A mérkőzés

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 107 perc, 1981

Értékelés:

44 szavazatból
Szerinted?

1956 nyara. A vidéki kisvárosban a megyei főkapitány pesti továbbképzése idején Rigó Dezső a teljhatalmú főnök, aki a focicsapat NB II-ben maradása érdekében mindenre kész. Egy mérkőzés után dühében agyonveri a bírót. Balla, a politikai okok miatt börtönjárt újságíró megírja az igazságot, s bár a cikk nem jelenik meg, Rigó elviteti Ballát. Elhallgattatná Dongót is, aki tanúja volt a gyilkosságnak. Végül az ügybe két ember belehal, Balla elmebetegnek nyilváníttatik, Ballánét és a fiát kirakják a lakásukból. A visszatérő rendőrfőkapitány rendet akar csinálni…
Kósa Ferenc 1981-ben a filmért a Magyar Játékfilmszemle kiemelt rendezői díját kapta.

Stáblista:

Szereplők

Dongó Béla
Rigó Dezső
Balla Bálint
Kurucz elvtárs
Balláné magyar hangja

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Cukros csirkecomb 2021 szept. 10. - 01:13:09 10/10 Előzmény LajtaJ
Szerintem is zseniális. Remek korrajz a gulyás-kommunizmus puha diktatúrájáról. Mert ugye nem hisszük, hogy a máskor tűpontosan dolgozó Kósa Ferenc filmjébe véletlenül, merő trehányságból és oda-nem-figyelésből csúsztak bele hetvenes évekbeli ruhadarabok, hajak, bajszok, zenék stb.? Arra a korszakra jellemző, hogy a rendszerkritikus művek áthallásosan készültek. Egy másik környezetbe ágyazott mű, legyen az film, popdal vagy kabaré tréfa valójában az akkori jelent kritizálta, és annak a korszaknak a közönsége ezt pontosan értette. Nem véletlen a filmért adott magas (magyar) szakmai elismerés... Akik annyira jobban tudják, hogy kellene filmforgatókönyvet írni, azok gondolom nem is feltételezik, hogy Csoóri Sándor és Kósa Ferenc valamelyest értettek ehhez... Nekem élmény volt a film minden jelenete, a mesterien komponált hangulati elemek, a színészek játéka, és a Sára Sándor alkotta képi világot se felejtsük el.
boedina 2019 febr. 25. - 13:08:55
Kuttyánszkikutya! Nekem sem volt világos, hogy a hallgatag kamasz, aki előtt az anyja - alkalomadtán - teljes nőiességében mutogatja magát, mit csinált Dongóval és miért?
olahmiki1959-nek teljesen igaza van: nem hiteles a film, amennyiben az ötvenes évek Magyarországát próbálja ábrázolni. Amit a zenekar a háttérben játszik, az legfeljebb a 60-as években hangozhatott el.
Balla Bálint (Kozák András) figurája mesterkélt maradt egy kitűnő színész nagyszerű játéka ellenére. Még a Koncz Gábor által megformált Dongó volt a leghitelesebb, na és az öreg vasutas, aki a vacsoraasztalnál elmondott, rövid életmeséje során nagyon el tudta hitetni, hogy ő az, akit játszik.
Kuttyánszkikutya 2019 febr. 25. - 11:05:55
A vége számomra nem egészen világos. A fiú a veranda üvegét áttörve hátba szúrta Dongót? (Koncz G.)
Miért?
Mondja meg valaki :)
Kuttyánszkikutya 2019 febr. 25. - 11:03:21 Előzmény bsand
Ne hidd. Ez így működött és működik , mindig. Tudnék analóg esetet felhozni , amely egy csecsemőotthonban történt egy kisgyermek halála kapcsán.
És ha jól belegondolsz, mindenki ezt látja maga körül, kisebb dolgokban is. MIndenben. Elkenés, kimosdatás, hazugság , érdek, "lapát".. :(
vargama 2018 febr. 23. - 17:24:26
Tanmese a szocialista erkölcsrõl (a jobbik fajtából), tanulságokkal, szájbarágósan, kis pátosszal.
1956 nyarán játszódik, a kor jellegzetes figurái jelennek meg, de nem élnek, a párbeszédek nem hitelesek.
Pedig az alapsztori jó, többet lehetett volna kihozni belõle.
5/10
bsand 2018 febr. 16. - 16:30:40
ez a sztori annyira valós, mint a sztárvorsz
5/10
Greeneyed Lady 2018 jan. 19. - 12:59:38 5/10 Előzmény olahmiki1959
Teljesen igaz. A felsoroltak a film hitelességet aknázzák alá, ami abból ered, hogy Kósa úgy próbált bátor hazafi lenni, hogy valójában gyáva volt. Persze akik évtizedekkel késõbb születtek, azoknak ez a film is bõven ad kapaszkodót az úgynevezett "proletárdiktatúra" társadalmi légkörének érzékeléséhez. Ha nem is pont a legsötétebb Rákosi-korszakéhoz, de 1956 nyarán ennek már egyébként is vége volt.
olahmiki1959 2017 nov. 09. - 02:43:22
Nagy csalódás volt a film!
Jó alaptörténet, hatalmas színészek, de az ötvenes évekhez semmi köze a ruháknak, a párbeszédek stílusának, a zenéknek, úgyhogy Kósa Ferenc megkérdezhetett volna néhány embert, akik abban a korban éltek, és alkalmazhatott volna egy tehetséges dramaturgot, hogy ne életszerûtlen, mesterkélt és csikorgó párbeszédeket adjon a színészek szájába.
Én azt hittem, a film a 60-as években játszódik, a futballistáknak szurkoló hölgyek forrónadrágban, a derekukon széles mûanyag övekkel handabandáztak a futballpálya szélén, mint a modern pompom lányok, a zenekar a legmenõbb amerikai zenét játszotta, holott az ötvenes évek nagy részében TILOS volt a rendezvényeken amerikai zenét játszani, mert dekadens nyugati dolognak számított!
Ezt elsõ kézbõl tudom, ugyanis Apám fiatal zenészként szaxofonos volt akkoriban, és pontosan tudta, hogy mit engedélyeztek, és mit nem.
Sõt, a táncok bizonyos formáját sem engedték, nehogy a fiatalság zülleni próbáljon.
De amikor Kozák András és felesége a vacsoraasztalnál beszélgettek, akkor meg majdnem dobtam egy hátast, ugyanis egyetlen igazi, hétköznapi, természetes mondat el nem hangzott a szájukból!
Így soha nem beszéltek emberek a családi asztalnál, de még azon kívül sem!
De ezek csak apróságok, egy nagyon érdekes, drámai alapötletbõl egy nagyon felemás, ellentmondásos, nagyrészt életszerûtlen filmet sikerült készíteni.

Nagy kár érte...:)
alibpapp 2016 szept. 18. - 18:54:27
Valóban nem lehetett látni sokat, sem moziban, sem tévén! Elkészült 1981-ben, mikor mutatták be?
10/10
LajtaJ 2016 szept. 14. - 22:36:12 10/10
Egy ilyen zseniális filmet hol rejtegettek eddig?
Még csak nem is hallottam róla.

A fõszereplõ színésznõ (a lengyel Alicja Jachiewicz) szépsége pedig lenyûgözõ.
offtopic
Trivia Showtime 2015 nov. 07. - 19:15:20 Előzmény kola1969
anyukád a narha.. :P
kola1969 2015 okt. 24. - 14:14:26
Nem, inkább te vagy a narha. Mert a spoiler az egy légterelõ. Itt inkább csak egyszerûen leírták az egész filmet.!
Trivia Showtime 2015 okt. 23. - 20:54:23
A tartalom-ismertetõ tulajdonképpen spoiler.. Marhák!!