A legbátrabb város

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentum játékfilm, 98 perc, 2008

Értékelés:

164 szavazatból
Szerinted?

1918 végén egy reményvesztett, megalázott és fájdalommal teli hadsereg maradéka tér haza Magyarországra. A háború elveszett, az ország szétesőben, és a Károlyi-kormány nem tesz semmit. Matúz Gábor filmje azoknak a hősöknek állít emléket, akik 1919 januárjában az életüket áldozták azért, hogy felszabadítsák szülővárosukat, Balassagyarmatot a csehszlovák hadsereg megszállása alól. Civilek és katonák ragadtak fegyvert, hogy megmentsenek egy darabka Magyarországot.
Bemutató dátuma: 2009. november 5. Forgalmazó: Közép-európai Média Intézet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
kintornas 2022 márc. 03. - 10:45:33 1/10
Szánalmas egy kreálmány.

Maga a mitológia értelmezhetetlen: Hisz a románok végül elfoglalták az országot. Az is erősen kétséges, hogy a többségi társadalom jól járt azzal hogy továbbra is a magyar "elitek" basáskodhatnak rajta. Már akkor is csupán az állami alkalmazottakat tudták mozgósítani. Ugyanis azok attól tartottak – nem ok nélkül –, hogy ha bejönnek a csehek, akkor majd más üli meg helyettük azt a széket, amin addig pucsítottak. Ez motiválta őket.

Tkp. ez a magasztos cél, eszme áll emögött a bizarr mítosz mögött.

Eljátszottam azzal a gondolattal, hogyis nézne ez ki ma, egy hasonló szituációban. Mert ugye a vasutasok már nem közalkalmazottak – a rendszerváltó értelmiség megvonta tőlük ezt a kiváltságot.

Maradnak a hivatalnokok – mint nemzetmentő erő. A mitológia szerint ők is részt vettek a "csehkiverésben" Na! Arra befizetnék, ahogy az a temérdek puhosülepű bürokrata, meg gyerekidomár, élükön a Matúz Gáborral fegyvert ragad és síkra száll, hogy összemérje erejét a betolakodókkal.

Szeretném én azt látni!
10/10
nkrisztina.2@gmail.com 2022 jan. 04. - 17:23:13 10/10
Nagyon jó film! Kár, hogy késő este teszik be.
adamnagysweetmovie 2014 jún. 04. - 16:29:14
Ugyanazt írtam, mint te korábban, szal a jelzõid vagy mindkettõnkre állnak, vagy egyikünkre sem.
lonecoyote25 2014 jún. 04. - 15:34:39 Előzmény Texas Bill
Texas Bill:
"Meg aztán lehet egy film tömény propaganda, de ugyanakkor mûvészileg tökéletes alkotás - ilyennek mondják pl. a Patyomkin páncélost, A jégmezõk lovagját, a Rettegett Ivánt, stb."

Szerintem mûvészet és propaganda egymást kizáró fogalmak, még akkor is, ha néha propagandacélokra használnak fel egy mûalkotást (rendszerint félreértve vagy félig értve), akár a szerzõ beleegyezésével. Mûvészetnél mindig egy nézõpont van, ahonnan megmutatják a dolgokat, propagandánál pedig egy üzenet, amit próbálnak belédsulykolni. Elõbbi elgondolkodtat, szembesít valamilyen problémával, megmutatja az igazságot a maga bonyolultságában, utóbbi pedig sarkos, kiszolgálja az elõítéleteidet (és azokra épít), leegyszerûsíti a dolgokat, féligazságot vagy hazugságot akar veled elhitetni. Ezért mûvészet az Akarat diadala, és ezért propaganda a Jud Süss. Szerintem.
mrea 2014 jún. 04. - 00:08:22 Előzmény adamnagysweetmovie
"A német és az angol megtette ezt a 2. VH ill. a gyarmataik elvesztése után."
Ember, mirõl beszélsz? Magyarország nem a gyarmatait veszítette el, hanem a saját területét vették (szerintem inkább csellel ellopták) el tõle.

Szembenézni? Mivel?
Azzal, hogy az elszakított területeken a mai napig (a dúló EU kellõs közepén) is másodrendû állampolgár vagyok a szülõföldemen, az õseim földjén? Azzal hogy pár éve a szlovák nemzeti párt Észak- és Dél-Komárom határán Trianont éltetõ emléktáblát állított és azt ma is rendõrök felügyelik nehogy bántódása essen, azzal hogy éppen tegnap olvastam hogy az egyik szlovák párt a Trianoni békeszerzõdés megkötésének hivatalos napját nemzeti emléknappá akarja nyilváníttatni? Azzal hogy a mai napig hivatalosan háborús bûnösnek számítok mert a Benes dekrétumokat pár éve (már Eu tagként) megerõsítették?
Ne mond azt hogy ennek 100 éve, mert ez most van. Tegnap, ma és holnap.

Ne magyarkodjunk? Mi is a magyarkodás? Magyarkodás az, ha ragaszkodom az anyanyelvemhez, a nemzetemhez, az õseimhez?
Akartak téged bõrfejûek megverni (15 éves lány voltam akkor) a villamoson mert a barátnõddel magyarul beszélgettél?
Elõfordult veled hogy az orvos azt mondta nem lát el csak ha szlovákul beszélsz vele miközben tudtad hogy érti a magyart? Mert velem elõfordult. Addig amíg nem tudod mit jelentett az amikor a rendszerváltás után milyen volt mikor az elsõ "szabad" év szilveszterén a város fõterén nyilvánosan megszólalt a magyar himnusz és a tömegben nem láttál száraz szemet. Meglett férfiak sírtak, hogy ezt is megérhettük. Majd ha eljutsz oda hogy önkéntelenül megkönnyezed, mert annyit jelent a számodra, akkor majd mondhatod hogy magyarkodom, magyarkodunk!

A fimhez visszatérve:
Végre egy olyan film ami bemutatja a történet egy részét.
Egyetlen dolog miatt facsarodik el idõnként a szívem. Nem irigységbõl és nem azért mert elvitatnám az akkoriak bátorságát és hazafiasságát, csupán csak azért mert amikor Sopront nevezik a leghûségesebb, Balassagyarmatot pedig a legbátrabb városnak, akkor kicsit úgy érzem megfeledkeznek azokról akik ugyan olyan hûségesek és bátrak voltak, csupán csak az õ véleménynyilvánításukat semmibe vették, harcukat vérbe fojtották és most tömegsírban nyugszanak.

Egy példa Komárom városából (egy példa a sok közül)- idézek:
"A legsúlyosabb eset azonban a komáromi vérfürdõ, 1919. május 1-én. Komárom máig Európa egyik utolsó kettészakított városa, és amikor ez a kettészakítás megtörtént, a komáromiak érthetõ módon rendkívüli ellenérzéssel fogadták. A vérfürdõ elõzménye egy a meg-nem szállt déli-városrészbõl (amit ma Komáromnak gondolnak oly sokan, pedig a gyönyörû történelmi belváros északon van) kiinduló magyar támadás volt a csehszlovák legionáriusok ellen. Arról ellentmondóak az adatok, hogy ki és miért szervezte, a végeredmény azonban vereség volt. A többség nem harcban esett el, hanem vagy menekülés közben, vagy a fegyverletétel után. A kiképzetlen 17-22 éves magyar fiúk jelentõs része, akiket a lelkesedés hajtott a felelõtlen akcióba, az Erzsébet-szigeten próbált menedéket keresni. Õket a csehszlovákok egész egyszerûen lemészárolták. A magyar halottak számát 100-300 közé teszik, az biztos, hogy 99 embert temettek el a katolikus temetõben (a tömegsírt lásd a fotón). A harcok teljes lezárulása után a csehek még 18, köztük egy 15 éves és három 19 éves foglyot kivégeztek, a kijárási tilalom alatt pedig egy 12 éves gyermeket agyonlõttek."

Ha valakit bõvebben is érdekel a téma, a Felvidéki történetek, itt a link:
http://mandiner.blog.hu/2011/11/23/galamblelku_csehszlovakok_vereskezu_magyarok_kis_szlovak_legendarium_iii
adamnagysweetmovie 2014 jún. 03. - 14:18:50
Igen, kurvára mindenki már akkor is a saját világmegváltó, katasztrófális terveit akarta rákényszeríteni mindenkire, az ár nem számít a hatalomért és az ideákért-alapon.
offtopic
Texas Bill 2014 jan. 06. - 18:53:59
Az a gond, hogy szerintem a mûvészeti szempontokat, meg az ideológiát nagyon nehéz szétválasztani. Pl. az egyházi mûvészet egész lényege valamilyen vallási ideológia alátámasztása. Meg aztán lehet egy film tömény propaganda, de ugyanakkor mûvészileg tökéletes alkotás - ilyennek mondják pl. a Patyomkin páncélost, A jégmezõk lovagját, a Rettegett Ivánt, stb. Ebben az esetben is érvényes a kurzus szó?
1/10
Hatnull 2010 2014 jan. 06. - 18:39:45 1/10
Ebben az értelemben nem tanfolyamot jelent. Leegyszerûsítve egy adott ideológia rendszerbe szervezett propagandáját jelenti. A lényeg, hogy a mûvészi szempontokat felülírják az ideológiai megfontolások.
offtopic
Texas Bill 2014 jan. 06. - 18:32:27
Mit jelent az, hogy kurzus?
Mármint azt tudom, hogy tanfolyam a jelentése, de nem igazán látom át, hogy milyen egyéb jelentéssel bír ez a szó!
1/10
Hatnull 2010 2014 jan. 06. - 18:24:48 1/10 Előzmény Belmont
2008-ban készült, tehát valóban nem a hivatalos kurzus alatt, de ettõl még bizony igenis kurzusfilm, ez a székrekedéses nackó vonal, ráadásul meglehetõsen amatõr a megvalósítás.
adamnagysweetmovie 2012 jan. 16. - 21:59:21
Lehet nem volt hadseregünk (és ez Károlyi naivitása volt), és ezért nem akartak a reménytelen ellenállásra biztatni senkit, de hogy bemondja, hogy "mindenki hódoljon be", na ez így biztosan túlzás.
adamnagysweetmovie 2012 jan. 16. - 21:56:19 Előzmény Belmont
A felettébb érzelmekre hatni kívánó ajánló ezen részét nehezen tudom elhinni:

Tették ezt "az akkori magyar kormány behódolást sürgetõ felszólítása ellenére".
Belmont 2011 dec. 31. - 11:04:59
Egyetértés nem is lesz. A filmrõl szólva, ez legalább nem az aktuális kormányzati erõk politikai kurzusfilmje történelemnek csúfolva (lásd: Honfoglalás, Sorstalanság).

A franciákat nem ismerem, de hogy az angolok felülkerekedtek volna történelmi elõítéleteiken, vagy bármivel is szembenéztek volna. Pl. a legutóbbi dokumentumfilmekben is csak nagyon-nagyon óvatosan merik elemezni, hogy mennyire volt bölcs dolog, hogy Churchill lepaktált a bolsevikokkal.
adamnagysweetmovie 2011 dec. 10. - 12:50:22
Elvesztettem a fonaladat, nem tudom épp kit akarsz becsmérelni, de nem is izgat. Amúgy nem csak pár évvel kéne tudnunk szembenézni, sztem 1867 óta nincs normális konszenzus a magyar történelem megítélésében. Így nehéz továbblépni.
vénasszonyok_nyara 2011 dec. 10. - 10:45:51
"A német és az angol megtette ezt a 2. VH ill. a gyarmataik elvesztése után."

Akkor mégis mit keresnek még mindig Észak-Írországban? Nekünk pedig egész történelmi múltunkat kellene szégyellnünk egy rövid német megszállás és nyilasuralom miatt?
Megértem, ha valaki nem büszke erre a múltra, mert az övé nem ezzel, hanem egy Galíciai porfészekkel és a kozákoktól való rettegéssel fonódik össze. Ne akarja azonban megtiltani ezt az érzést másoknak, akiknek több közük van hozzá.
adamnagysweetmovie 2011 dec. 09. - 22:58:49 Előzmény vénasszonyok_nyara
Traumatizált és azzal szembenézni nem bíró népek jellemzõje. A német és az angol megtette ezt a 2. VH ill. a gyarmataik elvesztése után. A franciák nem (grandieur), mi meg végképp nem. Amint szembenézünk a múltunkkal, megszûnne a magyarkodás értelme. Hiszen mindenki magyarkodik. Addig viszont hordjuk a választásokig a kokárdát meg szabadítsuk rá a magyar pártpolitikát a határon túliakra, annak minden ódiumával (várható magyarellenes atrocitások). A kormány erre annyit mond: kit érdekel? Ugye nem bólogatsz nekik?
offtopic
vénasszonyok_nyara 2011 dec. 09. - 19:21:46
Inkább németkedjenek vagy angolkodjanak? Szerintem ezekben a nyelvekben nincs is ilyen szó. Ezt vagy az SZDSZ vagy valamelyik tanácsköztársasági népbiztos találta ki.
adamnagysweetmovie 2011 dec. 09. - 19:18:07
Addig magyarkodnak, míg fejü(n)kre omlik az egész ország.
adamnagysweetmovie 2011 dec. 09. - 19:16:48
Akkor a Fidesz is megtizedelné magát.
offtopic
vénasszonyok_nyara 2011 dec. 09. - 19:08:58 Előzmény adamnagysweetmovie
Telekitõl azért tanulhattak volna az MSZ(m)P politikusai. Pl. mire kell a revolvert használni.
Összes hozzászólás