 jan. 02. - 17:57:51
"Az önfeláldozás a szeretet legmagasabb foka."
Gondolom ez a mai önzõ világban teljesen felfoghatatlan.
10/10
NADAL14 2008 jan. 28. - 19:02:16 10/10 Előzmény Lacquo
Vérzik a szivem a lelkem és mélyen elszomorit ez a xx század- az ujkor .Hányingert kapok amerikátol az enszt-tõl a nagyhatalmak joindulatátol.De amikor ledõltek a tornyok az egész világ felháborodott!! itt csak 800ezer fekete halt meg!!
Lacquo 2008 jan. 07. - 13:00:36
Hotel Ruandát is érdemes megnézni. Ott ugye egy hotel van... többit nem mondom el. A két film lényege szinte ugyan az, kissé más megközelítésbõl. Nekem mind2 tetszett, Hotel Ruandát 2 éve láttam, mintha az mégjobban felkavaróbb lett volna. Annyi, az Oscar jelölt film is.
9/10
Lyl 2007 okt. 13. - 13:03:24 9/10
Éppen úgy felkavart a film, mint korábban a Hotel Ruanda. Félelmetes látni ennyi gyûlöletet, ennyire gátlások nélküli öldöklést. Vajon ma, hogy tudnak együtt élni, ennyi szenvedés után? Vagy elég, ha csak délebbre nézünk a Balkánra? A másik gondolatom, hogy melyik az igaz választás: Joe vagy az atya döntése? Menekülni vagy maradni a biztos halálra várva, egyúttal vállalni a hitbeli meggyõzõdés következményeit?
Még a kényelmes fotel mélyérõl sem tudom, mit választottam volna...
10/10
lola2004 2007 okt. 13. - 00:21:39 10/10
Rettenetes lehetett ott élni 1994-ben!Nem is tudom elképzelni!
Bov 2007 júl. 02. - 20:55:25
Érdekes cím, a történet is érdekes, fõleg hogy igaz történeten alapszik ... vki látta esetleg?
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu