Film

A nagyrozsdási eset

magyar filmszatíra, 93 perc, 1957

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

  Szatíra a kisvárosi élet fonákságairól. 1952. Barka Sándor borellenőr Nagyrozsdásra érkezik. Sofőrje tréfája miatt a gőzfürdőben miniszternek hiszik. Villámgyorsan elterjed a hír, hogy a miniszter a masszőr rokona. A kisváros korrupt vezetői igyekeznek a masszőr kedvére tenni. Gábriel így végre érvényesíteni tudja menyasszonya, és a helyi nők régi kérését, hogy ők is használhassák a fürdőt. A kavarodásban lelepleződnek a fürdő igazgatójának visszaélései is. A "miniszter" eközben a szomszédos községben végzi munkáját, és alaposan lerészegedik. Nagyrozsdáson le se kell lepleznie magát: az egyszeri miniszter nem is volt, mégis mindent elintézett.
  A film ugyan 1957-ben készült, de csak 1984-ben mutatták be. Talán nem véletlenül.

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  Szereplők

  Vizi Zsiga, sofőr
  Barka Sándor
  Gábriel Mihály
  Koronkai János, tanácselnök
  Koronkai felesége

  Alkotók


  Vélemény:


  2015. október 24. 06:14
  A filmben talán az a legmulatságosabb, hogy majdnem harminc évig nem mutatták be, miközben a sokkal keményebb A tanút már 1979-től a Tinódi moziban rendszeresen vetítették. Mint szatíra tartalmaz kíméletlen üzeneteket, de mint film monoton és fárasztó. Tompa Sándor jó mint kiskirály, Sinkovits pedig hiteles mint lázadó. Az ő arcán valóban ott van 56 üzenete.
  A nagy leleplezés lényege egyébként kb. annyi, hogy a főnökök s beosztottaik loptak, csaltak és hazudtak, a plebsz pedig megfélemlítve igazodott. Mint tudható, ilyen se előtte, se azóta nem történt.

  2013. január 11. 11:17
  Inkább csak annyira rendszerkritikus, amennyire 56-57-ben az előző időszak, a Rákosi rendszer kritizálhatóvá vált (az "alapokat" nemigen támadja).
  Túl az SzKP XX. kongresszusán, erre ekkor már van "lehetőség", sőt ez egyfajta új irányvonal.
  Az viszont érdekes, hogy Kádárék miért nem használták fel propagandacélra, hogy magukat támogassák, ezzel is kifejezzék "mi nem ilyenek vagyunk elvtársak, ez már nem a Rákosi rendszer, stb.".

  Azért a film - a jó szereplőgárda ellenére - nem sikerült a legjobban. Kicsit "szétcsúszó", ha valamivel feszesebb lenne a történet vezetése, élvezhetőbb lenne. Mindenesetre érdekes kordokumentum.

  2013. január 11. 10:22
  Nem igaz, hogy 1989-ig dobozban maradt, 1984 novemberében bemutatták moziforgalmazásban, a Filmvilágban volt róla cikk: http://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=6277

  Összes hozzászólás