A Mattei-ügy

Bakancslistához adom
Il caso Mattei
olasz filmdráma, 120 perc, 1972

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Televízióhíradó-szerű felvételek egy repülőgép-balesetről: az AGIP olajvállalat nagyhatalmú igazgatója, Enrico Mattei lezuhant különgépe körül sürgölődnek a mentők, tűzoltók, rendőrök és a helybeliek. Miközben folyik a nyomozás - azt kutatják, hogy már a levegőben felrobbant-e a gép, vagy csak akkor, amikor földet ért, hiszen az előbbi esetben nyilvánvaló a politikai gyilkosság ténye -, az újságírók felidézik Mattei életútját, aki a háború után nem engedte privatizálni az állami olajvállalatot, olaj után kezdett kutatni a Pó völgyében és az AGIP-ot a legnagyobb európai olajvállalatok sorába emelte, nem csekély ellenszenvet váltva ki francia, amerikai, angol stb. vetélytársaiból. Nem lehet hát, hogy ez az egyre élesedő konkurenciaharc áll a repülőgép-szerencsétlenség hátterében?
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Enrico Mattei
McHale újságíró
olasz újságíró
Mattei felesége

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1972
    Arany Pálma

Hozzászólások

Szerinted?
talec 2012 okt. 05. - 19:02:28
Az a furcsa, hogy 1962-ben szintén volt egy merénylet, szintén OAS. A De Gaulle elleni merénylet.
talec 2012 okt. 05. - 18:57:11
Bár, a mindennapi politika és történések miatt, csak nagyon ritkán tudok ilyen régi érdekes témákat átbogarászni. Pláne a filmet megnézni, még mindig nem láttam. Ez a téma valamiért megmaradt bennem. Itt is szóba kerültek az algériai gázmezõk, OAS is. És sokminden más. Az is lehet, baleset volt Mattei halála.
talec 2012 jún. 05. - 23:42:52
Még nem láttam a filmet, de kíváncsi lennék rá. Találkoztam a témával már, egy olasz újságíró életérõl olvastam. Mauro De Mauro. Õ is foglalkozott ezzel az üggyel. Az újságíró évtizedekkel ezelõtt eltûnt, meghalt. 3 lehetséges okot mondtak: 1. Mattei-ügy, 2. Junio Valerio Borghese, puccs. 3. Toto Riina (maffia szakértõ is volt Mauro De Mauro, írt kényes dolgokat)
Mára kiderült, Riina ölette meg. Az újságíró gyakran elment furcsa alakokkal is beszélgetni esténként, információt kapott, aztán egy napon nem jött vissza. A Fõnökök fönöke c. filmben, (amit tavaly adott le az M1) is elhangzik, hogy Riina ölette meg.

Ha leadja az M1 ezt is, biztos, hogy megnézem.
SandCreek 2012 febr. 25. - 11:19:32
Régen láttam. Ki szinkronizálta Volonte-t? Talán Latinovits?
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu