A mások élete

Bakancslistához adom
Das Leben der Anderen
16 éven aluliak számára nem ajánlott német filmdráma, 137 perc, 2006

Értékelés:

515 szavazatból
Szerinted?

Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados (Ulrich Mühe), akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra (Sebastian Koch) és élettársára, az ünnepelt színésznőre Christa-Maria Sielandra (Martina Gedeck) állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.
Bemutató dátuma: 2007. február 22. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Szereplők

Gerd Wiesler százados "HGW XX/7"
Georg Dreyman
Christa-Maria Sieland
Anton Grubitz
Bruno Hempf

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
Pakk Terra márc. 15. 15:09:22
sajnos nekem a film egy stasi-gestapo párhuzamra építő toposz. egy "mi is szenvedtünk annyit, mint a zsidók" torzó. hogy ezt a hazugságot miért kell erőltetni egy német lelkiismeretnek?...
9/10
gyereamozibabe márc. 01. 15:59:28 9/10
Nagyon erős film. Ritkán hatódok meg, de most eltört a mécses.
2/10
Sztalker1 2019 nov. 20. - 20:41:00 2/10 Előzmény DeathAdder
Azért annyira lelkesedni sem szükséges: ez egy filmes eszközökkel elmesélt csámpás történet. Érdemes lenne az ügynökök és különösen a Stasi ügynökök világával ismerkedned. Ha ezekről majd többet tudsz, akkor kevésbé gondolod hitelesnek a filmbéli százados önmagával meghasonló, mondhatni elnyálasodó világát. Az emberi érzések és a Stasi nem megfeleltethető egymással. A film és a korabeli valóság bizony távolról sem hasonlít . Sokkal hitelesebb ebben a tematikában A vakond c. lengyel film. Mellesleg a közönség ríkató hatásvadászat nem áll távol Donnersmarckt eddigi életművétől. Ezt igazolja a szintén lelkesen ajnározott legújabb opusa.
Ne minősítgessük egymást feleslegesen!
DeathAdder 2019 okt. 18. - 17:18:57 Előzmény Richard Kovács
Semmitmondó?? SEMMITMONDÓÓ???? Tátott szájjal bámulom hová züllesztik ezt a világot, egyre inkább egy globalizált gondolkodásképtelen biomasszává, ahol lehetőleg senkinek semmiről ne legyen saját véleménye, vagy saját gondolata. Semmitmondó, hogy Németország szembenéz a történelmével (amit mi magyarok képtelenek vagyunk megtenni) és egy újabb fimet készítettek ezúttal a komcsi diktatúrával való szembenézésről, de olyan hitelesen hogy akár a magyar rendszer is lehetne azzal a rendkívül adekvát korral és rendszerrel, ami olyan szinten mutatja be azt a mélységesen korrupt és romlott totalitárius hatalmat, amiben bármit megtehetnek az emberrel, ha a politika úgy dönt hogy nyomást gyakorol rá. És hogy a fal lebontása után sem lesz minden derűs (bizonyos személyeknek), erre büszkén beírja, hogy végig se nézni, de azért leosztályozza 3-asra, és leírja, hogy semmitmondó. Már a korhű díszlet miatt is sokkal nagyobb osztályzatot érdemel. Legalább tartalommal megindokolhatnád, de fogalmad sincs, hiszen végig sem nézted.

De gondolom a színes szagos amerika kapitányokat nagykanállal habzsolod, meg az ahhoz hasonló szórakoztató tartalom nélkül diktált neoprimitív ideológiát, amiket lehet üres fejjel bámulni.
3/10
Richard Kovács 2019 szept. 25. - 19:03:32 3/10
Nem bírtam végig nézni, nekem nagyon unalmas, semmitmondó volt.
tortura 2019 szept. 09. - 16:12:49 Előzmény 21Vick
Szerintem se erőltesd. Nem neked való.
tortura 2019 szept. 09. - 16:12:19 Előzmény Gollam24
Valahogy így látom én is.
1/10
21Vick 2019 júl. 15. - 23:36:53 1/10
Romantikus mese a megtért ügynökről, egy rém hosszú és unalmas filmbe csomagolva. Iszonyat szar film.
10/10
Gollam24 2019 ápr. 20. - 17:00:11 10/10 Előzmény Biró Richárd
Egész jól megfogalmaztad a film lényegét.
Voltaképpen HGW XX/7 az értelmiségi pár folyamatos megfigyelése során (köszönhetően például az általa eltulajdonított Brecht könyvnek) arra ébred rá, hogy az ő élete és ez az egész STASI-besúgórendszer mennyire kisstílű és embertelen, és igen a művészet nagyobb erő, mint a politika.
Ezért kapott Oscar-t többek között.
offtopic
KeMa 2019 febr. 16. - 23:08:05 Előzmény kgyuri0
Ez a sztori Bereményi Géza - Eldorádó filmjében is megjelenik, de ott a főszereplő simán megeszi az egydollárost.

Remélem, az elmúlt 10 évben senki se válaszolta meg ezt :D
Blindmouse 2018 dec. 28. - 20:30:26 Előzmény sexykex
Miért ne lehetne? Épp erről szól a film, nyilván ott kezdődik el ahol először veszi észre a jelenséget.
sexykex 2018 dec. 27. - 17:17:52 Előzmény Blindmouse
A film elején látjuk, hogy a százados egy igazi kopó, jelentős tapasztalattal és pszichológiai ismeretekkel. Nem valószínű, hogy kreált ügyekkel ne találkoztak volna korábban. Ennek ellenére van abban valami, amit mondtál csak nehéz elhinni. Ha az ő családjával, barátjával, ismerősével szemben történt volna hasonló, könnyebben elfogadom, hogy meginog a szakmájába és a szocializmusba vetett, helyenként túlcsorduló hite.
Azt én is egy mosollyal nyugtáztam, hogy a vicces kedvű fiú is a levélbontogatóba került. Itthon 1965 után nem volt ennyire kiélezve a besúgós játék, de az biztos, hogy ha valakinek a múltjában vagy a jelenében találtak kivetni valót, arra rászálltak. Megfigyelték, nem hagyták érvényesülni, elnyomták. A politikai bűn a legsúlyosabbak közé tartozott, de lehet, hogy ez ma sem lenne másképp.
Blindmouse 2018 dec. 27. - 01:38:22 Előzmény sexykex
Nincs?
Az emberben a színházas "a miniszterúr kérésére nyomozni kezdünk hogy találjunk valamit" az első dolog ahol meginogni látszik az ő szemében mindaddig hibátlan, és igazságos kis rendszer amiben eddig hitt.. ott találkozott azzal hogy felsővezetők kényükre kedvükre packáznak bárkivel. a második pont ahol végképp elkezd megváltozni benne az ahogy azt látja.. izé.. hallja, hogy ezek a művészek nem megkeseredett szürke savanyú népek mint az átlagpóógár, majd jön a többi. ahogy minden szarság ellenére képesek szeretni egymást, elkezd felébredni benne az hogy így is lehet élni.. legalábbis SZERINTEM.

Más,bár kapcsolódik a fentihez is lévén szemmel láthatóan ennél a jelenetnél is elgondolkozik HGX XX/7 egy pillanatra.
Az megvan hogy a menzán Stiegler alezredes aki viccet kezdett volna mesélni, és Grubitz végigmondatta vele majd "megviccelte" azzal hogy "mit is tett ez a karrierjének" hogy frászt kapjon a szerencsétlen majd mindenki kacagott hogy mennyire beparázott, végül mégiscsak egy földalatti levélbontogatóként végezte? Wiesler mögött ül a végén, ő mondja hogy kinyitották a falat..
sexykex 2018 dec. 26. - 14:10:48
Most rá kellene jönnöm, hogy miért ennyire jó ez a film (9,4/8,4), holott nem az.

A százados pálfordulására a filmben nincs értelmes magyarázat – megvilágosult és kész. Azt hittem le akarja fektetni a színésznőt, de nem. Hozzá korábban bekopogtatott Gorbacsov és a peresztrojka?

Ezt leszámítva történelmi tablónak kiváló, mindenképpen érdemes megnézni. (Ha pontoznék: 7-8 között vacillálnék. Másokkal ellentétben én beleszülettem a szocializmusba, tudtam, láttam hogyan működik.)
Querelle82 2018 júl. 08. - 21:27:58
Nem annyira a filmről szól, de egy rövidke észrevétel : Amikor a film elején Wiesler haza megy, Piros Arany XXL tubusból nyom ízesítőt az ételre.Szerintem 1984-ben még XXL tubus a Piros Aranyból nem létezett.
10/10
Zsomika 2018 ápr. 07. - 22:34:31 10/10
Hátborzongató történet. Az élet írta. Sajnos.
10/10
szepipiktor 2017 jan. 08. - 01:10:22 10/10 Előzmény m3246
Kellemes film? KELLEMES????
Te megértetted?
Tudod, akik abban a korban már felnõttek voltak és nem Kádár hívei, azoknak EZ a film nem KELLEMES!
Gyomorgörcsöket okozó és könnyeket fakasztó.
Ez a film nekünk a valóságot eleveníti fel, a keserûséget és a sok mocskos szemét besúgót, akik a mai napig békésen éldegélnek köztünk, ahlyett, hogy a fákon lógnának!
Nem tudom átélted-e, hogy rendszeridegenként felnõtt korodig szoba-konyhában rohadtál, hogy soha normális beosztást, fizetést nem kaptál, nem volt telefonod sem útleveled. Csak mert nagyapád Szibériában volt hat évig hadifogoly, mert csak ócska örvezetõként fogták el a ruszkik, így haslövéssel, többször megúszott halálraítélssel hazakerülvén a mindenki parkolópályára tett az a szemét rendszer. A családunk egyharmada elmenekült, a többiek a maszekvilágban dolgozhattak, ami meg ismét ezeket gyûjtörrék körénk. A gang végén lakott egy ilyen tartótiszt, ma is ismerek egy alezredest, aki a rendszerváltáskor a Lapkiadónál volt telepítve, lehet, hogy rólam is jelentett.
1983-ban, amikor ez a film játszódik, akkor nekem a seregben tönkretették az életemet! Lenulláztak a pártitkár, kisztitkár tisztek. Tönkrement a magánéletem, az addig elért életem. Csak mert a rajparancsnokom a város kisztitkára volt és pártbizottsági tag. Én meg 7 hónapot húztam le anáélkül, hogy a kapunk kimehettem volna. Csak hogy azt a szemetet védjék, hogy mindennap a parancsnoki dzsip vihesse haza...
Szóval ez a film annyira kellemes, hogy kedvem lenne egyenként elvagdosni az ilyen aljas mocskok torkát!
Nira1900 2016 júl. 31. - 16:05:55 Előzmény Biró Richárd
Igen, jó lenne hinni abban, hogy efféle valóban megtörténhet.

Alapvetõen én is idealista vagyok. :-) (És az egyik kedvenc egypercesem az általad említett.)
Biró Richárd 2016 jún. 23. - 01:57:31 Előzmény Nira1900
SPOILER SPOILER !!!!!!!!!!!!!!!Szerintem az általad írt pálfordulásnak az oka egyrészt a költészet, a mûvészet hatalma volt, hasonló, mint amirõl Örkény írt a Ballada a költészet hatalmáról c egypercesében. Másrészrõl pedig mindez, ha jól emlékszem, azután játszódott le, hogy a hamis csengetésekkel fény derült a miniszter és a nõ viszonyára, ám az író nem úgy reagált, ahogy azt korábban, az emberektõl tapasztalta, és utána rájött, mi ez az erõ, ami képes lehet legyõzni ezt az embertelenséget. Valahogy így látom én.
A mûvészet és a hatalom harcának a metaforája (is) a film, és nagyon tetszett az benne, hogy a politikai rendszerváltás után sem volt képes íróként funkcionálni, csakis akkor, mikor szembenézett a múltjával, és felfedezte, hogy a legnagyobb aljas tettek közepette a tiszt és az õ lelke is egy erõ hatására egyszerre rezonált, ami túl van a világ gonoszságán, és amit nem gyõzhet le egy politikai rendszer sem, sõt, egy kis sugarával is képes felkelteni az emberség jó oldalát.
8/10
m3246 2015 dec. 13. - 20:32:34 8/10
Kellemes film, elég hitelesre sikerült megcsinálni. Érdekes, izgalmas de ahogy egy filmnek lenni kell, igen vontatott. Persze itt kifejezetten nem baj, csak ha vmi pörgõs filmre vágyik az ember akkor ne ennek üljön neki, tegye el olyan alkalomra, amikor van hozzá hangulata. Megítélésem szerint egyszer nézõs, másodjára már túl vontatott lenne és unalmas, de egyszer mindenképp megnézõs :) 8/10
Összes hozzászólás