A Midway-i csata

Bakancslistához adom
Midway
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai háborús filmdráma, 130 perc, 1976

Értékelés:

41 szavazatból
Szerinted?

1942 elején Amerika és Japán a tengeren méri össze erejét. Nimitz tengernagyot komolyan aggasztja, hogy az utóbbi időben komoly veszteségeket szenvedtek, és csak három repülőgép-anyahajójuk van ütőképes állapotban. A titkosszolgálati jelentések mind azt valószínűsítik, hogy Midway-nél várható a japán támadás és Nimitz megpróbál minden rendelkezésére álló eszközt összeszedni, hogy szembeszállhasson az ellenséggel. A japán haditengerészet vezetője, Yamamoto admirális nagyon bízik a sikerben, hiszen ő is tudja, hogy több, mint négyszeres a túlerejük. De azt még a japánok is aggasztónak tartják, hogy egységeik között gyakori a kommunikációs probléma és nincs elég információjuk az amerikai hajók mozgásáról. A légi csatában ugyan japán fölény mutatkozik, bombázzák Midway-t, de közben az amerikai repülők is igyekeznek kitenni magukért és minél több kárt okozni a japán repülőgép-anyahajókon. Hat röpke perc leforgása alatt sikerül közülük hármat is harcképtelenné tenni. Nimitz a csata után így kommentálja a nagy győzelmet: "Jobbak voltunk, mint a japánok, vagy csak szerencsésebbek?"

Stáblista:

Szereplők

Matthew Garth kapitány
Chester W. Nimitz admirális
Vinton Maddox kapitány
Raymond A. Spruance
Thomas Garth
Joseph Rochefort
William F. Halsey Jr
Ernest L. Blake

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ljerk 2015 okt. 20. - 02:01:36
Egyébként a Tora! Tora! Tora! és a Midway címû filmeknek természetesen van egy japán eredetije, ugyanúgy mint az Egy maréknyi dollárértnak a Yojimbo, vagy A hét mesterlövésznek a A hét szamuráj. Ez pedig nem más mint a Storm Over The Pacific címû 1960-as film, a japán tengernagyot ugyanaz játsza mint a 16 évvel késõbb készült Midwayben: Toshiro Mifune.

Vannak benne nagyon egyszerû makett megoldások, de a japán anyahajó egész jól meg lett oldva, és a Pearl Harbor fölé a völgyeken keresztül megérkezõ torpedóvetõk igen látványosak (akár még a Star Wars-nak az ûrállomás felszíni kanyonjaiban folyó kergetõdzés forrása is lehetett).

- https://www.youtube.com/watch?v=nj-vzJbzT7Y (trailer)
Ljerk 2014 júl. 11. - 19:42:09
Értem, hogy mire gondolsz - amennyit ismerek a Japán történelembõl (fõleg néhány film kapcsán utánaolvasva), azért Japán nemcsak bégetõ bárány volt elõtte.

Az igaz és a sors fintora is, hogy a Tokugawa shógunátus (1600-1868) bukását és vele együtt Japán bezárkózó, elszigetelõdési politikájának feladását pont az amerikaiak kényszerítették ki az ágyúnaszád taktikájukkal. Utána viszont olyan katonai expanziót folytattak, ami Korea, Kína egy részének és rengeteg sziget (köztük Tajvan) elfoglalásával járt együtt.

Ezzel pedig óhatatlanul konfliktusba került Japán mint világhatalom a többi világhatalommal, hiszen elértek egy határt ahonnan már csak a többi világhatalom kárára terjeszkedhettek. Ez meg már túl megy azon a ponton, hogy egy világhatalmat sajnálattal emlegessek, hogy jaj de kitoltak velük - legyen az bármelyik. :)

A térkép 1939 szeptemberi, az évszámok az adott területeknek Japán által való meghódításának idejét jelzi.
offtopic
Sz Peter 2014 júl. 11. - 19:04:35
Itt a lényeg pont az, hogy mi történt 1941 december 7. elõtt és nem az ami utána!
Többek között: mik voltak azok a gazdaságpolitikai lépések - amerikai részrõl - amik belekényszerítették Japánt a háborúba.
Azt azért nem kellene bevenni, hogy Hirohito és Tojo csak úgy gondoltak egyet, hogy: "Na háborúzzunk egyet".
;)
Ljerk 2014 júl. 11. - 01:53:42 Előzmény Sz Peter
Teljesen függetlenül attól, hogy mi járt az amerikai politikusok fejében vagy attól, hogy mit tudtak és akartak - Japán 1941 decemberében több nagyerejû összehangolt támadást indított:

-- 1941 december 7. Pearl Harbour megtámadása
-- 1941 december 8. Thaiföld megtámadása, még aznap elfoglalták Bangkokot (Thaiföld két hét múlva kapitulált), a japán csapatok innen még decemberben továbbnyomultak egyrészt Burma másrészt Szingapúr felé
-- 1941 december 8. Hongkong megtámadása (december végén már japán kézben)
-- 1941 december 10. japán bombázók és torpedóvetõk Malaysia közelében megsemmisítik az angol távol-keleti flottát, közte a Prince of Wales csatahajót és a Repulse cirkálót
-- 1941 december 8-23. az amerikai Guam és Wake szigeti bázisok elfoglalása
-- 1941 december 22. partraszállás a Fülöp-szigeteken
------
-- 1942 tavaszán japán kézben van egész Dél-kelet Ázsia és Ausztrália a következõ célpont, az Indiai-óceánon Ceylon hadikikötõit támadja a japán flotta és elsüllyesztik a Hermes repülõgép-hordozót
offtopic
Sz Peter 2014 júl. 10. - 20:40:06
Soha nem készült még hiteles film Pearl Harbor-ról.
A mai napig a hazugságot tanítják róla az amerikai gyerekeknek.
Ljerk 2014 júl. 10. - 13:23:02
:)

Nyilván egymásután nyitottam meg a két topicot, aztán nem a megfelelõ helyen szóltam hozzá. Persze, hogy láttam a Tora! Tora! Tora! -át, szeretem az ilyen több szemszögbõl láttató háborús filmeket mint ezek vagy akár a Gettysburg és A leghosszabb nap.
orgyen 2014 júl. 10. - 02:48:30 Előzmény leopard26
"ez a yamato csatahajo brutalis egy hajo lehetett"

Testvérhajójával a Muszasi-val a valaha épült legnagyobb csatahajók voltak:
- 71 659 tonna vízkiszorítással, (Hossz=263,2 m, Szélesség=38,9 m, Merülés=10,3 m)
- 4 db, öszesen 150 000 LE teljesítményû gõzturbina által hajtott 4 db hajócsavar 50 km/h végsebeségget biztosított
- a 9 db 46 cm-es nehézlövegek a világ valah készített legnagyobb hajóágyúi voltak.

Már az építésükkor elavultnak számítottak, mert akkor már a repülõgép-hordozóké volt a fõszerep cirkálók kíséretével, csatahajók összecsapására többé nem került sor.
orgyen 2014 júl. 10. - 02:18:07 Előzmény Ljerk
"Ez a film párban van a Midway-i csatával (1976), ahol szintén mindkét oldalról mutatják az elõkészületeket (pontosabban itt már mindkét oldal készül - ellentétben Pearl Harbour-ral)."

- EZ a "Midway-i csata (1976)
- abban az idõben reálisabb filmeket készítettek, a Pearl Harbour-i csatáról is mindkét oldalról mutatták be az elõkészületeket és a csatát: "Tora! Tora! Tora!" (1970).
- azóta visszaléptek, a "Pearl Harbour - égiháború" már nagyon egyoldalú.
9/10
Owl 2014 ápr. 14. - 19:07:22 9/10
Jó film, tényleg felbukkannak benne a máshol már látott dokumentumfilm részletek. Engem leginkább a "régi" haditechnika ragadott meg, a színészek is jól játszottak. Szerencsére nem volt sziruppal nyakon öntve és elmaradt az amerikai háborús filmekre jellemzõ pátoszmítosz is. Jól gyúrták egybe a dokumentumfilm és játékfilm részeket.
Ljerk 2013 jún. 16. - 17:27:08
Ez a film párban van a Midway-i csatával (1976), ahol szintén mindkét oldalról mutatják az elõkészületeket (pontosabban itt már mindkét oldal készül - ellentétben Pearl Harbour-ral).
leopard26 2011 okt. 09. - 20:55:59
hogy a fenebe lehetett ilyen boszme szinkronhangot adni fonda filmbeli fianak?
leopard26 2011 okt. 09. - 20:13:21
ez a yamato csatahajo brutalis egy hajo lehetett
7/10
Sampibikeco 2011 jún. 11. - 21:26:07 7/10
A filmbe az tetszik, hogy tényleg minnél hitelesebben, reálisan próbálták visszadni, ez sikerült is, az eredeti felvételekkel, habár ezek néha élvezhetetlenné teszik a filmet és a minõség sem olyan nyilván... Jó szinészek játszanak bene valóban és John Williams zenéje. Ezt a filmet az amerikai emberek talán még jobban tudják értkéleni. Nekem végülis tetszett, fõként a valóságossága miatt, de nem a kedvencem!
Dave 2007 jan. 14. - 13:46:33
A sas az amerikai hadseregben, a tengerészgyalogságnál és a légierõnél ezredesi rendfokozatot jelöl. A haditengerészetnél viszont sorhajókapitányi. Az angol megfelelõje Captain, és valószínûleg ezt fordították félre.
Jaky 2007 jan. 12. - 20:36:08
A széttárt szárnyú sas rangjelzés az amerikai hadseregnél mióta jelent századost? Ez megint valami Magyar specialitás? Nem hiszem, hogy az Amerikaiak ennyire elcseszték volna...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu