A négyzet

Bakancslistához adom
The Square
16 éven aluliak számára nem ajánlott svéd-német-francia-dán filmdráma, 142 perc, 2017

Értékelés:

89 szavazatból
Szerinted?

A sikeres múzeumigazgató, Christian tökéletes életének gépezetébe egyszer csak porszem kerül: egy ügyesen kitervelt átverés révén fényes nappal zsebelik ki a múzeum előtti forgalmas téren. Christian nem hagyja annyiban a dolgot, és bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen. Közben egy erőszakos amerikai újságírónővel is bonyolult viszonyba kezd. Komikus, majd egyre abszurdabb és kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete.
Bemutató dátuma: 2017. október 5. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
Gollam24 2019 okt. 03. - 16:29:53 3/10 Előzmény Vídia.
Értem én, hogy a politikai tartalom miatt kapott Arany Pálmát, ezzel úgy önmagában nincs is bajom, de ez szerintem egy gyenge film, mint film.
A lépcsőházas képi metafora pedig.......khm elég gyenge.
Vídia. 2019 okt. 03. - 16:19:01 Előzmény Gollam24
"A négyzet
Ha össze kéne foglalnom valakinek, hogy milyen a világ manapság, egyszerűen a kezébe adnám A négyzetet. Nem érted, hogy lett Donald Trump elnök, hogy szavazták meg a Brexitet, hogy lett főellenség Brüsszelből? Nézd meg Ruben Östlund filmjét! A választ abból se fogod megtudni, de egy valamit ad neked: egy jó görbe tükröt magadról.
Nincs film, ami jobban leírná azt a zsákutcát, ahová a nyugati gondolkodás jutott. A mérhetetlen pökhendiséget, amit Francis Fukuyama szavaival a liberális demokrácia mint „a történelem vége” okozott. Azt az álszentséget, amit a politikai korrektség rejt. A férfi és női szerepek közröhejjé történő átalakulását."
Éves mérleg 2017
duhajgy 2019 márc. 23. - 21:20:02
Ha lenne időm és türelmem, megnézném miket irogattatok össze Tar Béla filmjeiből...
3/10
Gollam24 2019 márc. 23. - 17:07:38 3/10
Brrrr,...... hogy egy ilyen ritka rossz film vigye el a 2O17-es aranypálmát.
Mondjuk már a rendező csóka Lavina és a Play-gyerekjáték című filmjei se nagyon jöttek be, de ez még azokat is alulmúlja, ezért sem iparkodtam eme film megtekintésével.
Összehajigált, egymással nem sok koherenciát mutató jelenetek, hosszú játékidő, a négyzet és lépcsőházi keringő is nagyon erőltetett szimbólumok annak kifejezésére, hogy bizony még mindig vannak egyenlőbbek (sznobok), meg ez a "szeressük egymást gyerekek" szintű PC propaganda, amit hirdetni próbál a film a valóságban nem létezik és szerintem nem is fog soha.
Ettől Zvyagintsev Loveless című filmje ezerszer jobb volt.
Medvepulzus 2019 márc. 16. - 23:04:39
Számomra ez a film tulajdonképpen nem sokat adott. Nagyon érzékeletesen bemutatta azt amit eddig is láttam a világból, meg amit akármikor láthatok. Az emberek abszurd és/vagy kínos helyzeteket teremtenek maguknak azzal hogy nem mernek kimondani, megtenni dolgokat, még egészen nevetségesen egyszerű dolgokat sem. Amikor meg igen akkor meg vagy késő vagy átesnek a ló túloldalára. Mindezt valami svédes túlzott merevséggel és ridegséggel. A kortárs művészettel meg sznobizmussal kapcsolatban pedig ha be is dobott pár kérdést azokra se építkezett. Az igen hosszú játékidő ellenére alig volt olyan jelenete ami meg fog maradni hosszabb távon is.
durumdara 2018 nov. 25. - 18:39:12
Én úgy éreztem, a film kb. a közepe felé kifulladt, onnantól csigatempóra váltott és egyre inkább szétesett. Talán túl sok mindent akar bemutatni túl részletesen - hiányzott a veleje.

Illetve ami zavart, hogy nagyon propaganda szaga volt.
Mintha a jelen események (ld. migráció) kapcsán kellene a szájába rágni a nyugati világnak, mit is kell gondolnia az egészről - elnyomva a saját érdekeket és érzéseket.

<spoiler>
Azért a performansz részt keleten nem tudták volna eddig elvinni.
Valószínűleg az első pár inzultus lincselésbe fordult volna.
</spoiler>

Emiatt jobban tetszett a Kiállhatatlan, mint társadalmi dráma.

Ezzel sem lenne gondom, csak hosszú és a végére szájbarágósan kínlódós lett - vagy inkább irreális.
10/10
hamvaspuzsér 2018 nov. 12. - 18:50:36 10/10
Az egyik legjobb film, amit az elmúlt tíz évben láttam. Sokrétű, sokkoló remekmű. Nem akar elmagyarázni semmit. Működéseket mutat, egyszerűen, tisztán, a jelentéseket a nézőre bízza. Ahol tart...
6/10
idõjós1010 2018 szept. 27. - 20:41:37 6/10
Egyetlen jelenetet (talán a legfontosabbat) leszámítva értettem én a filmet, de biztos hogy sokkal többet akart annál közölni, mint a amennyi sikerült neki. Hogyan működik jelen korunk társadalma, abból valami átjött, de közel sem volt teljes a kép. sznobizmust akarta volna még bedzegetni, de az szinte egyáltalán nem sikerült neki. Összességében nekem tetszett ugyan a film, ellenben 140 percnyi játékidő, a minimalista sztorit illetően abszolút pazarlás volt. A rendezés pedig hagyott némi kívánnivalót maga után. amikor úgy zajlottak jelenetek, hogy az teljes mértékben kívül került a kamera látóterén, az pl veszett idegesítő, és fölösleges volt. Ha van szabadidőtök bőven, akkor nézzétek meg a filmet, de ne várjatok tőle semmit. Akkor talán még a végére érve tetszeni is fog.
8/10
vandorbab 2018 márc. 09. - 14:39:16 8/10
Szokatlan tempójú és messze nem tökéletes film, de engem sokkolt, amit tükrözött. Az üzenet olyan erõs, hogy megkönnyeztem a végén.
Annyira nehéz szembesülni a modern világ mindenre kiterjedõ sznobizmusával (beleértem magamat is), hogy rendesen meggyalult engem ez a film.
Megértem azokat, akiknek nem tetszett és számtalan hibát fel tudnék róni magam(ban) is, de adjunk teret és idõt egy 2 és félórás megtorpanásra, hogy kik vagyunk valójában és mit gondolunk másokról. A film jó néhány pillanata olyan egyéni, hogy évek múlva is hivatkozni fogunk rá.
Bobby McFerrin zenéje pedig ráégett a jelenetekre.
Hegyirabló 2018 márc. 02. - 23:04:20 Előzmény Kucu77
Te milyen filmet néztél, ha ez a tök egyértelmû dolog nem esett le? Ja, hogy közben félig a telefonodat nyomogattad? Az más!
4/10
dukyka 2018 febr. 24. - 00:05:13 4/10
Ez a film akár jó is lehetett volna, ha nem csak gondolat foszlányokból állna, hanem lenne egy jól felépítettben történetvezetése. Arról nem is beszélve, hogy 30-60 percet ki kellet volna vágni belõle. Messze a leggyengébb az idegennyelvû filmek között, bár a The Insult-ot nem láttam még, de megelõlegezem neki.
k11zoltan 2018 febr. 23. - 23:52:46
Tetszett.
Bár túl hosszú, de van mondanivaló benne, és jók a komikus helyzetek.

---
A The Insult-ra leszek még kíváncsi, de eddig ez vezet a külföldi Oscar jelöltek közül nálam. (Igaz a transzfesztita filmet sem láttam még, de lehet nem is fogom. Az a téma nekem abszurd.)
5/10
kaanm 2018 febr. 12. - 08:33:42 5/10
Vacak film. Akadnak jó ötletek és jó jelenetek, de nem áll össze az egész, néha a történések is alig követhetõek. Zagyvalék. Tipikus esete annak, amikor egy rendezõ úgy el van telve magától, hogy azt hiszi bármit megtehet.
3/10
yaka 2018 jan. 27. - 22:52:25 3/10
Röviden: nem éri meg a majd 2 és fél órát. Van néhány jó jelenet, néhány jó mondat, de nem állnak össze. Nem annyira katyvasz, mint egy David Lynch film, de majdnem. Bármi is volt a mûvészi koncepció, én nem ezért nézek filmeket. Az ilyen filmet nézze az, aki a díjat adta rá, minõséget nem találtam benne, ellenben mennyiséget többet a kelleténél.
Edmond Dantes 2018 jan. 14. - 14:44:03
Egymás hegyére-hátára hajigált, szatírát abszurddal, cselekményest a végsõkig elnyújtottal keverõ témák követhetõ, de gyakran alig-alig elviselhetõ, roppant idegesítõ -de attól még nem okvetlenül színvonalas!- halmaza. Talán irdatlan hosszúsága is a polgárpukkasztást szolgálja, talán a vágóollót is a kiállításon felejtették...Olyan ez a darab mint a filmbéli kiállításon látható, homokkupacokból mértani alakzatot formázó "mûvészi installáció", amire a kutya se kíváncsi, a kutya se érti, de azért "muszáj"és roppant mûvészi... és aminek egy részét, az egyik homokkupacot egy takarító tévedésbõl, mert szemétnek nézte, szimplán kikukázza, aztán szépen visszalapátolják a kukából és ismét kész a "remekmû". Ezt a filmet nem lehet kikukázni sõt mint a már eddig besöpört díjesõ (Arany Pálma, Európai Filmdíj/ak) jelzi, még szeretni és tisztelni is kell(ene), különben jól megszólják az embert, hogy nem érti a magos mííívészetet. Ha Oscart is nyer(ne), annak nagyon rossz üzenete lesz/lenne: visszatérés(t) egy sûrû, lila ködbe burkolózó, fennhéjázó, a pórnépre és a pórnépet olümposzi magaslatokról lenézõ "mûvész"filmes világhoz.
4/10
Dubhe 2018 jan. 08. - 01:18:29 4/10
Óriási csalodas volt. Túl hosszú volt és idegesítõ.kb 60 perc kihagyható lenne. Akkor még nézhetõ lenne. Befejezetlen ötletek (kis gyerek nyavajgása, csimpánz a lakásban) fölöslegesen hosszú rágódás a skandináv konfliktus kerülés és ultra PC viselkedés jegyében. Az utolsó negyven percben már kimentem volna de legbelül ültem a sorban. A bemutató film becsapós abból úgy tûnik, hogy vicces film. 4 pontot érdemel.
5/10
tesz-vesz 2017 dec. 22. - 01:03:39 5/10
hol a virus video?
5/10
tesz-vesz 2017 dec. 22. - 00:48:27 5/10
egy kicsit azért túl van sztárolva a film. többet vártam volna, de a közepe és a vége nagyon amatõrt. vágni nem olyan nehéz dolog pedig, a felesleges részeket (iskolai tánc, köldöknézegetés, hosszú lényegtelen snittek) ki kellett volna vágni. és túl kevés van a jó részekbõl is. egy szolid film ez, sok díjat nem érdemel.
miért van majma Mossnak?
elemes 2017 dec. 11. - 16:10:25
"Iszonyatosan boldog vagyok, de nem tudom, érdemeltünk-e ennyi díjat" - nyilatkozta A négyzet rendezõje

http://index.hu/kultur/cinematrix/2017/12/09/europai_filmdijat_nyert_a_testrol_es_lelekrol/
9/10
NN1532 2017 okt. 31. - 23:43:27 9/10
Nagyszerû filmnek tartom. Nekem nem tûnt hosszúnak. 130 percnél néztem meg az órámat, de csak azért, mert úgy tûnt, a vége felé járunk, de nem láttam, mennyi idõ van a végkifejletre. Minden kis rezdülését tudtam értékelni, hatalmas volt a színészi játék, a rendezés is. Remek humora van, a finom fajtából. Találkoztam azokkal a konfliktusokkal a saját életembõl, amikkel nem lehet mit kezdeni. Szomorú voltam, hogy egy most Arany Pálmát nyert filmen kb. 20-an ültünk az Uránia nagytermében.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu