A ménesgazda

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 96 perc, 1978

Értékelés:

45 szavazatból
Szerinted?

A szegényparaszt származású Busó Janit nevezték ki ménesgazdának. A méneskari tisztek elutasítják az iskolázatlan "főnököt". Busó hiába próbál meg mindent, hiszen a ménes összetartása érdekében együtt kellene működniük, nem sikerül sem felmentetnie magát, sem a rábízott feladatot ellátnia. Mindez az ötvenes évek elején történik Magyarországon…
Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Szereplők

Kristóf Máté, párttitkár
Muran Mihály, altiszt
Busó Mátyás
Kati, kocsmárosnő
Braun, agronómus

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    1979
    Arany Medve jelölés: Kovács András

Hozzászólások

Szerinted?
stampo 2011 szept. 20. - 20:21:04 Előzmény efes
"Magyarországon a vasfüggöny megépítését a minisztertanács 1948 májusában rendelte el. Abban az évben még csak magas figyelõket létesítettek, de 1949-ben megkezdõdött a drótakadály kiépítése. 1950 végére az osztrák és a JUGOSZLÁV HATÁR mentén 1000 km hosszan egy- és kétsoros drótakadályt feszítettek ki." (Kiemelés tõlem. Forrás: az általam amúgy nem különösebben kedvelt Terror Háza honlapja) Szóval: tévedtél.
offtopic
efes 2011 szept. 20. - 08:30:28 Előzmény kulup
A könyv az könyv, a film az film. Lásd alább.
efes 2011 szept. 20. - 08:29:50 Előzmény stampo
Hát, ahogy csak a magadét hajtogatod, akkor azt gondolom. A déli határon NEM VOLT vasfüggöny, "csak" homoksáv. (A filmrõl beszélek.)
offtopic
_Enzooka_ 2011 szept. 19. - 21:20:05 Előzmény feketevipera
Örülök, hogy kiemelted a dramaturgiát. Sajnos, nagyon fiatalon, pályája elején ,autóbalesetben elhunyt Varga Vera, ennek a filmnek dramaturgja. Nyugodj békében Drága Vera!
Diablo72 2011 szept. 19. - 20:44:22
Látom nem sokaknak van kedve a hasát fogva nevetni, pedig ez a film is azokról az idõkrõl szól.
9/10
jupiter-8 2011 jún. 21. - 12:22:52 9/10
Most szereztem meg könyvben. A film helyenként nyilván eltér a regénytõl, de mind a kettõt jó alkotásnak tartom. Valóban nyomasztó hangulatú a film.
feketevipera 2010 júl. 30. - 21:52:28
Nagyon keserû film a mindent megnyomorító hatalomról, amely az erõszakos dogmatizmusával megnyomorítja az emberek testét és lelkét, az önállóságnak, a gondolkodásnak semmiféle teret sem biztosít. A lényeg az, hogy az emberek végrehajtsák a terveket, azaz hogy jó elvtársak legyenek, akik nem gondolkodnak. Sajnos Busó Jani felettesei igazi pártkatonák, akiknek csak a parancsok teljesítése lebeg a szemük elõtt. (Egyébként hátborzongató volt, amikor "Rákosi elvtárs" megjelent. Jájj, beleborzongtam, amikor megláttam a golyófejût.) Fõhõsünk a sokat ígérõ kezdet után kénytelen belátni, hogy lényegében szélmalomharcot vív, és ez nem sok jót ígér. Ami gyomorforgató volt a filmben, az a kutyák lelövése. Dramaturgiai szempontból viszont szerintem fontos, mert a befejezéssel összekapcsolva - úgy gondolom - ez szimbolikus jelentõségû. Emberek vagy kutyák, a hatalom számára édesmindegy. Ugyanúgy pusztulnak el, ugyanannyit ér az emberek élete, mint a kutyáké.

SPOILER

Egyébként szerintem a befejezés azt sugallja, hogy a helyzet teljesen reménytelen, mindenkinek pusztulnia kell. Akár a hatalom kvázi ellenségérõl van szó (Busó Jani), akár annak támogatójáról (a tisztek). Ebben az iszonyú helyzetben a hóhér és az áldozat szerepe felcserélhetõ, bárkibõl lehet áldozat, mindenki leváltható/megölhetõ, nincs pótolhatatlan ember. Nyomasztó és paranoid légkör ez, ahol csak egyvalami biztos: az, hogy szinte minden bizonytalan. Bizony kellett a bátorság egy ilyen film elkészítéséhez, hiszen a tekintélyelvû rendszereket veszi vizsgálat alá. Nem könnyû darab, az tény, de szerintem felejthetetlen.
stampo 2010 júl. 01. - 00:15:44 Előzmény kulup
Köszönöm a megerõsítést, de a válaszod inkább "efes"-nek szól, õ állította azt a furcsaságot(hüm-hüm), hogy "a filmben egyértelmûen nyugati határszélen van a lótelep". OFF Láttam, igen, hogy az elektronikus könyvtárban megvan A ménesgazda, csak az a baj, hogy - sokakkal ellentétben - képtelen vagyok a neten regényt olvasni, és valahogy házilag nyomtatva sem az igazi. Mit tegyek? Nálam a könyv, az könyv.
10/10
kulup 2010 jún. 30. - 15:44:34 10/10 Előzmény stampo
A mek-en is megtaláljátok...
1 fejezet kb a 20. bekezdés: "A méntelep helyén azelõtt uradalom volt, ahonnan Mohorra gazdasági kisvasút jár"..."Ezt a déli határon fekvõ megyét a külfölddel a háború elõtt (mikor még nem volt drótakadállyal és aknamezõvel lezárva a határ) a MÁV vonalai kötötték össze..."

és a másik: a hortysta tiszteket az ország keleti részébe "szállásolták" el.
stampo 2010 jún. 26. - 01:23:53 Előzmény efes
Még csak annyit: ha valamit mûparasztinak mondok, akkor komolyan azt gondolod, hogy a muskátlit hiányolom az ablakból?!
stampo 2010 jún. 26. - 01:05:45 Előzmény efes
Igazad van, a Rákosi-korszak arról volt híres, hogy a horthysta tiszteket a nyugati határsávba telepítették... Határõrség, barátom, mindenhol volt, a jugóknál pláne. Próbáltam finoman jelezni, hogy tévedsz, úgy látszik, nem érzékelted.
offtopic
fredi60 2010 jún. 24. - 17:25:02
" A déli határokon nem volt vasfüggöny, csak homoksáv."

Abban az idõben ugyancsak kemény határzár volt Titó ("a láncos kutya") irányában is!
offtopic
efes 2010 jún. 24. - 17:05:26
Amúgy, valójában két helyen lehetett a ménes: Bábolnán, illetve Mezõhegyesen, e két helyen gyûjtötték össze a háború után a kószáló hadilovakat. Ezekbõl lett az Állami Ménes, pl.
efes 2010 jún. 24. - 17:02:36 Előzmény stampo
A filmben egyértelmûen nyugati határszélen van a lótelep, erre utalnak többször is a párbeszédekben, valamint a többször is látható szögesdrót+magas õrtorony, amit közkeletû kifejezéssel vasfüggönynek is emlegettek annak idején. A déli határokon nem volt vasfüggöny, csak homoksáv. Továbbá így volt értelme a filmvégi szökésnek is. Erre nem tennék esküt, de mintha Csorna neve is elhangzik, ami ugye Kisalföld. Kiváncsi vagyok, neked mi akkor a reálisan paraszti környezet. Pántlikás muskátlis, makulátlan fehér házak, díszmagyarba öltözött férfiakkal és matyóbabáknak látszó jányokkal? Mert akkor javasolnám, hogy dugd már ki a fejed egyszer tanyára és nézz körül, lécci.
darthwolf84 2010 jún. 21. - 22:17:42
TV tunerrel kétszer próbáltam felvenni. Az m1-rõl azért nem sikerült, mert betelt a merevlemez (ez az én figyelmetlenségem volt), az m2 pedig másnap este nálunk valamiért nem volt fogható... Többen írták, hogy felvették, ha valaki tudna segíteni a film megszerzésében, kérem írjon a tamas.farkas84@gmail.com címre. Elõre is köszönöm!
stampo 2010 jún. 21. - 16:46:31 Előzmény efes
Mindenkinek van - jó esetben ismereteken alapuló - képe arról, hogy milyen, illetve milyen volt a tájegységenként amúgy jelentõs eltéréseket mutató paraszti világ. Nekem is. Úgy látszik, nem egyezik a véleményünk, nem baj. Egyébiránt nem az egész filmet, hanem néhány jelenetét minõsítettem mûparasztinak és álrealistának. Gáll István könyvét, ami alapján a film készült, bevallom, nem olvastam. Mindenesetre a kiadó ismertetõje szerint a történet - közléseddel ellentétben - a déli határvidéken játszódik, és nem a nyugatin (a gonosz kapitalisták szomszédságában).
10/10
kulup 2010 jún. 21. - 13:00:13 10/10
rosszul lehet beállítva a képernyõ méretezés/nagyítás a tv-den, mert én az m2 vetítését rögzítettem és teljes terjedelemben ott vannak a logok...
efes 2010 jún. 21. - 11:03:22
Szó sincs itt mûrealista, álparaszti világról, a film a nyugati határon játszódott, kitelepített horthysta katonatisztek között. Mindenki az ántivilág kultúra emlõit szopta, Bács oda is kúrta az angol nyelvû könyvet Madarasnak, hogy olvass paraszt. Egyedül Madaras parasztkáder a filmben (meg a bátyja, természetesen.) De õ sem mûparaszt, hanem a párt által kiemelt káder, a mai fogalmak szerint elsõ generációs értelmiségi, mint valszeg agronómus, lovászati ágazatvezetõ, akármi.

Az, hogy Bordán Irénéknél Bartókot hallgattak, az tényleg megmosolyogtató volt, de ennyi vicc belefért.
9/10
chyga 2010 jún. 21. - 10:59:58 9/10
Fölvettem 2000-ben is A ménesgazdát. Most vettem a fáradtságot, megnéztem: ott a vége annyiban más, hogy a kerengõ lovaknál leúszik a hang, pár néma másodperc, fekete és Vége felirat. Akkortájt nem volt divat a 6 perces stáblista. Egyébként az M 2 dícséretére: tegnap este ott volt mûsoron. A Bunkóság Lobogója, a foci VB beharangozója alig volt látható a kép bal szélén, talán csak 1/4-e, 1/5-e. A csatorna logó & a tahóság "karika/12"-je is hiányzott, ez már itt máskor is elõfordult, a jószándék jeleként értékelem. És a film továbbra is remek.
efes 2010 jún. 21. - 10:58:31
Eredetileg sincs a film végén hosszú, lefutó fõcím, ahogy az ma szokásos. A lovak össze-vissza kavarognak, ennyi, pont. Ha érzõ szívû adásszerkesztõ lennék, én azért toltam volna utána még néhány másodpercnyi feketét, nem egybõl odavágom a csatornavist.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu