A másik út

Bakancslistához adom
Unorthodox
német minisorozat, 213 perc, 2020

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

A brooklyni hászid zsidó nő az elrendezett házasság elől Berlinbe menekül, ahol egy csapat zenész befogadja. A múltja azonban utána nyúl.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Szereplők

Esther Shapiro
Yanky Shapiro
Moishe Lefkovitch
Leah Mandelbaum Schwartz
Miriam Shapiro

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
forroorsi márc. 12. 23:52:44 10/10
Elképesztően szép film, az eddigi kedvencem a Netflixen, nem az átlagos sorozat rengeteg öncélú csavarral és izgalommal, hanem mint minden igazán jó film, igazi történetet mesél, valahonnan valahová tart, ismeretlen és ismerős és világokról, traumákról és megküzdésről, elutasításról és elfogadásról, elszakadásról és egymásra találásról, korlátokról és szabadságról és még rengeteg minden másról szól. Alapvetően női történet, talán inkább nőknek és bölcsészpasiknak. Ha átlagos Netflix-fogyasztó vagy, és nem tudod elképzelni, hogy sírva fakadj, amikor egy csaj ruhástul bemegy a tóba, inkább válassz mást.
5/10
stgabor 2023 ápr. 14. - 14:18:54 5/10
Igaz és mégsem... ez a két szó jutott eszembe erről a filmről. Pont annyi igazság van benne mint amennyi hazugság. A film egy szélsőségesen elzárt zsidó közösségről szól, de szólhatna bármely az átlagos amerikai vagy nyugat-európai elvárásoktól eltérő kultúráról is. A film erénye, hogy próbálja hitelesen árbázolni az elzárt közösségekre jellemző sajátos szokásokat, a külső világ számára szokatlan, ám mégis érdekesnek tűnő jellegzetességeket. A történet azonban ennél sokkal bonyolultabb, hiszen nem kell szélsőségesen elzárt közösség tagjának lenni ahhoz, hogy valaki éretlenül menjen bele egy házasságba, ill. hogy a magánélet intimitásába beleszóljon a környezete, ami mindenkit körülvesz láthatatlanul vagy ennyire láthatóan. A kérdés számomra inkább az, hogy hova tart a főhős, és mit kínál neki a közösségből való radikális kilépés? Erről sajnos nem szól a film. Bemutat egy másik világot, egy berlini világot, ami éppen annyira ellentmondásos, és kérdésekkel teli, mint az a világ amiből a főhősünk származik. A film abban torzít, hogy egy szabadságáért küzdő ikonikus személynek próbálja beállítani a főszereplőt, aki végül otthonra talál Berlinben. Vajon valóban otthonra talál? Valóban ez az a család, közösség, otthon amire vágyik? A kamaszkori barátságok végérvényesnek és meghatározónak tűnő illúziója? A gyökerektől való teljes elszakadás? Nyilván a válasz sokféle lehet. Vajon meddig épít minket egy közösség amibe beleszülettünk, és mikortól rombol?
Mikortól építjük mi a közösségünket, amibe beleszülettünk, és hol van az a pont amikor romboljuk? A vilagtól elzárt közösségek életének bemutatása jó alkalom lehet arra, hogy átgondoljuk saját mítoszaink, saját közösségeink általunk akár észre sem vett, de létező törvényeinek hitelességét, és ellentmondásait
9/10
itsme1 2023 márc. 19. - 08:27:31 9/10
Mindig is érdekelt a szélsőséges vallási közösségek élete, titkai. Ebben a négy órában bepillantást nyerhettem a haszid zsidók kissé érthetetlen ősi szokásaiba, és mindennapjaikba. Bár a filmsorozat története nem annyira izgalmas, mégis olyan dramaturgiai szintet üt meg, ami végig lekötötte a figyelmemet. A főszereplő pár alakítása pedig egyszerűen parádés.
9/10
Katalin93 2022 ápr. 18. - 22:43:27 9/10
Érdekes és egyben szomorú. Betekintést enged egy olyan zárt közösségbe, amit szerencsére csak hírből ismerek.
9/10
doktormacko1953 2022 ápr. 16. - 20:27:58 9/10
9 / 10 Meg kell nézni.
10/10
Kiscsrkész 2022 febr. 07. - 12:54:37 10/10
Én nem tudom, hogy az előttem szólók egy része melyik filmet nézte... 10/10
7/10
Anna Dé 2021 okt. 30. - 20:33:07 7/10
Brutális pajeszok meg tökfödők. Kucsmák :D Amúgy a lány haját miért kellett levágni, nem lehet hosszabb mint a férfié? Még jó hogy alába között nem lóg semmi, mert lehet azt is levágták volna. :D Amúgy a náci táborokban is levágták a nők haját a németek, ez nem szégyen rájuk nézve? Ugyanezt teszik a nőikkel.
De amúgy a film nem volt rossz. 7/10.
7/10
Gorgo81 2021 okt. 18. - 08:59:45 7/10
Az ortodox része nagyon szórakoztató volt, ténylegesen leköt. Van humora a sorozatnak.
A berlini szakaszok részben szórakoztatóak. Rettenetesen érződik rajta, hogy német sorozat. Erőltetetten mea culpázik a 2. vh.-s bűnök miatt és emiatt a kívánatos(nak éreztetett) multikulti ügyben nagyon szájbarágós. Már faék egyszerűséggel az.
A helyzetet jó eséllyel súlyosbítja, hogy német nyelven néztem, magyar felirattal. A berlini akadémia fiataljai közötti párbeszédek voltak a sorozat rákfenéi. A színvonala olyan volt kb. mintha a Kinder Themen 4 dialógusait adták volna a szereplők szájába. :D
Az, hogy női rendező kezei közül kikerül egy olyan bullshit, hogy

egy nő (valójában gyereklány - 19 évesen én is az voltam) traumatikus szexuális előzmények után a blokkjait egy varázspálca ütésre levedli, nos az szerintem rettenetesen szégyenteljes. Ilyet nem adunk ki a kezünkből! És persze úgy csókolja meg a fiút, hogy még mindig nem hallott és tud semmit minimálisan sem az előjátékról, a jelek szerint megcsókolni sem csókolták meg soha. Elbagatellizálja a traumáját.


Ez így ebben a formában fércmunka. Egy női rendezőtől megbocsájthatatlan.

Ráadásul az ortodoxia belenevelt korlátai miatt az élet többi területén is hangsúlyozottabban meg kellett volna jelennie a főszereplő blokkjainak. Ebből feloldódni hosszú idő folyamata és rendben van, hogy nincs ideje kifejtenie egy sorozatnak, de ez így kevés volt.


A zeneakadémiát leszámítva tetszett a színészi munka, tetszett, hogy a férj karakterén is érezni, ő is egy áldozata a rendszernek.
A teljes befejezetlenségével a sorozatnak nem tudtam mit kezdeni.
Alapvetően mindenképp ajánlom megtekintésre.
9/10
Gabó58 2021 ápr. 19. - 13:22:07 9/10
Jó film, tetszett. Előttem már leírták a lényeget, amelyekkel teljesen egyetértek. A téma választás nagyon jó. Egy olyan közösség zárt világába visz el bennünket amelyet én eddig nem ismertem, és most a film kapcsán csodálkoztam rá. A vallásuk és szokásaik alapján mintha száz évet visszamennénk az időben. Ebből a közösségből kitörni szinte lehetetlen. Nem zavaró, hogy az idősíkokban hol előre, hol visszamennek. Amikor a 4. rész is megnéztem (én nem egyben) még szerettem volna, hogy tovább folytatódjon . Egyetlen apróság ami miatt nem adok 10 pontot rá, a főszereplő kiválasztása. Jól játszott a színésznő, én nem láttam csúnyának , de nem tudtam elvonatkoztatni (én sem) gyerekre emlékeztető alkatától. (Amiről persze nem tehet, de a filmnézés mégis vizuális dolog.)
8/10
Dolly17 2021 ápr. 14. - 12:46:32 8/10
Jó film volt, egyhuzamban végig néztem a négy részt egy éjszaka folyamán. A főszereplő lány??!! Először azt hittem, hogy egy gyerek. Nagyon kicsi, csúnya fiatal lány. Jól megformálta a szerepet, de egy szebb lánnyal élvezetesebb lett volna a film.
10/10
Judyfisher2017 2021 ápr. 13. - 23:52:27 10/10
A négy részt egyhuzamba megnéztem. Abbahagyhatatlan volt és lebilincselt, tele érzelemmel,nagyon megérintett.
10/10
KeyConcept 2021 febr. 10. - 19:05:06 10/10
Számomra bombameglepetés a film. A Netflixen lapozgatva bukkantam rá, és gondoltam belenézek, de a werkfilmmel együtt vagy 4 órára a tv előtt ragadtam. Nincs happy end, nincs katartikus megváltás, nincsenek hatásvadász jelenetek, csak egy (különös) emberi történet, sőt több ember története, történelme. Én elhittem az első kockától az utolsóig. Így utólag visszagondolva a női főszereplő előtt és a férjét játszó amatőr előtt is meg kell emelni az összes kalapunkat. Az előbbi akár díjakat is megérdemelne.