A nagy generáció

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 107 perc, 1985

Értékelés:

110 szavazatból
Szerinted?

A film hősei a hatvanas években voltak fiatalok _ ők a híres nagy generáció. A nyolcvanas évekre már meglett negyvenesek lettek, ki-ki úgy boldogult, ahogy tudott, megkötötte a maga kis kompromisszumait, építgette a hazugságait _ akár itthon maradt, akár külföldön próbált szerencsét. Réb, aki annak idején a barátja útlevelével és barátnőjével disszidált, most hazajön látogatóba.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Csillagok jún. 24. 19:31:00 10/10
Nagyon tetszik a film!!
Sok- sok évvel ezelőtt láttam.
Imádom Cserhalmi Györgyöt!
Iszonyat jól néz ki ebben a filmben is!!😍😍
Kuttyánszki 2023 máj. 11. - 13:49:23
Szürreális történet és események, ellenszenves színészi alakítások. (Kivétel Major Tamás)
A többit nagyon jól összefoglalták itt lentebb, többen is.
7/10
Judit52 2023 febr. 18. - 10:55:52 7/10

Ide írd a spoileres tartalmat


Ide írd a spoileres tartalmat


Nem az ilyen típusú emberek képezték CSAK ezt a generációt, bár természetesen nagyon is léteztek akkor is ezek a mindenkin és mindenen átgázoló, minden gond nélkül bárkit és bármit maguk mögött hagyó “aranyifjak”.
Nagyon is ismerősek ezek, a film által tűpontosan jellemzett emberek, de számomra zavaró, hogy a film egyoldalúan mutatja be ezt a háború utáni korszak súlya alól magához térni vágyó, fiatal, szinte még gyerek, a kibontakozó társadalmi környezet, a minden oldalról nyomasztó más-más ideológiai hatás, az élet nagy dolgainak teljes ismeretlensége miatt botladozó generációt.
Nem fordít a film -legalább háttérként- elég figyelmet azokra, akik nem így tettek, itthon próbáltak talpon maradni, jól-rosszul viselni, vagy akár zavartalannak vélt módon áthidalni ezeket a dolgokat, esetleg nem figyelni rá, vagyis nem a filmben leírt módot választották.
Persze esik szó róluk is, némi iróniával is valamennyire, de az ember néha úgy érzi magát a film már másodszori nézése közben is, mintha egy lúzer lenne, amiért nem ezt az utat választotta, nem ezekhez csapódott, vagy ha esetleg eleinte mégis, mert az olyan “menőnek” tűnt, előbb-utóbb megcsömörlött ettől, vagy egyszerűen csak nem ezt akarta.
Az az érzés szinte mindvégig fennáll, hogy akkor mindenki csak ilyen volt, de nem így van, és szerintem ennek hangsúlyozása nem is volt a film célja.
Nem mintha nem buliztak, ittak, cigiztek, lógtak, lázadoztak volna. Dehogy nem!
Csak közben lassan felnőttek, vagy talán nem is olyan lassan, és jól-rosszul, képességeik és lehetőségeik szerint, de felépítették ezt az országot úgy is, hogy nem a hatalom ernyője alatt élvezték, vagy akarták élvezni, élni az életet, és nem is csak az “építésre” gondoltak, csak tették, amit tudtak.
Nagyjából csak azokat az itthon maradottakat mutatja be igazán, akik szenvedtek attól, hogy nem a filmbeli életet élték, vagy minden önérzetüket félredobva azokat “lihegték körbe”, és mindent azokhoz viszonyítanak, akik ezt meglépték. A történet szereplői ők voltak, de a “nagy generáció” nem csak belőlük állt.
Ennek ellenére, nem tartom rossznak a filmet, mert nagyon is mélyen beletalált a magyarság többségének ma is erőteljesen létező valódi énjébe, és az erős nosztalgia, a színészek nagy részének játéka mégis szerethetővé tette számomra a filmet, a záró mondatok pedig lényegében, ha csak egy-két szóval is, de az általam leírtakra is utaltak.
BGM56 2023 febr. 17. - 17:50:37 Előzmény Toth Ferenc
Én akkor éltem, akkor láttam és akkor sem tetszett. Bonyolultabb az élet, mint ahogy hiszed. :)
Toth Ferenc 2022 okt. 08. - 23:33:17
Na ez a 80-as évek, nem a Besúgó.
Akiknek nem tetszik, gondolom nem akkor éltek.
3/10
Tiberio 2020 aug. 27. - 12:22:04 3/10 Előzmény laszlo-1
Bocs, tudom, hogy csak elírás, betűhiba, de rohadt jó: "elvándorlási hulla". Hát igen, telitalálat, amit direkte így, nem lehetett volna összehozni; csak véletlenül.
laszlo-1 2020 aug. 27. - 10:42:40 Előzmény Tiberio
Azt azért ne felejtsük el, hogy 85-ben készült! Valószínűleg egy akkor indult elvándorlási hullára akartak reagálni.
3/10
Tiberio 2020 aug. 07. - 20:01:13 3/10
Nagyon gyenge film. Vagy talán érdeme a filmnek, hogy képkockáiból az a semmivel össze nem téveszthető, nyegle, tingli-tangli, de nagyképűsködő (ugyan mire), áporodott, garázsbutikos életérzés-bűz árad, ami elválaszthatatlan a korszaktól? Szerintem nem érdeme, inkább a rendező rossz ízlésének és romlottságának rekvizítuma és bizonyítéka. Tetszett volna méltó témához nyúlni, vagy megtalálni a szemétben az aranyat, ha már ott turkált a mester. De hát, nem találhatott semmit, mert nem is volt ott semmi, ahol turkált.
3/10
Révész István 2020 jún. 05. - 20:36:03 3/10
Piszkosul unalmas és vontatott, rosszul megalkotott film. Asszonnyal a feléig szenvedtük ki és megbeszéltük, hogy nem nézzük tovább. Pedig mindketten ehhez a generációhoz tartozunk... Pompás színészek, a történet is jó, de valahogy mégsem jó. Tipikus "magyar" "művészfilm"...
10/10
Múltszázadi 2020 febr. 27. - 07:21:13 10/10
Kezd érlelődni bennem egy gondolat, hogy mi lehet az a fura érzés, ami felmerült bennem a kommenteket olvasva. Az nem kérdés, hogy a Nagygeneráció tagjainak ez az alkotás tizes, valószínű nekünk is szól, akik ott voltunk. Ha ez egy dokumentumfilm jellegű lenne, akkor másnak is meg kellene mutatni azt az érzést, amit a film sugall, és ezt másoknak is érezniük kellene. Ha játékfilm lenne, a korosztályon kívülieknek is - és netán külföldieknek is szórakoztató lenne ez az alkotás. Persze '85-ben még nem volt annyi bölcsészkedés, mint most, nem kellett feltétlen bekategorizálni mindent. Én élveztem a filmet, de ez erősen szubjektív okokból. Mint ahogy Rab jóképűsége is relatív:).
10/10
Budapestimozi 2019 nov. 11. - 18:21:32 10/10
A regi filmeket nem lehet a mai szemmel nezni, mert akik az atkosban nottek fel tudjak, hogy mi volt az az erzes, hogy egyszer elunk es kotetlenul bulizunk a legjobb baratainkkal, de valahol mindenki el akarja huzni a csikot innen (Magyarorszagrol) nyugatra. Dobbantani, lepattanni, lelepni.
Csak akkor egy kicsit korulmenyesebb volt a szitu. Volt, akinek volt batorsaga hozza es voltak sokan akik maradtak. Ez a generacio es kicsit a fiatalabbak nem hasolnithatok a mai EU-ban felnott fiatalokhoz, akik azt csinalnak, amit akarnak, ha van hozza energiajuk es kedvuk.
Ha ma lennek 20-24 eves felulnek a vonatra es korbejarnam Europat, aztan elmennek Azsiaba, Amerikaba es Ausztraliaba, mert vannak olyan dolgok, amit csak fiatalon lehet szabadon es konnyeden megtenni.
A film errol az eleterzesrol szol es a sorsokrol. Orulok, hogy reszese voltam annak a korszaknak es most Amerikaban elek a nagy szabadsagban, de az a varazs ami ott es akkor volt az nagyon hianyzil.
Szerencsere tobb jutott, mint a Rabnak, de nem vagyok olyan jokepu ;)
Joebacsy 2018 febr. 10. - 08:43:59
Pocsék film és egyszerûen nem értem miért ?, a forgatókönyv jó, Bereményi G. mindíg is jó forgatókönyveket irt, irásai szintén jók, a téma is érdekes : negyvenévesek akik gyerekkori haverok voltak hogyan élik az életüket ?, mire mentek az életük folyamán, hisz õk most vannak életük teljében, delén, alkotói életszakasz az övék........
és mit látunk ?, szét vannak esve, válságban van az életük, illetve akinek jól megy az üzlet az meg gátlástalanul viselkedik még a barataival szemben is, ......biztosan van tovább is a mese de lekapcsoltam a TV-t mert nem bírtam már tovább nézni azt a szerencsétlenkedést ami a filmen mûvelnek, és azért is keresem mi lehet az oka hogy ez a jó téma ennyire félresikerült alkotás lett mert a szinészek jók, vagyis inkább úgy mondom jó szinészek játszanak, a helyszínek megformáltak, a témához méltóan intimek, ......
a dialógusok viszont hiteltelenek, a jelenetek is merevek és unalmasak, nincs élet a filmben és ez lehúzza a sárga földig a produkciót.
Tehát csak a rendezõt illetve az operatõrt tudom hibáztatni a sikertelenségért.
10/10
szookedorina 2017 nov. 24. - 09:42:32 10/10
Megállapítható, hogy sokkal jobb mint a mai kor minden a mindennek az ismétlése, következménye az ösztönhiányos állapot. Megszûnik a versenyképesség.
Krízis, trauma
negatív, esetleg tragikus élmények hatására kialakult érzelmi állapot
Trauma – amerikai heavy metal együttes
10/10
szookedorina 2017 nov. 24. - 09:31:24 10/10
Szerintem ez pont az a film amikor az emberek "szereplõk" még a tudatalattiban is kommunikáltak. Ez mellett nem volt unalmas a manapság alkalmazott trendinek mondható elit duma, kötelezõen elfogadott szabvány kommunikáció. Elég a jelen "felszabadult" média mûsorokat bámulni, hallgatni szélsõségesen liberális, mégis egykaptafa.
cellasto 2017 nov. 23. - 05:16:19
eperjest meg udvarost nem igazán szeretem, de egyébként érdemes lenne megnézni
majd egyszer.
4/10
gregga 2017 nov. 23. - 01:56:15 4/10
A csekély szerepében Major Tamás kimagaslik a fõszereplõk ripacskodása közül. Azt hiszem, másodszor láttam a filmet, de a mérsékelten érdekes találmányos szálon kívül nem sok emlékezetes volt benne.
Cisco 2017 nov. 23. - 01:01:20
Nem rosszabb, mint a mai MAGYAR filmek.
Cisco 2017 nov. 23. - 00:55:06
Nagy generáció?
Oké, de mitõl nagy? A kínos párbeszédektõl? Vagy az ócska jellemektõl?
Egyébként nem rosszabb, mint a mai filmek. Olyan kb. 4/10-es, nosztalgiából.
10/10
Széplaki Dóra 2016 márc. 11. - 00:56:18 10/10
Nagyon jó film! Nekem az elején a fekete -fehérrõl színesre váltás is tetszett.Nagyon jó színészek,jó sztori.A Cserhalmi nagyon jó pasi...
10/10
Suziy 2014 okt. 11. - 20:28:55 10/10 Előzmény alex4427
Egyik kedvenc magyar filmem :-)
Összes hozzászólás