A malom

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 33 perc, 2009

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Alain Guillon francia matematikatanár 1998-ban vette meg a Pusztaszer melletti elhagyatott, erősen leromlott állapotban lévő malmot a polgármesteri hivatal segítségével. Az 1866-ban épült malom bizonyos Bagi Ferencé volt, aki 2008-ban már egy szociális otthon lakója.
A malmot 1950-ben államosítással vették el tőle, majd Guillon a vásárláskor azt a feltételt kötötte ki, hogy a vételár azé legyen, akit valójában megillet(!).
A Malom a megyehatáron áll, a vásárlásban Pálmonostora polgármestere személyesen segített. Seres Anita és Guillon 2001-ben találkoztak először.
Anita akkor még a Kiskunfélegyházi Városi TV riportere volt, és ahogy ez jó esetben lenni szokott, a riport forgatásán kezdődött a kapcsolatuk.
A malom felújítása mögött semmilyen üzleti koncepció nincs, Guillon a teljes felújítás után olyasvalakinek szeretné adni, aki arra érdemes, és lehetőségei szerint megőrzi majd az állapotát.
A felújítás évek óta folyik, és a táborokban magyarok, orosz, japán, francia, és sok más nemzet fiataljai képviseltették magukat, így, ha lassan is, de a malom kezdi visszanyerni az eredeti külalakját, és a közeljövőben már várható, hogy működőképes lesz (1-2 év). A felújításban egy Rempart nevű francia civil szervezet segített, de hazánkból is számítanak segítségre. Újabb építőtábor lesz, a nézőnek is ott a "helye"!
A történet motorja az önzetlenség - ez legalább olyan fontos, mint a szeretet, sőt annak ikertestvére.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
far vik 2010 júl. 14. - 19:50:03
No,e' teccik!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu