A menyasszony feketében volt

Bakancslistához adom
La mariée était en noir
francia-olasz filmdráma, 103 perc, 1968

Értékelés:

74 szavazatból
Szerinted?

A menyasszony Julie Kohler tragikus körülmények között veszítette el a vőlegényét. Szerelme halála után öngyilkos akart lenni, de az anyja megakadályozta ebben. A lány hamarosan új célt talál magának. Elhagyja szülővárosát, és férfiakra kezd vadászni. Halálos biztonsággal választja ki a számára ismeretlen embereket, behálózza őket, majd végez velük. Négy áldozata már halott, amikor kiderül, hogy valamennyinek köze volt Julie vőlegényének halálához. Már csak az utolsó, az ötödik van hátra, amikor Julie-t letartóztatják. Ám a bosszúja így sem marad el.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
olahmiki1959 2022 febr. 09. - 02:34:29 9/10
Nagyon jó film volt!
antibond 2022 febr. 05. - 13:33:02
Nekem olyan semmilyen volt ez a film. Mint egy "Kék fény " riport színesben, a szokásosnál kicsit részletesebben. A rendezőnek illett volna megmutatnia, hogy a búbánatba derítette ki a menyasszony a gyilkosok(?) kilétét?. A baleset előidézői egyszerűen elrejthették volna a puskát valahol, és soha senki nem tudja a tettüket bizonyítani. Még egy mesétől is elvárjuk, hogy valamiféle értelmes vonalvezetése legyen a történetnek. Michael Lonsdale eddig minden korábban látott filmjében lenyűgözött, most is jószerivel miatta ültem le a TV elé. Pont olyan vérszegény volt, mint ez az egész alkotás.
7/10
Lámai Dala 2022 febr. 05. - 09:03:04 7/10
3 jó dolog volt a filmben.
1. A kis Kiki, ő volt a leghitelesebb az egész alkotásban.
2. A Cote d Azur
3. Miért nem használják a kínaiak ezt a kisujjat?
Mert az enyém.
hahaha
Amit +említenék, az az, hogy minden nő a filmben nő volt a legutolsó porcikájáig. Szval első ránézésre lejött az öltözködése és a testbeszéde alapján, hogy hova tartozik. Nem az volt mint manapság, hogy tegnap fiús napom volt György voltam, ma lányos napom van ma Gyöngyi leszek, holnap + mivel depis vok öngyi leszek.
Én a festő életét nem oltottam volna ki, mint ahogyan A rohanásban is +kímélte Dívány Dzsonzon a +tért színes mókust. Sztem dobott volna a végén, de mind1.
Májkel Lonsdale szar volt, lapos, semmilyen.
Ennyi.
Pávaszem 2022 febr. 05. - 09:00:16
Honnan tudta, hogy kik ölték meg a vőlegényét?
1/10
Liza94 2021 ápr. 09. - 14:40:42 1/10
Teljesen felesleges volt ezt az ostoba, logikátlan filmet 1 óra 41 percesre húzni, főleg, hogy minden esetben tudjuk, hogy mire megy ki az egész.

***********spoiler**************
Egy injekciós tűvel át lehet szúrni egy fémkupakot?
A gyerek nem ébred fel a dörömbölésre és a kiabálásra? Nem tud megkülönböztetni két nőt? A gyilkos elmegy gyónni? Nevetséges.
A rendőrség nem találta meg a vőlegény gyilkosát, a nő meg még a cimboráit is? Azok után, hogy bevallotta, hogy megölt 4 embert, engedik a konyhán dolgozni a börtönben?
Joan Fontaine 2019 okt. 20. - 10:19:05
Ha jól emlékszem, csak két filmjét láttam Truffautnak, de ezek alapján jó rendezőnek tartom. Ennek a filmnek a fő erőssége a kreativitás. Olyan érzésem van, mintha a nő nem készült volna fel elég alaposan ezekre a gyilkosságokra, hanem inkább csak megjelent mindenhol, és várta a kínálkozó lehetőséget. Ebben nagy segítségére voltak a véletlenek, mintha a sors rakta volna a keze alá a megfelelő helyzeteket, embereket és eszközöket. És persze mindennek az elkövetéséhez kellett egy határozott személyiség is, aki olyan, hogy senkiben fel sem merül, mi a valódi szándéka.
Egy kicsit emiatt kreáltnak tartom az egészet, mert ez így nem annyira életszerű, de mindenképpen kreatív az elgondolás, és a megvalósítás, csak az életszerűséggel van bajom.
A festőnél az volt az érzésem, hogy meg fog inogni, és talán ebből egy érdekesebb befejezés is kikerekedhet, de maradtak az eredeti forgatókönyvnél.
vino-et-veritas 2012 okt. 28. - 08:40:04
Sajnos én is régen láttam, de nagyszerû alkotásra emlékszem.

Amúgy ezzel a Kill Bill-logikával több "bosszúállós" filmet kapcsolatba lehetne hozni ezzel a Truffaut-alkotással...
ad mala 2012 okt. 28. - 08:14:11
Sokáig idegenkedtem a film megtekintésétõl, nehezen tudtam elképzelni, hogy Tarantino mocskos, öncélú, primitíven véres, szemét filmjének eredetijében bármiféle örömömet leljem, de azért csak bíztam Truffaut mesterben és jól tettem. Az alaptörténet ugyan nem szívderítõ, de valahogy ez a film mégsem láttatja az önbíráskodást hõsies bosszúnak, és az egész annyira elegánsan mûködik, ha jól emlékszem egy csepp vér nélkül, öncélú erõszakábrázolásnak nyoma sincs, egy remekül kimunkált, mûvészi és igazán izgalmas filmet láttunk. És ehhez volt pofája Tarantinonak, ennek a velejéig beteg állatnak, hogy ezt vegye alapul a saját kiéléseihez, és persze a nézõk nagyobb része a Kill Billt ismeri.
7/10
tvp 2012 jan. 14. - 17:52:48 7/10
Elsõsorban a retró-kedvelõknek való. Nem rossz, de nem is egetrengetõ.
offtopic
Ford Mustang 2011 okt. 23. - 17:59:46
Nem is mondtam, hogy az lett volna. :)
Koczina Judit 2011 okt. 23. - 12:09:25
Utánaolvastam, tényleg nem pont ugyanaz a sztori. A KB-t nem láttam, csak olvastam egy-két kritikát, szóval a kérdésem nem volt teljesen indokolatlan.

Földes András (Index):
"Tarantino gondosan felvázolt karakterei jól meghatározott etikai kódexeket követnek. Akárcsak a Jeanne Moreau által annak idején megformált ifjúházas özvegy, Truffaut A menyasszony feketében volt filmjében (a férjet a ceremónia után a templomlépcsõn lövik le), Tarantino Mennyasszonya is méltó bosszúra áhítozik. Elhatározza, hogy mindenkit kivégez, aki a tragédiájáért felelõs, és nekiáll szép sorban kinyírni a Mérges Viperák táborát, míg el nem jut Bill-hez."
Ford Mustang 2011 okt. 23. - 03:01:12 Előzmény Koczina Judit
Nem igaz.
Koczina Judit 2011 okt. 22. - 22:23:34 Előzmény hecsedli
Ma játszották a Cinemax-on, nagyon örültem, mert még nem láttam. Egy dolog elkerülte a figyelmemet: végül a lány bevallja-e a rendõröknek, hogy miért tette az egészet. Úgy emlékszem, nem, tehát megvolt a gyilkos, de soha nem derült ki az indíték?
A másik inkább egy kérdés, igaz-e hogy ennek a filmnek a remake-je a Tarantino-féle Kill Bill?
10/10
sanderb 2011 ápr. 26. - 08:56:53 10/10
Truffaut-t csak önmagához érdemes hasonlítani, és ez alapján csillagos ötös eme mûve. 40 év elteltével is szörnyen 'ütõs', és kifejezetten üdítõ a film. Adaptálni is tudni kell..! 10/10
Tomio 2008 nov. 14. - 15:01:45
Egyetértek! :)
Baromi régen láttam már, de teljesen beleivódott a lelkembe. És a vége... amikor kiderül, h. miért is sikerült olyan könnyen elkapni a menyasszonyt.
Tényleg nagyon jó film, nem bánnám, ha újra leadnák :)))
10/10
hecsedli 2008 nov. 14. - 12:42:53 10/10
A filmben van egy aranyos kisfiú szereplõ, aki igen fontos szerepet tölt be az eseményekben. Aki kíváncsi arra, hogy Truffaut mit tud kihozni a gyerekekbõl (a gyermeki lélekbõl), annak ajánlom a 'Zsebpénz' c. filmjét. Abban kisfiúk és kislányok játsszák a legfõbb szerepeket. Zseniális!
10/10
hecsedli 2008 nov. 14. - 12:33:30 10/10 Előzmény hecsedli
Akkor most részletesebben a filmrõl.
SPOILER is elõfordulhat benne!!
A DVD-n ez áll: William Irish regénye alapján filmre írta Truffaut és JL Richard. Truffaut mint forgatókönyvíró itt is remekel. Hiába no, megfilmesíteni csak jól megírt, átírt szövegkönyvet lehet.
Lehet egyszerûen kriminek is nézni a filmet, sztem sokkal több annál. Kékszakáll története fordított szereposztással, léha nõcsábász férfiak találkoznak a bosszúálló angyallal. A beteljesületlen szerelem véres drámája is egyben.
A filmben van egy 3 perces fantasztikus jelenet, amikor az öt férfi szórakozik, az asztal tele italos üvegekkel és füstölgõ cigikkel, lelkesen sztoriznak, közben játszanak egy puskával. A puskát tartó férfi pásztázza a lehetséges célpontokat. Mindeközben CSAK a felkavaró zene szól. A jelenet vége felé hallható a férfitársaság egyik tagjának 'vallomása', közben viharos sebességgel pucolnak el a helyszínrõl mind az öten.
Sok egyéb allegorikus elemet is felfedeztem a filmben. Oscar Wilde-tól is idéz az egyik pasi!
Mindent egybevetve, remekmû.
10/10
hecsedli 2008 nov. 08. - 11:06:43 10/10 Előzmény smileatesz
elhiszem neked. :)
nagyon régen láttam már, most készülök beszerezni h újranézhessem. imádom az ilyen kötelezõ penzumokat, azaz hf-et!
10/10
smileatesz 2008 okt. 30. - 19:11:23 10/10
SZENZÁCIÓS FILM TRUFFAUT-TÓL. ÖLDÖKLÕ MENYASSZONY!!!