A nagy pénzrablás

Bakancslistához adom
La casa de papel / Money Heist
16 éven aluliak számára nem ajánlott spanyol akciófilm-sorozat, misztikus sorozat, 70 perc, 2017

Értékelés:

198 szavazatból
Szerinted?

Nyolc rabló túszokat ejt, és bezárkózik a Spanyol Királyi Pénzverdébe, miközben egy bűnöző lángelme a rendőrséget a tervének végrehajtására manipulálja.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Szereplők

Silene Oliveira (Tokió)
Raquel Murillo (Lisszabon)
Sergio Marquina (a Professzor / Salvador "Salva" Martín)
Andrés de Fonollosa (Berlin)
Ágata Jiménez (Nairobi)
Agustín Ramos dos Hermanas (Moszkva)

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
maxhell jan. 17. 18:40:02 1/10
Nagy nehezen a végére értem ennek a spanyol szappanoperának.

Kérdés:

1. Ugyan hogyan szerezték meg az aranyat az unokaöcsitől? A kis papírcetlire ráírta a prof, hogy acca ide öcsém, mert ha nem, akkor dádá lesz, és erre szépen letették a fegyvert és minden további ellenállás nélkül átadták az aranyat?
Már a 2. résztől kezdve (1. évad) eléggé zavart ez a narrátoros stílusa a sorozatnak, ugyanis ez előre vetítette azt, ami végül be is igazolódott, hogy kvázi egy visszaemlékezésről van szó, mindenképpen jó és sikeres lesz a sztori vége a mesélő szempontjából. De!!! Miután megölték a narrátor Tokyo-t, hogy a bánatba folytatta tovább, mintha mi sem történt volna a narrálást?!... :D A túlvilágról szellemként?!Szóval. Ami alapvetőlen zavart a sztori alapkoncepciójában, hogy itt eleve arról van szó, hogy bűnözők, méghozzá nem is akármilyenek, hiszen a professzor csak a legjobbakat kereste, és vette fel, bűnt követnek el, és nekik kell "szurkolnom". De miért? Nem akarok bűnözőknek szurkolni. Ugye a sok visszaemlékezésből ki is derült, hogy pl. eleve Tokyo már a korábban lelőtt egy ártatlan őrt, egy másik rablás során, de sikerült elmenekülnie, szóval egy piti kis bankrablóról beszélünk, aki rablás közben gyilkolt is. Akkor őt kell imádni, de miért?! De nyilván, hogy a többi bandatagnak is már korábbról volt priusza.
A másik. Aki bankot rabol, az nem értem, miért csodálkozik, ha lőnek rá, és akár le is lövik? Nem kell bankot rabolni, és akkor ez nem történik meg. Tehát én nem tudom sajnálni, ha a tettei következményei okán kerül ilyen szituba, és lelövik őket. Bármennyire is úgy van ábrázolva a történtben, hogy ezek milyen jó emberek, ja bocs, de bűnöző bankrablók.
A másik, ami zavaró volt számomra, hogy a sztori kvázi fordítva ült a lovon. Most nem a részenkénti egy - két irreális, abszurd, és hihetetlen történésre utalok, hanem arra, hogy a hatóságokat abszolút bugyutának, amatőrnek, képzetlennek, inkompetensnek, legjobb esetben pedig erőszakosnak ábrázolja, míg a bűnözők tévedhetetlen szuperek, jó emberek, akiket szegényeket sajnálni és félteni kell, és egyébként is minden előre ki van találva, ha pedig úgy tűnik, hogy valamit elrontanak, hibáznának, akkor az is a terv része, és eleve úgy lett kitalálva. Sajnos a vége felé ez már egyrészt kiszámíthatóvá és egyben unalmassá is válik. Már nem tudtam meglepődni semmin, mert az is a terv része. Minden is a terv része...
Elmondom, hogy ez a két dolog miért zavaró, persze, tudom, hogy csak nekem. Azért, mert éppen hogy a sorozat azt próbálja sugallni, hogy ez az esemény napjainkban történik, egyébként akár így meg is történhetne ha jobban végiggondoljuk. Szóval akár meg is lehetne valósítani, szóval egyebekben mindenben a realitásra törekszik, ezt az illúziót kelti. Igen, csakhogy, akkor a rendvédelmi szerveket, sem lehetett volna ennyire inkompetensnek, bugyutának, vagy ellenszenvesnek bemutatni. Akkor legyenek ők is erősek, gyorsak, pontosak, legyenek méltó ellenfelek, és így győzzék le őket, na ez már más lenne. Vagy akkor ha mondjuk 2300-as években játszódó sci-fi-ről beszélünk, akkor így oké, de akkor meg ne próbáljon részrehajlóan realisztikusnak tűnni.

Így is van, és akkor a bűnözők, akik raboltak, öltek, kényszerítettek és vertek más embereket, és még legalább tucat bűncselekményt elkövettek, naplementébe szépen az arannyal diadalmenetben, és büntetlenül elvonulnak. Ez számomra nem volt egy katartikus élmény.Ez van. Számomra egy abszolút tévedés volt megnézni ezt a sorozatot, hittem a "hájpnak", hogy hú ez aztán milyen jó kis sori, hát nem.
9/10
sizu jan. 16. 15:06:39 9/10
Elkövettem azt a hibát, hogy a 2. évad után elkezdtem véleményeket olvasni. Pedig nem szabad. A legtöbben lehúzták, azzal, hogy miután a Netflix megvette, már nem jó. Hát ez egy baromság. Nem lett rosszabb. A 3. és 4. évad is ugyanolyan jó, izgalmas. Minden rész után azonnal néztem volna a következőt, legszívesebben 1 nap alatt ledaráltam volna egy évadot, ha lett volna rá időm. Nekem talán az 5. évad lett picit csalódás, de az sem olyan rossz. Viszont túl szentimentális lett. Az 5. évadban nem történik kb semmi, csak lőnek és lőnek, aztán minden a legutolsó részben történik meg. Közben elég sok a visszaemlékezés, ami még csak-csak belefér, de hogy mindenki mindenkivel érzelgősködik, nagy vallomások, jó hosszan - és közben nem törnek előre a katonák, nem lövik le őket - ez nem volt túl hiteles. Óriási tűzharcok közepén hosszú csendes percek? Ettől eltekintve megéri megnézni, fordulatos. Végre nem egy olyan sorozat, ahol előre tudod, mi fog történni, mert mindig van egy újabb csavar. Néha azt hiszed, tudod, mi fog történni, de véletlenül sem az történik.
6/10
Aleksandr jan. 15. 09:22:34 6/10
Láttam már jó néhány sorozatot a 90-es évektől kezdve, de ez volt az egyik legindokolatlanabbul túlhypeolt és nem különösebben kiemelkedő közülük... Nyílván ízlés kérdése, de ez a sok csöpögős intermezzo a részekben, ez a mértékű kapcsolati rapszodikusság, pár óránként ölték volna meg, majd ölelgették egymást a szereplők, vagy a realitástól ilyen szintű elrugaszkodottság, mennyire gyagyásnak mutatják be a spanyol hatóságokat, az már így egyben sok. Mintha egy krimi dobozba csomagolt szappanopera lett volna. Pozitívum viszont, hogy szinte végig fenntartotta az izgalmat és érdeklődést, bár az utolsó évadban már határeset volt a színvonaltalanság.
10/10
Lyllia jan. 14. 17:57:50 10/10
Régen voltam izgatott annyira sorozat miatt, mint amikor ezt elkezdtem. Emlékszem, pár nap alatt végignéztem az első 2 évadot. Az utána következő évadok nekem egyáltalán nem okoztak csalódást, egyre inkább csak megszerettették velem a sorozatot. A színészek is imádták a forgatásokat, egy rendkívül erős kötelék alakult ki közöttük és ahogyan részről részre nézzük, úgy mi is jobban láthatjuk ezt. Az alap ötlet és a kivitelezése is zseniális, emellett tényleg rengeteg időt, számolást fektettek bele, ami meg is hozta a gyümölcsét. Rengeteg videót is lehet róla találni, ahogy levezetik, hogy milyen komoly munkákat végeztek egy-egy jelenet megvalósításához, ahelyett, hogy csak effekteket használtak volna. A karakterek nem tökéletesek, emberek ugyanúgy mint mi. Megvannak a saját hibáik, démonjaik és lelkiviláguk. Az évadok alatt nem csak a sztori fog meg, hanem ahogyan ezeknek az embereknek a jellemfejlődését, átalakulását is láthatjuk. Én imádtam ezt a sorozatot, ajánlom mindenkinek, de tényleg.
10/10
gilmour jan. 06. 21:01:22 10/10 Előzmény Patafizikus
Szerintem nem ugyanazt a sorozatot láttuk... Veled ellentétben nekem az a véleményem, hogy egy zseniális sorozatot hoztak össze. Fantasztikus maga az ötlet, a zene egyenesen imádni való, a szereplőkön pedig látszik, hogy imádták amit csináltak, az elejétől a végéig! Szóval 10/10!
2/10
Patafizikus 2021 dec. 31. - 21:31:22 2/10
Ez a sorozat még viccnek is gyenge. Az első négy rész élvezhető, onnan kezdve mély zuhanásba kezdett a sorozat. Én konkrétan a második évad hetedik részénél adtam fel. Onnan nem néztem tovább.
Ez a sorozat még mesének is logikátlan. Hiteltelen karakterek, ezer sebből vérző sztori, logikai bakik tömege, bugyuta fordulatok, erőltetett érzelmi szálak. És ezek csak a történet hibái. A megvalósítás: pocsék színészek, latin szappanoperákat idéző túljátszások, olcsó hatásvadász képek, zs-kategóriás zene, gagyi vágások.
Az egész kb. a barátok közt mélyrepülésének a színvonala.
És ezt nevezik "intelligens sorozatnak"?!

5/10
kme 2021 dec. 27. - 05:32:29 5/10
Az első rablás számomra élvezhető volt, jó sok hülyeséggel, a második hülyeség, néhány élvezhető résszel.

az első két évad nálam 6,
a többi 4,
az átlagom rá 5 pont.
7/10
Gaddemon 2021 dec. 23. - 21:46:26 7/10
Az első rablás nekem maximális 10 pont, de ez a második egyszerűen förtelmes. Minden eredetiség odaveszett, a karakterek elfáradtak, unalmasak és erőltetettek lettek a végére. Az ötödik évadban meg annyi volt a lehetetlen, már-már sci-fi elem, hogy csak a szememet forgattam. A 6. résztől konkrétan hülyét kaptam, mikor MINDENKI végig picsogott valamin. Most azt már hagyjuk is, hogy a rablás kellős közepén kell fürdőt venni, szexelni, stb. A professzor nagyágyú, meg szuper intelligens, értem én, de basszus ehhez jövőbe látónak kell lenni, és még akkor is egymillió dolgon megbukhat ez a "remek" terv. A hatalmas csavart a végén még a vak is előre látta. A végét viszonylag jól lezárták, úgyhogy csak remélni tudom, hogy nem erőltetnek rá még egy szériát, bár azt már hallottam, hogy készül vmi Berlines spin-off, na meg ugye a kötelező koreai változat se maradhat el. A kevesebb néha több--ez a film is tökéletes példa erre.
2/10
sawyerx 2021 dec. 14. - 15:04:59 2/10 Előzmény Túrin
"Nem törekszik a sorozat szándékoltan a hiperrealizmusra szóval ezek nem bakik. A választott műfajba simán beleférnek."

Milyen műfajnak hívják ezt? :D
7/10
Kommentátor 2021 dec. 14. - 14:48:21 7/10 Előzmény Túrin
Na, pont ezt eredményezik az ilyen filmek. Az ilyen gondolkodásmódot.
Túrin 2021 dec. 14. - 09:13:53 Előzmény stoti8
Látom, figyelmesen nézted, hogy az ötödik évad végén még keverted Riót és Denvert... :D
Túrin 2021 dec. 14. - 09:11:10 Előzmény maxhell
Na várj, te az első perctől a rendőröknek szurkoltál, ez oké, vannak ilyen ízlésű emberek, semmi gond.
De azért az csak lejött, hogy úgy van megírva a forgatókönyv, hogy itt a rablók szemszögéből nézzük, őket akarják megszerettetni, nem mondjuk a szakállas elhárításos szemétládát, meg a biggyedő szájú Suárezt, az egyetlen szándékoltan szimpatikus rendőr meg a kétharmadánál oldalt cserél. Ilyen előzmények után mire háborodsz fel? Meglepődtél valamin?

Ez kb olyan, mintha valaki A szökevény végén felháborodna, hogy Harrison Ford megússza... Anyám borogass!
Túrin 2021 dec. 14. - 09:05:46 Előzmény Wonkapaww
Nem törekszik a sorozat szándékoltan a hiperrealizmusra szóval ezek nem bakik. A választott műfajba simán beleférnek.
Túrin 2021 dec. 14. - 09:03:21 Előzmény Kommentátor
"Eleve ott van az az erkölcsi dilemma, hogy a bűnözőknek kell szurkolni, a rendőrök meg a gonoszok."

Mi ebben az erkölcsi dilemma? :)
Nem így van? Nem tudom, máshol milyen a rendőrség, de itthon a kutyámat nem bíznám rájuk. Lehet, hogy egyénenként vannak benne rendes, normális emberek, de szervezetként az egész egy gonosz, antidemokratikus rendszert tart fenn. Az egész nyugati berendezkedésbeb meg egy elnyomó vadkapitalizmus kiszolgálója.
Ilyen szemszögből teljesen valid a tolvajoknak szurkolni.

"A gender filozófiát, a mindenféle borszínűeket, a melegeket minden filmbe bele kell erőltetni, de ez ellen nem tiltakozik senki, hogy miért készülnek olyan filmek, ahol a bűnözőknek kell szorítani."

Nem kell, senki sem kötelez rá. Nyugodtan szoríthattál Tamayonak is. ;)
Amúgy meg helló, ébresztő, a filmipar, meg egyáltalán, a kultúra az ősidők óta állít elő olyan történeteket, ahol a "rosszfiúknak" lehet szurkolni.
balla84 2021 dec. 13. - 07:26:00
Borzasztó sorozat. Nem is értem azokat, akik magasra pontozzák.
Következetlenségek, a szerencse konstans szerepe, a "lúzerbanda" összeválogatása, akik annyira debilek, hogy nem is látják magukon, hogy ők mennyire amatőr csapat, mindenki összejön pár nap alatt mindenkivel...

Ha varázslók és boszorkányok is lennének benne, akkor legalább egy közepes fantasy lenne. Így egy átlagon aluli, helyenként izgalmasra koreografált iparosmunka.
1/10
stoti8 2021 dec. 07. - 14:48:45 1/10 Előzmény stoti8
vagy ez a másik fickó?miért olyan egyformák?
1/10
stoti8 2021 dec. 07. - 11:48:14 1/10
jaj de cukikák de tényleg!én is mikor meghal életem szerelme,mindig keresek kb 5 perc múlva egy fiúból átoperált lányt,és smacizok vele!
10/10
gilmour 2021 dec. 05. - 22:16:05 10/10
Zseniális sorozat, szigorúan eredeti nyelven érdemes csak nézni, mert úgy jönnek ki igazán a karakterek! Fantasztikus volt az 5.évad is!!! 10/10
1/10
alibabusic 2021 dec. 05. - 12:22:24 1/10
Végigszenvedtem a befejező 5 részt is. Kár volt. Persze,ha a műsor műfaját MESE kategóriába sorolták volna, annak megfelelne, de akkor el sem kezdem nézni...
grebel 2021 dec. 03. - 13:07:43 Előzmény Wonkapaww
Amekkora töltényt kiszedtek Arturóból, lehet hogy légpuskával lőtték meg. :-)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu