Film

A leghosszabb nap

/The Longest Day/
magyarul beszélő, amerikai háborús filmdráma, 180 perc, 1962

Értékelés:

101 szavazatból
Szerinted?

  A második világháború végkifejlete számos történész szerint a normandiai partraszállás sikerén múlt. A szövetségesek merész terve - összehangolt és váratlan támadást intézni a németekre, onnan, ahonnan a legkevésbé számítanak rá - 1944. június 6-án súlyos veszteségek árán, de sikerrel járt. Az 1962-ben forgatott klasszikus minden idők egyik legambiciózusabb filmje, amelynek alkotói a lehető legpontosabban, leghitelesebben - szinte dokumentarista módon - szerették volna bemutatni a leghosszabb nap eseményeit. Ellentétben számos, a partraszállásról szóló filmmel, ebben az alkotásban mind az angolok, mind az amerikaiak, mind a franciák, mind pedig a németek szemszögéből megismerhetjük a csata szinte minden pillanatát.

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  Szereplők

  Theodore Roosevelt Jr.
  Benjamin Vandervoort
  David Campbell
  Louis Roulland
  Colin Maud
  Madame Barrault
  Dutch Schultz
  John Steele
  Erwin Rommel
  Colleville polgármestere
  Erich Marcks

  Díjak és jelölések:


  Vélemény:


  2016. június 11. 15:31
  Parádés szereposztásban, remek film, "film sláger"!
  Olvastam, hogy a filmhez anno, botrány is fűződött.
  Az Amerikai Egyesült Államokban egy fekete polgárjogi szervezet panaszt emelt a hollywoodi faji megkülönböztetés ellen.
  A leghosszabb nap című filmben ugyanis, amely egy fontos háborús esemény hiteles bemutatásának tekinthető, az együtt harcoló 1500 katona között egyetlen fekete bőrű katona sem található. A tiltakozás eredményeképp augusztus 20-án a NAACP megegyezett a nagy filmstúdiókkal a fekete szereplők kötelező arányáról.
  Csak érdekességként jegyeztem meg.
  "Többszörösen" nézhető film! :D

  2016. június 11. 12:36
  Kedves port.hu szerkesztők! Ha már a 3. képen - névvel is - szerepeltetik Robert Ryant, akkor talán a szereposztásba is beleférhetett volna.

  2014. június 30. 19:00
  Megnéztem a filmet ma teljesen eléggé jó lett és a régi szinkron meg külön dicséretet érdemel a részemről is, valaha láttam az rtl klub felé verziót is amiben mindenki egy kaptafára egy nyelvet beszélt, attól függetlenül hogy az illető francia vagy német nagy brit vagy amerikai. És ez bár kényelmes megoldás kicsit valahol illúzió romboló is, mert még a film eredeti angol változatában is a francia az francia nyelven beszélt a német meg németül beszélt, még ott is megmaradt a nemzetköziség igazi látszata és nem lett mindenki le angolosítva szerencsére. Úgy hogy csak azt mondom kiváló a film nekem jó volt újra látni és aki tudja mindenképpen nézze meg magának, mert ezt a hossza ellenére is simán a javasolandó filmek közé tudom tenni a magam részéről.

  Összes hozzászólás