A négy páncélos és a kutya

Bakancslistához adom
Czterej pancerni i pies
lengyel tévéfilmsorozat, 55 perc, 1966

Értékelés:

72 szavazatból
Szerinted?

A Magyar Televízió már többször sugározta ezt a rendkívűl népszerű, nemzetközi sikereket elért sorozatot. Annak ellenére, hogy a sorozat fekete-fehérben készült, reméljük, hogy Gustlik, Janek, Olgierd, Grigorij és társaik valamint kedvenc kutyájuk második világháborús kalandjai most is jó szórakozást fognak nyújtani.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2020 jan. 07. - 19:21:08 Előzmény Bogyo1724
Ott a pont...
Bogyo1724 2020 jan. 07. - 18:25:20
Nekem igazából az tetszik, amikor olyanok mondanak véleményt a "Kádár rendszerről", meg az előtte történt dolgokról, akik a legjobb esetben is a "rendszerváltáskor" még az általános iskolába jártak, vagy még a szüleik meg sem tervezték őket .... :(
Tele-Maus 2018 nov. 30. - 23:09:59 Előzmény LajtaJ
.
Drága Honfitársam!
.
Abban az időben (1945 után is) elég sokan még magasabb körökben sem tudtak az általad említett dolgokról, akkor hogyan vonhatod kétségbe, hogy egyes lengyelek (az ellenállók közül, ad absurdum a szovjetek katonai fogságából) inkább csatlakoztak, mint, hogy tétlenül nézzék, ahogy a nácik szarrá rombolják Európát (is).
Elismerem, hogy aztán az USA /GBR szőnyegbombázások a mai szemmel már vérengzésnek foghatóak fel, de ehhez képest ha megnézed az I. vh. francia-német-angol (kanadai etc.) húsdarálóját, a 10.000.000 áldozatot, a - remélem jól idézem, ill. számolom fejben össze - több százmillió kilőtt "gránátot" (a nettó ágyúlövedéktől a gázig), akkor a dolog már ott elkezdődött, a totális háború fogalma ott alakult ki. Borzalmas.
Azt se felejtsük el, hogy (sajnos) nemcsak a szovjet kötött egyezségeket a náci rezsimmel, hanem az angolok is bőven hagyták felemelkedni ezt a kis "festőművészt" (és támogatóit, köreit!)és igazándiból csak akkor kezdtek el beszarni a náciktól, amikor már őket is (Londont) bombázták. Ugyanis az USA (lakossága is) mit sem törődött Eujrópával', amíg aztán nem kreáltak egy háborúba lépési kötelmet' (érdekes módon a 2011-es toronytámadásokról is jól tudtak, de kellett a háború indítéka, a casus belli).
És azt se felejtsük el, szerintem, hogy aztán az USA, a britek, és a szovjet' (Sztálin) mind jól összeszövetkeztek, de egyik jobban bizalmatlankodott mint a másik.
No, és azt se felejtsük el: ha a szovjet' nem jön be Európába, nem jut el Berlinig, akkor erős esélye lett volna a náci rendszernek részben vagy egészében fent maradnia. Illetve még pármillió EMBER elgázosítása "sikerülhetett" volna.
Végül, de nem utolsó sorban: aki a szovjeteket rablónak és letarolónak írja le, technikailag igaza van. Ugyanakkor senki sem kötelezte a független magyar államot (H. elvtársat' sem) arra, hogy k..ott nagy önhevülettel és nemzeti érzülettel hadat üzenjen még az USA-ának is.
A végén meg majdnem mindenkit felmentettek, igazándiból az egész Nürnbergi pernek legfeljebb a jövő nemzetközi jogalkalmazására lehetett volna példás hatása - de épp az USA az, amely magasról szarik az ENSZ-re vagy a Hágai nemzetközi bírságra, mára meg már úgy mindenre.
Idézem a Tanú című filmből Csetnekit: "Én csak kis nyilas voltam. Nekünk meg lett bocsátva."
Na, valahol itt kezdődik a dolog rákfenéje, a nagy megbocsátásból lett a nagy, máig tartó (nevelés!) házináci' és minifasiszta' mentalitás a legalsó szinteken (is).
.
Köszönöm megértő türelmed (mindig sokat írok).
.
És már most békés Karácsonyt és egy sikeresebb és bőségesebb, egészségben telő 2019-es Újesztendőt kívánok ismeretlenül is, de mindenekfelett és mindenekelőtt is tiszteletet és megbecsülést!
Szeretettel:
Robi
.
Maus Róbert Péter s.k.
jogi asszisztens, tanácsadó
www.tele-maus.hu
vino-et-veritas 2015 jan. 30. - 16:14:56 Előzmény LajtaJ
Pontos összefoglaló.
A mai fiataloknak csak a "hazug kommunista propaganda" jön le.
Mi meg ezeken nõttünk, fel, így óhatatlanul van némi nosztalgia bennünk. Hozzátéve, hogy azért az "átkost" is volt lehetõségünk megtapasztalni.

A csavar még annyi a történetben, hogy a harckocsivezetõ - Grisa - ráadásul meg grúz...
Amúgy a "szerelmi szál" is elég valószínûtlen, hiába a szólt akkoriban minden "népek barátságáról".
napraforgó 2015 jan. 29. - 06:06:26
Ebben a tárgyban találtam véletlenül. De érdemes megnézni.

https://www.youtube.com/watch?v=gHRfCWtfIhI
LajtaJ 2015 jan. 29. - 01:24:30
Gyerekkorunk nagy kedvence volt ez a film mindnyájunknak.

Akkoriban még a valós történelmi tények ismeretének teljes hiányában, gyermeki romantikával izgultuk a filmet, a hõs lengyel és szovjet katonák együttes harcát a gaz németekkel szemben.

Akkoriban még semmit sem tudtunk arról, hogy Hitler és Sztálin 1939-'41 között egyenesen szövetségesek voltak (elõtte is kiváló gazdasági és katonai együttmûködések léteztek köztük), semmit sem tudtunk a Ribbentrop-Molotov (a valóságban Hitler-Sztálin) paktumról.

Nem tudtunk arról semmit se, hogy Lengyelországot Hitler és Sztálin, egymással szövetségben, közös erõvel rohanták le, szállták meg, osztották fel egymás között.

Katynról, a szovjetek átal ott kivégzett több tízezer lengyel tisztrõl meg végképp nem tudtunk semmit se, még csak elképzelni sem tudtuk a szovjetek ilyen aljasságait.

Minden héten vártuk a hõs szovjet katonák oldalán harcoló lengyel páncélosok újabb hõstetteit, amelyrõl ma már tudjuk, hogy ilyen csapatok a valóságban nem is léteztek.

A fõhõs hiába õrizgeti a szíve fölött apja langyel tiszti uniformisban készült fényképét, hiszen apját a szovjetek már 1941. áprilisában kivégezték Katynban.

A filmben szereplõ lengyel páncélosok valószínûleg a szovjetek által megszállt Kelet-Lengyelország területérõl (Lemberg és környéke) kerülhettek szovjet fennhatóság alá, akik rabként különféle szibériai munka- és haláltáborokba kerültek rabszolga munkát végezni (csak Sztálin halála után kerülhettek esetleg haza, szovjet katonaként semmiként sem).

Tehát a film egy történelem hamisításon alapuló kommunista propaganda film volt, amely az évszázadok óta meglévõ lengyel-orosz (szovjet) ellenséges érzületet volt hivatott valamilyen formában oldani (ettõl persze a lengyelek nem utálták kevésbé az oroszokat).

Ez persze nem von le semmit sem ifjúságunk romantikájából és a színészek játékából. Élvezhetjük ezt a filmet ma is, de tudnunk kell az igazságot is!
3/10
csuszokotes 2011 jan. 05. - 21:01:01 3/10
Érdekes volt látni, ahogyan a lengyel hazafiak milyen bátran harcoltak az oldalukon azokkal a szemétládákkal, akik semmivel sem voltak jobbak a náciknál, és külön érdekes, hogy tették ezt úgy fülig érõ vigyorral, hogy tulajdonképpen 1939-ben a ruszkik is lerohanták õket (a lengyeleket). Persze a 70-es években szó sem lehetett igazság kimondásáról pl: Katyn...
Dudlicsek 2010 okt. 16. - 21:04:06
eroberter 2010 okt. 16. - 20:59:55
Úgy szokták... aminek vége, azt leveszik...
21 részes sorozat, rendben le is adták...
10/10
zollen 2010 okt. 16. - 20:51:18 10/10
Már le is vették a mûsorról? Vesszek meg ha értem ezeket a köcsög tv-seket!? Végre 1 jó sorozat ismét,és nesze neked egy maflás,ahogy szokták semmit se befejezni ha már elkezdték.
10/10
Sonny Burnett 2010 szept. 30. - 19:57:28 10/10 Előzmény pffh
Megvettem DVD-n. Nem drága. Le is lehet tölteni magyar szinkronosan. Az meg pláne nem drága:D A magyar bevezetõ zene az elsõ néhány részt leszámítva magyar.

-----SPOILER------- Annak aki véletlenül nem látta
Hihetetlen, hogy milyen jó kis sorozat. Még drámai részek is vannak benne. Nagyon nem komáltam, hogy Olgierd meghalt. Aztán azt mégkevésb amikor az utolsó részben a szovjet utászt - Pavlov századost - lelõtte az a buta kölök náci, mikor már vége lett a háborúnak.
8/10
toshiba321 2010 szept. 12. - 20:16:59 8/10
nem rossz 10/8
10/10
enduro.izus 2010 aug. 07. - 18:42:15 10/10 Előzmény kolas
Sziasztok!
Nincs meg véletlenül vkinek a 13.rész? Sajnos lemaradtam róla. A többit sikerült fel vennem. Elõre is köszi
7/10
trev 2010 júl. 17. - 08:20:26 7/10
Gyerekkoromban nekem is tetszett, most picit unalmasnak találom, de a nosztalgia mindig leültet elé, ha épp ráérek. :-)
10/10
kolas 2010 jún. 26. - 14:44:38 10/10
Gyermek koromhoz tartozik ezen film.
Nagy nehezen sikerült megszereznem DVD-én.
A gyerekek elõször nem akarták megnézni mert fekete-fehér ,de utána már szinte egész nap egymás után tették be a részeket. :-)
a_hansolo 2010 jún. 20. - 13:31:12
Gyerekkoromból úgy emlékszem, az egyik részben azt mondja az egyik szereplõ:
- Anzig, zwanzig, bugyogó!
Van emléke valakinek errõl, tényleg így hangzott el?
(próbálok minden részt felvenni, de már párszor lemaradtam róla). Hátha egyszer sikerül elcsípni az ominózus mondatot.
Petrapetrus 2010 jún. 05. - 19:54:09
:)
10/10
pffh 2010 jún. 04. - 21:45:09 10/10
a bevezetõ zenének régen magyar szövege volt, valami ilyesmi:
ébredõ mezõkön
de sok hosszú év...
10/10
gwener 2010 máj. 15. - 18:47:47 10/10
Egész véletlenül vettem észre, hogy ma újra adja az m2. Jaj de jó :)
Gyerekkoromban nagyon szerettük – és ezt játszottuk állandóan. A szomszéd farkaskutyáját kineveztük Gömböcnek, volt egy deszkákból eszkábált tankunk a kert végében, a szerepeket mindig váltogattuk..... a szüleink majd megõrültek, mert sokszor a játékon kívül is a szereplõk nevén hívtuk egymást és sose tudták ki kicsoda éppen
Jack Foley 2010 máj. 15. - 16:13:44
Apá még most is Gömböcnek hívja a kutyáját :) Nagyszerû sorozat, nekem is gyerekkori kedvenc.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu