A nagy leszámolás

Bakancslistához adom
La Resa dei conti / The Big Gundown
18 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-spanyol western, 84 perc, 1966

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

John Corbett (Lee Van Cleef) eredményesen viszi a törvény elé a bűnözőket, így a helyi hatalmasság, Brockston (Walter Barnes) felajánlja Corbettnek, hogy támogatja a szenátori posztért vívott küzdelemben. Cserében a férfinak meg kell találnia Cuchillót (Tomas Milian), aki megerőszakolt és megölt egy 12 éves lányt.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
smartdrv 2014 jan. 07. - 00:43:29
ugyanúgy 1966-os, mint a Jó, a Rossz és a Csúf, és ebben is van mexikói párbaj, de hát...
feketevipera 2013 jan. 28. - 19:46:38
Méltatlanul "elfeledett" western, amely komolyabb témát feszeget, mint pl. amerikai társainak többsége, de sok italowesternnél is magvasabb a mondanivalója. Látszólag egyszerû az ügy: egy megerõszakolt és meggyilkolt kislány gyilkosát kell megkeresnie Corbettnek. Ez azonban sok egyéb kérdést is felvet, és kiderül, hogy nem mindenki az, akinek látszik, az amerikai lakosok fényûzõ életmódja is sötét titkokat rejteget, napvilágra kerülnek a piszkos üzletek, a Corbett "megvesztegetésére" tett kísérlet stb. Már önmagában véve a kislány megerõszakolása és meggyilkolása is elég kemény téma, még ha csak áttételesen értesülünk is a dologról (elbeszélések alapján). A pénzéhség mellett ugyanilyen sötét motiváció a mexikóiak megvetése is, ez az amerikaiakra vonatkozó társadalombírálat másik rétege. A film során egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a rendezõ, a forgatókönyvíró stb. kiknek a pártján áll: éles ellentétbe állítják az amerikaiak gazdagságát a mexikóiak szegénységével; voltaképpen erre is jó a Corbett és Cuchillo között lezajló macska-egér harc bemutatása. Kissé "pikareszk" jellege is van a sztorinak, láthatjuk, hogy a két fõszereplõ hogyan próbál túljárni egymás eszén, hogyan menekül Cuchillo, az ország újabbnál újabb tájait bejárva. A nézõ számára fokozatosan sejthetõvé válik az igazság, mígnem a végére ki is derül, hogy mi történt valójában, és fõhõseink viszonya is kezd átalakulni. Ami talán kicsit gyengébb, az a befejezés, számomra némileg erõltetett, ugyanakkor nyilván megfelel a mûfaji sablonnak. Ezért viszont kárpótol pl. a kéjenc farmernõ epizódja stb.
A történethez még annyit tennék hozzá, hogy végre nem a "megölték a családtagjaimat, ezért bosszút állok" zsánert próbálták lenyomni a torkunkon az alkotók, hanem ennél egyedibb, ötletesebb sztorit kreáltak, elég kemény társadalombírálattal, amiért nálam pluszpont járt. Vannak gyengébb jelenetek és megoldások a filmben, de azért szerintem az átlagnál jobb és több, amit a nézõ kaphat. A sztorin túlmenõen már csak a két fõszereplõ miatt is érdemes megnézni a produkciót. A kamerabeállítások idõnként érdekesek, látványosak, Morricone zenéje pedig itt is emlékezetes, noha szerintem nem tartozik a legjobbjai közé. Aki teheti, nézze meg, csalódni talán nem fog. Igaz, a tévében valószínûleg kissé megvágták a filmet, jómagam egy 105 perces verziót láttam, remélhetõleg nem a fontos részeket szedték ki a történetbõl, ahogyan az már szokás. Amúgy az a sanda gyanúm, az MGM-nél ezt is elb*sszák a pocsék szinkronnal, pedig kár ezért a jó kis westernért. Egyébként az a véleményem, a film nem ilyen sorsot érdemelne, kicsit gyakrabban is mûsorra tûzhetné valamelyik normális csatorna, nem kellene hagyni elveszni a süllyesztõben. Az agyonjátszott, unalomig ismert mozikhoz képest valószínûleg felüdülés lenne, még ha keményen korhatáros is.
tatko1979 2012 nov. 03. - 11:02:54
Számadás cimmel ment régen a tv-ben.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu