A nagy füzet

Bakancslistához adom
A nagy füzet (Le grand cahier)
16 éven aluliak számára nem ajánlott német-francia-magyar-osztrák dráma, 112 perc, 2013

Értékelés:

185 szavazatból
Szerinted?

A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a nagy füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik. A nagy füzet posztmodern háborúellenes dráma, nagyhatású parabola arról, milyen pusztító hatással van a háború a gyermeki pszichére.
A film Kristóf Ágota, magyar származású Svájcban élő író művéből készült.
A film öt nemzetközi díjai között a legrangosabbak a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál (2013) Kristály Glóbusz díja Szász Jánosnak, és a Chicago-i Nemzetközi Filmfesztivál díja Molnár Piroska színésznőnek.
Bemutató dátuma: 2013. szeptember 19. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál

    2013
    Kristály Glóbusz: Szász János

Hozzászólások

Szerinted?
tortura 2019 máj. 03. - 17:08:58 Előzmény Torolt Felhasználo
Én csak simán ráhagytam volna. Van egy szint, ami alatt nem érdemes vitatkozni, mert parttalan lesz.
1/10
Sophie_Western 2018 júl. 27. - 16:02:29 1/10
Számomra sablonos volt, lélektanilag pedig hiteltelen. (A deportálást időben hibásan helyezték el, ennek se volt semmi értelme a filmben, mint számos más dolognak.)
6/10
gregga 2018 júl. 27. - 00:11:01 6/10
Kellemesen groteszk film, de a hangra odafigyelhettek volna, mert néhány magyarnak tűnő mondatot nem értettem, hiába füleltem fejhallgatóval. Pl. mit mondott az apa a temetésről?
10/10
hatodik lenin 2018 júl. 26. - 20:58:53 10/10
kiváló
8/10
doricki23 2017 febr. 02. - 18:19:02 8/10
Szerintem nagyon jó film, jó a történet, hûen mutatja be azt a kort.
Molnár Piroska valami elképesztõ mit alakít ebben a filmben. Õ egy hatalmas színésznõnk, és ezt most is bizonyította. Kiváló!
10/10
bundi8 2017 jan. 13. - 21:05:47 10/10
10/10
Torolt Felhasználo 2016 márc. 24. - 13:03:00 Előzmény gyereamozibabe
Tehát a "film" szerint a komcsik (és a velük szövetséges magyarok) mindenkit halálra vertek és erõszakoltak,míg a nácik mindenkit megmentettek (még ha kicsit pedofilok is voltak, de hát melyik pap nem az,bocsánatos bûn)?

Részemrõl ez holokasuzttagadás.
10/10
RealFleepy 2016 márc. 13. - 18:32:29 10/10
Gratulálok azoknak akik meg sem nézik a filmet és lepontozák kurva jófejek vagytok
gyereamozibabe 2016 febr. 15. - 01:13:23 Előzmény Csonger
A kérdéseidre megpróbálok válaszolni:
Nyúlszáj azért halhatott meg, mert az orosz katonák sokszor úgy erõszakolták meg a nõket, hogy a lábukat a nyakukhoz tették, és a súlyuknál fogva simán eltörhették a nõk gerincét. Nem szándékosan (merthogy közben élvezkedtek), de ez benne volt a pakliban. (Polcz Alaine, magyar pszichológusnõ önéletrajzi regényét érdemes elolvasni.. csak 80 oldal https://modernmagyar.files.wordpress.com/2013/09/asszony-a-fronton.pdf , ahol leírj, hogy õt milyen módokon másztak rá.. vagy épp ajánlkozott fel magától az éhhalál elkerülése miatt.. de szerencsére másról is szól a könyv. Én megkönnyeztem)

A német tiszt homokos volt, de biztos megmozgatta a fantáziáját a két gyerek is. Legalábbis a tiszt barátja eléggé féltékeny volt. Innentõl érthetõ, ha lelövi a srácokat félholtra verõ magyart. Persze a gyerekek verése lehetett volna brutálisabb is, hogy átérezzük, hogy már nem sokon múlt az életük, így a német tiszt reakciója jogosabb lett volna.

Az ikreket féltették, merthogy a zsidó ikereken elõszeretettel kísérleteztek a németek. (Dr Mengele) Persze ez csak a háború után derült ki, de simán lehet, hogy ilyen rémtörténeteket a szovjet a csapatokról terjesztett a magyar urban legend.
gyereamozibabe 2016 febr. 14. - 11:27:00 Előzmény Csonger
SPOILER
Abszolút egyetértek veled. A film nagyon tetszett, de ez az értelmetlen zsidósajnáltatás már megüli a gyomromat. Enélkül a pár perc nélkül is jó lett volna a film. Inkább fordítottak volna több energiát a végére, mert eléggé elkapkodták a befejezést. A gyerekek elhidegülését a testileg és lelkileg összetört (gyenge) apától még elnéztem volna, mielõtt bekövetkezik az utolsó leszámolás.
8/10
baldamiki 2015 okt. 29. - 00:10:29 8/10
nem rossz film ez
megrázó, néha durva
nekem tetszett
pneklara 2015 okt. 07. - 15:02:23
Ha nem is szenvedtem a film nézése közben, de hogy többet vártam tõle, az biztos. De lehet-e élvezni egy olyan filmet, ahol a szereplõk mind negatív karakterek, vagy a történés során egyre inkább csúsznak lefelé? A szeretet hiánya rombolja az ikrek erkölcsét, az elhagyottság, a durva nagyanya, a sivár tapasztalások következtében csoda-e, ha kis haramiákká válnak?A filmben fellelhetõ minden, amit felmenõink elmeséltek a háborús évek történéseibõl, néha elég lazán egymásra fûzve. Molnár Piroska alakítása miatt mindenképpen érdemes megnézni.
1/10
allons 2015 aug. 17. - 12:09:48 1/10
Õszintén csodálok minden embert, akinek van elég önfegyelme végigszenvedni ezt a filmet.
Csonger 2015 júl. 09. - 09:02:18
Elég durva ez a film, viszont nem teljesen értettem mindent.

SPOILER
Miért dönt úgy a két fiú, hogy különválnak? Csupán azért, mert a lelkük edzésébõl már csak a szétszakadás hiányzott? Ráadásul úgy, hogy ehhez szándékosan feláldozzák az apjukat?

Miért kellett ebbe a filmbe is bevonni a zsidózást? Miért nem lehet végre egy olyan filmet készíteni a második világháborúról, amiben egyáltalán nem érintik a zsidó-témát? Még a legutolsó faluvégi parasztházban játszódó filmbe is kell egy kis holokauszt?

Miért halt meg a nyúlszájú lány? Oké, egy szakasz szovjet katona végigment rajta. De mibe halt bele?

Miért ölték meg Balog Tibit a németek? Elkapott két kis rosszcsont gyereket, akik egy szökött katonától ellopták a fegyverét, és megölték a szolgálólányt. Majd bejött a német tiszt, és Balog Tibi ezt mondta: "Én nem tudhattam." Mit nem tudhatott? Miért lõtte le õt a német?

Mit akartak a németek a két sráctól? Az a fickó pederaszta volt?

Miért mondta a srácok apja, hogy a város nem biztonságos ikrek számára?
kira2005m 2015 ápr. 20. - 08:14:15
A történés annyira valószínûtlen, hogy ez így nyilván nem is történhetett meg, nem csak a borotvált hónaljú szolgálólány, hanem mindenki, és minden ebben a filmben legföljebb egy jelképes térben elképzelhetõek. Akár lehetne egy krétával felrajzolt díszlet is, mint a dogville c. Trier filmben. Ezek után már más szemmel lehet nézni a történetet:ez egy parabola.

Mirõl is szól ez az egyszerû parabola?

Adva van hozzá, két naiv gyerek, akiknek megmutatják a világot, valami olyan modorban ami leginkább a Voltaire Candide-jára emlékeztet, szerkezetében nem is kicsit. Szóval ez a világ a szerzõ szerint sem a létezõ országok legeslegjobbika.

Itt, ebben a világban ugyanaz a jelenet ismétlõdik többször, és így fokozódik : Mindenki „bemutatkozik” a fiúknak, és kiderül, hogy itt aztán mindenki egy gonosz szemét, és elrontják az amúgy tiszta lelkû, és mindenre nyitott rousseau-i gyerekeket. Szép sorban a lehangolü és lassú jelenetek során kiderül itt, hogy alávaló az anya, a nagymama, az apa, papok , a németek, a magyarok, és így nem marad más hátra, szinte ok nélkül gyilkosok a gyerekek is. Egy dolog borítja fel csak ezt a sötét parabolát: - hmm csak a zsidó aranyos, kedves, szeretõ, és bûntelen a filmben. Pedighát ennek is van egy másik olvasata, ha az ember körbenéz a fallal körülzárt gázában, hogy mennyire szeretik a mások gyerekekeit. Persze, úgy tûnik ez már hollywoodi filmek óta kötelezõ elem, ás nálunk is már kb 60 éve fontos kellék, amiért már a velencei kalmár c. Shakespeare darabort is csak kifordítva szabad játszani.

"Mint zsidó a zsidóságot ábrázoltam" mondta egy filmrõl Szász János a szombat c. lapnak nyilatkozva. Nyilván itt is errõl van szó. Úgy tûnik nem nagyon kedveli ezt az országot, ahonnan a pénzt kapta ennek a nekünk szóló parabolának a leforgatásához.
mooon 2015 ápr. 18. - 07:40:59 Előzmény h.bozsi
Az író NÕ, Ágota Kristóf, 1956-ban Svájcba emigrált, ott írta meg A nagy füzetet, és ezért használta "külföldiesen", fordítva a nevét...
8/10
nuiii 2015 ápr. 11. - 22:35:49 8/10
tök rendben volt ez a film. másra számítottam. örülök, hogy nem a szokásos könnycsatornákra ható háborús kliséhalom, hanem kicsit nyersebb, vér nélkül is meglepõen rohadék filmet sikerült összehozni. a két srác meg nagyon menõ. persze (lásd: nem egy kommentelõ) nem f bár az számomra elég döbbenetes, hogy van, aki konkrétan nem értette a filmet...wtf? mit nem lehet egy ennyire lineáris filmen érteni? nálam is 8/10
szasztokszarokratok 2015 ápr. 11. - 19:28:06
Rég rossz, ha egy filmet nem lehet megérteni az alapjául szolgáló könyv nélkül.
(extrém példa: Harry Potter filmek, kevés ennyire elkefélt, az eredetitõl ennyire távol álló filmet láttam)


-----
A filmhez még nem volt szerencsém, de a youtube-on megnéztem pár trailert. Egyebekhez nem tudok hozzászólni, de ezek a hihetetlen gagyi sminkek és jelmezek... Messzirõl világít (szó szerint), hogy frissen mosott ruhák, rendszeresen fürdõ, jól ápolt, jól táplált színészek játszanak nyomorban élõ szerencsétleneket...
Tragikus. :(
10/10
h.bozsi 2015 ápr. 11. - 11:28:53 10/10
Sok hozzászólónak el kellene olvasnia Ágota Kristóf könyvét, plusz utánaolvasni az élettörténetének. Segítene a film megértésében.
1/10
tutub 2014 szept. 12. - 22:11:01 1/10
Ez is azok közé a filmek közé tartozik, amit majdnemh kár volt megcsinálni, a társadalomra veszélyes.
Összes hozzászólás