A negyedik emelet

Bakancslistához adom
The 4th Floor
amerikai horror, 90 perc, 1999

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Vaszilij Zajcev 2012 szept. 28. - 17:07:43 7/10
Ha nem tudtam volna a film készítésének évét (1999), akkor az 1970-es évekre datálom. Ezzel korántsem akarom kisebbíteni értékeit, tekintettel arra, hogy végülis egy alapvetõen jó - bár néhol sablonosságba torkolló - nem túl eredeti krimit láthatunk.
Elöljáróban le kell szögeznem, hogy az egyik kedvenc színészem William Hurt, már csak miatta is érdemes volt megnézni ezen alkotást. A nõi fõszereplõt - Juliette Lewis-t - is jól ismerjük akár a "Rettegés fokából", akár a "Másnaposok 2."-bõl, csakhogy a legismertebb filmjeit említsem. Akkor ott van még Tobin Bell barátunk, hogy honnan is ismerjük? Nos, a "Fûrész" sorozat mind a hat részében riogatta a borzongásra vágyókat. Így tehát a szereposztásra, színészi játékra - azt gondolom - nem lehet panaszunk.

*****SPOILER
Az alaptörténet nem teljesen ismeretlen, de hát egészen újat már nem nagyon lehet mutatni. Számomra inkább az jelentett gondot, hogy egyes jelenetek, elemek korábbi nagysikerû filmekbõl ismerõsnek tûntek. Volt egy pillanat, amikor úgy éreztem: éppen Hitchcock Pszyho címû filmjét nézem (függöny, egyre erõsödõ zene ...) Majd amikor a szomszédok életének megfigyeléséhez érünk, hoppá, ezt meg mintha láttam volna már a "Hátsó ablak"-ban. A legvégén, a slusszpoén: a két embert ábrázoló festmény. Nem volt váratlan számomra ez a húzás, én számítottam erre. De ez is ismerõs, ha máshonnan nem a "Legbelsõ félelem"-bõl, amikor Edward Norton bevallja Richard Gere-nek, hogy bizony szépen annak rendje és módja szerint átbucizta. William Hurt történet végén megváltozott magatartása sokat sejtetõ volt, így nagy meglepetés nem ért...
*****SPOILER VÉGE


Valamiért nem tudok szabadulni azon érzéstõl, hogy ezt a filmet innen is, onnan is, hogyan mondjam: összevágták, összeollózták. De ennek dacára is többször nézhetõ, megtekintésre ajánlom!


Eredeti ötletek és megoldások hiánya miatt: 7/10.