A lélek útja

Bakancslistához adom
Taking Chance
amerikai háborús filmdráma, 77 perc, 2009

Értékelés:

86 szavazatból
Szerinted?

Évek óta dörögnek a fegyverek Irakban. Az amerikai csapaterősítések ellenére egyre több az áldozat. Az elesettek között van a tizenkilenc éves Chance Phelps őrvezető is. Mike Strobl alezredes nap mint nap szembesül a veszteség számaival. Harci tapasztalat híján a legnehezebb feladatra jelentkezik: ő kíséri haza az elesettek maradványait a családhoz. Személyes ügynek tekinti, hogy a Wyoming állambeli Dubois városkába vigye Phelps maradványait. Az út hosszú és változatos, halottaskocsival, repülővel, autóval mennek. Az utazás önvizsgálatra készteti.

Stáblista:

Szereplők

Mike Strobl
Stacey Strobl
Charlie Fitts
Nate Strobl
Chris Phelps
John Phelps

Hozzászólások

Szerinted?
papzoli 2015 okt. 26. - 16:27:57
Csodálatos,felemelõ film.Mindig megnézem ha van rá mód.Nem vagyok Amerika fan de ilyennek gondolok egy NEMZETET így csupa nagybetûvel. Max respect.
10/10
offtopic
Hematit 2015 febr. 08. - 12:01:37 10/10 Előzmény oncogito
1.Hát éppen ,nem volt politika mentes,amit írtál! :(
2.Mennyivel jobb, ha kényszerítik a férfiakat arra,hogy háborúban õljenek, a "hatalmak" kénye-kedve/akarata szerint?
Nem érted a lémyeget! Sajnálom!
oncogito 2015 febr. 07. - 14:36:29 Előzmény Hematit
Nem tudok meghatódni az ilyen filmen.
A amerikai katonák zöme önkéntes, önként megy ölni más országba a hatalmak érdekei miatt.
Az lenne szívbemarkoló, ha az amerikai katonák az elesett irakiak családtagjainak vinnék el a megölt emberek maradványait.
Politikától függetlenül, mindig az átlagember tragédiája a háború.
És idegen országban öldökölni ment önkéntesek sorsa valahogy nem hat meg.
Ez van.
10/10
Hematit 2013 dec. 28. - 12:08:04 10/10
Természetesen Mindenkinek joga van elmondani a véleményét a filmmel kapcsolatban.
Mégis azok az 1-2 NEGATÍV vélemény nyitja ki a számat, akiktõl feláll a (nemlétezõ ) szõr a hátamon!

Ha létezik megható,szívbemarkoló "szép" film a világon ,akkor EZ AZ!
Megint megnéztem,pedig nem akartam,mert tudtam,hogy végig bõgõm az egész filmet.
Kevin Bacon nagyszerû szinészi alakítása teszi még hitelesebbé ezt a filmet.
Aki megnézi, nem szegényebb lesz,hanem gazgagabb!
Õszintén csak ajánlani tudom MINDENKINEK!
Pheithó4 2013 dec. 10. - 15:28:29
Kevin Bacont érdemes megnézni itt is, szinte alig beszél, az arca viszont...
9/10
chyga 2013 dec. 10. - 09:53:02 9/10 Előzmény szinhazimado
Könnyeztetõen megható szép film. Az élõk tiszteletadása.
10/10
szinhazimado 2012 jún. 18. - 17:33:16 10/10
Nekem tetszik ez a film. Elgondolkodtató, megkapó, érdekes történettel. Ajánlom!
1/10
Rahar 2011 nov. 18. - 16:32:52 1/10 Előzmény MrGi
Nekem nem tetszik a film, számomra teljes mértékben propaganda alkotás. Ettõl függetlenül a film alaptörténete igencsak átlagos, a cselekményvezetés rendkívül lapos és unalmas. A színészek nagyon jól játsszák el a szerepeiket, a fõszereplõ is jó. Nem tudom pillanatnyilag hogyan áll a lakosság jelentõs része ehhez a témához az Amerikai Egyesült Államokban, lehetséges, hogy ennyire odavannak ezért a katonai halottkultuszért, nem tudom megítélni, hogy ilyen szempontból túloz-e a film. Számomra ez egy annyira idegen gondolkodásmód, csak én gondolom így, nem is akarom másra ráerõltetni és senkit sem akarok megbántani. De ha valaki már meghalt akkor neki már úgy is mindegy, az egész ceremónia szerintem kifejezetten azért van kitalálva, hogy még megbecsültebbek legyenek a katonák, ergo ez egy gerinctelen, manipulatív módszer. Valójában nem is a halott gyászolása a lényeg, hanem a hátrahagyottak gyászolják a saját veszteségeiket, a szülõk és a közeli hozzátartozók szintjén megértem, de nálam ezzel vége. Ennyi erõvel gyászoljuk már meg a szegény angol katonákat, akik Ausztrália õslakosságának jelentõs részét kiirtották, de azért néhányuk áldozatul esett, jaj szegények. Elnézést, hogy ennyire abszurd példával álltam elõ, de egyszerûen nem korrekt ez az egész. Elment katonának, nem volt kötelezõ, védte a hazáját a Földgolyó túlsó pontján, aki ezt elhiszi, az rendkívül primitív ember, tudta, hogy megölhetik, meg is halt, majd közlik, hogy egy hõs. röviden a véleményem: film törölve.
Nem azért írtam, le, hogy bárkit is megbántsak, nem vitaindító és nem vagyok érzéketlen ember. Láttam én már kiváló drámákat és romantikus filmeket: A szív bajnokai, A méhek titkos élete, Camille egy halhatatlan szerelem története, stb.
3/10
ATA013 2011 szept. 04. - 12:36:52 3/10
Szegény hõs amerikai katonák :))) akik elmentek háborúzni egy idegen országba ahol semmi keresnivalójuk... hüpp ..hogy is van az a grafitti:
"A fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a rézbõrûtõl lopott." Valahoyg ez jut eszembe
1/10
MrGi 2011 aug. 17. - 09:10:43 1/10 Előzmény SpencerBarnes
Kedves filmnézõ sorstársaim!
Úgy adódott, hogy tegnap (véletlenül) „sikerült” megnéznem ezt a borzalmat. Idáig a Kecskebûvölõk vitte nálam a pálmát, de EZ… messze alulmúlta még azt is. Egy film, ami Golden Globe-ot kapott. De miért is??? Nem szól semmirõl. Az égvilágon nem történik semmi a filmben. Néha már azt hiszed, hogy majd most… de aztán mégsem. Kevin Bacon fájdalmas arcát kell nézned 77 percig (ebbõl a közelik úgy 35 perc). Azt, hogy az amiknak ez bejön, azon nem csodálkozom, mert ezek a szerencsétlenek tényleg azt hiszik, hogy a hazájukat védik a föld tufelin (hiányos földrajzi ismeretek), de hogy Nekted… Felfoghatatlan. Minusz 800-at tudok felajánlani.
SpencerBarnes 2011 febr. 18. - 19:13:38
Nem csípem a propaganda filmeket, de ez valahogy nézhetõ volt 5/10
8/10
Sadenal 2010 dec. 02. - 19:29:54 8/10
BenHarding gyakorlatilag elmondott mindent, amire én is gondoltam. Kevin Bacon-nek jól állt a szomorú százados szerep és jól is játszotta. Szomorú film volt, és elég rossz belegondolni hogy több mint 15.000-szer történhetett ez meg...

8/10
BenHarding 2010 szept. 28. - 23:44:27
Üdv! Tegnap volt szerencsém látni ezt a filmet. Kicsit mindenkinek igaza van (a vitázó felekre gondolok), ki is fejteném ezzel kapcsolatban az én álláspontomat, plusz-mínusz, de elõtte egy-két alapinfó:

Azt tudni kell, hogy az Egyesült Államokban tényleg hatalmas tisztelet övezi a katonákat (akárcsak a tûzoltókat és akármilyen furcsa: a rendõröket is), tehát a film alapvetõen nem túloz azzal kapcsolatban, hogy egy elhunyt katonát mennyire tisztelnek ott. Ez a "feddhetelen hõs katona" image annak ellenére sem fakult jelentõsen, hogy az elmúlt 2-3 évben láthattunk olyan videókat és filmeket, amik bizonyították: õk sem ártatlan szentek. (Guantanamo-i képsorok, illetve az "Elah völgyében" + "A sereg nem enged" és ha jól emlékszem akkor Brian De Palma "Cenzúrázatlanul - A háború másképp" címû alkotása is ilyen...) Röviden ennyit a háttérrõl, és most jöjjön a plusz-mínusz:

+ Maga a film témaválasztása, illetve hogy szeretne elmondani valamit, kicsit elgondolkodtatni, megmozgatni az ember érzelmeit.
+ Kevin Bacon eljátszotta azt, amit a film tónusa megkívánt, arról nem tehet hogy az alkotás kicsit "túl volt töltve"
+ Aki az elején elkapja a hangulatot, az nem fog unatkozni. Én például nagyon sokat töprengtem a film folyamán azon, hogy Strobl (al?)ezredes pontosan miért kíséri el utolsó útjára a fiút, miért ragaszkodik hozzá annyira, miért nem tágít egy percre sem tõle. Bár a film végén erre kristálytiszta válaszokat kapunk, leginkább ez tartott a képernyõ elõtt.

- Néha úgy éreztem, érzelmileg meg akarnak erõszakolni. A rendezõ nagyon szerette volna elérni, hogy a film minden egyes képkockáján megrendülj/elsírd magad, és ez nálam kicsit visszaütött. A repülõn utazás a narancsos-rozsdás égbolttal, a konvoj-jelenet, a halott "felkészítésének" többszöri visszajátszása, a fiatal lány "halálos bûne", aki nem tudott róla, és még sorolhatnám. Mint említettem, az USÁ-ban nagyon tiszteltik az elhunyt katonákat, de egy-két dolog szerintem is túlzás. A kevesebb néha több...
- Ez szorosan kapcsolódik az elõzõ gondolathoz: túlságosan szájbarágós. A film annyira tisztelegni kíván az elhunyt elõtt, hogy legszívesebben végigszalutálná a 77 perc játékidõt. Sok.
- Ettõl a protokollzuhatagtól és centire kimért "eljárástól" a végére olyan érzésem volt, mintha nem is egy fiút temetnék a sok közül, hanem valami egészen egyedi megismételhetetlen földi csodát (és most hagyjuk azt a közhelyet, hogy márpedig minden ember az). Nem vonom kétségbe, hogy ennek ez a menete, egyszerûen csak sokallom az erre fordított képkockák számát. A mondanivaló is teljesen nyilvánvaló, az utolsó percekben még is elhangzik egy(?) olyan mondat, ami feleslegesen egyértelmûsít, talán kicsit túloz is. Megint sok... Ránkhagyhatták volna, narrátor nélkül.

Összességében egyszer nézhetõ film, nálam 10/5. Aki egy fokkal jobbat szeretne ilyen témában, az nézze meg a "The Messenger" címû 2009-es filmet, Woody Harrelson-nal és Ben Foster-rel. Azok pedig még nem láttak igazán szar filmet, akiknél ez 10/1 vagy 10/2-es alkotás.
8/10
barackvirág30 2010 szept. 15. - 18:35:36 8/10
Nagyon megható film. Fõleg,hogy tudom,igaz történetet dolgoz fel.
10/10
Benz 2010 aug. 14. - 01:37:19 10/10
részemrõl 10/10
9/10
Steve1 2010 aug. 08. - 16:59:14 9/10 Előzmény loncsi57
Én ma láttam ezt a filmet és eléggé megérintett. A cselekménye valóban "nem pörög", de ennek nem is kell. Mestermunkának tartom, ahol hitelesen átadják a szereplõk azt, hogy mit jelent az amerikai hazaszeretet. Nem érzem annyira túlzónak itt mindezt, mint más filmekben, ahol ez az "amerikaiság" már-már giccsbe hajlik. Itt nem. Jó film.
10/10
loncsi57 2010 jún. 06. - 12:35:51 10/10 Előzmény hubie24
Sok mindenben igazat adok Neked, de nekem mindazok ellenére, amiket leírtál, tetszett a film. Ráadásul igaz történetet dolgozott fel.
Nem értek egyet azzal, hogy semmirõl nem szólt. Szerintem a hõsiességet célozta meg, és az ezekkel kapcsolatos emberi érzéseket, és persze meglehetõsen védte az USA agresszor politikáját.
Az sajnos biztos, hogy reklám akart lenni Amerikának, de emiatt soha ne dolgozzanak fel egy ilyen történetet?
Persze, tele volt túlzásokkal, mint a szállítás közben minden autós részvétlámpát gyújtott, és társai, meg mindenki vigyázzba állt a halott hõs elõtt, ahol megjelent, de mégis számomra érdekes volt, hogyan történik ez a katonaságnál, mi lesz egy halott hõs sorsa, és ebbe némi betekintést nyújtott, bár az biztos, hogy valóban meglehetõsen romantikusan.
10/10
christin333 2010 máj. 22. - 20:39:05 10/10 Előzmény billyclub
Hát láttom neked leleked az nincs
10/10
christin333 2010 máj. 22. - 20:35:29 10/10
Nagyon jó film. Alig várom hogy ne csak a felét lássam sajnos lemaradtam az elejérõl de igy is tudom és érzem igazi remekmû. Becsület, hõsiesség, tisztelet megbecsülés. Van mit tanulnunk belõle.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu