A nagy dobás

Bakancslistához adom
The Big Short
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai életrajzi film, 130 perc, 2015

Értékelés:

327 szavazatból
Szerinted?

Amikor négy kívülálló észrevette azt, amit a nagy bankok, a média és a kormány nem akart észrevenni - a gazdaság globális összeomlását -, támadt egy ötletük: A nagy dobás. Bátor befektetésük a modern pénzügyi világ sötét bugyraiba viszi őket, ahol meg kell kérdőjelezniük mindenkit és mindent.
Bemutató dátuma: 2016. február 4. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2016
    Legjobb adaptált forgatókönyv: Charles Randolph
  • Oscar-díj

    2016
    Legjobb adaptált forgatókönyv: Charles Randolph
  • Golden Globe-díj

    2016
    Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
  • Golden Globe-díj

    2016
    Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Steve Carell
  • Oscar-díj

    2016
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Christian Bale
  • Oscar-díj

    2016
    Legjobb vágás jelölés: Hank Corwin
  • Golden Globe-díj

    2016
    Legjobb forgatókönyv jelölés: Adam McKay
  • Golden Globe-díj

    2016
    Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Christian Bale
  • BAFTA-díj

    2016
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Christian Bale
  • Golden Globe-díj

    2016
    Legjobb forgatókönyv jelölés: Charles Randolph
  • BAFTA-díj

    2016
    Legjobb rendező jelölés: Adam McKay
  • Oscar-díj

    2016
    Legjobb film jelölés
  • BAFTA-díj

    2016
    Legjobb film jelölés: Brad Pitt
  • BAFTA-díj

    2016
    Legjobb vágás jelölés: Hank Corwin
  • BAFTA-díj

    2016
    Legjobb film jelölés: Dede Gardner
  • Oscar-díj

    2016
    Legjobb rendező jelölés: Adam McKay

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
DUNAWÖLD febr. 14. 23:30:56 10/10
A narràtor stílusa hatàsvadàsz, mint egy ócska Nagymenők- féle sztori, amivel lenyűgözhetik az arra fogékon, bàrmire is esélyteleneket.
10/10
DUNAWÖLD febr. 14. 23:26:09 10/10
22 éves, semmit felmutatni nem tudó, kusza fogsorú, zavaros tekintetű kis nímandok ugatjàk a Kormànyt.
Nyomentumos kis veszett fakutyàk:
Én anno 45% adót fizettem, ti pedig még 3 évig semmit. Fegyőr titeket képvisel, Kanadàból stb. ideejtőernyőzött ügynökökkel.
A magyarok nem hülyék, pedig nagyon sok a hazai hülye. Ezt az orszàgot néhàny zseni tartja kinn a vízből, különben a honi hülyék és gazemberek mar rég Ukrajnàt csinàltak volna belőlünk.
A magyarok nem hülyék 🙏
Ez a legkedvesebb mondat, amit (a Zsil utcànàl) valaha hallottam, 2 éve àprilisban.
8/10
gothic 2023 dec. 27. - 15:36:07 8/10
Folytatás:



A közönség szimpátiája érdekében azt azért nem akarják túlzottan hangsúlyozni, hogy nem "A gonosz, pénzéhes bankok" miatt kezdtek el többen elmaradozni a törlesztővel már 2007 tavaszán-nyarán (noha az albérlő fizette rendesen a bérleti díjat), nem a bankok emelték a FED kamatlábát kb. 5,25%-ra (ami miatt megnőttek a törlesztők), és nem a bankok állították meg az ingatlanár növekedését.

Vért követel a végén, de egész pontosan mire is? Hogy Serena mögötti emberek közül vannak, akik bebukták a fogadást? Serena nem emiatt vesztett a Black Jacken. (Nem emiatt maradoztak el már 1,5 évvel korábban páran a törlesztővel.) De azt jól mutatja be, hogy a 20-szoros mértékű derivatívok mekkora hullámot csaptak.


8/10
gothic 2023 dec. 26. - 06:49:46 8/10
A film nagyon jól oldja meg azt a feladatot, hogyan lehet masszív pénzügyeket érthetően elmagyarázni a nagyközönségnek, és közben az események elmesélése is hiteles maradjon.

A nézők egyik fele megkapja az önigazolást a rossz pénzügyi döntéseire, amikor a film az összeférhetetlenségeket, félreárazásokat taglalja. A másik fele meg elgondolkodhat azon is, hogy mi szüksége van vajon egy jómunkás embernek 6 házra, amit 5%-os önrésszel vásárolt.
10/10
offtopic
p3td0m 2023 nov. 21. - 18:33:18 10/10
igen, ha nagyon belemesz ezekbe a pszichopata gondolkodasmodokba es figyeled a vilag "hiradasait" sok dolog korvonalozodik, de valahogy engem "betegge" tett amikor tul sokat logikaztam a mogottes dolgokon es beleragadtam ezekbe a gondolatvilagokba. igy probalom magam minnel kevesbe mergezni tv-vel, politikaval, gazdasaggal, sot mar a filmeket is nagyon megvalogatom (bar a mostani felhozatallal nem nehez).
a szocializmust szvsz nem viseltek volna el mindenut, belazadtak volna. a kapitalizmus elhetobb lenne ha nem pszichopatak iranyitanak, dehat egyik adodik a masikbol, hogy miert igy alakult. az emberi ego gyengesegeit hasznaljak fel es sajnos nagyon jol, mert az emberek vagy 70%-a ontudatlanul vegetal, ami mutatja is a rendszer hatekonysagat.
teljesen jol latod, hogy rossz fele megy a vilag, (vagy sokan teveszmeljuk ugyan azt 😅)... a velemenyed hogyne lenne fontos?! minimum szamodra az kell legyen, mas meg azt kezd vele amit tud, az mar a maganugye 🤷😁
7/10
offtopic
sexykex 2023 nov. 07. - 17:16:23 7/10 Előzmény p3td0m
Természetesen nem lehet kiemelni egyetlen embert vagy egyetlen szervezetet, sőt egyetlen országot sem. Még nem! Egyszer eljöhet még az az idő is, amikor valóban lesz a Földnek irányító hatalma. De, általánosítani azért lehet. A szocialista világrendszer országait egy-egy párt (elsősorban vezetője és vezérkara) irányította, az ő kezükben összpontosult minden hatalom. A kapitalista országokat a pénz, a tőke, a gazdasági haszonra törekvés irányítja. Teljesen lényegtelen a szavazósdi, hiszen a választható embereket a gazdasági elit jelöli ki. Egyik kutya, másik eb. Ha elkódorog a kijelölt útról, lecserélik. Az a valaki, akinek van valamije! És minél többje van, annál nagyobb a befolyása.
Nem titkolom, hogy nem a szívem csücske a kapitalizmus, mivel az emberek értékét nem a társadalmi hasznossága adja. Egy pókerjátékos a követendő példa és az elismert ember (ha ügyesen keveri a lapokat) nem a szívsebész. Olyan, hogy köznevelés, ma már nem is létezik. Tök bunkó sutyerákok, szerencsés esetben szakbarbárok kerülnek ki az egyetemekről is. Szerintem rossz irányba halad a világ, de: egyrészt senkit sem érdekel a véleményem, másrészt megelégszem azzal, hogy nem figyelem a celebeket a tévében, max. otthon köpködöm a politikusokat – szóval, még engem se izgat a véleményem. Kár is volt elmondani…
10/10
offtopic
p3td0m 2023 okt. 20. - 00:28:54 10/10 Előzmény sexykex
ezt tenyleg nem igen tudod konkretizalni ki vagy kik, olyan osszefonodasok vannak, hogy lehetetlen megmondani.
o elegge benne van a temaban pl es egesz emeszthetoen talalja: https://youtu.be/55cmuu-ierY?si=ZsXnXsJda7l-da6H
7/10
offtopic
sexykex 2023 jún. 14. - 18:44:36 7/10 Előzmény InteriorLulu
Jaj Lulu, hogy te milyen okos vagy! Milyen okosan kijelented, hogy nekem nincs igazam. Ki irányítja a világot? Á, az összetett – mondod. Nem ki, hanem mi – mondod. Ja, így már világos!
Elsőször egybitesnek látszok, másodszor ennél sokkal értelmesebbnek látszok, végül ostobának látszok, aki egy bizonyos szint alatt van. Te viszont egy hülye tyúknak látszol. Nincsenek érveid, gondolataid, csak a nagy pofád van. Nem baj kicsim, ha máshol sem találkozunk.
9/10
offtopic
InteriorLulu 2023 jún. 14. - 12:33:51 9/10 Előzmény sexykex
A legutóbbi hsz-emben ugye írtam, hogy te ennél sokkal értelmesebbnek tűnsz, és ne rontsd el.
Hát, mivel rá is tettél egy lapáttal, csúnyán elrontottad... :(

(Alig van pár mondat ebben a legutóbbi hsz-edben, amelyik nem úgy ostobaság, ahogy van, de mivel egyrészt így is túlteng az off, másrészt nincs kedvem olyanokkal bővebben diskurálni, akik egy bizonyos szint alatt vannak/!/, ebben a topikban részemről befejeztem, bármit is reagálsz. Más filmek alatt, ahogy eddig, úgyis még összefutunk).
7/10
offtopic
sexykex 2023 jún. 13. - 12:52:44 7/10 Előzmény InteriorLulu
Fogalmam sincs, összességében mit zagyvál Drábik, de amit idéztem, abban igaza van. És abban is, hogy: „a magyarok is - a világ többi népeivel egyetemben - nem élnek valódi piacgazdaságban, még kevésbé szociális piacgazdaságban. De szabadságban sem élnek, mert csak az szabad, akinek pénze van.”
Megismétlem! Csak az szabad, akinek pénze van! Minél több a pénze, annál szabadabb és a rohadt sok pénzzel rendelkező szabadsága előbb-utóbb átcsap szabadosságba, úrhatnámságba, kielégítetlen hatalomvágyba. És „ha elég pénzed van, nem kell, hogy agyad legyen” – hiszen „a pénz a földön evilági isten.”
Nem érdekelnek az illuminátusok, nem tudom mit jelent Drábiknál a közpénzrendszer és nem gondoltam konteókra sem. Arra gondoltam, hogy nem eszmei úton, hanem gazdaságilag, a bankrendszerek vezetésével tettek tönkre egy egész világrendszert. Ettől sokkal könnyebb dolguk van, ha egyetlen országot kell tönkre tenni. (Most például gőzerővel dolgoznak Magyarország tönkretételén, mert nem tetszik nekik Orbán Viktor politikája. Nekem se tetszik, de nehogy már egy mocskos francia, belga vagy német akarjon beleszólni a magyar belügyekbe.) Az embereket meg nap, mint nap százával teszik tönkre a bankárok.
„Az Amerikai Egyesült Államok ingatlan- és bankszektorából 2006 végén kiindult, változó intenzitású pénzügyi válság” – ami ennek a filmnek is a témája – következtében az eurózónában 2009-ben szinte teljesen leállt a gazdasági növekedés, míg Magyarországon 6,8%-os gazdasági visszaesést okozott. Aki ezek után is azt találja mondani, hogy a világ bankrendszere úgy jó, ahogy van az egy idióta.
7/10
offtopic
sexykex 2023 jún. 13. - 12:50:17 7/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Ahoj! Kérdeztek, válaszoltam. Kapcsold ki tesó az offtopicot és marad neked a filmes fórum.
Amúgy Marxnál a ma élő és dolgozó közgazdászok túlnyomó többsége egyértelműen hülyébb, ezért lehet, hogy Drábikkal kapcsolatban igazad van. Ettől függetlenül: a Szabad Európa Rádiónál marxisták nem dolgozhattak vezető programszerkesztő beosztásban – remélem, elhiszed.
Végül! Ez sem egy filmes fórumra tartozik, de a magyar ember próbálja követni a magyar nyelv helyesírási szabályait. Mondd tesó! Te szlovák vagy?
offtopic
Ahoj poplacsek 2023 jún. 12. - 22:27:17 Előzmény sexykex
ez a drábik hülyébb Marxnál is, talán nem annyira egy filmes fórumra való a méltatása
9/10
offtopic
InteriorLulu 2023 jún. 12. - 22:14:48 9/10 Előzmény sexykex
Azért a legnagyobb, leghírhedtebb, de mindenképpen legnevesebb magyar háttérhatalmazós konteóhívőnél acélosabb érvelőt kereshettél volna, ha másért nem, legalább hogy ne sérts meg engem azzal, hogy őt hozod ellenérvnek... :(
De tényleg, sexykex, ennél te sokkal értelmesebbnek látszol. Ne rontsd el.
7/10
offtopic
sexykex 2023 jún. 12. - 20:44:30 7/10 Előzmény InteriorLulu
Drábik János több könyvet is írt a pénz diktatúrájáról és nálam mindenképpen értelmesebben elmondja, hogy: „Ha kellő létszámú kortársunk értené a kamatszedő hitelpénzrendszer működését, hogy az milyen módszerekkel, mennyire aránytalanul gazdagít egy kis létszámú bankárkasztot, miközben egész népeket taszít adósságfüggésbe, továbbá hogy a pénzkartell nemcsak pénzügyeiket, gazdaságukat, de tömegtájékoztatási rendszerüket is ellenőrzi, akkor már hatékonyan lehetne fellépni a közpénzrendszer visszaállítása érdekében.”
„Földgolyónk, a levegő, a víz, a termőföld, úthálózatunk és a gazdasági élet útrendszere – a pénzrendszer – is csak köztulajdonban lehet, hogy működhessen az egyéni teljesítményt az azonos esélyek alapján kibontakoztató piacgazdaság és politikai megfelelője: a nem formális, hanem tartalmi demokrácia.”
Bevallom, én Drábik egyetlen könyvét se olvastam. Tőle függetlenül jutottam hasonló eredményre, sőt az én utópiámban nemzeti kormányok helyett a Földet egyetlen szakértői kormány irányítja jelentős haderővel a háta mögött és hatékony MI támogatással felvértezve.
Más! Én ritkán tekergetek oda-vissza filmet. Attól, hogy a CDS és CDO működését nem igazán értettem, nem estem kétségbe, mert másnap utánanéztem – hiszen erre való az internet.
9/10
InteriorLulu 2023 jún. 11. - 19:29:45 9/10 Előzmény sexykex
Ne fogadd el, hiszen nagyon nem így van. Az, hogy "ki irányítja a mai világunkat", egy sokkal, de sokkal összetettebb dolog annálk, mint hogy tettest kiáltva igazi egybites módon rámutassunk egy bizonyos vélt, vagy akár valóban egzakt módon behatárolható érdekkörre. Pláne, hogy a "ki" az sokkal inkább "mi" (értsd, micsoda).

(Egyébként úgy egy éve, amikor láttam a filmet, emlékszem, jópár jelenetnél visszatekertem, adott esetben akár kétszer is, mert első körben én sem értettem meg teljesen az adott részt, így viszont már abszolút összeállt. Ez így tök rendben is volt, szerintem ugyanis van annyira jó a film, hogy ez bőven beleférjen).
7/10
sexykex 2023 jún. 03. - 10:58:32 7/10
Nem akarom azzal áltatni magam, hogy tökéletesen értettem a film minden részletét. Viszont kénytelen vagyok elfogadni, hogy mai világunkat egy jól fésült tőzsdegurus bankmaffia irányítja, akik saját játékszabályaikat is gond nélkül megszegik, ha érzik a pénz szagát.
10/10
DUNAWÖLD 2023 jan. 19. - 23:07:03 10/10
Nem a Romeo és Júlia Zeffirellitől, nem vetted észre?
🤭🤨😣
10/10
DUNAWÖLD 2023 jan. 19. - 23:02:42 10/10 Előzmény bokor5
Ezt megéreztem fiatalon... Eddig sem, ezután sem, ha Isten segít...

Kinek mit intézett a kormànya ( pl.a Svajci frankot, a nagy dobást).
M Ingrid 2022 jan. 25. - 08:04:18
Ez a filmkészítési stílus irritáló. Összevissza mozgó kamera. Egyik jelenetben sztriptíztáncossal beszélget Steve Carell a jelzáloghiteleiről egy nájtklubban, a következőben a reptéren bőröndjét húzva mobilozik, hogy 50 millió dolláros vásárlásra utasítson valakit.
10/10
offtopic
p3td0m 2022 jan. 17. - 13:16:53 10/10 Előzmény biffco
nem mindenki latja at... es megsem mondhatod, h mindent es mindenkit befolyasolnak, manipulalnak minden teren, a tarsadalmunk, gazdasagunk, tudomanyunk es amit sokan eletnek hiszek egy szanalmas tragikomikusra megtervezett babszinhaz, mert az ember ketsegbe esik es elutasitja inkabb, bolondnak konyvel el es ringatja magat a hatalom altal eletart vilagkep elott. celravezettobb szvsz ha mindenki maga jon ra. 😉
Összes hozzászólás