A módszer/A Grönholm-módszer

Bakancslistához adom
El Método
argentin-spanyol-olasz filmdráma, 115 perc, 2005

Értékelés:

98 szavazatból
Szerinted?

Pályázatot írnak ki a multinacionális cég vezetői posztjára. A jelölteket összehívják a válogatási folyamat utolsó állomására. Miközben Madrid utcáin globalizáció-ellenes tüntetés zajlik, bent is egyre feszültebb a légkör. A csoportban mindenki potenciális ellenfél. Az utolsó feladat, hogy az amerikai Grönholm-módszer segítségével felmérjék saját tehetségüket. Egymással szembeállítva őket, versenyhelyzetet szimulálnak, melynek megoldása során a jelentkezőkről lehull az álarc, kiderül, hogy kiben mi lakozik. A legkülönbözőbb tulajdonságok derülnek ki: félelem és gátlástalanság, őrület és árulás.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
IamTwo 2018 nov. 08. - 21:41:12
A film 8/10, a zenei sáv 0/10. Rémes, nem odaillő, amikor csendnek kellene lenni (mert a szereplő éppen fülel), akkor is szól a zene, tökre különböző zenék, nem tudom, egyszerűen gáz. Lehet, hogy az is stresszteszt, hogy ezt kell hallgatni? :)
elemes 2016 dec. 19. - 09:08:08
ezekszerint nem voltak elég gecik?
gyereamozibabe 2016 dec. 19. - 01:04:47
Lehet, hogy nagy elvárásokkal ültem le a tv elé, de nekem annyira nem jött át. Sokáig élvezetesek voltak az alázós helyzetek, de az a labdás játék a háromnegyedénél.. ott lettem kissé érdektelen. Az utolsó próbatétel is lehetett volna izgalmasabb, agyalósabb. Persze nem volt ez rossz, csak a korábbi párbeszédeket jobban élveztem, ezért a végére ült le picit a film. 7 pont.
Darmen88 2016 szept. 11. - 23:48:19
Csodálkozom, hogy nem találkoztam korábban ezzel a filmmel, mert nagyon szeretem az ilyen típusú filmeket. Engem végig lekötött a film, és szerintem fantasztikus képet fest arról, hogy az emberek meddig képesek elmenni a cél érdekében. Az egyik hozzászólásban olvastam hogy a 12 dühös ember jutott róla eszébe. Ez velem is így volt, bár inkább csak a film stílusa miatt. A 12 dühös emberben is egy szobában zajlik a cselekmény, és a szereplõk egymással beszélgetnek. Az a film mondjuk egy igazi klasszikus nagy kedvenc nekem, sokkal mlyebb témát feszeget mint ez a film. Én 8/10-t adnék rá.
eIemes 2015 aug. 10. - 07:50:21
ja, visszatérve a módszerre: nekem a spanyol jobban tetszett, bár ebben az is szerepet játszhatott, hogy néhány szinész ismerõs volt spanyol filmekból.
eIemes 2015 aug. 10. - 07:49:25
A Grönholm-módszer ugye 2005-ös, a Vizsga pedig egy (érdekes, amerikainak hittem) brit remake.

Az eredeti Zimbardo-kisérletet a filmek szerintem nem jól adják vissza, legalábbis Zimbardo, magyar származású felesége (aki a kisérlet idején asszisztense volt) és a kisérletról szóló cikkek alapján. Ettõl még lehet drámai, csak a hangsúlyok eltolódtak. De megnézem a remake-et is, kiváncsi vagyok, hogy a 2001-eshez képest mit lát(tat) másként. egyébként figyelemreméltó, hogy a 2001-es filmet NÉMETEK készítették.
8/10
King Diamond 2015 aug. 08. - 23:44:04 8/10
SPOILER IS LEHET BENNE!!!
Mindenképp egy jó filmmel van dolgunk, de nekem a Vizsga jobban tetszett. Szeretem az ilyen jellegû filmeket, mint már a másik topikjánál is írtam, viszont míg az végig lekötött, ez nem teljes egészében. Egy percig nem éreztem unalmasnak, egybõl felkeltette az érdeklõdésemet és kb. az elsõ egy óra remek, addig, amíg nem tartanak szünetet. Onnantól viszont nem pont ilyen dolgokra számítottam, azt hittem, végig olyan jellegû feladatok elé állítják õket, mint az elsõ kettõ. Ez a labdás feladat például nem tetszett, meg az is kár volt, hogy a francia és angol szövegeket itt nem fordították, nem volt felirat sem. Utóbbival nem volt gond, de a franciákat én sem értettem, mint ahogy Fernando sem.
A Vizsgaához hasonlóan ennek a filmnek is megvolt a feszült légköre, de talán nem volt annyira az, mint ott. A színészek nagyon jók, ahhoz képest, hogy számomra ismeretlenek voltak. Szerintem egyikõjüktõl sem láttam még filmet. Itt-ott én is találgattam az egyes feladatoknál, a cég 'alkalmazottjára' például volt vagy két tippem, de aki végül lett, arra egyáltalán nem gondoltam. A vége is jó volt, de én is hiányoltam még valami pluszt magával a munkakörrel, munkával, céggel kapcsolatban.
Azt is mondták, hogy egy mû alapján készült a film, lehet, hogy el fogom majd olvasni a késõbbiekben, érdekes és tanulságos lehet. Nem sokára újra fogom nézni a német Kísérlet címû filmet is (és az amerikai remake-jét is meg fogom utána majd nézni), mert jók az ilyen jellegû filmek. Egy kicsivel szerintem ez elmarad a Vizsgától, de mindenképp érdemes megnézni.
8/10
eIemes 2015 máj. 12. - 21:42:47 Előzmény k11zoltan
nekem nagyon bejött a film, nagy színészek játszottak, és jól.
eIemes 2015 máj. 12. - 21:41:33
"A módszert a Wehrmacht fejlesztette ki az elsõ világháború után a tisztek kiválasztására. A jelölteket stresszhelyzetbe hozták, hogy minél pontosabb képet alkothassanak a nyomás alatt várható teljesítményükrõl."

Érdekesség, jópár éve interjúztam egy izraeli cég magyar leányvállalatánál, és mondjuk nem ilyen durván, de stresszinterjúban volt részem. Csak ezt akkor még nem tudtam, egyszerûen csak fokozatosan felidegesített a két interjúztató (egy férfi és egy nõ), félreértették, amit mondtam, másképp ismételték meg a feladatot és állították, hogy én értettem félre stb. Próbáltam udvarias és céltudatos maradni, de nagyon kikészültem. Így aztán, amikor a végén azt mondták, hogy megfeleltem, én azt mondtam, hogy õk viszont nem feleltek meg és nagyon sajnálom. Pedig jó lett volna évente pár hónapot Tel Avivban lógni... :-)
eIemes 2015 máj. 12. - 21:35:26
a Milgram-kísérlet a Yale-en illetve a Zimbardo féle börtönkísérlet a Stanfordon egyaránt azt mutatta, hogy az emberek (helyzettõl függõen) 70-90%-a BÁRMEDDIG képes elmenni, ha kis lépésekben vezetik, és egy külsõ hatalom vagy "tekintélyszemély" felmenti az erkölcsi felelõsség alól. 10-30%-nak van egyáltalán VALAMENNYI belsõ tartása.
proklima 2015 máj. 12. - 21:12:46
Elgondolkodtató film.
Meddig képes valaki elmmenni azért, hogy egy állást megkapjon?
Az assessment center, vagy AC nem új dolog.
"Magyarra a módszert értékelõ központnak fordítják, de az angol név használata a kiválasztással foglalkozók körében elterjedtebb." (Wikipédia)
A módszert a Wehrmacht fejlesztette ki az elsõ világháború után a tisztek kiválasztására.
A jelölteket stresszhelyzetbe hozták, hogy minél pontosabb képet alkothassanak a nyomás alatt várható teljesítményükrõl.
Az üzleti szférában 1956-ban kezdték alkalmazni.
Aki olvasta Hans Hellmut Kirst Tisztgyár c. regényét, képet kaphat arról, mirõl is van szó.
Szerintem jó film.
A 10-es skálán 9 pont (ts:9).
10/10
Gina424 2014 szept. 28. - 20:47:05 10/10
Nagyon tetszett ez a film, de nekem a The exam jobban tetszett.
frenchbullie 2013 okt. 31. - 06:36:12
Üdv! SPOILER-es lehet
Ez a film nagyon nagyon jó. Igen visszatetszõ, de igaz képet fest az emberekrõl. Akármelyik "oldalon állnak is". Mi mindent képesek megtenni a pszichológia háta mögé bújva, manipulálva azokat, akik valamilyen szinten ki vannak szolgáltatva. Vagy mire képesek, szemtõl szembe, a világ farkastörvényeire hivatkozva.
Tavaly láttam A kísérlet címû filmet (az amerikai verziót, Forest Whitaker-rel, és Adrian Brody-val, remekeltek benne), most eszembe jutott, A módszer kapcsán. A kísérlet-nek durvább a látványvilága, talán amiatt, hogy egy börtönben játszódik... De a "pszichológiai trükkök", amelyeket bevetnek, mindkét filmben igen hasonlóak. És A módszer-ben talán azért ütõsebbek, mert itt egy civilizált, szép környezetet látunk. A durvaság odakinn reked, azt meghagyják a tüntetõknek... Vagy mégsem?
10/10

A kamaradarab jelleg miatt nekem is felrémlett a Tizenkét dühös ember. De az a film mégis más, azt hiszem. Abban itt-ott felsejlik némi humánum.
k11zoltan 2013 ápr. 10. - 17:37:38
Nem ér 9 pontot.

Max 7-et.
Én így értékelem.
cirmi999 2013 ápr. 02. - 14:47:46
Nagyon jó film. Kár, hogy nem tudjuk meg, hogy mi lesz a feladata a nyertesnek, ha ilyen képességekre van szüksége...Az Exam szerintem nem is mérhetõ ehhez, az túlságosan a fizikális erõszakra hajaz és a vége is nyál. Ez a verzió viszont az emberi, lélektani oldalát fogja meg a szituációnak. Úgy tudom az író egy kukában talált személyzeti anyagokból vette az ihletet.
10/10
csineva-xx 2013 febr. 06. - 00:05:41 10/10
Szó szerint úgy van, ahogy az elõttem szóló írta...

...aki nem látta, annak még annyit tennék hozzá, hogy azért nem kell mély lelkizõs párbeszédektõl, vagy súlyos elméleti monológoktól tartani... Nagyon is pörgõs és gyakorlatias beszélgetésekkel teli kalandnak lehetünk tanúi. És persze, már megint: nõk és férfiak...

(Biztos sokan felszisszennek, de szerintem a karakterek fokozatos kibontása kicsit hasonlatos a Tizenkét dühös ember-éhez, és a végsõ megoldás is összefüggésbe hozható azzal, de azért ez a téma már túllõ ezen fórum "határain"...)

10/10
10/10
sanderb 2011 okt. 28. - 14:25:45 10/10
Nagyon ütõs kis kamaradarab! Igazi pazar karakterorgia. Fantasztikusan eltalálták mindenét, kitûnõ lélekelemzõ esti program. Nagyon oda kell figyelni a jól mûködõ párbeszédekre, ezek a film motorjai. Persze megint a spanyolok... 10/10
Criobs 2011 márc. 06. - 17:11:58
Arra gondoltam, milyen jó lenne ezt a forgatókönyvet színpadi változatban is megnézni, erre olvasom a kommentekben, hogy az Új Színházban látható a darab.
A film tetszett. Többnyire jól felépített, érdekes fordulatokkal teli.
10/10
dikó44 2011 febr. 12. - 21:40:09 10/10 Előzmény 7Zsazsa9
http://www.movshare.net/video/uvzfnn9ygkihm
Magyar szinkronnal van, ha még nem találtad azóta meg.
10/10
bkrix 2010 nov. 20. - 17:45:18 10/10
Nagyon tetszett! Mindenkinek látnia kéne, aki volt-van-lesz álláskeresõ. Kemény, de sajnos ilyen világban élünk.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu