A nagy dobás

Bakancslistához adom
The Big Short
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai életrajzi film, 130 perc, 2015

Értékelés:

319 szavazatból
Szerinted?

Amikor négy kívülálló észrevette azt, amit a nagy bankok, a média és a kormány nem akart észrevenni - a gazdaság globális összeomlását -, támadt egy ötletük: A nagy dobás. Bátor befektetésük a modern pénzügyi világ sötét bugyraiba viszi őket, ahol meg kell kérdőjelezniük mindenkit és mindent.
Bemutató dátuma: 2016. február 4. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb adaptált forgatókönyv: Charles Randolph
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb adaptált forgatókönyv: Charles Randolph
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Steve Carell
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Christian Bale
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb vágás jelölés: Hank Corwin
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Adam McKay
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Christian Bale
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Christian Bale
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Charles Randolph
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb rendező jelölés: Adam McKay
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb film jelölés
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb film jelölés: Brad Pitt
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb vágás jelölés: Hank Corwin
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb film jelölés: Dede Gardner
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb rendező jelölés: Adam McKay

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
offtopic
sexykex jún. 14. 18:44:36 7/10 Előzmény InteriorLulu
Jaj Lulu, hogy te milyen okos vagy! Milyen okosan kijelented, hogy nekem nincs igazam. Ki irányítja a világot? Á, az összetett – mondod. Nem ki, hanem mi – mondod. Ja, így már világos!
Elsőször egybitesnek látszok, másodszor ennél sokkal értelmesebbnek látszok, végül ostobának látszok, aki egy bizonyos szint alatt van. Te viszont egy hülye tyúknak látszol. Nincsenek érveid, gondolataid, csak a nagy pofád van. Nem baj kicsim, ha máshol sem találkozunk.
9/10
offtopic
InteriorLulu jún. 14. 12:33:51 9/10 Előzmény sexykex
A legutóbbi hsz-emben ugye írtam, hogy te ennél sokkal értelmesebbnek tűnsz, és ne rontsd el.
Hát, mivel rá is tettél egy lapáttal, csúnyán elrontottad... :(

(Alig van pár mondat ebben a legutóbbi hsz-edben, amelyik nem úgy ostobaság, ahogy van, de mivel egyrészt így is túlteng az off, másrészt nincs kedvem olyanokkal bővebben diskurálni, akik egy bizonyos szint alatt vannak/!/, ebben a topikban részemről befejeztem, bármit is reagálsz. Más filmek alatt, ahogy eddig, úgyis még összefutunk).
7/10
offtopic
sexykex jún. 13. 12:52:44 7/10 Előzmény InteriorLulu
Fogalmam sincs, összességében mit zagyvál Drábik, de amit idéztem, abban igaza van. És abban is, hogy: „a magyarok is - a világ többi népeivel egyetemben - nem élnek valódi piacgazdaságban, még kevésbé szociális piacgazdaságban. De szabadságban sem élnek, mert csak az szabad, akinek pénze van.”
Megismétlem! Csak az szabad, akinek pénze van! Minél több a pénze, annál szabadabb és a rohadt sok pénzzel rendelkező szabadsága előbb-utóbb átcsap szabadosságba, úrhatnámságba, kielégítetlen hatalomvágyba. És „ha elég pénzed van, nem kell, hogy agyad legyen” – hiszen „a pénz a földön evilági isten.”
Nem érdekelnek az illuminátusok, nem tudom mit jelent Drábiknál a közpénzrendszer és nem gondoltam konteókra sem. Arra gondoltam, hogy nem eszmei úton, hanem gazdaságilag, a bankrendszerek vezetésével tettek tönkre egy egész világrendszert. Ettől sokkal könnyebb dolguk van, ha egyetlen országot kell tönkre tenni. (Most például gőzerővel dolgoznak Magyarország tönkretételén, mert nem tetszik nekik Orbán Viktor politikája. Nekem se tetszik, de nehogy már egy mocskos francia, belga vagy német akarjon beleszólni a magyar belügyekbe.) Az embereket meg nap, mint nap százával teszik tönkre a bankárok.
„Az Amerikai Egyesült Államok ingatlan- és bankszektorából 2006 végén kiindult, változó intenzitású pénzügyi válság” – ami ennek a filmnek is a témája – következtében az eurózónában 2009-ben szinte teljesen leállt a gazdasági növekedés, míg Magyarországon 6,8%-os gazdasági visszaesést okozott. Aki ezek után is azt találja mondani, hogy a világ bankrendszere úgy jó, ahogy van az egy idióta.
7/10
offtopic
sexykex jún. 13. 12:50:17 7/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Ahoj! Kérdeztek, válaszoltam. Kapcsold ki tesó az offtopicot és marad neked a filmes fórum.
Amúgy Marxnál a ma élő és dolgozó közgazdászok túlnyomó többsége egyértelműen hülyébb, ezért lehet, hogy Drábikkal kapcsolatban igazad van. Ettől függetlenül: a Szabad Európa Rádiónál marxisták nem dolgozhattak vezető programszerkesztő beosztásban – remélem, elhiszed.
Végül! Ez sem egy filmes fórumra tartozik, de a magyar ember próbálja követni a magyar nyelv helyesírási szabályait. Mondd tesó! Te szlovák vagy?
offtopic
Ahoj poplacsek jún. 12. 22:27:17 Előzmény sexykex
ez a drábik hülyébb Marxnál is, talán nem annyira egy filmes fórumra való a méltatása
9/10
offtopic
InteriorLulu jún. 12. 22:14:48 9/10 Előzmény sexykex
Azért a legnagyobb, leghírhedtebb, de mindenképpen legnevesebb magyar háttérhatalmazós konteóhívőnél acélosabb érvelőt kereshettél volna, ha másért nem, legalább hogy ne sérts meg engem azzal, hogy őt hozod ellenérvnek... :(
De tényleg, sexykex, ennél te sokkal értelmesebbnek látszol. Ne rontsd el.
7/10
offtopic
sexykex jún. 12. 20:44:30 7/10 Előzmény InteriorLulu
Drábik János több könyvet is írt a pénz diktatúrájáról és nálam mindenképpen értelmesebben elmondja, hogy: „Ha kellő létszámú kortársunk értené a kamatszedő hitelpénzrendszer működését, hogy az milyen módszerekkel, mennyire aránytalanul gazdagít egy kis létszámú bankárkasztot, miközben egész népeket taszít adósságfüggésbe, továbbá hogy a pénzkartell nemcsak pénzügyeiket, gazdaságukat, de tömegtájékoztatási rendszerüket is ellenőrzi, akkor már hatékonyan lehetne fellépni a közpénzrendszer visszaállítása érdekében.”
„Földgolyónk, a levegő, a víz, a termőföld, úthálózatunk és a gazdasági élet útrendszere – a pénzrendszer – is csak köztulajdonban lehet, hogy működhessen az egyéni teljesítményt az azonos esélyek alapján kibontakoztató piacgazdaság és politikai megfelelője: a nem formális, hanem tartalmi demokrácia.”
Bevallom, én Drábik egyetlen könyvét se olvastam. Tőle függetlenül jutottam hasonló eredményre, sőt az én utópiámban nemzeti kormányok helyett a Földet egyetlen szakértői kormány irányítja jelentős haderővel a háta mögött és hatékony MI támogatással felvértezve.
Más! Én ritkán tekergetek oda-vissza filmet. Attól, hogy a CDS és CDO működését nem igazán értettem, nem estem kétségbe, mert másnap utánanéztem – hiszen erre való az internet.
9/10
InteriorLulu jún. 11. 19:29:45 9/10 Előzmény sexykex
Ne fogadd el, hiszen nagyon nem így van. Az, hogy "ki irányítja a mai világunkat", egy sokkal, de sokkal összetettebb dolog annálk, mint hogy tettest kiáltva igazi egybites módon rámutassunk egy bizonyos vélt, vagy akár valóban egzakt módon behatárolható érdekkörre. Pláne, hogy a "ki" az sokkal inkább "mi" (értsd, micsoda).

(Egyébként úgy egy éve, amikor láttam a filmet, emlékszem, jópár jelenetnél visszatekertem, adott esetben akár kétszer is, mert első körben én sem értettem meg teljesen az adott részt, így viszont már abszolút összeállt. Ez így tök rendben is volt, szerintem ugyanis van annyira jó a film, hogy ez bőven beleférjen).
7/10
sexykex jún. 03. 10:58:32 7/10
Nem akarom azzal áltatni magam, hogy tökéletesen értettem a film minden részletét. Viszont kénytelen vagyok elfogadni, hogy mai világunkat egy jól fésült tőzsdegurus bankmaffia irányítja, akik saját játékszabályaikat is gond nélkül megszegik, ha érzik a pénz szagát.
10/10
DUNAWÖLD jan. 19. 23:07:03 10/10
Nem a Romeo és Júlia Zeffirellitől, nem vetted észre?
🤭🤨😣
10/10
DUNAWÖLD jan. 19. 23:02:42 10/10 Előzmény bokor5
Ezt megéreztem fiatalon... Eddig sem, ezután sem, ha Isten segít...

Kinek mit intézett a kormànya ( pl.a Svajci frankot, a nagy dobást).
M Ingrid 2022 jan. 25. - 08:04:18
Ez a filmkészítési stílus irritáló. Összevissza mozgó kamera. Egyik jelenetben sztriptíztáncossal beszélget Steve Carell a jelzáloghiteleiről egy nájtklubban, a következőben a reptéren bőröndjét húzva mobilozik, hogy 50 millió dolláros vásárlásra utasítson valakit.
10/10
offtopic
p3td0m 2022 jan. 17. - 13:16:53 10/10 Előzmény biffco
nem mindenki latja at... es megsem mondhatod, h mindent es mindenkit befolyasolnak, manipulalnak minden teren, a tarsadalmunk, gazdasagunk, tudomanyunk es amit sokan eletnek hiszek egy szanalmas tragikomikusra megtervezett babszinhaz, mert az ember ketsegbe esik es elutasitja inkabb, bolondnak konyvel el es ringatja magat a hatalom altal eletart vilagkep elott. celravezettobb szvsz ha mindenki maga jon ra. 😉
biffco 2022 jan. 15. - 18:11:35 Előzmény p3td0m
Hat annyi h nem osszeeskuveselmelet🤣
10/10
p3td0m 2021 nov. 25. - 20:43:24 10/10
nagyon patent film, amellett, hogy reszletesen elmagyarazza hogyan es mi, feldob egy nagy osszeeskuves elmeletet ami kezenfekvo is. ez viszont eleg katasztrofalis kepet ad az egesz tarsadalmi rendszerunkrol, mivel a gazdasag az csak egy resze :(
10/10
tóthlászló 2021 okt. 22. - 10:09:12 10/10
Alapfilm és érthetően magyarázza el, hogy mi volt az oka a 2008-as pénzügyi összeomlásnak: elkezdtek ingatlan jelzálogkölcsön formájában fedezet nélküli kölcsönöket adni, amikről sejteni lehetett, hogy sok adós fizetésképtelen lesz (munkanélküliek, bevándorlók), majd ezeket a jelzálog értékpapírokat betették más értékpapírok közé, sőt, ezekre a csomagokra fogadást is lehetett kötni. A tőzsdefelügyelet nem ellenőrzött, a bankoknak az üzletkötés számított (és az üzletkötőknek is jutalékuk miatt). A hitelminősítők nem értékelték a tényleges helyzetet,mivel összefonódtak a bankokkal. Amikor a fizetésképtelenség aránya elért egy kritikus szintet, az egész bankrendszer összeomlott. Szomorú tény, hogy a vesztességeket amerikai (és más országbeli) milliók fizették meg, ennek következménye Magyarország gazdasági megrendülése 2008-9-ben. Az vitathetó, hogy mennyiben filmt ez a mű, de az kétségtelen, hogy jól érthetően mutatja be az összeomlás okait.
10/10
Ferenc Nith 2021 okt. 18. - 00:41:30 10/10
Nagypályás film. Lebilincselő dráma. Valódi emberek, kis Dávidok a Góliát ellen. Hiába sejtjük a végét, mégis leköt a sztori. Van benne pár kínaiul hangzó bankos fogalom, de nem kell nagy gógyi a követéséhez, mert végül is minden a csalásból ered. A sztárok hozzák a formájukat, fel sem merült bennem, hogy olcsó műanyagot látok és nem a valóságot, ahogy nézem a filmet. Nincs üresjárat. Értik a dolgukat az alkotók. Én adtam volna érte az Oscart 16-ban. Majdnem meg is kapta.
offtopic
DrumWednesday 2021 okt. 10. - 16:54:30 Előzmény equinox13
Üdvözöljük Utópiában! A légkör csodálatos, az időjárás ideális ;) :)
10/10
equinox13 2021 okt. 10. - 12:04:39 10/10
Még annyit az előző hozzászólásom utolsó bekezdéséhez, hogy az nyilvánvalóan egy idealista elképzelés, és - legalábbis rövid-közép távon - megvalósíthatatlan.
Ugyanakkor mint hosszútávú cél ("true North"), globálisan (is) nagyon hasznos lenne.
10/10
equinox13 2021 okt. 10. - 11:30:07 10/10
Remek film, kötelező darab!

Abban egyetértek néhány hozzászólóval, hogy nem pénzügyi/befektetési területen mozgó emberek számára nagyon nehezen emészthető a szükséges ismeretek hiánya miatt; annak ellenére, hogy nagyon jók a film folyásába illesztett, beszúrt szakmai magyarázatok.
Én is felvettem, és kétszer is megnéztem, hogy világos legyen (egy elvégzett MBA után!!!), de brutálisan jó!

A legszomorúbb egyébként az, hogy a 30-es évek hasonló indíttatású világválsága, majd a 2007-2008-as (a filmben részletesen tárgyalt) válság után nem hogy megtorlatlan maradt a tudatos befektetési csalás, de manapság az egész folyamat - immár harmadszorra is - hasonló formában újra indult.
Ráadásul az USA mára eszméletlenül elszabadult, és folyamatosan növekvő államadóssága csak azért nem tud bedőlni, mert senki sem meri az "USA-t short-olni", ugyanis az világméretű bukót hozna szinte mindenkinek a két sarkkör között. Az amerikaiak pedig - erre, és a vitathatatlanul erős gazdaságukra alapozva, meglehetősen etikátlanul - még tovább fújják a lufit (évről évre megszavazva az alkotmányban rögzített költségvetési plafon megemelését, ami már a teljes USA vagyonnál is nagyobb). De minden kisgömböc kidurran egyszer, és Isten óvjon meg mindenkit ez utóbbitól, mert ez a legnagyobb kisgömböc...

Az alapprobléma egyébként szerintem az, hogy minden pénzügyi műveletet az egész világon egyszerre és egységesen profitmentessé kellene tenni (merev szabályozással). A pénz forgatását (merthogy hitelre, részvénypiacokra, stb. szükség van) - annak ügyviteli költségeit elismerve - non-profit alapúvá kellene tenni. Csak valós értéknövelő tevékenység (gyártás vagy szolgáltatás) termelhessen profitot, bankok, biztosítók, stb. nem. Ha innentől kezdve a magán befektetők kivonulnak a pénzügyi területről, akkor az államok beléphetnek helyettük - de azok is csak költség-alapú, de non-profit módon. Így több gőz jutna a motorokra is, és kevesebb menne a hajókürtre.
Összes hozzászólás